Την επιμονή των πανεπιστημιακών γιατρών της χώρας μας στην κατάργηση της νομοθετικής διάταξης, η οποία επιβάλλει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στις πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας μας, καθώς και την απαίτησή τους για μετακινήσεις κονδυλίων προκειμένου να συνεχισθούν οι προσλήψεις πανεπιστημιακών γιατρών, εις βάρος, όμως, των κονδυλίων τα οποία αφορούν τις προσλήψεις γιατρών του ΕΣΥ, έθεσε μετ’ επιτάσεως την περασμένη Τετάρτη 31 Ιουλίου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης μεταξύ των δύο μερών.

Επίσης, ο Θάνος Δημόπουλος έθεσε στον Βασίλη Κικίλια τα εξής θέματα:


1. Συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να ενεργοποιηθεί η διυπουργική επιτροπή για ζητήματα που αφορούν τις Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια που λειτουργούν σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

2. Κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων των Ακαδημαϊκών Υποτρόφων και των Επιστημονικών Συνεργατών που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΛΚΕ και εργάζονται στις Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια.

3. Επισημάνθηκε η ανάγκη για προσλήψεις Νοσηλευτικού, Τεχνολογικού και Διοικητικού προσωπικού για τη στελέχωση των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων.

4. Τονίστηκε η ανάγκη ανανέωσης των θητειών των Επικουρικών Ιατρών καθώς και η αύξησή τους.

5. Αναδιαμόρφωση του συστήματος και της διαδικασίας των εφημεριών στο Λεκανοπέδιο, ώστε, μεταξύ άλλων, να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν όταν εφημερεύει.

6. Συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ούτως ώστε να δημιουργηθούν νέοι οργανισμοί για Νοσοκομεία του ΕΣΥ στα οποία είναι εγκατεστημένες Πανεπιστημιακές Κλινικές ή Εργαστήρια οι οποίοι να προβλέπουν συμμετοχή μελών ΔΕΠ στα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων.

7. Ιδιαίτερη μέριμνα απαιτείται για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν και για το Νοσοκομείο Λαϊκό όπου όλες οι Κλινικές και τα Εργαστήρια ή η πλειοψηφία τους είναι Πανεπιστημιακές.