Μια συζήτηση στη ΔΕΘ για την τεχνητή νοημοσύνη και την εκπαίδευση
Το πρώτο Σαββατοκύριακο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η τεχνολογία, η επιστήμη και η εκπαίδευση βγήκαν στο προσκήνιο. Σε σημερινό πάνελ με τίτλο “Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση. Πώς βάζουμε την Ελλάδα στο χάρτη;”, ερευνητές και πανεπιστημιακοί καθηγητές συνδέθηκαν με μαθητές και φοιτητές από κάθε απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας και απάντησαν στις ερωτήσεις τους με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
O Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Χρήστος Ταραντίλης υποστήριξε ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας σήμερα, στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) βελτιώνει την εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις βαθμίδες. Αλλάζει κυρίως τι διδάσκεται, πως διδάσκεται κάτι, πως αξιολογούνται οι μαθητές, πως επικοινωνούν μεταξύ τους οι μαθητές και ταυτόχρονα με τους διδάσκοντες τους, βοηθά στην εξάλειψη ανισοτήτων στην εκπαίδευση, ενισχύει τη δια βίου μάθηση. Παράλληλα, τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν καλό διδάσκοντα. Αντίθετα, τόνισε, τον απελευθερώνει να επικεντρώσει τη διδασκαλία του σε θέματα ανάπτυξης της δημιουργικής, κριτικής και καινοτομικής σκέψης των μαθητών του ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα ιδιαιτέρως σύνθετα πρόβλήματα της πραγματικής ζωής.
Στο πάνελ συμμετείχαν διαπρεπείς καθηγητές πανεπιστημίου. Εκτός από τον κ. Ταραντίλη, τις απόψεις τους ανέπτυξαν ο Νικόλαος Μαυρίδης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαδραστικών Ρομπότ και Μέσων του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και διδάκτορας του ΜΙΤ και ο Δημήτρης Χρήστου - Βαρσακέλης, Harvard PhD in Engineering & Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Ηλεκτρονικές παρεμβάσεις έκαναν καθηγητές πανεπιστημίων καθώς και επαγγελματίες & ερευνητές του χώρου, όπως ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής του MIT Media Lab, και ο Νίκος Παναγιώτου, Google Research Scholar, DAAD Scholar to Deutsche Welle.
Η ζωντανή συζήτηση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του τριήμερου με τη θεματική “Παιδεία για τον 21ο αιώνα” στην ενότητα Digital Greece Pavilion – Περίπτερο 12 που διοργανώνεται από τους Industry Disruptors – Game Changers και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη ΔΕΘ – HELEXPO.