ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κικίλιας για «Αττικόν»: Να μας πει ο διοικητής γιατί είναι σε αυτό το χάλι
Συνέντευξη του υπουργού Υγείας στο OPEN TV
Σφοδρή προσωπική επίθεση στον διοικητή του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Χαϊδαρίου «Αττικόν» εξαπέλυσε μεταξύ άλλων σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κάλεσε τον κ. Δραγώνα να εξηγήσει στην κοινή γνώμη γιατί το σπουδαίο αυτό νοσοκομείο βρίσκεται σε αυτό το χάλι.
Συγκεκριμένα, ολόκληρη η συνέντευξη του Βασίλη Κικίλια έχει ως εξής:
«Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Καλημέρα κύριε Υπουργέ. Τι κάνετε;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εσείς τι κάνετε; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Εμείς ευχαριστούμε. Λέω να ξεκινήσουμε ήπια. Διαβάζω για αλλαγές στα νοσοκομεία, διαβάζω για στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Για 24 ώρες γιατρούς για ευάλωτες ομάδες και τα λοιπά. Έχουν προωθηθεί όλα αυτά κύριε Υπουργέ;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν μου αρέσει να καταστροφολογώ, όμως είναι αδιανόητο το ότι αυτοί οι οποίοι ευαγγελίζονταν την κοινωνική πολιτική και τη στήριξη στους αδυνάμους, να έχουν αφήσει στο χείλος του γκρεμού τα νοσοκομεία, υπερχρεωμένο τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς προσλήψεις, παραμύθια τούμπανα.
Έχουν φύγει από το ΕΣΥ 8.600 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί με ΑΣΕΠ 7.000 κάτι, άρα ούτε το ένας προς ένας δεν ισχύει.
Φόρτωσαν επικουρικό προσωπικό τα νοσοκομεία. Τα έχουν φτάσει στο κόκκινο. Για αυτό και κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια να βγει η χρονιά.
Όμως, επειδή το Υπουργείο αυτό είναι Υπουργείο φιλολαϊκό και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης είναι τέτοια και έχω πει, πρώτα απ’ όλα οι ευπαθείς ομάδες, πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους οι οποίοι είναι σε ανάγκη και τις οικογένειές τους.
Δεν υπάρχει περίπτωση αυτόν τον κόσμο που έχει ανάγκη, εμείς να μην τον στηρίξουμε και να μη τον βοηθήσουμε. Συγκεκριμένα παραδείγματα.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Για αυτό που λέμε κύριε Υπουργέ, μιλούσατε προεκλογικά για ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για ευάλωτες ομάδες, πολύ πιθανόν των 65 ωρών. Και πολίτες άνω των 65 ετών. Αυτό ήθελα να πω. Αυτό έχει προωθηθεί μέχρι σήμερα;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι, γιατί ο τρόπος με τον οποίον πρέπει να δίνουμε τη δυνατότητα αξιοπρεπώς σε έναν άνθρωπο να λαμβάνει τις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας δωρεάν, πρέπει να περιφρουρηθεί και να στηριχθεί.
Είχαμε τις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους ογκολογικούς ασθενείς. Τις καταργήσαμε σε τρεις μήνες. Οι άνθρωποι παίρνουν τα φάρμακά τους απευθείας από τις ιδιωτικές κλινικές. Λειτουργεί κανονικότατα με αξιοπρέπεια, χωρίς ταλαιπωρία.
Από 1/1/2020 συμφώνησα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους ευχαριστώ ξανά πολύ για τους περιπατητικούς ασθενείς που έχουν πάλι δύσκολα περιστατικά ογκολογικά ή σκλήρυνση κατά πλάκας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς, δηλαδή τους ανθρώπους οι οποίοι βασανίζονται και πονάνε και έχουν την ανάγκη μας, εμείς πρώτα απ’ όλα τους στηρίζουμε.
Πάμε στο δεύτερο κομμάτι. Εδώ υπάρχει ένα θέμα με τα νοσοκομεία μας. Τι; Ότι το χειμώνα, από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο, στην εντατική θεραπεία υπάρχει αναμονή 100 ανθρώπων για ένα κρεβάτι λόγω της γρίπης.
Εχθές στην Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, τόνισα προς όλες τις κατευθύνσεις την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Γιατί η πρόληψη είναι πιο σημαντική από τη θεραπεία.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Κύριε Υπουργέ, ελλείψεις σε προσωπικό, ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, όλα αυτά πως θα αντιμετωπιστούν; Θα κάνετε προσλήψεις;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μου έλεγαν ότι τους 4000 ανθρώπους του ΟΑΕΔ που είναι στα νοσοκομεία σας, δεν θα τους ανανεώσετε, γιατί είστε σκληροί, ανάλγητοι, νεοφιλελεύθεροι, δεξιοί κλπ. Εγώ κυρία Μαυραγάνη ανανέωσα τις συμβάσεις και των 4000 ανθρώπων αυτών.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: 4.000 ανανεώθηκαν.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βοηθάνε, είναι πολύ χρήσιμοι.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πάρα πολύ χρήσιμοι, νέοι άνθρωποι, εξαιρετικοί.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Από την άλλη όμως, κύριε Υπουργέ, εγώ βλέπω ότι συνταξιοδοτήθηκαν 4000 γιατροί ή έφυγαν τα χρόνια των μνημονίων δεν ξέρω εγώ πόσες χιλιάδες και δεν ξέρω αν υπάρχει και ο ακριβής αριθμός. Άρα τι γίνεται;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ; Τα δεινά προϋπήρχαν δεν γεννήθηκαν όλα τα τελευταία τα τρία χρόνια.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Για όλα τα δεινά της Μεταπολίτευσης και των τελευταίων τριών χρόνων, ο Βασίλης Κικίλιας πρέπει να δώσει λύσεις, πολύ ωραία.
Δεύτερο κομμάτι, υπογράφουμε ΜΟU και συμφωνία με τον πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, μέσω του ΕΟΠΥΥ και δίνουμε συμβάσεις σε 800 νέους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, σε όλη την Ελλάδα.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Θα είναι και παιδίατροι εδώ Υπουργέ; Το λέω γιατί μας έστειλαν πολλές ερωτήσεις γονείς ότι δεν έχουν που να πάνε τα παιδάκια.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βεβαίως, βεβαίως. Ειδικά στα νησιά μας. 800 νέοι γιατροί που έχουν πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά το 2011 και θα έφευγαν στο εξωτερικό στη Γερμανία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Αυστραλία. Το brain drain το οποίο όλοι καταγγέλλουμε και δεν κάνουμε τίποτα για αυτό. Εγώ τους κρατάω εδώ όλων των ειδικοτήτων σε όλη τη χώρα, κυρίως στα νησιά μας και στις απομακρυσμένες περιοχές.
Συμφωνήσαμε, βρήκαμε το κονδύλι από τον ΕΟΠΥΥ, συμφωνήσαμε με τον ΠΙΣ θα πάμε από κοινού σε αυτό, θέλουμε τους νέους επιστήμονες να μείνουν στη χώρα.
Και 2.500 θέσεις νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και μέσω ειδικής ρύθμισης γιατρών στα νοσοκομεία μας μόνιμο προσωπικό.
Νομίζω ότι η Κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να δείξει ότι έχει ανθρώπινο πρόσωπο, θέλει να στηρίξει τα νοσοκομεία και θέλει να στηρίξει και τον Έλληνα ασθενή.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Άρα με αυτό τον τρόπο μας δίνετε μια αίσθηση ότι μπαίνουν κάποιοι καινούργιοι γιατροί και νοσηλευτές. Η εικόνα που έχετε για τις ελλείψεις συνολικά ποια είναι; Δηλαδή πόσοι μας λείπουν; Αν μπορούσατε αύριο να προσλάβετε αυτούς που μας λείπουν, πόσοι μας λείπουν;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την εποχή του συγχωρεμένου του Γεννηματά που διόρισε γιατρούς..
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Τόσο πίσω πάμε επί ΕΣΥ που αντέχει μέχρι τώρα.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Και επίσης κτιριακά μετά από 10 χρόνια..
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Εκεί θα σας πήγαινα μετά, ότι τα νοσοκομεία καταρρέουν.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ακούστε, εμένα δεν μου αρέσουν οι μεγάλες κουβέντες. Αλλά μετά από 10 χρόνια κρίσης κανείς δεν έκανε καμία παρέμβαση σε κτιριακή υποδομή στα νοσοκομεία μας, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό; Θα είμαι ειλικρινής. Το κράτος θα κάνει ότι μπορεί, πρώτα από όλα στα ΤΕΠ, στα επείγοντα περιστατικά. Εγώ δεν ανέχομαι να πηγαίνει η μέση ελληνική οικογένεια εκεί και να πρέπει μόνη της να σπρώξει το φορείο από ιατρείο σε ιατρείο για να εξυπηρετηθεί ο ασθενής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα τραυματιοφορέας, θα υπάρχει νοσηλευτής..
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κάνουν πολύ μεγάλη προσπάθεια οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τους ευχαριστώ για αυτό. Ερχόμαστε σε συμφωνίες με τις Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα μέσω ΕΣΠΑ, θα προσλάβουμε μέσω της AEMY νοσηλευτές, οδηγούς για το ΕΚΑΒ, παραϊατρικό προσωπικό και θα στηρίξουμε τα νοσοκομεία κυρίως στην περιφέρεια, αλλά και στην Αθήνα.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Πόσο είναι το κονδύλι για τα νοσοκομεία;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτος από όλους είπε ότι θα στηριχθεί η δημόσια υγεία. Θα μας στηρίξει στη μάχη που δίνουμε να βγει η χρονιά το 2019 και θα βάλουμε μια τάξη στο 2020.
Νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ, ο Πρωθυπουργός, ο Χρήστος Σταϊκούρας και φυσικά ο Θόδωρος Σκυλακάκης, όλοι μαζί θα κάνουμε μια προσπάθεια. Υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να ζητήσετε λεφτά από το υπερπλεόνασμα αν τυχόν και όποιο ποσό μπορεί να διατεθεί για τα νοσοκομεία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προτού απαντήσετε σε αυτό πάντως η προηγούμενη Κυβέρνηση έλεγαν ότι συμμάζεψαν την κατάσταση.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Τα είδα, δεν χρειάζεται. Εγώ δεν χρειάζεται καν να μιλήσω. Έστειλα γραπτά ερωτηματολόγια στους Διοικητές που διόρισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, όχι εγώ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους διοικητές του Πολάκη, κάποιοι παραμένουν ακόμα.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Και μου απάντησαν γραπτώς οι άνθρωποι και τα παρουσίασα αν θυμάστε το καλοκαίρι..
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Εδώ τα έχουμε.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Για το δράμα του ΕΣΥ. Οι άνθρωποι οι ίδιοι αυτοί που διόρισε ο κ. Πολάκης και ο κ. Ξανθός, απάντησαν γραπτώς ότι δεν υπάρχει ασφάλεια στα νοσοκομεία, ότι δεν γίνονται σωστά οι εφημερίες, ότι λείπει κόσμος από τις χειρουργικές κλινικές, από τις παθολογικές κλινικές, ότι τα μηχανήματα δεν λειτουργούν.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Κύριε Υπουργέ, τα παρουσιάσατε όλα αυτά και τα έχω και εγώ εδώ. 4 στα 10 νοσοκομεία δεν είναι εφικτή η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών και τα λοιπά.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αυτά κληρονομήσαμε, για να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται, έτσι;
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Επειδή τώρα εσείς όμως κρίνεστε για αυτά που κάνετε, όχι για αυτά που βρήκατε. Σε σχέση με το κτιριακό που λέτε. Για παράδειγμα, θα φτιαχτεί ένα καινούργιο νοσοκομείο; Μπορούμε να πούμε ποτέ ότι κάποια καινούργια…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν γεράσει και τα μηχανήματα.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Έτσι, έτσι, σωστό.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Λοιπόν, πρέπει να απαντάω στα γρήγορα γιατί έχει ενδιαφέρον. Πρώτον, καινούργια νοσοκομεία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ιδιώτες οι οποίοι στηρίζουν …
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Ίδρυμα Νιάρχου, για παράδειγμα, Κομοτηνή.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Και στην Σπάρτη και…
Θέλω να ευχαριστήσω τους εθνικούς ευεργέτες που θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι και άλλους οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα να ανακοινωθούν τα ονόματά τους, που στηρίζουν το Ασκληπιείο της Βούλας, που στηρίζουν τον Ευαγγελισμό, που στηρίζουν νοσοκομεία στην Περιφέρεια. Θα συνεχίσω να παροτρύνω τους ευεργέτες και αυτούς οι οποίοι έχουν πατριωτισμό να στηρίξουν τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., να κάνουν δωρεές.
Η προτεραιότητά μας είναι να αναβαθμίσουμε τα ΤΕΠ και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις και νέα κρεβάτια στις ΜΕΘ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά περιστατικά.
Θα πάμε όμως, και το έχω δηλώσει κατηγορηματικά και ειλικρινώς, σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για να προσφέρουμε σε αυτούς τους ήρωες γιατρούς και νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό τα μηχανήματα και την τεχνολογία αιχμής, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τον μέσο ασθενή.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Εδώ με πηγαίνετε στο επόμενό μου ερώτημα. Θυμάμαι, κύριε Υπουργέ, προεκλογικά είχε γίνει μεγάλη φασαρία με το ΣΥΡΙΖΑ γιατί είχατε εξαγγείλει τα περίφημα ΣΔΙΤ, Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, να μπουν διαγνωστικά μέσα στα νοσοκομεία να μην τρέχει ο άλλος να κάνει μία μαγνητική απέναντι. Αυτό προχωράει;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πρώτα από όλα, αυτό ισχύει ήδη με τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος αγοράζει υπηρεσίες από ιδιώτες. Τα νοσοκομεία μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια αγοράζουν υπηρεσίες από ιδιώτες. Αλλά τα έκρυβε ο κ. Ξανθός με τον κ. Πολάκη. Συμβαίνει.
Εγώ θα πάω, λοιπόν, ένα βήμα παραπέρα. Εάν κοστίζει στο ελληνικό κράτος η διαγνωστική εξέταση στα νοσοκομεία μας Χ και μπορεί ιδιώτης να μου τη δώσει με Χ/2, θα δώσω αυτή τη δυνατότητα στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό και διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους.
Και να εξηγήσω: υποστηρίζω και ως θεματοφύλακας υπερασπίζομαι τη δημόσια δωρεάν υγεία. Άλλο δημόσια, άλλο κρατική ή κρατικίστικη. Αν μπορώ να παρέχω υπηρεσίες καλύτερες και πιο φθηνές και να τις χρησιμοποιήσουν οι γιατροί του ΕΣΥ για να ανακουφιστεί ο κόσμος, είναι προφανές ότι θα το κάνω.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Χιλιάδες ερωτήματα. Σας πάω λίγο πιο γρήγορα. Τι θα γίνει με τους οικογενειακούς γιατρούς;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα υπάρχει δυνατότητα σε όλους, πρώτα από όλα να ενσωματωθούν στη νέα σύμβαση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο που κάνουμε στον ΕΟΠΥΥ. Οι οικογενειακοί γιατροί θα στηριχθούν, θα στηριχθούνε προφανώς και οι παιδίατροι, και αναισθησιολόγοι στα νησιά μας και ό,τι χρειάζεται. Έχουμε φτιάξει ένα χάρτη με τις ανάγκες σε όλη την Ελλάδα, στην Πρωτοβάθμια, στο ΕΣΥ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε όμως αυτό που λέμε θα το δούμε;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μέσα στο χειμώνα. Γιατί πέρσι το καλοκαίρι, θέλω να σας θυμίσω, ότι μας άφησαν ένα «ηφαίστειο» να βράζει και έπαιρνα ο ίδιος τηλέφωνο στα νησιά για να κανονίσω γιατρούς με μπλοκάκι ή επικουρικούς ή σε μόνιμες θέσεις να καλύψουν τις «τρύπες».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα το καλοκαίρι δεν θα το ξανακούσουμε αυτό. Πρέπει να έχει λυθεί από το χειμώνα.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Επειδή, λοιπόν, αυτό δεν είναι οργάνωση, αυτό είναι «τσάτρα πάτρα» και εγώ είμαι άνθρωπος σοβαρός, με τους Γενικούς Γραμματείς και τα επιτελεία και τους ΥΠΕάρχες οργανώνουμε και οργώνουμε όλη τη χώρα ποιες είναι οι ανάγκες, πώς πρέπει να καλυφθούν. Πριν πεινάσεις, μαγειρεύεις…
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Έχουμε δει εικόνες, κύριε Υπουργέ, σαν αυτές με ράντζα στο Αττικό. Ο αξονικός, διαβάζω, δεν λειτουργεί. Τρεις μήνες για ραντεβού για ακτινοθεραπεία με ανθρώπους οι οποίοι, χτύπα ξύλο, μπορεί και να μην προλάβουν.
Θα ήθελα να μου πείτε, λοιπόν, τι σκέφτεστε για όλα αυτά;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Να βγει ο κύριος Διοικητής του Αττικού, που είναι και λαλίστατος και θέλει να κάνει και δηλώσεις στις τηλεοράσεις, ο κολλητός του πρώην Υπουργού, γιατί έτσι κυκλοφορεί και λέει δεξιά και αριστερά ότι είναι το παράσημό του, και να εξηγήσει γιατί ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία στην Ελλάδα και στην Αττική, το έχει καταντήσει σε αυτό το χάλι.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Τώρα είναι στα χέρια σας, κύριε Υπουργέ.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Να μας πει γιατί υβρίζει τους γιατρούς, να μας πει γιατί κυνηγάει το νοσηλευτικό προσωπικό.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Τώρα αυτή η κατάσταση είναι επί υπουργίας σας. Πώς θα λυθεί;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σε 10-15 ημέρες θα έχουμε καινούργιους διοικητές. Προσέξτε, δεν μιλάω οριζοντίως για όλους τους διοικητές οι οποίοι είχαν διοριστεί στην προηγούμενη περίοδο.
Θέλω να σας πω ότι συνεργάστηκα και με τους ΥΠΕάρχες και με τις ΥΠΕάρχισσες της προηγούμενης περιόδου. Συνεργάζομαι και με τους Διοικητές και δεν ξεχωρίζω τους ανθρώπους σε μπλε, πράσινους και κόκκινους, σε καμία των περιπτώσεων.
Όταν όμως κάποιος προκαλεί και έχει το θράσος να τολμάει και να μιλάει όταν έχει φτιάξει το νοσοκομείο αυτό το οποίο ιδρύθηκε προς τιμήν του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Γεννηματά και μετά…
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Άρα λέτε όταν αλλάξει ο διοικητής θα αλλάξει και αυτή η κατάσταση; Ή ότι ήταν διαμάντι, όλη η κατάσταση ήταν τέλεια και καταστράφηκε, χαλάσανε τα πάντα σε 3 χρόνια, 4;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εγώ όρισα τον διευθυντή υγειονομικής ιατρικής υπηρεσίας, έχουμε βάλει καινούργιο ΥΠΕάρχη, θα ορίσουμε και διοικητή και θα μιλήσω με έναν-έναν και με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς και τους λοιπούς και το προσωπικό.
Θα γυρίσουμε πίσω, κυρία Μαυραγάνη, όλους αυτούς που ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε και τους πήρε από τα νοσοκομεία, κυρίως νοσηλευτές και έχει «κρύψει» δεξιά και αριστερά για ρουσφέτια στις ΥΠΕ και αλλού. Αρκεί να σας πω ότι είναι πάνω από 1000 άτομα που έφυγαν αυτά τα 4 χρόνια από τα νοσοκομεία μας με αποσπάσεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη, αυτά που λέμε τώρα είναι το πρόβλημα της υγείας όμως…
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όπως βλέπετε με στοιχεία ήρθα για τα νοσοκομεία και για τους εργαζομένους.
Ακούστε, αυτός ο οποίος θέλει να έχει μαγικό ραβδάκι και να κάνει θαύματα στην υγεία και να λέει μεγάλες κουβέντες και πράγματα έρχεται η υγεία και του τραβάει μια σφαλιάρα μετά και τον επαναφέρει στη θέση του.
Εγώ τι λέω από την αρχή; Πρώτα θα κάνουμε και μετά θα λέμε.
Κα ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Να σας το δείξω αυτό που λέτε; Ο χάρτης των ασθενοφόρων και διάβαζα εχθές, δείτε το χάρτη λίγο σας παρακαλώ πολύ, διάβαζα ότι υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που περιμένουν και εγώ δεν ξέρω πόσο καιρό για να βγάλουν μια άκρη.
Θα δείτε ότι υπάρχουν νησιά που δεν έχουν ούτε ένα ασθενοφόρο. Σαφώς και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ο κος Σκυλακάκης προηγουμένως μας εξηγούσε τα των χρημάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τόσα έχει προσφέρει και το Ίδρυμα Νιάρχος και οι ιδιώτες ευεργέτες αλλά..
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Αλλά έχουν περάσει και έχουν περάσει λεφτά από το κράτος, έχουν περάσει και έχουν περάσει και προ κρίσης λεφτά, γιατί έπρεπε να φτάσουμε εδώ πέρα; Και κοιτάξτε τις αναμονές. Τι γίνεται τώρα με αυτά;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν έχετε κάτι εκεί πέρα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ότι 500 άνθρωποι «εξαφανίστηκαν» από το ΕΚΑΒ σε άλλες υπηρεσίες αυτά τα 4 χρόνια. Αυτοί οι άνθρωποι που ήταν διασώστες, που ήταν οδηγοί, που ήταν λοιπό προσωπικό, που πήγαν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα στη βάρδια έχει ένα ασθενοφόρο για παράδειγμα. Υπάρχουν τα οχήματα και δεν υπάρχει το προσωπικό λέτε;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχουν τα οχήματα, σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχει το προσωπικό. Και σε αυτό καταγράφουμε τις ανάγκες σε όλη την Ελλάδα, είτε με ΣΔΙΤ, είτε μέσα από τις Περιφέρειες, είτε με δωρεές, είτε με διαγωνισμό από το ΕΚΑΒ, θα καλύψουμε τα κενά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρχαν όμως τα κενά; Τα κενά ήταν κενά ή εξαφανίσθηκαν αυτοί που υπήρχαν;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας είπα ότι «εξαφανίσθηκαν» και κάποιοι που υπήρχαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς όμως εξαφανίζεται ο κόσμος που εργάζεται;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνανε μετατάξεις και αποσπάσεις φαντάζομαι, αυτό λέει.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το είπα ειλικρινώς βεβαίως, φυσικά. Τους εξαφάνισαν κομματικά, ρουσφετολογικά.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Καλημέρα, για ποιο λόγο ενώ κάνετε τόσο μεγάλη διαφήμιση για το εμβόλιο της γρίπης δεν το συνταγογραφούν σε κάποιον που θέλει να το κάνει με δικαιολογία ότι δεν είναι στις ευπαθείς ομάδες.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όχι, όχι, δεν είναι έτσι.
Μισό λεπτό, σε ό,τι έχει να κάνει με την υγεία γενικώς και το ΕΚΑΒ και τις προσλήψεις και όλα αυτά να συνεννοηθούμε. Εγώ είμαι Υπουργός 4 μήνες. Οι κύριοι Ξανθός και Πολάκης ήταν 4 χρόνια. Λίγο υπομονή, στον ένα χρόνο να κριθεί τι έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση. Ήδη στους 4 μήνες έχει κάνει πολύ περισσότερα από ότι είδαμε πολλά χρόνια στην υγεία.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Κύριε Υπουργέ, δύο τελευταία ερωτήματα και θα έρθετε να τα ξαναπούμε.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Με βρίσκουν οι γιατροί και ανασαίνουν ανθρώπινα ξανά, γιατί κάποιοι τους στηρίζουν πραγματικά. Με βρίσκουν οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές και μου λένε βάλε πλάτη στα νοσοκομεία μας. Θα το κάνω αλλά θα είμαι ειλικρινής, δεν θα κοροϊδέψω τον κόσμο. Θα λέω πραγματικά τι μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί να γίνει. Είναι μια έντιμη σχέση.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Δυο σύντομες ερωτήσεις κύριε Υπουργέ. Για τον μικρό Ραφαήλ. Φεύγει την άλλη Παρασκευή για Βοστώνη, θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όπως είδατε παρότι το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, το οποίο εγώ στηρίζω 100% είπε ότι ο συνδυασμός των δύο θεραπειών δεν έχει επιστημονικά και αποδεδειγμένα θετικά ή προς την κατεύθυνση αυτή της καλύτερης πρόγνωσης στοιχεία σε ό,τι έχει να κάνει με το παιδάκι, μου ζήτησαν οι γονείς είπα από την πρώτη στιγμή ότι εγώ σε ανθρώπινο επίπεδο θα είμαι δίπλα.
Και την τιμή τη μειώσαμε από την εταιρία και την τιμή στο νοσοκομείο της Βοστώνης μειώσαμε και διαβατήρια βγάλαμε σε όλους για να φύγουν και λύσαμε τα γραφειοκρατικά σε συνεργασία με την MDA, που ήταν ο φορέας που κίνησε όλη αυτή τη διαδικασία.
Όμως πρώτα και πάνω από όλα ο ελληνικός λαός κινήθηκε, βοήθησε, στήριξε κλπ.
Επιμένω, είμαι πάρα πολύ προσεκτικός σε αυτά τα οποία λέω, σέβομαι την αγωνία των γονιών και ήμουν δίπλα τους. Σε επιστημονικό επίπεδο και ιατρικό το παιδάκι πάει με την ευθύνη των γονιών του εκεί και το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο που είναι οι ειδικοί της χώρας που δεν είναι ανάλγητοι, που είχαν δώσει 1.000.000 ευρώ θεραπεία για αυτό το παιδάκι με το οποίο βελτιώθηκε η υγεία του, τους σεβόμαστε.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Μάλιστα, κύριε Υπουργέ, ο αντικαπνιστικός προχωράει. Θα συνεχίσουν οι έλεγχοι;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο αντικαπνιστικός δεν είναι μόνο οι έλεγχοι. Εγώ δεν πάω εκεί και στην κοινωνία έξω για να «βιάσω» την ελληνική κοινωνία.
Εγώ εξηγώ ότι το παθητικό κάπνισμα για τα παιδιά μας, κυρία Μαυραγάνη, είναι έγκλημα. Ότι είναι νούμερο ένα αιτία θανάτου το κάπνισμα, ότι υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι καπνίζουν και θέλουν να βοηθηθούν. Ότι μόνο το 4% αυτών που καπνίζουν, πάνε σε ειδικούς, στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Άρα, προχωράει ο έλεγχος.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ότι, όταν δεν πάνε σε ειδικούς, δεν καταφέρνουν να το κόψουνε. Προφανώς και θα στηρίξουμε ό,τι είναι θέμα δημόσιας υγείας. Ο αθλητισμός, η διατροφή, η μείωση του αλκοόλ, το κόψιμο του καπνίσματος, η πιο σωστή ζωή δίνει ευεξία, δίνει υγεία, δίνει στη νέα γενιά μας καλύτερη πρόγνωση.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Είναι πολλά τα ερωτήματα.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα ξανάρθω.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Και θέλω να ξανάρθετε να τα ξαναδούμε. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ».
Συγκεκριμένα, ολόκληρη η συνέντευξη του Βασίλη Κικίλια έχει ως εξής:
«Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Καλημέρα κύριε Υπουργέ. Τι κάνετε;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εσείς τι κάνετε; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Εμείς ευχαριστούμε. Λέω να ξεκινήσουμε ήπια. Διαβάζω για αλλαγές στα νοσοκομεία, διαβάζω για στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Για 24 ώρες γιατρούς για ευάλωτες ομάδες και τα λοιπά. Έχουν προωθηθεί όλα αυτά κύριε Υπουργέ;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν μου αρέσει να καταστροφολογώ, όμως είναι αδιανόητο το ότι αυτοί οι οποίοι ευαγγελίζονταν την κοινωνική πολιτική και τη στήριξη στους αδυνάμους, να έχουν αφήσει στο χείλος του γκρεμού τα νοσοκομεία, υπερχρεωμένο τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς προσλήψεις, παραμύθια τούμπανα.
Έχουν φύγει από το ΕΣΥ 8.600 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί με ΑΣΕΠ 7.000 κάτι, άρα ούτε το ένας προς ένας δεν ισχύει.
Φόρτωσαν επικουρικό προσωπικό τα νοσοκομεία. Τα έχουν φτάσει στο κόκκινο. Για αυτό και κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια να βγει η χρονιά.
Όμως, επειδή το Υπουργείο αυτό είναι Υπουργείο φιλολαϊκό και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης είναι τέτοια και έχω πει, πρώτα απ’ όλα οι ευπαθείς ομάδες, πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους οι οποίοι είναι σε ανάγκη και τις οικογένειές τους.
Δεν υπάρχει περίπτωση αυτόν τον κόσμο που έχει ανάγκη, εμείς να μην τον στηρίξουμε και να μη τον βοηθήσουμε. Συγκεκριμένα παραδείγματα.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Για αυτό που λέμε κύριε Υπουργέ, μιλούσατε προεκλογικά για ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για ευάλωτες ομάδες, πολύ πιθανόν των 65 ωρών. Και πολίτες άνω των 65 ετών. Αυτό ήθελα να πω. Αυτό έχει προωθηθεί μέχρι σήμερα;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι, γιατί ο τρόπος με τον οποίον πρέπει να δίνουμε τη δυνατότητα αξιοπρεπώς σε έναν άνθρωπο να λαμβάνει τις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας δωρεάν, πρέπει να περιφρουρηθεί και να στηριχθεί.
Είχαμε τις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους ογκολογικούς ασθενείς. Τις καταργήσαμε σε τρεις μήνες. Οι άνθρωποι παίρνουν τα φάρμακά τους απευθείας από τις ιδιωτικές κλινικές. Λειτουργεί κανονικότατα με αξιοπρέπεια, χωρίς ταλαιπωρία.
Από 1/1/2020 συμφώνησα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους ευχαριστώ ξανά πολύ για τους περιπατητικούς ασθενείς που έχουν πάλι δύσκολα περιστατικά ογκολογικά ή σκλήρυνση κατά πλάκας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς, δηλαδή τους ανθρώπους οι οποίοι βασανίζονται και πονάνε και έχουν την ανάγκη μας, εμείς πρώτα απ’ όλα τους στηρίζουμε.
Πάμε στο δεύτερο κομμάτι. Εδώ υπάρχει ένα θέμα με τα νοσοκομεία μας. Τι; Ότι το χειμώνα, από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο, στην εντατική θεραπεία υπάρχει αναμονή 100 ανθρώπων για ένα κρεβάτι λόγω της γρίπης.
Εχθές στην Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, τόνισα προς όλες τις κατευθύνσεις την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Γιατί η πρόληψη είναι πιο σημαντική από τη θεραπεία.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Κύριε Υπουργέ, ελλείψεις σε προσωπικό, ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, όλα αυτά πως θα αντιμετωπιστούν; Θα κάνετε προσλήψεις;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μου έλεγαν ότι τους 4000 ανθρώπους του ΟΑΕΔ που είναι στα νοσοκομεία σας, δεν θα τους ανανεώσετε, γιατί είστε σκληροί, ανάλγητοι, νεοφιλελεύθεροι, δεξιοί κλπ. Εγώ κυρία Μαυραγάνη ανανέωσα τις συμβάσεις και των 4000 ανθρώπων αυτών.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: 4.000 ανανεώθηκαν.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βοηθάνε, είναι πολύ χρήσιμοι.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πάρα πολύ χρήσιμοι, νέοι άνθρωποι, εξαιρετικοί.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Από την άλλη όμως, κύριε Υπουργέ, εγώ βλέπω ότι συνταξιοδοτήθηκαν 4000 γιατροί ή έφυγαν τα χρόνια των μνημονίων δεν ξέρω εγώ πόσες χιλιάδες και δεν ξέρω αν υπάρχει και ο ακριβής αριθμός. Άρα τι γίνεται;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ; Τα δεινά προϋπήρχαν δεν γεννήθηκαν όλα τα τελευταία τα τρία χρόνια.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Για όλα τα δεινά της Μεταπολίτευσης και των τελευταίων τριών χρόνων, ο Βασίλης Κικίλιας πρέπει να δώσει λύσεις, πολύ ωραία.
Δεύτερο κομμάτι, υπογράφουμε ΜΟU και συμφωνία με τον πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, μέσω του ΕΟΠΥΥ και δίνουμε συμβάσεις σε 800 νέους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, σε όλη την Ελλάδα.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Θα είναι και παιδίατροι εδώ Υπουργέ; Το λέω γιατί μας έστειλαν πολλές ερωτήσεις γονείς ότι δεν έχουν που να πάνε τα παιδάκια.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βεβαίως, βεβαίως. Ειδικά στα νησιά μας. 800 νέοι γιατροί που έχουν πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά το 2011 και θα έφευγαν στο εξωτερικό στη Γερμανία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Αυστραλία. Το brain drain το οποίο όλοι καταγγέλλουμε και δεν κάνουμε τίποτα για αυτό. Εγώ τους κρατάω εδώ όλων των ειδικοτήτων σε όλη τη χώρα, κυρίως στα νησιά μας και στις απομακρυσμένες περιοχές.
Συμφωνήσαμε, βρήκαμε το κονδύλι από τον ΕΟΠΥΥ, συμφωνήσαμε με τον ΠΙΣ θα πάμε από κοινού σε αυτό, θέλουμε τους νέους επιστήμονες να μείνουν στη χώρα.
Και 2.500 θέσεις νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και μέσω ειδικής ρύθμισης γιατρών στα νοσοκομεία μας μόνιμο προσωπικό.
Νομίζω ότι η Κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να δείξει ότι έχει ανθρώπινο πρόσωπο, θέλει να στηρίξει τα νοσοκομεία και θέλει να στηρίξει και τον Έλληνα ασθενή.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Άρα με αυτό τον τρόπο μας δίνετε μια αίσθηση ότι μπαίνουν κάποιοι καινούργιοι γιατροί και νοσηλευτές. Η εικόνα που έχετε για τις ελλείψεις συνολικά ποια είναι; Δηλαδή πόσοι μας λείπουν; Αν μπορούσατε αύριο να προσλάβετε αυτούς που μας λείπουν, πόσοι μας λείπουν;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την εποχή του συγχωρεμένου του Γεννηματά που διόρισε γιατρούς..
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Τόσο πίσω πάμε επί ΕΣΥ που αντέχει μέχρι τώρα.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Και επίσης κτιριακά μετά από 10 χρόνια..
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Εκεί θα σας πήγαινα μετά, ότι τα νοσοκομεία καταρρέουν.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ακούστε, εμένα δεν μου αρέσουν οι μεγάλες κουβέντες. Αλλά μετά από 10 χρόνια κρίσης κανείς δεν έκανε καμία παρέμβαση σε κτιριακή υποδομή στα νοσοκομεία μας, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό; Θα είμαι ειλικρινής. Το κράτος θα κάνει ότι μπορεί, πρώτα από όλα στα ΤΕΠ, στα επείγοντα περιστατικά. Εγώ δεν ανέχομαι να πηγαίνει η μέση ελληνική οικογένεια εκεί και να πρέπει μόνη της να σπρώξει το φορείο από ιατρείο σε ιατρείο για να εξυπηρετηθεί ο ασθενής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα τραυματιοφορέας, θα υπάρχει νοσηλευτής..
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κάνουν πολύ μεγάλη προσπάθεια οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τους ευχαριστώ για αυτό. Ερχόμαστε σε συμφωνίες με τις Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα μέσω ΕΣΠΑ, θα προσλάβουμε μέσω της AEMY νοσηλευτές, οδηγούς για το ΕΚΑΒ, παραϊατρικό προσωπικό και θα στηρίξουμε τα νοσοκομεία κυρίως στην περιφέρεια, αλλά και στην Αθήνα.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Πόσο είναι το κονδύλι για τα νοσοκομεία;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτος από όλους είπε ότι θα στηριχθεί η δημόσια υγεία. Θα μας στηρίξει στη μάχη που δίνουμε να βγει η χρονιά το 2019 και θα βάλουμε μια τάξη στο 2020.
Νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ, ο Πρωθυπουργός, ο Χρήστος Σταϊκούρας και φυσικά ο Θόδωρος Σκυλακάκης, όλοι μαζί θα κάνουμε μια προσπάθεια. Υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να ζητήσετε λεφτά από το υπερπλεόνασμα αν τυχόν και όποιο ποσό μπορεί να διατεθεί για τα νοσοκομεία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προτού απαντήσετε σε αυτό πάντως η προηγούμενη Κυβέρνηση έλεγαν ότι συμμάζεψαν την κατάσταση.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Τα είδα, δεν χρειάζεται. Εγώ δεν χρειάζεται καν να μιλήσω. Έστειλα γραπτά ερωτηματολόγια στους Διοικητές που διόρισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, όχι εγώ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους διοικητές του Πολάκη, κάποιοι παραμένουν ακόμα.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Και μου απάντησαν γραπτώς οι άνθρωποι και τα παρουσίασα αν θυμάστε το καλοκαίρι..
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Εδώ τα έχουμε.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Για το δράμα του ΕΣΥ. Οι άνθρωποι οι ίδιοι αυτοί που διόρισε ο κ. Πολάκης και ο κ. Ξανθός, απάντησαν γραπτώς ότι δεν υπάρχει ασφάλεια στα νοσοκομεία, ότι δεν γίνονται σωστά οι εφημερίες, ότι λείπει κόσμος από τις χειρουργικές κλινικές, από τις παθολογικές κλινικές, ότι τα μηχανήματα δεν λειτουργούν.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Κύριε Υπουργέ, τα παρουσιάσατε όλα αυτά και τα έχω και εγώ εδώ. 4 στα 10 νοσοκομεία δεν είναι εφικτή η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών και τα λοιπά.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αυτά κληρονομήσαμε, για να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται, έτσι;
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Επειδή τώρα εσείς όμως κρίνεστε για αυτά που κάνετε, όχι για αυτά που βρήκατε. Σε σχέση με το κτιριακό που λέτε. Για παράδειγμα, θα φτιαχτεί ένα καινούργιο νοσοκομείο; Μπορούμε να πούμε ποτέ ότι κάποια καινούργια…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν γεράσει και τα μηχανήματα.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Έτσι, έτσι, σωστό.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Λοιπόν, πρέπει να απαντάω στα γρήγορα γιατί έχει ενδιαφέρον. Πρώτον, καινούργια νοσοκομεία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ιδιώτες οι οποίοι στηρίζουν …
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Ίδρυμα Νιάρχου, για παράδειγμα, Κομοτηνή.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Και στην Σπάρτη και…
Θέλω να ευχαριστήσω τους εθνικούς ευεργέτες που θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι και άλλους οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα να ανακοινωθούν τα ονόματά τους, που στηρίζουν το Ασκληπιείο της Βούλας, που στηρίζουν τον Ευαγγελισμό, που στηρίζουν νοσοκομεία στην Περιφέρεια. Θα συνεχίσω να παροτρύνω τους ευεργέτες και αυτούς οι οποίοι έχουν πατριωτισμό να στηρίξουν τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., να κάνουν δωρεές.
Η προτεραιότητά μας είναι να αναβαθμίσουμε τα ΤΕΠ και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις και νέα κρεβάτια στις ΜΕΘ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά περιστατικά.
Θα πάμε όμως, και το έχω δηλώσει κατηγορηματικά και ειλικρινώς, σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για να προσφέρουμε σε αυτούς τους ήρωες γιατρούς και νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό τα μηχανήματα και την τεχνολογία αιχμής, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τον μέσο ασθενή.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Εδώ με πηγαίνετε στο επόμενό μου ερώτημα. Θυμάμαι, κύριε Υπουργέ, προεκλογικά είχε γίνει μεγάλη φασαρία με το ΣΥΡΙΖΑ γιατί είχατε εξαγγείλει τα περίφημα ΣΔΙΤ, Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, να μπουν διαγνωστικά μέσα στα νοσοκομεία να μην τρέχει ο άλλος να κάνει μία μαγνητική απέναντι. Αυτό προχωράει;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πρώτα από όλα, αυτό ισχύει ήδη με τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος αγοράζει υπηρεσίες από ιδιώτες. Τα νοσοκομεία μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια αγοράζουν υπηρεσίες από ιδιώτες. Αλλά τα έκρυβε ο κ. Ξανθός με τον κ. Πολάκη. Συμβαίνει.
Εγώ θα πάω, λοιπόν, ένα βήμα παραπέρα. Εάν κοστίζει στο ελληνικό κράτος η διαγνωστική εξέταση στα νοσοκομεία μας Χ και μπορεί ιδιώτης να μου τη δώσει με Χ/2, θα δώσω αυτή τη δυνατότητα στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό και διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους.
Και να εξηγήσω: υποστηρίζω και ως θεματοφύλακας υπερασπίζομαι τη δημόσια δωρεάν υγεία. Άλλο δημόσια, άλλο κρατική ή κρατικίστικη. Αν μπορώ να παρέχω υπηρεσίες καλύτερες και πιο φθηνές και να τις χρησιμοποιήσουν οι γιατροί του ΕΣΥ για να ανακουφιστεί ο κόσμος, είναι προφανές ότι θα το κάνω.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Χιλιάδες ερωτήματα. Σας πάω λίγο πιο γρήγορα. Τι θα γίνει με τους οικογενειακούς γιατρούς;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα υπάρχει δυνατότητα σε όλους, πρώτα από όλα να ενσωματωθούν στη νέα σύμβαση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο που κάνουμε στον ΕΟΠΥΥ. Οι οικογενειακοί γιατροί θα στηριχθούν, θα στηριχθούνε προφανώς και οι παιδίατροι, και αναισθησιολόγοι στα νησιά μας και ό,τι χρειάζεται. Έχουμε φτιάξει ένα χάρτη με τις ανάγκες σε όλη την Ελλάδα, στην Πρωτοβάθμια, στο ΕΣΥ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε όμως αυτό που λέμε θα το δούμε;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μέσα στο χειμώνα. Γιατί πέρσι το καλοκαίρι, θέλω να σας θυμίσω, ότι μας άφησαν ένα «ηφαίστειο» να βράζει και έπαιρνα ο ίδιος τηλέφωνο στα νησιά για να κανονίσω γιατρούς με μπλοκάκι ή επικουρικούς ή σε μόνιμες θέσεις να καλύψουν τις «τρύπες».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα το καλοκαίρι δεν θα το ξανακούσουμε αυτό. Πρέπει να έχει λυθεί από το χειμώνα.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Επειδή, λοιπόν, αυτό δεν είναι οργάνωση, αυτό είναι «τσάτρα πάτρα» και εγώ είμαι άνθρωπος σοβαρός, με τους Γενικούς Γραμματείς και τα επιτελεία και τους ΥΠΕάρχες οργανώνουμε και οργώνουμε όλη τη χώρα ποιες είναι οι ανάγκες, πώς πρέπει να καλυφθούν. Πριν πεινάσεις, μαγειρεύεις…
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Έχουμε δει εικόνες, κύριε Υπουργέ, σαν αυτές με ράντζα στο Αττικό. Ο αξονικός, διαβάζω, δεν λειτουργεί. Τρεις μήνες για ραντεβού για ακτινοθεραπεία με ανθρώπους οι οποίοι, χτύπα ξύλο, μπορεί και να μην προλάβουν.
Θα ήθελα να μου πείτε, λοιπόν, τι σκέφτεστε για όλα αυτά;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Να βγει ο κύριος Διοικητής του Αττικού, που είναι και λαλίστατος και θέλει να κάνει και δηλώσεις στις τηλεοράσεις, ο κολλητός του πρώην Υπουργού, γιατί έτσι κυκλοφορεί και λέει δεξιά και αριστερά ότι είναι το παράσημό του, και να εξηγήσει γιατί ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία στην Ελλάδα και στην Αττική, το έχει καταντήσει σε αυτό το χάλι.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Τώρα είναι στα χέρια σας, κύριε Υπουργέ.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Να μας πει γιατί υβρίζει τους γιατρούς, να μας πει γιατί κυνηγάει το νοσηλευτικό προσωπικό.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Τώρα αυτή η κατάσταση είναι επί υπουργίας σας. Πώς θα λυθεί;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σε 10-15 ημέρες θα έχουμε καινούργιους διοικητές. Προσέξτε, δεν μιλάω οριζοντίως για όλους τους διοικητές οι οποίοι είχαν διοριστεί στην προηγούμενη περίοδο.
Θέλω να σας πω ότι συνεργάστηκα και με τους ΥΠΕάρχες και με τις ΥΠΕάρχισσες της προηγούμενης περιόδου. Συνεργάζομαι και με τους Διοικητές και δεν ξεχωρίζω τους ανθρώπους σε μπλε, πράσινους και κόκκινους, σε καμία των περιπτώσεων.
Όταν όμως κάποιος προκαλεί και έχει το θράσος να τολμάει και να μιλάει όταν έχει φτιάξει το νοσοκομείο αυτό το οποίο ιδρύθηκε προς τιμήν του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Γεννηματά και μετά…
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Άρα λέτε όταν αλλάξει ο διοικητής θα αλλάξει και αυτή η κατάσταση; Ή ότι ήταν διαμάντι, όλη η κατάσταση ήταν τέλεια και καταστράφηκε, χαλάσανε τα πάντα σε 3 χρόνια, 4;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εγώ όρισα τον διευθυντή υγειονομικής ιατρικής υπηρεσίας, έχουμε βάλει καινούργιο ΥΠΕάρχη, θα ορίσουμε και διοικητή και θα μιλήσω με έναν-έναν και με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς και τους λοιπούς και το προσωπικό.
Θα γυρίσουμε πίσω, κυρία Μαυραγάνη, όλους αυτούς που ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε και τους πήρε από τα νοσοκομεία, κυρίως νοσηλευτές και έχει «κρύψει» δεξιά και αριστερά για ρουσφέτια στις ΥΠΕ και αλλού. Αρκεί να σας πω ότι είναι πάνω από 1000 άτομα που έφυγαν αυτά τα 4 χρόνια από τα νοσοκομεία μας με αποσπάσεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη, αυτά που λέμε τώρα είναι το πρόβλημα της υγείας όμως…
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όπως βλέπετε με στοιχεία ήρθα για τα νοσοκομεία και για τους εργαζομένους.
Ακούστε, αυτός ο οποίος θέλει να έχει μαγικό ραβδάκι και να κάνει θαύματα στην υγεία και να λέει μεγάλες κουβέντες και πράγματα έρχεται η υγεία και του τραβάει μια σφαλιάρα μετά και τον επαναφέρει στη θέση του.
Εγώ τι λέω από την αρχή; Πρώτα θα κάνουμε και μετά θα λέμε.
Κα ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Να σας το δείξω αυτό που λέτε; Ο χάρτης των ασθενοφόρων και διάβαζα εχθές, δείτε το χάρτη λίγο σας παρακαλώ πολύ, διάβαζα ότι υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που περιμένουν και εγώ δεν ξέρω πόσο καιρό για να βγάλουν μια άκρη.
Θα δείτε ότι υπάρχουν νησιά που δεν έχουν ούτε ένα ασθενοφόρο. Σαφώς και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ο κος Σκυλακάκης προηγουμένως μας εξηγούσε τα των χρημάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τόσα έχει προσφέρει και το Ίδρυμα Νιάρχος και οι ιδιώτες ευεργέτες αλλά..
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Αλλά έχουν περάσει και έχουν περάσει λεφτά από το κράτος, έχουν περάσει και έχουν περάσει και προ κρίσης λεφτά, γιατί έπρεπε να φτάσουμε εδώ πέρα; Και κοιτάξτε τις αναμονές. Τι γίνεται τώρα με αυτά;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν έχετε κάτι εκεί πέρα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ότι 500 άνθρωποι «εξαφανίστηκαν» από το ΕΚΑΒ σε άλλες υπηρεσίες αυτά τα 4 χρόνια. Αυτοί οι άνθρωποι που ήταν διασώστες, που ήταν οδηγοί, που ήταν λοιπό προσωπικό, που πήγαν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα στη βάρδια έχει ένα ασθενοφόρο για παράδειγμα. Υπάρχουν τα οχήματα και δεν υπάρχει το προσωπικό λέτε;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχουν τα οχήματα, σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχει το προσωπικό. Και σε αυτό καταγράφουμε τις ανάγκες σε όλη την Ελλάδα, είτε με ΣΔΙΤ, είτε μέσα από τις Περιφέρειες, είτε με δωρεές, είτε με διαγωνισμό από το ΕΚΑΒ, θα καλύψουμε τα κενά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρχαν όμως τα κενά; Τα κενά ήταν κενά ή εξαφανίσθηκαν αυτοί που υπήρχαν;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας είπα ότι «εξαφανίσθηκαν» και κάποιοι που υπήρχαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς όμως εξαφανίζεται ο κόσμος που εργάζεται;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνανε μετατάξεις και αποσπάσεις φαντάζομαι, αυτό λέει.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το είπα ειλικρινώς βεβαίως, φυσικά. Τους εξαφάνισαν κομματικά, ρουσφετολογικά.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Καλημέρα, για ποιο λόγο ενώ κάνετε τόσο μεγάλη διαφήμιση για το εμβόλιο της γρίπης δεν το συνταγογραφούν σε κάποιον που θέλει να το κάνει με δικαιολογία ότι δεν είναι στις ευπαθείς ομάδες.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όχι, όχι, δεν είναι έτσι.
Μισό λεπτό, σε ό,τι έχει να κάνει με την υγεία γενικώς και το ΕΚΑΒ και τις προσλήψεις και όλα αυτά να συνεννοηθούμε. Εγώ είμαι Υπουργός 4 μήνες. Οι κύριοι Ξανθός και Πολάκης ήταν 4 χρόνια. Λίγο υπομονή, στον ένα χρόνο να κριθεί τι έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση. Ήδη στους 4 μήνες έχει κάνει πολύ περισσότερα από ότι είδαμε πολλά χρόνια στην υγεία.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Κύριε Υπουργέ, δύο τελευταία ερωτήματα και θα έρθετε να τα ξαναπούμε.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Με βρίσκουν οι γιατροί και ανασαίνουν ανθρώπινα ξανά, γιατί κάποιοι τους στηρίζουν πραγματικά. Με βρίσκουν οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές και μου λένε βάλε πλάτη στα νοσοκομεία μας. Θα το κάνω αλλά θα είμαι ειλικρινής, δεν θα κοροϊδέψω τον κόσμο. Θα λέω πραγματικά τι μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί να γίνει. Είναι μια έντιμη σχέση.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Δυο σύντομες ερωτήσεις κύριε Υπουργέ. Για τον μικρό Ραφαήλ. Φεύγει την άλλη Παρασκευή για Βοστώνη, θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όπως είδατε παρότι το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, το οποίο εγώ στηρίζω 100% είπε ότι ο συνδυασμός των δύο θεραπειών δεν έχει επιστημονικά και αποδεδειγμένα θετικά ή προς την κατεύθυνση αυτή της καλύτερης πρόγνωσης στοιχεία σε ό,τι έχει να κάνει με το παιδάκι, μου ζήτησαν οι γονείς είπα από την πρώτη στιγμή ότι εγώ σε ανθρώπινο επίπεδο θα είμαι δίπλα.
Και την τιμή τη μειώσαμε από την εταιρία και την τιμή στο νοσοκομείο της Βοστώνης μειώσαμε και διαβατήρια βγάλαμε σε όλους για να φύγουν και λύσαμε τα γραφειοκρατικά σε συνεργασία με την MDA, που ήταν ο φορέας που κίνησε όλη αυτή τη διαδικασία.
Όμως πρώτα και πάνω από όλα ο ελληνικός λαός κινήθηκε, βοήθησε, στήριξε κλπ.
Επιμένω, είμαι πάρα πολύ προσεκτικός σε αυτά τα οποία λέω, σέβομαι την αγωνία των γονιών και ήμουν δίπλα τους. Σε επιστημονικό επίπεδο και ιατρικό το παιδάκι πάει με την ευθύνη των γονιών του εκεί και το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο που είναι οι ειδικοί της χώρας που δεν είναι ανάλγητοι, που είχαν δώσει 1.000.000 ευρώ θεραπεία για αυτό το παιδάκι με το οποίο βελτιώθηκε η υγεία του, τους σεβόμαστε.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Μάλιστα, κύριε Υπουργέ, ο αντικαπνιστικός προχωράει. Θα συνεχίσουν οι έλεγχοι;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο αντικαπνιστικός δεν είναι μόνο οι έλεγχοι. Εγώ δεν πάω εκεί και στην κοινωνία έξω για να «βιάσω» την ελληνική κοινωνία.
Εγώ εξηγώ ότι το παθητικό κάπνισμα για τα παιδιά μας, κυρία Μαυραγάνη, είναι έγκλημα. Ότι είναι νούμερο ένα αιτία θανάτου το κάπνισμα, ότι υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι καπνίζουν και θέλουν να βοηθηθούν. Ότι μόνο το 4% αυτών που καπνίζουν, πάνε σε ειδικούς, στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Άρα, προχωράει ο έλεγχος.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ότι, όταν δεν πάνε σε ειδικούς, δεν καταφέρνουν να το κόψουνε. Προφανώς και θα στηρίξουμε ό,τι είναι θέμα δημόσιας υγείας. Ο αθλητισμός, η διατροφή, η μείωση του αλκοόλ, το κόψιμο του καπνίσματος, η πιο σωστή ζωή δίνει ευεξία, δίνει υγεία, δίνει στη νέα γενιά μας καλύτερη πρόγνωση.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Είναι πολλά τα ερωτήματα.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα ξανάρθω.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Και θέλω να ξανάρθετε να τα ξαναδούμε. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ».