«Η Ελλάδα σε αυτή τη περίοδο πρέπει να κινητοποιήσει όσο γίνεται περισσότερο το διεθνή παράγοντα. Παράλληλα όμως με το διεθνή παράγοντα πρέπει να προσπαθήσει να αυξήσει τις διμερείς σχέσεις και να προσπαθήσει να δημιουργήσει, παράλληλα με αυτό, την απαιτουμένη ετοιμότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις με βάση τις σημερινές απαιτήσεις».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζ, ο στρατηγός εν αποστρατεία, επίτιμος διοικητής 3ου Σώματος Στρατού, Ιωάννης Ζούκας.

Όσο αφορά το ΝΑΤΟ, ο κ. Ζούκας τόνισε ότι «ο ρόλος του ΝΑΤΟ έχει διαφοροποιηθεί άρδην από την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και στη συνέχεια, και στις μέρες μας βλέπουμε μια πολύ πιο έντονη μείωση του ρόλου που διαδραματίζει στα διεθνή δρώμενα». Μάλιστα εξήγησε ότι «εμάς μας ενδιαφέρει άμεσα αφού στο θέμα των ελληνοτούρκικων σχέσεων ακούσαμε προχθές το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να κάνει μια δήλωση νίπτοντας τας χείρας του για μια σημαντική διαφωνία σε επικίνδυνο βαθμό που υπάρχει ανάμεσα στις τουρκικές απαιτήσεις και στην ελληνική θέση η οποία στηρίζεται στην νομική βάση των όσων προέβλεψε το διεθνές δίκιο».

Ερωτηθείς πως πρέπει να κινηθεί η χώρα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις απάντησε ότι «η Ελλάδα σε αυτή τη περίοδο πρέπει να κινητοποιήσει όσο γίνεται περισσότερο το διεθνή παράγοντα και από αυτή την κινητοποίηση να επιδιώξει την επιβολή και εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου».

Παράλληλα υπογράμμισε πως ωστόσο «με το διεθνή παράγοντα πρέπει να προσπαθήσει να αυξήσει τις διμερείς σχέσεις ή τους άξονες, σαν αυτούς που πρόσφατα δημιούργησε. «Δηλαδή τον άξονα Ελλάδος-Κύπρου- Ισραήλ, Ελλάδος-Κύπρου- Αιγύπτου και να προσπαθήσει να δημιουργήσει παράλληλα με αυτό την απαιτουμένη ετοιμότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις με βάση τις σημερινές απαιτήσεις», εξήγησε.

Στην ερώτηση αν εκτιμά ότι μπορεί να λάβει χώρα κάποιο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ο Ζούκας σημείωσε ότι «όπως έχουν έρθει τα πράγματα σήμερα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ακόμα κι αυτό το ακραίο ενδεχόμενο το οποίο δεν επιθυμούμε ωστόσο όμως είναι ενδεχόμενο να εξαναγκαστούμε».

«Δηλαδή να έχουμε κατάφορη παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας! Η Ελλάδα βέβαια μια χώρα η οποία έχει ιστορική διαδρομή και Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα εκπαιδευμένες, έστω κι αν η οικονομική κρίση ενδεχομένως επηρέασε κάποια πράγματα, παρ’ όλα αυτά εάν παραβιαστεί η εθνική μας κυριαρχία θα αναγκαστεί να κάνει κάτι που δεν το θέλουμε αλλά είναι αναπόφευκτο», κατέληξε.