Σε 34 υποθέσεις μέσα σε μόλις 22 μέρες, κλήθηκε να επέμβει το νεοϊδρυθέν Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που ιδρύθηκε στις αρχές Νοεμβρίου στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.


Όπως ανέφερε ο αστυνόμος β’, προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της ΓΑΔΘ Χρήστος Δημητρακόπουλος, στο Radio North, μέσα στις πρώτες 22 μέρες λειτουργίας του, καταγράφηκαν 28 υποθέσεις, με 32 παθόντες, 26 γυναίκες θύματα, 4 άντρες και δύο ανήλικα παιδιά.


Ο ίδιος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Είναι δυστυχώς από τα εγκλήματα τα οποία δεν είναι εύκολο να καταγγελθούν από το θύμα ή ακόμα και από το ίδιο το οικογενειακό ή γειτονικό περιβάλλον. Όταν αντιλαμβανόμαστε περιπτώσεις οικογενειακής βίας θα πρέπει να κάνουμε το τηλεφώνημα στο 100. Το παιδί δεν πρέπει να είναι θεατής τέτοιων καταστάσεων. Περιστατικά συναντώνται σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, ανατολικά, δυτικά, στο κέντρο, στα περίχωρα. Δεν παίζει ρόλο η μόρφωση ή το οικονομικό status κάποιου πολίτη. Δυστυχώς είναι ένα έγκλημα το οποίο απαντάται παντού.»


Υπάρχουν, πάντως, σύμφωνα με τον αστυνόμο Δημητρακόπουλο, και περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με θύματα άντρες. Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι μόνο η σωματική. Είναι και η σεξουαλική, που αφορά κυρίως γυναίκες, είναι όμως και η ψυχολογική, που ασκείται και σε άντρες. Για παράδειγμα η φράση ‘‘θα σου πάρω το παιδί και θα φύγω. Δεν θα το ξαναδείς ποτέ’’, είναι κάτι που ένας γονιός δεν μπορεί να το διαχειριστεί. Υπάρχουν όμως και άλλου είδους απειλές, όπως: ‘‘Θα πάω στη δουλειά σου και θα σου κάνω κακό’’. Μπορεί ένα παντρεμένο ζευγάρι να διαφωνεί και μια γυναίκα να απειλεί τον άντρα της ότι θα τον διαβάλλει στη δουλειά του. Πρόκειται για ψυχολογική βία. Δυστυχώς, υπάρχουν και περιστατικά όπου παιδιά κακοποιούν γονείς, ασκώντας, για παράδειγμα, σωματική βία σε ηλικιωμένο, ο οποίος δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και ο γιος ή η κόρη αντιδρούν με αυτό τον τρόπο.