ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για τον κορονοϊό – Αυτά είναι τα μέτρα για τη θωράκιση της χώρας
Από ένα απλό... «λάθος», στο οποίο απέδωσε επισήμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το γεγονός ότι για περισσότερες από τρεις ημέρες σε όλες τις σχετικές αναφορές του Οργανισμού αναφερόταν ότι ο κίνδυνος για τη διεθνή εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ο οποίος πλήττει κυριαρχικά την Κίνα, παραμένει «μέτριος», φτάσαμε προχθές το βράδυ στον «παγκόσμιο συναγερμό για τη διεθνή απειλή, την οποία συνιστά για τα κράτη-μέλη ο νέος κορονοϊός 2019-nCoV»...
Έτσι, αφού οι επικεφαλής του ΠΟΥ «διόρθωσαν» το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας την προβληματική αναφορά και, επικαλούμενοι «λάθος» τους, σημείωσαν πια ότι ο κίνδυνος για το ενδεχόμενο της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού σε διεθνές επίπεδο δεν είναι «μέτριος», αλλά «υψηλός», τον «παγκόσμιο συναγερμό» κήρυξε, τελικά, προχθές το βράδυ, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους!
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν ο ΠΟΥ κηρύξει τον «παγκόσμιο συναγερμό», ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε ήδη δώσει εντολή να συνεδριάσει εκτάκτως, Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ), υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Πρόληψης και Εθελοντισμού, Παναγιώτη Πρεζεράκου.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρμοδιότητες του ΕΣΥΔΥ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η γνωμοδότηση σε θέματα αξιολόγησης κινδύνων και η διαμόρφωση προτάσεων στρατηγικής για τη δημόσια υγεία.
Οδηγίες
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, ο Βασίλης Κικίλιας έθεσε σε εφαρμογή το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων απειλών από τον νέο κορονοϊό, ενώ ο ίδιος ενέκρινε επίσης τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, τα οποία ορίσθηκαν ως νοσοκομεία αναφοράς για την αντιμετώπιση ύποπτου ή πιθανού κρούσματος του νέου κορονοϊού.
Αυτά είναι: 1η ΥΠΕ: Βασικό: Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», αναπληρωματικό: Γ.Ν. Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. «Αττικόν», αναπληρωματικό: Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο», 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, ανα-πληρωματικά: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο», 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Λάρισας, αναπληρωματικό: Γ.Ν. Λαμίας, 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ιωαννίνων, 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ηρακλείου, αναπληρωματικό: Γ.Ν. Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».
Σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), όλα τα νοσοκομεία αναφοράς, αλλά και τα πληρώματα ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και των επτά ΥΠΕ της χώρας έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές. Παράλληλα, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε ΥΠΕ υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Την ίδια ώρα, οι συναρμόδιοι φορείς, δηλαδή το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, οι επτά ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ, βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και καθημερινή επικοινωνία.
Σε ενδεχόμενη σχετική οδηγία εκ μέρους του ΠΟΥ, όλα τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας μας, τα οποία αποτελούν πύλες εισόδου στην Ελλάδα, είναι εφοδιασμένα και καθ’ όλα έτοιμα να θέσουν άμεσα σε λειτουργία τις θερμικές κάμερες, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται εδώ και ημέρες όλα τα αεροϋγειονομεία. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και ο ΕΟΔΥ ενημερώνονται καθημερινά από τους επιτελείς του ΠΟΥ και της Ε.Ε. για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ενώ ειδικός γιατρός, σύνδεσμος του υπουργείου Υγείας και του ΕΟ∆Υ, έχει εγκατασταθεί στην πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα, σύμφωνα με την πολύ πρόσφατη σχετική συμφωνία μεταξύ του Βασίλη Κικίλια και της πρέσβειρας της Κίνας στην Αθήνα.
ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ
Ένα από τα πολύ βασικά στοιχεία του σχεδίου δράσης του υπουργείου Υγείας και του ΕΟ∆Υ είναι οι πηγές ενημέρωσης προς την κοινή γνώμη για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού και τα σχετικά μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται ή/και συνιστώνται. Χαρακτηριστική είναι, λοιπόν, η αυστηρή εντολή που έδωσε πρόσφατα δημοσίως ο ίδιος ο Βασίλης Κικίλιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων: «Επειδή βλέπω ότι είναι ένα θέμα (σ.σ.: ο νέος κορονοϊός) το οποίο ενδιαφέρει και έχει να κάνει και με τη δημόσια υγεία, τονίζω ξανά ότι, επειδή ακούω και βλέπω να μιλούν πολλοί, καλό είναι για αυτά τα θέματα να μιλούν οι επιστήμονες, που έχουν και την ειδική τεκμηρίωση και την επιστημονική επάρκεια για να συμβουλεύσουν τους Έλληνες. Έχουμε εξαιρετικούς λοιμωξιολόγους στη χώρα. Τους ακούω και έχουν τοποθετηθεί πολύ σωστά μέχρι τώρα».
Της Νατάσας Παυλοπούλου
Ολόκληρος o πλανήτης πρέπει να είναι σε επιφυλακή για την καταπολέμηση του κορονοϊού, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που έχει συνεδριάσει τουλάχιστον τρεις φορές τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να αποτιμήσει το μέγεθος της παγκόσμιας απειλής. Ο ιός, που ξεκίνησε από μια υπαίθρια αγορά στην πόλη Ουχάν της Κίνας στο τέλος του 2019, έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 16 χώρες, μεταξύ των οποίων στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό. Μέχρι στιγμής η επιδημία έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 213 ανθρώπων και έχει μολύνει πε-ρίπου 9.692, ενώ εξακολουθεί να εξαπλώνεται ταχύτατα από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός που προκαλεί συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα.
O ιός, που μπορεί να μεταδοθεί κατά την επώαση, έχει μολύνει περισσότερους ανθρώπους στην Κίνα από αυτούς που είχε πλήξει ο SARS την περίοδο 2002-2003. Την περασμένη Τετάρτη, συγκεκριμένα, ο αριθμός των κρουσμάτων άγγιξε τα 5.974, ξεπερνώντας τα 5.327 άτομα που είχαν διαγνωστεί με Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο. Ο καθηγητής Nιλ Φέργκιουσον, εμπειρογνώμονας δημόσιας υγείας στο Imperial College, θεωρεί ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι -ακόμη και 200.000- έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό, παρά το γεγονός ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν έχουν αγγίξει μέχρι στιγμής ούτε τις 10 χιλιάδες. «Αργά ή γρήγορα θα το διαπιστώσουμε. Υπάρχουν Κινέζοι τουρίστες σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Αν οι Κινέζοι δεν κα-τορθώσουν να το ελέγξουν -και παραμένω επιφυλακτικός για το κατά πόσο αυτό είναι δυνατό-, θα φθάσουμε σε αυτό που λέω». Η μία μετά την άλλη οι χώρες εξακολουθούν να μεταφέρουν τους πολίτες τους από τη Ουχάν, την κινεζική πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό. Αεροσκάφη με εκατοντάδες πολίτες έφθασαν στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ και άλλες χώρες σχεδιάζουν παρόμοιες εκκενώσεις. Αεροπορικές εταιρείες από όλο τον κόσμο έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς την Κίνα, ενώ το Χονγκ Κονγκ σταμάτησε τις σιδηροδρομικές μεταφορές από και προς την ηπειρωτική χώρα. Ο νέος κορονοϊός είναι ίσως η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει o Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το 2012, λένε οι αναλυτές. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ανταπόκριση των κινεζικών Αρχών στην επιδημία και τα μέτρα που έχουν λάβει είναι πρωτοφανή. Στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, 17 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ουχάν, έχουν τεθεί σε καραντίνα, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό περισσότερων από 50 εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν σταματήσει να λειτουργούν, κεντρικές οδικές αρτηρίες έχουν κλεί-σει, επιχειρήσεις συνέστησαν στο προσωπικό τους να εργάζεται από το σπίτι, ενώ η κυβέρνηση παρέτεινε τις διακοπές για το κινεζικό σεληνιακό Νέο Ετος. ∆ύο προκατασκευασμέ-να νοσοκομεία για τους ασθενείς ολοκληρώνονται σε χρόνο-ρεκόρ. Πρόκειται για τα πιο εκτεταμένα μέτρα ελέγχου ασθένειας που έχουν επιβληθεί ποτέ από το Πεκίνο.
Την ίδια στιγμή, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να αναπτύξουν εμβόλιο που θα περιορίσει την επιδημία. Μια θετική είδηση ήρθε από την Αυστραλία, που ανακοίνωσε ότι καλλιέργησε με επιτυχία μια εργαστηριακή εκδοχή του νέου κορονοϊού, η οποία είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε εκτός Κίνας.
Και ενώ τα κρούσματα αυξάνονται, οι θεωρίες συνωμοσί-ας για τον μυστηριώδη κορονοϊό οργιάζουν στο ∆ιαδίκτυο. Το επιστημονικό περιοδικό «Nature», επικαλούμενο επιστήμονες υγείας, έγραψε ότι τα στοιχεία από τις κινεζικές Αρχές είναι ελλιπή, γεγονός που κάνει τη φαντασία ορισμένων να καλπάζει. Η επιδημία ξεκίνησε από ένα μυστικό βιολογικό όπλο που ανέπτυσσε το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, έγραψαν ορισμένα Μέσα, ενώ πολλοί στα social media έκαναν λόγο για κατασκεύασμα φαρμακευτικής εταιρείας, με στόχο την πώληση ενός συγκεκριμένου εμβολίου. Αλλες θεωρίες συνωμοσίας αναφέρουν πως πάνω από 100.000 ασθενείς έχουν ήδη πεθάνει και η κινεζική κυβέρνηση αποκρύπτει τον πραγματικό αριθμό των νεκρών της επιδημίας, την ώρα μάλιστα που... σκάβει μαζικούς τάφους.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά
Έτσι, αφού οι επικεφαλής του ΠΟΥ «διόρθωσαν» το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας την προβληματική αναφορά και, επικαλούμενοι «λάθος» τους, σημείωσαν πια ότι ο κίνδυνος για το ενδεχόμενο της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού σε διεθνές επίπεδο δεν είναι «μέτριος», αλλά «υψηλός», τον «παγκόσμιο συναγερμό» κήρυξε, τελικά, προχθές το βράδυ, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους!
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν ο ΠΟΥ κηρύξει τον «παγκόσμιο συναγερμό», ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε ήδη δώσει εντολή να συνεδριάσει εκτάκτως, Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ), υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Πρόληψης και Εθελοντισμού, Παναγιώτη Πρεζεράκου.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρμοδιότητες του ΕΣΥΔΥ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η γνωμοδότηση σε θέματα αξιολόγησης κινδύνων και η διαμόρφωση προτάσεων στρατηγικής για τη δημόσια υγεία.
Οδηγίες
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, ο Βασίλης Κικίλιας έθεσε σε εφαρμογή το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων απειλών από τον νέο κορονοϊό, ενώ ο ίδιος ενέκρινε επίσης τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, τα οποία ορίσθηκαν ως νοσοκομεία αναφοράς για την αντιμετώπιση ύποπτου ή πιθανού κρούσματος του νέου κορονοϊού.
Αυτά είναι: 1η ΥΠΕ: Βασικό: Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», αναπληρωματικό: Γ.Ν. Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. «Αττικόν», αναπληρωματικό: Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο», 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, ανα-πληρωματικά: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο», 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Λάρισας, αναπληρωματικό: Γ.Ν. Λαμίας, 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ιωαννίνων, 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ηρακλείου, αναπληρωματικό: Γ.Ν. Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».
Σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), όλα τα νοσοκομεία αναφοράς, αλλά και τα πληρώματα ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και των επτά ΥΠΕ της χώρας έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές. Παράλληλα, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε ΥΠΕ υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Την ίδια ώρα, οι συναρμόδιοι φορείς, δηλαδή το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, οι επτά ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ, βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και καθημερινή επικοινωνία.
Σε ενδεχόμενη σχετική οδηγία εκ μέρους του ΠΟΥ, όλα τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας μας, τα οποία αποτελούν πύλες εισόδου στην Ελλάδα, είναι εφοδιασμένα και καθ’ όλα έτοιμα να θέσουν άμεσα σε λειτουργία τις θερμικές κάμερες, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται εδώ και ημέρες όλα τα αεροϋγειονομεία. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και ο ΕΟΔΥ ενημερώνονται καθημερινά από τους επιτελείς του ΠΟΥ και της Ε.Ε. για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ενώ ειδικός γιατρός, σύνδεσμος του υπουργείου Υγείας και του ΕΟ∆Υ, έχει εγκατασταθεί στην πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα, σύμφωνα με την πολύ πρόσφατη σχετική συμφωνία μεταξύ του Βασίλη Κικίλια και της πρέσβειρας της Κίνας στην Αθήνα.
ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ
Ένα από τα πολύ βασικά στοιχεία του σχεδίου δράσης του υπουργείου Υγείας και του ΕΟ∆Υ είναι οι πηγές ενημέρωσης προς την κοινή γνώμη για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού και τα σχετικά μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται ή/και συνιστώνται. Χαρακτηριστική είναι, λοιπόν, η αυστηρή εντολή που έδωσε πρόσφατα δημοσίως ο ίδιος ο Βασίλης Κικίλιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων: «Επειδή βλέπω ότι είναι ένα θέμα (σ.σ.: ο νέος κορονοϊός) το οποίο ενδιαφέρει και έχει να κάνει και με τη δημόσια υγεία, τονίζω ξανά ότι, επειδή ακούω και βλέπω να μιλούν πολλοί, καλό είναι για αυτά τα θέματα να μιλούν οι επιστήμονες, που έχουν και την ειδική τεκμηρίωση και την επιστημονική επάρκεια για να συμβουλεύσουν τους Έλληνες. Έχουμε εξαιρετικούς λοιμωξιολόγους στη χώρα. Τους ακούω και έχουν τοποθετηθεί πολύ σωστά μέχρι τώρα».
Κόκκινος συναγερμός σε όλο τον κόσμο
Της Νατάσας Παυλοπούλου
Ολόκληρος o πλανήτης πρέπει να είναι σε επιφυλακή για την καταπολέμηση του κορονοϊού, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που έχει συνεδριάσει τουλάχιστον τρεις φορές τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να αποτιμήσει το μέγεθος της παγκόσμιας απειλής. Ο ιός, που ξεκίνησε από μια υπαίθρια αγορά στην πόλη Ουχάν της Κίνας στο τέλος του 2019, έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 16 χώρες, μεταξύ των οποίων στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό. Μέχρι στιγμής η επιδημία έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 213 ανθρώπων και έχει μολύνει πε-ρίπου 9.692, ενώ εξακολουθεί να εξαπλώνεται ταχύτατα από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός που προκαλεί συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα.
O ιός, που μπορεί να μεταδοθεί κατά την επώαση, έχει μολύνει περισσότερους ανθρώπους στην Κίνα από αυτούς που είχε πλήξει ο SARS την περίοδο 2002-2003. Την περασμένη Τετάρτη, συγκεκριμένα, ο αριθμός των κρουσμάτων άγγιξε τα 5.974, ξεπερνώντας τα 5.327 άτομα που είχαν διαγνωστεί με Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο. Ο καθηγητής Nιλ Φέργκιουσον, εμπειρογνώμονας δημόσιας υγείας στο Imperial College, θεωρεί ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι -ακόμη και 200.000- έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό, παρά το γεγονός ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν έχουν αγγίξει μέχρι στιγμής ούτε τις 10 χιλιάδες. «Αργά ή γρήγορα θα το διαπιστώσουμε. Υπάρχουν Κινέζοι τουρίστες σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Αν οι Κινέζοι δεν κα-τορθώσουν να το ελέγξουν -και παραμένω επιφυλακτικός για το κατά πόσο αυτό είναι δυνατό-, θα φθάσουμε σε αυτό που λέω». Η μία μετά την άλλη οι χώρες εξακολουθούν να μεταφέρουν τους πολίτες τους από τη Ουχάν, την κινεζική πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό. Αεροσκάφη με εκατοντάδες πολίτες έφθασαν στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ και άλλες χώρες σχεδιάζουν παρόμοιες εκκενώσεις. Αεροπορικές εταιρείες από όλο τον κόσμο έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς την Κίνα, ενώ το Χονγκ Κονγκ σταμάτησε τις σιδηροδρομικές μεταφορές από και προς την ηπειρωτική χώρα. Ο νέος κορονοϊός είναι ίσως η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει o Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το 2012, λένε οι αναλυτές. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ανταπόκριση των κινεζικών Αρχών στην επιδημία και τα μέτρα που έχουν λάβει είναι πρωτοφανή. Στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, 17 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ουχάν, έχουν τεθεί σε καραντίνα, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό περισσότερων από 50 εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν σταματήσει να λειτουργούν, κεντρικές οδικές αρτηρίες έχουν κλεί-σει, επιχειρήσεις συνέστησαν στο προσωπικό τους να εργάζεται από το σπίτι, ενώ η κυβέρνηση παρέτεινε τις διακοπές για το κινεζικό σεληνιακό Νέο Ετος. ∆ύο προκατασκευασμέ-να νοσοκομεία για τους ασθενείς ολοκληρώνονται σε χρόνο-ρεκόρ. Πρόκειται για τα πιο εκτεταμένα μέτρα ελέγχου ασθένειας που έχουν επιβληθεί ποτέ από το Πεκίνο.
Την ίδια στιγμή, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να αναπτύξουν εμβόλιο που θα περιορίσει την επιδημία. Μια θετική είδηση ήρθε από την Αυστραλία, που ανακοίνωσε ότι καλλιέργησε με επιτυχία μια εργαστηριακή εκδοχή του νέου κορονοϊού, η οποία είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε εκτός Κίνας.
Και ενώ τα κρούσματα αυξάνονται, οι θεωρίες συνωμοσί-ας για τον μυστηριώδη κορονοϊό οργιάζουν στο ∆ιαδίκτυο. Το επιστημονικό περιοδικό «Nature», επικαλούμενο επιστήμονες υγείας, έγραψε ότι τα στοιχεία από τις κινεζικές Αρχές είναι ελλιπή, γεγονός που κάνει τη φαντασία ορισμένων να καλπάζει. Η επιδημία ξεκίνησε από ένα μυστικό βιολογικό όπλο που ανέπτυσσε το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, έγραψαν ορισμένα Μέσα, ενώ πολλοί στα social media έκαναν λόγο για κατασκεύασμα φαρμακευτικής εταιρείας, με στόχο την πώληση ενός συγκεκριμένου εμβολίου. Αλλες θεωρίες συνωμοσίας αναφέρουν πως πάνω από 100.000 ασθενείς έχουν ήδη πεθάνει και η κινεζική κυβέρνηση αποκρύπτει τον πραγματικό αριθμό των νεκρών της επιδημίας, την ώρα μάλιστα που... σκάβει μαζικούς τάφους.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά