Ανησυχία για τη γρίπη στην Ελλάδα
Πάνω από 50 τα θανατηφόρα κρούσματα στην Ελλάδα - Μόνο 20 από αυτούς ήταν εμβολιασμένοι
Ενώ η διεθνής ανησυχία της κοινής γνώµης και της επιστηµονικής ιατρικής κοινότητας για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού εκτός Κίνας έχει αγγίξει υψηλά επίπεδα, σε µεγάλη δραστηριότητα βρίσκεται ακόµη η εποχική γρίπη στη χώρα µας, µε 15 άτοµα να χάνουν τη ζωή τους την τελευταία εβδοµάδα από επιπλοκές της νόσου, ανεβάζοντας τον αριθµό των νεκρών σε 53, σύµφωνα µε την πιο πρόσφατη εβδοµαδιαία επιδηµιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ). Το δραµατικά παράδοξο στοιχείο είναι το γεγονός ότι περισσότερα από 50 από τα θανατηφόρα κρούσµατα της γρίπης στην Ελλάδα ανήκαν σε κλινικές οµάδες υψηλού κινδύνου, για τις οποίες όλοι οι ειδιβαρά κρούσµατα εργαστηριακά επιβεβαιωµένης γρίπης, εκ των οποίων τα 195 µε νοσηλεία σε µονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκοµείων όλης της χώρας, ενώ, από το σύνολο αυτών των 213 βαριά ασθενών, µόνον οι... 80 είχαν εµβολιαστεί κατά της νόσου!
213 τα σοβαρά κρούσµατα επιβεβαιωµένης γρίπης - 195 με νοσηλεία σε ΜΕΘ
Οι Έλληνες, λοιπόν, ανησυχούν σφόδρα για τη διεθνή εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αλλά οι πιο ευπαθείς από αυτούς φαίνεται ότι αποφεύγουν ακόµη και σήµερα να εµβολιασθούν κατά της γρίπης, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο εµβολιασµός είναι το πιο ασφαλές και αποτελεσµατικό µέσο κατά της νόσου. Μάλιστα, ο διεθνώς διακεκριµένος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρύτανης του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Θάνος ∆ηµόπουλος, έχει επισηµάνει πολύ πρόσφατα σε σχετικό άρθρο του ότι, παρά την παγκόσµια ανησυχία για τη διεθνή εξάπλωση του νέου κορονοϊού, δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι «κάθε χρόνο σηµειώνονται παγκοσµίως 290.000 - 650.000 θάνατοι από επιπλοκές του ιού της γρίπης».
60% των παιδιών εμφανίζει συμπτώματα ίωσης το τρέχον χρονικό διάστημα
Αξίζει να σηµειωθεί ότι στη χώρα µας καταγράφεται στο τρέχον χρονικό διάστηµα µία πραγµατική «έκρηξη» των λοιµώξεων του αναπνευστικού στα παιδιά. Ετσι, µία στις τέσσερις επισκέψεις (25%) σε νοσοκοµεία παίδων της χώρας µας αφορούν «γριπώδη συνδροµή», ενώ οι ειδικοί παιδίατροι εκτιµούν ότι συµπτώµατα ίωσης εµφανίζει, επίσης στο τρέχον χρονικό διάστηµα, το 60% των παιδιών! Σύµφωνα µε τα σχετικά στοιχεία του ΕΟ∆Υ, πάνω από το 25% του συνόλου των επισκέψεων σε παιδιάτρους αφορά παιδιά µε βήχα, συνάχι, πυρετό.
ΕΛΛΑ∆Α: 25% οι επισκέψεις σε νοσοκοµεία παίδων που αφορούν γριπώδη συνδροµή
Σύµφωνα µε όσα επαναλαµβάνονται στις σχετικές εκθέσεις του ΕΟ∆Υ, υπάρχουν πολλές «ενεργές εστίες» µετάδοσης της νόσου στον παιδικό πληθυσµό, και ιδίως στα παιδιά ηλικίας 0-14 ετών. Τα κλειστά σχολεία, ιδιαιτέρως τα νηπιαγωγεία και τα ∆ηµοτικά, σε όλη τη χώρα είναι η απόδειξη της µεγάλης διάχυσης της γρίπης στην κοινότητα. Ακριβώς το προσωρινό «λουκέτο» στα σχολεία, που αποφασίζουν οι αρµόδιοι, δείχνει µε ποιον τρόπο εξαπλώνεται µε τον συγχρωτισµό η γρίπη, αλλά και πώς µπορεί να αναχαιτιστεί το κύµα της νόσου στη σχολική κοινότητα.
290.000 - 650.000 θάνατοι από επιπλοκές του ιού της γρίπης κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ
Υπενθυµίζεται ότι οι ειδικοί παθολόγοι λοιµώξεων και ο ίδιος ο ΕΟ∆Υ συνιστούν, ακόµη και τώρα, τον αντιγριπικό εµβολιασµό και τη σχολαστική τήρηση των µέτρων ατοµικής υγιεινής ως τις πιο αποτελεσµατικές µεθόδους για την προστασία όλων από τη νόσο. Οι ίδιοι ειδικοί διαβεβαιώνουν ακόµη ότι το επόµενο χρονικό διάστηµα η δραστηριότητα της γρίπης θα κινηθεί σταθεροποιηµένα στη χώρα µας και δεν θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αλλωστε, τα µέσα Φεβρουαρίου είναι συνήθως η χρονική περίοδος κατά την οποία η γρίπη καταγράφει κάθε χρόνο την κορύφωση της δραστηριότητάς της, η οποία, βεβαίως, µπορεί να παραµείνει σε αυτή τη χρονική φάση υψηλή, αλλά σταθερή, περίπου για δύο εβδοµάδες, πριν αρχίσει η υποχώρησή της και για φέτος.
3.200.000 ο αριθμός των εμβολιασθέντων κατά της γρίπης στην Ελλάδα
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 22/2