Τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης δοκιμάζονται τα τελευταία 24ωρα με τον κορωνοϊό να βρίσκεται στην «αυλή» μας χωρίς όμως – ευτυχώς – να έχει χτυπήσει και την ελληνική πόρτα.

Με πτήσεις από τη γειτονική Ιταλία να πραγματοποιούνται κανονικά, με ελληνικά σχολεία με ανήλικους μαθητές και τους καθηγητές – συνοδούς να είναι σε ιταλικές πόλεις αλλά και ύποπτα κρούσματα να σημαίνουν συναγερμό συνεχώς ο κρατικός μηχανισμός προσπαθεί να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις και να μην υπάρξει κύμα πανικού στη χώρα.

Η έγκαιρη προετοιμασία και ο συντονισμός, η ενημέρωση των πολιτών για την πραγματική κατάσταση και η αποφυγή πανικού μπροστά στο ενδεχόμενο εμφάνισης του κορωνοϊού στη χώρα είναι οι δύο άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής στην αντιμετώπιση του.

Μέλημα τόσο του πρωθυπουργού όσο και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι, όπως δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου τη Δευτέρα ο κ. Κικίλιας «να συμπεριφερθούμε όλοι, με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί».

Και πρόσθεσε ότι, «επειδή υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα και της Ιταλίας και μας λένε οι λοιμωξιολόγοι ότι ενδεχομένως αυξάνεται και η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας, η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Έχει δεκατρία νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της και τα Κέντρα Υγείας σε ετοιμότητα, έχει σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, την Επιτροπή λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων, όπου προΐσταται ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας».

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στη χώρα υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται, καθώς έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα, όλα τα ύποπτα περιστατικά».

Υπενθύμισε εξάλλου ότι έχουν οριστεί 13 νοσοκομεία αναφοράς πανελλαδικά για τη βέλτιστη διαχείριση τυχόν υπόπτων ή πραγματικών κρουσμάτων κορωνοϊού. Σε κάθε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν προβλεφθεί ειδικοί θάλαμοι νοσηλείας, ενώ το υπουργείο Υγείας είναι σε ετοιμότητα να καλύψει ακόμα και την περίπτωση που απαιτηθεί κλίνη ΜΕΘ για κρούσμα κορωνοϊού.

Ο κορωνοϊός είναι μια ήπια νόσος

Στο ίδιο μήκος κύματος ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά το τέλος της σύσκεψης της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, χθες το απόγευμα, δήλωσε ότι ο κορωνοϊός «εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος, η οποία σε ποσοστό πάνω από 85%, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, συμπεριφέρεται σαν ένα απλό κρυολόγημα. Αυτό είναι σημαντικό για να καθησυχάσει ο κόσμος και να είναι ψύχραιμος».

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η διυπουργική Επιτροπή, όσο και η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων, αποφάσισαν ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας (λιμάνια και αεροδρόμια), με αφορμή την Ιταλία. Ενδεικτικά ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι σε ποσοστό πάνω από 90% των περιπτώσεων μέχρι τώρα, στην Ευρώπη και τον κόσμο, δεν έχουν ανιχνεύσει τις περιπτώσεις της νόσου.

Απαιτείται όμως αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να αναζητά ιατρική βοήθεια αν έρχεται από πληττόμενες περιοχές.

Προς τούτο, συνεχίζουν τα κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και σήμερα Τρίτη την ενημέρωση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας καθώς και τα πληρώματα επιβατηγών και εμπορικών πλοίων για τα μέτρα προφύλαξης. Την Πέμπτη, στον Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)».

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό

Ο Αντιπρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Αθανάσιος Τσακρής, με τη σειρά του, μιλώντας στο protothema.gr και το ygeiamou.gr, εξηγεί ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, όπως μάθαμε να ζούμε με τη γρίπη».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, ο COVID-19 έχει πια προσαρμοστεί στον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που τον βοηθά να μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποιος φορέας του ιού μπορεί να γίνει μεταδοτικός τόσο πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων, όσο και κατά τη διάρκεια νόσησης, αλλά και στο στάδιο της ανάρρωσης.

Γι' αυτό ο καθηγητής Μικροβιολογίας συστήνει και αυτός ψυχραιμία καθώς «ο πανικός δεν βοήθησε ποτέ. Το σύστημα Υγείας είναι καλά προετοιμασμένο, όπως έχει φανεί και από τη διαχείριση των ατόμων που θεωρήθηκαν ως ύποπτα για κορωνοϊό», λέει και παραδέχεται ότι επειδή δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα εισαγόμενο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, δεδομένης της εγγύτητας της χώρας με την Ιταλία, «όσο αργήσει αυτό να συμβεί, τόσο το καλύτερο για όλους μας. Το σύστημα Υγείας θα έχει αποφορτιστεί από το βάρος της εποχικής γρίπης και θα έχουμε συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, καθιστώντας πιο εφικτή την ορθή διαχείριση της κατάστασης».

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Υγείας

Η χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο οδήγησε σε συγκεκριμένες αποφάσεις και τέθηκε το πλαίσιο που θα κινηθεί ο κάθε εμπλεκόμενος φορέας με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να δηλώνει αμέσως μετά το τέλος ότι «επειδή υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα και της Ιταλίας και μας λένε οι λοιμωξιολόγοι ότι ενδεχομένως αυξάνεται και η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας, η Ελλάδα είναι θωρακισμένη.

Παρουσία 10 υπουργών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, τον κομβικό ρόλο στην συζήτηση είχαν οι ειδικοί επιστήμονες που είχαν κληθεί και ανέλαβαν να αναλύσουν όλα τα δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να εκτυλιχτούν μετά την εμφάνιση ενός κρούσματος και μετάδοσης του ιού, καθώς και οι δράσεις που απαιτούνται ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να φτάσει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα. Να συνδράμει με τις γνώσεις του κλήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, και διευθυντής του κέντρου Οικονομικών της Υγείας της London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

Στις δύο ώρες που διήρκησε η σύσκεψη, συζητήθηκε και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού ώστε να υπάρχει συντονισμός όλων των υπουργείων και των υπηρεσιών που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης.
Από τα μέσα Ιανουαρίου προετοιμάζεται το υπουργείο Υγείας

Η προετοιμασία σε επίπεδο υπουργείου Υγείας έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιανουαρίου με τις πρώτες επαφές του κ. Κικίλια για το θέμα και πριν το τέλος του μήνα είχε ήδη παρουσιαστεί το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος και την ανακοίνωση των 13 νοσοκομείων αναφοράς. Εκτός από τη λήψη μέτρων σε ιατρικό και νοσηλευτικό επίπεδο, ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός 2 Ελλήνων από την Κίνα και άλλων δύο από την Ιαπωνία, ενώ υπήρξε συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινή προμήθεια φαρμάκων και προστατευτικών μέσων, εάν αυτό στο μέλλον απαιτηθεί.

Αυτό το οποίο συστήνουν με κάθε ευκαιρία επιστήμονες και κυβέρνηση είναι η επίδειξη ψυχραιμίας από όλους και επιμένουν στην σωστή ενημέρωση των πολιτών. Ήδη χθες το βράδυ προβλήθηκε τηλεοπτικό σποτ του υπουργείου για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει και μπορούν να λάβουν όλοι. Η καμπάνια θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ καθηγητές ιατρικής έχουν αναλάβει να εξηγήσουν παράσχουν κάθε πληροφόρηση για τον ιό και το μέγεθος της επικινδυνότητας. «Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Ο ιός συμπεριφέρεται ως απλό κρυολόγημα» δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μετά το τέλος σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας. Σημείωσε επίσης ότι ο κορωνοϊός θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ήπια νόσος «καθώς στο 85% των περιπτώσεων συμπεριφέρεται ως απλό κρυολόγημα».

Δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας

Τόσο η διυπουργική Επιτροπή όσο και η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων αποφάσισαν ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθότι κάποιος μπορεί να είναι φορέας του ιού δίχως να έχει εκδηλωθεί η νόσος.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι στο 90% των κρουσμάτων που αφορούν στην Ευρώπη τα μέτρα στις πύλες εισόδου των χωρών δεν έχουν αποδώσει. Συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουν άλλα οριζόντια μέτρα, όπως οι προσλήψεις προσωπικού, η αύξηση της χρηματοδότησης του υγειονομικού συστήματος και η επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας αντί σε χαμένο χρόνο σε ελέγχους στις πύλες εισόδου που είναι αναποτελσματικές».

Ενίσχυση του συστήματος Υγείας και καλή υγιεινή

Πάντως, η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συζήτησε εκτενώς και ποια άλλα μέτρα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη θωράκιση της χώρας από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα τα μέτρα αυτά αφορούν σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, έκτακτη χρηματοδότηση και επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας:
  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.