Στην οδό «Χρυσωρυχείο 12» βρίσκεται η πολλά υποσχόμενη διεύθυνση της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρίας Biontech με έδρα το Μάιντς. Μέχρι πρόσφατα διεξήγαγε έρευνες κυρίως για αντικαρκινικά παρασκευάσματα. Τώρα όμως επικεντρώνεται στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και μάλιστα με αξιώσεις.

Η Biontech έλαβε πρόσφατα για τις έρευνές της φρέσκο χρήμα από την κινεζική φαρμακοβιομηχανία Fosun Pharma: 120 εκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια, από τα οποία τα 44 εκατομμύρια ως αντάλλαγμα για μετοχές της γερμανικής εταιρίας. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι η Biontech εμβαθύνει τη συνεργασία της με τον αμερικανικό κολοσσό Pfizer με σκοπό την από κοινού δημιουργία ενός εμβολίου καταπολέμησης του κορωνοϊού. Ας σημειωθεί ότι από την εισαγωγή της στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq τον Οκτώβριο του 2019 η Biontech άντλησε μέχρι σήμερα περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Απόπειρα Τραμπ να εξαγοράσει ερευνητικά αποτελέσματα;

Η διεθνής συνεργασία μεταξύ ερευνητικών εταιριών δεν είναι ασυνήθιστη. Αυτή την εποχή διεξάγεται ένας αγώνας δρόμου μεταξύ πολλών εταιριών και επιστημόνων, κυρίως στις ΗΠΑ και την Κίνα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού, δηλώνει ο Ζίγκφριντ Τρομ από την Ομοσπονδία Ερευνητικών Φαρμακευτικών Εταιριών (vfa). Το γεγονός αυτό είναι οπωσδήποτε θετικό, εκτιμά ο γερμανικός ειδικός, μιας και με τις διεθνείς συνεργασίες αυξάνεται η πιθανότητα ταχύτερης δημιουργίας του εμβολίου. Σύμφωνα με την γερμανική Ομοσπονδία βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον 39 προγράμματα δημιουργίας ενός εμβολίου. Μέρος των προγραμμάτων χρηματοδοτούνται από τη διεθνή πρωτοβουλία εμβολίων CEPI, ανάμεσα στα οποία η γερμανική Curevac, οι αμερικανικές Inovio, Μoderna και Novavax, το βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το αυστραλιανό πανεπιστήμιο Queensland.

Αίσθηση προκάλεσαν πριν λίγες μόνο μέρες ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για προσπάθειες του αμερικανού προέδρου Τραμπ να διασφαλίσει με χρήματα, αποκλειστικά για τις ΗΠΑ, αποτελέσματα ερευνών της Curevac για ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.Η απάντηση της γερμανικής εταιρίας στο twitter ήταν ότι δεν έλαβε καμία προσφορά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ομάδας Δράσης στο Λευκό Οίκο, (σσ: στη συνάντηση συμμετείχε ο πρώην επικεφαλής της Curevac Ντάνιελ Μενιτσέλα) ούτε από κάποια αμερικανική δημόσια υπηρεσία. Παρά τις διαψεύσεις της γερμανικής εταιρία η Κομισιόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι χορηγεί στην Curevac πίστωση μέχρι και 80 εκατομμύρια ευρώ για να επιταχύνει την ανάπτυξη και παραγωγή ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Μέχρι και 20 χρόνια για την ανάπτυξη παρασκευάσματος

Κατά μέσο όρο απαιτούνται μέχρι και 13 χρόνια, κάποιες φορές και μέχρι 20 χρόνια, για την ανάπτυξη ενός παρασκευάσματος, ενώ το κόστος ερευνών ανέρχεται από 1 μέχρι και 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή η πιθανότητα αποτυχίας των ερευνών αγγίζει μέχρι και το 90%. O συντάκτης ερευνών και επικεφαλής των γερμανικών ερευνητικών κέντρων της Ernst & Young Ζίγκφριντ Μπιαλογιάν θεωρεί ότι γερμανικά βιοτεχνολογικά κέντρα κατάφεραν μεν να αντλήσουν το 2018 περισσότερα κεφάλαια από ποτέ, όμως τα χρήματα αυτά πήγαν σε ελάχιστες μόνο εταιρίες. Εκτιμά ότι το υψηλό ρίσκο και οι χρονοβόρες και κοστοβόρες έρευνες θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται κυρίως με ίδια κεφάλαια και όχι τραπεζικές πιστώσεις. Ο ειδικός ωστόσο τονίζει ότι δυστυχώς στη Γερμανία κυριαρχεί μια κουλτούρα της άντλησης κεφαλαίων κυρίως από τράπεζες με αποτέλεσμα να λείπουν από την αγορά επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου, που θα ήταν σε θέση να ενισχύσουν πιο άμεσα επιστημονικές έρευνες για νέα εμβόλια.

Κατά την άποψη του Ζίγκφριντ Τρομ από την Ομοσπονδία Ερευνητικών Φαρμακευτικών Εταιριών η ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού δεν θα διαρκέσει πολύ διότι έχει γίνει «καλή προεργασία». Για το λόγο αυτό οι ειδικοί υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν 12 με 18 μήνες, αν όλα πάνε καλά, με τις κλινικές δοκιμές του παρασκευάσματος, λέει ο γερμανός ειδικός.

Η αμερικανική Moderna, η οποία συνεργάζεται με τις αμερικανικές Εθνικές Υπηρεσίες Υγείας (NIH), ανακοίνωσε πάντως ότι εντός Μαρτίου θα ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές σε 45 ανθρώπους στο Σιάτλ. Από την πλευρά τους Biontech και Inovio τοποθετούν τις πρώτες δοκιμές τον ερχόμενο μήνα, ενώ η Curevax τις προγραμματίζει για τον Ιούλιο.

πηγή:dw.com

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα