ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κοροναϊός : Σε καραντίνα πέντε δήμοι – Τι ισχύει και πού εντοπίζονται τα πρώτα προβλήματα
Σε καραντίνα έχουν τεθεί από χτες πέντε δήμοι της Ελλάδας, στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού. Πρόκειται για τους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης.
Κάποιοι έκριναν σωστή την απόφαση της κυβέρνησης, ενώ άλλοι ζητούν να παρθούν τα μέτρα πίσω, ενώ ήδη έχουν αρχίσει έρχονται στο φως ορισμένα προβλήματα.
Μειωμένη παροχή τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη
Τις τελευταίες μέρες στην Κοζάνη παρατηρείται πρόβλημα ως προς την επάρκεια θερμικής ενέργειας της Τηλεθέρμανσης, εξ αιτίας της τροφοδοσίας της από μία μόνο μονάδα του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου Κοζάνης.
Ως αποτέλεσμα αυτής της «αρρυθμίας» διαπιστώνεται ότι στις ώρες αιχμής καλύπτεται μόνο το 80 % της ζήτησης στον αστικό ιστό της πόλης. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κώστας Κυτίδης σημείωσε ότι «για να καλύψουμε την ζήτηση χρησιμοποιούμε τους λέβητες πετρελαίου που έχει εγκαταστήσει η δημοτική επιχείρηση, αλλά και πάλι εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών η ζήτηση είναι τέτοια που δεν μπορούμε να την καλύψουμε».
Στην επιστολή που έστειλε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ζητά την άμεση παρέμβασή του για την επίλυση του προβλήματος που δημιουργείται εξ αιτίας του γεγονότος ότι οι τρεις μονάδες της ΔΕΗ που τροφοδοτούν την Τηλεθέρμανση της πόλης, βρίσκονται εκτός λειτουργίας όχι λόγω βλάβης, αλλά κατόπιν εντολής του Διαχειριστή συστήματος.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης επισημαίνει ότι οι παραπάνω επιλογές έχουν σαν συνέπεια η ΔΕΥΑΚ να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου οι οποίες από την αρχή του έτους ανήλθαν σε 1.280.000 ευρώ. Η παράταση αυτής της κατάστασης, καταλήγει ο κ Μαλούτας, θα επιφέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην βιωσιμότητα της τηλεθέρμανσης.
«Πάρτε πίσω την απόφαση για καραντίνα στη Μεσοποταμία»
Να αλλάξει απόφαση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και να θέσει σε καραντίνα μόνο τον οικισμό Μεσοποταμίας και όχι την Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας ζητά με επείγουσα επιστολή του ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης.
Ανέφερε ακόμη ότι, από το βράδυ της Τρίτης, με επείγουσα επιστολή του στον Νίκο Χαρδαλιά διατύπωσε το αίτημα διόρθωσης της απόφασης, που προσθέτει στον οικισμό της Μεσοποταμίας, με τους 3.000 κατοίκους, άλλες πέντε κοινότητες με πληθυσμό 2.000 κατοίκους.
Σύμφωνα με τον κ. Κορεντσίδη, ο Δήμος Καστοριάς είχε ζητήσει να τεθεί σε καραντίνα ο οικισμός της Μεσοποταμίας και προανήγγειλε ότι θα σταλεί εκ νέου επιστολή στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, όπου θα διατυπώνεται το αίτημα να υπάρξει διόρθωση.
Ωστόσο, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε ότι ύστερα από επικοινωνία που είχε με την Πολιτική Προστασία τονίστηκε ότι η επιλογή των 5 επιπλέον κοινοτήτων έγινε έπειτα από ανάλυση των μαθηματικών μοντέλων που “τρέχουν” οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου και τα οποία δείχνουν ότι είναι πιθανή μια εξάπλωση του ιού στα παραπάνω χωριά.
Σημειώνεται ότι στο χωριό Οινόη έχει καταγραφεί ένας θάνατος από κοροναϊό, ενώ από την Αγία Κυριακή ένας ασθενής νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση και στη Μεσοποταμία υπάρχουν 12 εξακριβωμένα κρούσματα.
Και τα τρία χωριά ανήκουν στην δημοτική ενότητας Μεσοποταμίας, που τέθηκε σε καραντίνα.
Περιπολικά στη Μεσοποταμία
Λίγο μετά τις οκτώ χθες το βράδυ, έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα περιπολικά στη Μεσοποταμία Καστοριάς, ενώ έως τα μεσάνυχτα είχε ολοκληρωθεί το σχέδιο της αστυνομίας για τον πλήρη αποκλεισμό ολόκληρης της γεωγραφικής ενότητας, αποτελούμενης από έξι χωριά με πολλές διαφορετικές εισόδους.
Στο δημαρχείο της πόλης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, όπου αποφασίστηκαν και οι τρόποι που οι αγρότες θα πηγαίνουν στα χωράφια τους και οι κτηνοτρόφοι στις μονάδες τους, καθώς μόνο στον οικισμό της Μεσοποταμίας υπάρχουν 7 μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, και αρκετές άλλες στα υπόλοιπα χωριά, όπου οι πολίτες, εκτός από σιτηρά, καλλιεργούν σημαντικές εκτάσεις με φασόλια και ορισμένοι καπνά. Όπως επίσης λειτουργούν και φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση των εργαζομένων για την καθημερινή εκτροφή τους.
«Σφραγίστηκε» η περιοχή
Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος εξήγησε ότι θα δοθεί η δυνατότητα, δύο φορές την ημέρα, συγκεκριμένοι απασχολούμενοι να πηγαίνουν στις κτηνοτροφικές φάρμες άλλα και στις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων, ενώ το ίδιο θα γίνει και για τη σπορά των χωραφιών.Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μεσοποταμίας Δ. Πασχαλόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλη η περιοχή έχει σφραγιστεί από χθες το βράδυ και ότι αυτή την ώρα, με την ευθύνη του δήμου, οργανώνεται ένα τηλεφωνικό κέντρο στη Μεσοποταμία, που θα εξυπηρετεί τις άμεσες ανάγκες των πολιτών.
Εξήγησε ότι η διανομή των φαρμάκων θα γίνεται στους κατοίκους από τους υπάλληλους «Βοήθεια στο σπίτι», ενώ εξέφρασε το αίτημα να επαναλειτουργήσει άμεσα το ΚΥ Μεσοποταμίας με την επαναφορά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που μετακινήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο νοσοκομείο Καστοριάς.
Σε ό,τι αφορά την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης από τα μάρκετ της περιοχής, όπως έχει αποφασιστεί, θα γίνεται με τη διαδικασία της παράδοσης στο σπίτι με την ευθύνη των καταστημάτων.
Ξάνθη: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα
Ο δήμαρχος Ξάνθης ανέφερε ότι τα μέτρα ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς συμβάλλουν στην αποτροπή εξάπλωσης του κοροναϊού στην ευρύτερη περιοχή, πάντα με βασικό και πρωταρχικό σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας. Επισήμανε ότι για το θέμα υπήρξε, νωρίς χθες το απόγευμα, επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και εκτίμησε πως η εφαρμογή των νέων μέτρων θα συμβάλει ώστε να μην υπάρχει μεγαλύτερη εξάπλωση της νόσου.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούν οι Ξανθιώτες», υπογράμμισε ο κ. Τσέπελης και πρόσθεσε: «τα μέτρα -το τονίζω ξανά και ξανά- είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να βλέπουμε μπροστά μας τα χειρότερα και αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και να αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να προστατέψουμε τον πληθυσμό από την εξάπλωση του ιού. Οι πολίτες της Ξάνθης είναι πειθαρχημένοι, πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν χωρίς κανένα πρόβλημα στα νέα δεδομένα και ο καθένας από τη δική του μεριά θα επιδείξει τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα που επιβάλλεται».
Ο δήμαρχος Ξάνθης αναφέρθηκε ακόμη και στην προσωρινή μετατροπή του κλειστού αθλητικού κέντρου «Φίλιππος Αμοιρίδης» σε χώρο φιλοξενίας ασθενών από τον κορωνοϊό. Σημείωσε ότι έπειτα από συνεννόηση με το νοσοκομείο Ξάνθης, έχουν προνοήσει ώστε να διατεθούν χώροι του γυμναστηρίου για τη νοσηλεία ασθενών, αν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Για τον λόγο αυτό, το γυμναστήριο εξοπλίστηκε με 100 κλίνες, φιάλες οξυγόνου και αναπνευστήρες, όλα προσφορές ιδιωτών- χορηγών, τους οποίους ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση που επέδειξαν στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής.
«Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μας ανησύχησε»
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Τάσος Καραδέδος εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός, ωστόσο τόνισε ότι «ο μέχρι στιγμής αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (6 στρατιωτικοί, 7 εντός του αστικού ιστού, 7 στον ορεινό όγκο) και μεταξύ αυτών τέσσερις νεκροί δεν θα μπορούσαν να μην μας προβληματίσουν».
«Τα νούμερα αυτά είναι υψηλά σε σχέση και με τον γενικό πληθυσμό της Ξάνθης και με τον μέσο όρο των γειτονικών νομών. Αν λάβουμε υπόψη τις στατιστικές του κ. Τσιόρδα, τότε πιθανόν ο αριθμός όσων έχουν νοσήσει να είναι μεγάλος», υπογράμμισε.
«Εφόσον δεν μπορεί να γίνει μαζικός έλεγχος, ώστε να εξακριβωθεί από πού προέρχεται αυτός ο μεγάλος αριθμός φορέων», πρόσθεσε, «νομίζω πως τα νέα περιοριστικά μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα είχαμε ζητήσει κιόλας ως Ιατρικός Σύλλογος, όταν έγινε σήμερα σχετική συζήτηση με τους εμπλεκομένους φορείς. Βέβαια, ό,τι ισχύει για την πόλη της Ξάνθης ισχύει και για τον ορεινό δήμο Μύκης. Το είπα πολλές φορές και θα το επαναλάβω, ο κοροναϊός δεν κάνει διακρίσεις σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, σε άντρες και γυναίκες. Πρέπει όλοι, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, να σταθούμε μπροστά σε αυτό τον νέο ιό».
«Σε κάθε περίπτωση», σημείωσε, «ήταν επιβεβλημένο να ληφθούν περισσότερα μέτρα, τα οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν πρέπει όμως να μας ανησυχούν καθώς όλη η κατάσταση είναι απόλυτα ελεγχόμενη. Ακόμα και το μέτρο της διάθεσης των κλινών εντός του κλειστού γυμναστηρίου είναι ένα καθαρά προληπτικό μέτρο. Μέχρι στιγμής, το νοσοκομείο είναι απόλυτα οργανωμένο και ανταποκρίνεται όπου χρειαστεί».
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ
Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα
Κάποιοι έκριναν σωστή την απόφαση της κυβέρνησης, ενώ άλλοι ζητούν να παρθούν τα μέτρα πίσω, ενώ ήδη έχουν αρχίσει έρχονται στο φως ορισμένα προβλήματα.
Μειωμένη παροχή τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη
Τις τελευταίες μέρες στην Κοζάνη παρατηρείται πρόβλημα ως προς την επάρκεια θερμικής ενέργειας της Τηλεθέρμανσης, εξ αιτίας της τροφοδοσίας της από μία μόνο μονάδα του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου Κοζάνης.
Ως αποτέλεσμα αυτής της «αρρυθμίας» διαπιστώνεται ότι στις ώρες αιχμής καλύπτεται μόνο το 80 % της ζήτησης στον αστικό ιστό της πόλης. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κώστας Κυτίδης σημείωσε ότι «για να καλύψουμε την ζήτηση χρησιμοποιούμε τους λέβητες πετρελαίου που έχει εγκαταστήσει η δημοτική επιχείρηση, αλλά και πάλι εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών η ζήτηση είναι τέτοια που δεν μπορούμε να την καλύψουμε».
Στην επιστολή που έστειλε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ζητά την άμεση παρέμβασή του για την επίλυση του προβλήματος που δημιουργείται εξ αιτίας του γεγονότος ότι οι τρεις μονάδες της ΔΕΗ που τροφοδοτούν την Τηλεθέρμανση της πόλης, βρίσκονται εκτός λειτουργίας όχι λόγω βλάβης, αλλά κατόπιν εντολής του Διαχειριστή συστήματος.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης επισημαίνει ότι οι παραπάνω επιλογές έχουν σαν συνέπεια η ΔΕΥΑΚ να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου οι οποίες από την αρχή του έτους ανήλθαν σε 1.280.000 ευρώ. Η παράταση αυτής της κατάστασης, καταλήγει ο κ Μαλούτας, θα επιφέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην βιωσιμότητα της τηλεθέρμανσης.
«Πάρτε πίσω την απόφαση για καραντίνα στη Μεσοποταμία»
Να αλλάξει απόφαση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και να θέσει σε καραντίνα μόνο τον οικισμό Μεσοποταμίας και όχι την Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας ζητά με επείγουσα επιστολή του ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης.
Ανέφερε ακόμη ότι, από το βράδυ της Τρίτης, με επείγουσα επιστολή του στον Νίκο Χαρδαλιά διατύπωσε το αίτημα διόρθωσης της απόφασης, που προσθέτει στον οικισμό της Μεσοποταμίας, με τους 3.000 κατοίκους, άλλες πέντε κοινότητες με πληθυσμό 2.000 κατοίκους.
Σύμφωνα με τον κ. Κορεντσίδη, ο Δήμος Καστοριάς είχε ζητήσει να τεθεί σε καραντίνα ο οικισμός της Μεσοποταμίας και προανήγγειλε ότι θα σταλεί εκ νέου επιστολή στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, όπου θα διατυπώνεται το αίτημα να υπάρξει διόρθωση.
Ωστόσο, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε ότι ύστερα από επικοινωνία που είχε με την Πολιτική Προστασία τονίστηκε ότι η επιλογή των 5 επιπλέον κοινοτήτων έγινε έπειτα από ανάλυση των μαθηματικών μοντέλων που “τρέχουν” οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου και τα οποία δείχνουν ότι είναι πιθανή μια εξάπλωση του ιού στα παραπάνω χωριά.
Σημειώνεται ότι στο χωριό Οινόη έχει καταγραφεί ένας θάνατος από κοροναϊό, ενώ από την Αγία Κυριακή ένας ασθενής νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση και στη Μεσοποταμία υπάρχουν 12 εξακριβωμένα κρούσματα.
Και τα τρία χωριά ανήκουν στην δημοτική ενότητας Μεσοποταμίας, που τέθηκε σε καραντίνα.
Περιπολικά στη Μεσοποταμία
Λίγο μετά τις οκτώ χθες το βράδυ, έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα περιπολικά στη Μεσοποταμία Καστοριάς, ενώ έως τα μεσάνυχτα είχε ολοκληρωθεί το σχέδιο της αστυνομίας για τον πλήρη αποκλεισμό ολόκληρης της γεωγραφικής ενότητας, αποτελούμενης από έξι χωριά με πολλές διαφορετικές εισόδους.
Στο δημαρχείο της πόλης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, όπου αποφασίστηκαν και οι τρόποι που οι αγρότες θα πηγαίνουν στα χωράφια τους και οι κτηνοτρόφοι στις μονάδες τους, καθώς μόνο στον οικισμό της Μεσοποταμίας υπάρχουν 7 μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, και αρκετές άλλες στα υπόλοιπα χωριά, όπου οι πολίτες, εκτός από σιτηρά, καλλιεργούν σημαντικές εκτάσεις με φασόλια και ορισμένοι καπνά. Όπως επίσης λειτουργούν και φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση των εργαζομένων για την καθημερινή εκτροφή τους.
«Σφραγίστηκε» η περιοχή
Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος εξήγησε ότι θα δοθεί η δυνατότητα, δύο φορές την ημέρα, συγκεκριμένοι απασχολούμενοι να πηγαίνουν στις κτηνοτροφικές φάρμες άλλα και στις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων, ενώ το ίδιο θα γίνει και για τη σπορά των χωραφιών.Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μεσοποταμίας Δ. Πασχαλόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλη η περιοχή έχει σφραγιστεί από χθες το βράδυ και ότι αυτή την ώρα, με την ευθύνη του δήμου, οργανώνεται ένα τηλεφωνικό κέντρο στη Μεσοποταμία, που θα εξυπηρετεί τις άμεσες ανάγκες των πολιτών.
Εξήγησε ότι η διανομή των φαρμάκων θα γίνεται στους κατοίκους από τους υπάλληλους «Βοήθεια στο σπίτι», ενώ εξέφρασε το αίτημα να επαναλειτουργήσει άμεσα το ΚΥ Μεσοποταμίας με την επαναφορά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που μετακινήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο νοσοκομείο Καστοριάς.
Σε ό,τι αφορά την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης από τα μάρκετ της περιοχής, όπως έχει αποφασιστεί, θα γίνεται με τη διαδικασία της παράδοσης στο σπίτι με την ευθύνη των καταστημάτων.
Ξάνθη: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα
Ο δήμαρχος Ξάνθης ανέφερε ότι τα μέτρα ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς συμβάλλουν στην αποτροπή εξάπλωσης του κοροναϊού στην ευρύτερη περιοχή, πάντα με βασικό και πρωταρχικό σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας. Επισήμανε ότι για το θέμα υπήρξε, νωρίς χθες το απόγευμα, επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και εκτίμησε πως η εφαρμογή των νέων μέτρων θα συμβάλει ώστε να μην υπάρχει μεγαλύτερη εξάπλωση της νόσου.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούν οι Ξανθιώτες», υπογράμμισε ο κ. Τσέπελης και πρόσθεσε: «τα μέτρα -το τονίζω ξανά και ξανά- είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να βλέπουμε μπροστά μας τα χειρότερα και αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και να αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να προστατέψουμε τον πληθυσμό από την εξάπλωση του ιού. Οι πολίτες της Ξάνθης είναι πειθαρχημένοι, πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν χωρίς κανένα πρόβλημα στα νέα δεδομένα και ο καθένας από τη δική του μεριά θα επιδείξει τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα που επιβάλλεται».
Ο δήμαρχος Ξάνθης αναφέρθηκε ακόμη και στην προσωρινή μετατροπή του κλειστού αθλητικού κέντρου «Φίλιππος Αμοιρίδης» σε χώρο φιλοξενίας ασθενών από τον κορωνοϊό. Σημείωσε ότι έπειτα από συνεννόηση με το νοσοκομείο Ξάνθης, έχουν προνοήσει ώστε να διατεθούν χώροι του γυμναστηρίου για τη νοσηλεία ασθενών, αν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Για τον λόγο αυτό, το γυμναστήριο εξοπλίστηκε με 100 κλίνες, φιάλες οξυγόνου και αναπνευστήρες, όλα προσφορές ιδιωτών- χορηγών, τους οποίους ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση που επέδειξαν στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής.
«Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μας ανησύχησε»
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Τάσος Καραδέδος εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός, ωστόσο τόνισε ότι «ο μέχρι στιγμής αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (6 στρατιωτικοί, 7 εντός του αστικού ιστού, 7 στον ορεινό όγκο) και μεταξύ αυτών τέσσερις νεκροί δεν θα μπορούσαν να μην μας προβληματίσουν».
«Τα νούμερα αυτά είναι υψηλά σε σχέση και με τον γενικό πληθυσμό της Ξάνθης και με τον μέσο όρο των γειτονικών νομών. Αν λάβουμε υπόψη τις στατιστικές του κ. Τσιόρδα, τότε πιθανόν ο αριθμός όσων έχουν νοσήσει να είναι μεγάλος», υπογράμμισε.
«Εφόσον δεν μπορεί να γίνει μαζικός έλεγχος, ώστε να εξακριβωθεί από πού προέρχεται αυτός ο μεγάλος αριθμός φορέων», πρόσθεσε, «νομίζω πως τα νέα περιοριστικά μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα είχαμε ζητήσει κιόλας ως Ιατρικός Σύλλογος, όταν έγινε σήμερα σχετική συζήτηση με τους εμπλεκομένους φορείς. Βέβαια, ό,τι ισχύει για την πόλη της Ξάνθης ισχύει και για τον ορεινό δήμο Μύκης. Το είπα πολλές φορές και θα το επαναλάβω, ο κοροναϊός δεν κάνει διακρίσεις σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, σε άντρες και γυναίκες. Πρέπει όλοι, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, να σταθούμε μπροστά σε αυτό τον νέο ιό».
«Σε κάθε περίπτωση», σημείωσε, «ήταν επιβεβλημένο να ληφθούν περισσότερα μέτρα, τα οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν πρέπει όμως να μας ανησυχούν καθώς όλη η κατάσταση είναι απόλυτα ελεγχόμενη. Ακόμα και το μέτρο της διάθεσης των κλινών εντός του κλειστού γυμναστηρίου είναι ένα καθαρά προληπτικό μέτρο. Μέχρι στιγμής, το νοσοκομείο είναι απόλυτα οργανωμένο και ανταποκρίνεται όπου χρειαστεί».
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ
Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα