Στον θάνατο του 35χρονου άνδρα από τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για τον κοροναϊό , ο καθηγητής  Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε «παραμένει το ερώτημα με το τι συμβαίνει με τέτοιους θανάτους. Σε κάποιες περιπτώσεις ανακαλύπτεται υποκείμενο νόσημα που δεν είχε διαγνωστεί. Σε κάποιες άλλες μένουμε με την απορία».

Συνεχίζοντας την αναφορά στον 35χρονο άνδρα ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «μεγάλο ρόλο παίζει και το φορτίο που μεταφέρει ο καθένας. Και βεβαίως τα γονίδια του καθενός και η προδιάθεση που μπορεί να έχει κανείς για κάποιο σοβαρό νόσημα».

Οπως είπε συνήθως τα παιδιά και οι νέοι έχουν ήπια κλινική εικόνα. «Όμως κάποιες φορές καταγράφονται και θάνατοι. Ποια είναι η εξήγηση; Σαφής απάντηση δεν υπάρχει, υπάρχουν υποθέσεις» συμπλήρωσε ο Καθηγητής.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες παθήσεις του αναπνευστικού όπως οι πνευμονίες και η γρίπη, επεσήμανε ο λοιμωξιολόγος και αναφέρθηκε σε μελέτη στην Κίνα ανάμεσα σε εκατοντάδες παιδιά όπου καταγράφηκε μόνο ένας θάνατος. «Παραμένει όμως το ερώτημα γιατί ένας υγιές άτομο τελικά καταλήγει; Ορισμένες φορές οφείλεται στο ότι αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν ήταν γνωστά. Σε άλλες περιπτώσεις παραμένουμε με το ερώτημα», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ορισμένοι υποστηρίζουν, είπε ο κ. Τσιόδρας, ότι έχει να κάνει με το πόσο διάστημα δέχεται ο ασθενής την έκθεση στον ιό. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η έκθεση στον κοροναϊό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επιβαρύνει την υγεία του ασθενούς.Μια άλλη ερμηνεία έχει να κάνει με την προδιάθεση του οργανισμού .

Ο τρίτος λόγος είναι η μορφή της νόσου. Ορισμένες φορές ο ιός οδηγεί σε μια ιογενή σήψη που οδηγεί σε κατάρρευση του οργανισμού. Δηλαδή είπε και η μικρή άμυνα των ηλικιωμένων και η ισχυρή των νεώτερων, μπορεί να βλάψουν.Μιά άλλη εξήγηση είναι ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς, δεν εμφανίζουν σοβαρή δύσπνοια και έτσι δεν δίνουν μεγάλη σημασία και δεν καταφεύγουν εγκαίρως στο νοσοκομείο. Και έτσι καταλήγουν.

Ο καθηγητής ανέφερε ως παράδειγμα τον έρπητα, λέγοντας πως είναι από τις λοιμώξεις που κάποιος την περνάει ελαφρά αλλά σε κάποιους προκαλεί εγκεφαλίτιδα με σοβαρές επιπλοκές, μέχρι και θάνατο. Για αυτό το λόγο τρέχουν μελέτες για την προδιάθεση των ανθρώπων, τόνισε ο Καθηγητής.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα