«Από ότι φαίνεται τα πράγματα πάνε καλά, και στο νοσοκομείο που έρχονται φοράνε μάσκα ή όποιοι δεν έχουνε παίρνουνε, είναι θέμα προσαρμογής», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνών, Ματίνα Παγώνη.

Για τη χρήση προστατευτικής μάσκας, η κα Παγώνη δήλωσε ότι «σιγά-σιγά είναι η πρώτη μέρα δεν μπορούμε να δυσκολέψουμε τη ζωή μας παραπάνω για αυτό και δεν υπάρχουν έλεγχοι την πρώτη μέρα απ’ ότι κατάλαβα γιατί αφήνουν ένα περιθώριο να προσαρμοστεί ο κόσμος».
«Επειδή οι μάσκες είναι ακριβές και ότι έχεις μια οικογένεια με πολλά μέλη δεν είναι δυνατόν να αγοράζεις το κουτί και να το ξοδεύεις για αυτό ο περισσότερος κόσμος παίρνει τις υφασμάτινες», ανέφερε η ίδια.

Η κα Παγώνη διευκρίνισε ότι «οι υφασμάτινες μάσκες όμως έχουν ένα μείον, το οποίο είναι ότι πρέπει να τις πλένεις καθημερινά και να τις σιδερώνεις. Ο καθένας αν μπορεί αυτά να τα κάνει καλό είναι μια μην ξοδεύει χρήματα, αυτοί οι οποίοι θα πάρουν τις άλλες μάσκες και εννοούμε τις απλές μάσκες».

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνών εξήγησε πως φοριούνται οι απλές μάσκες: «Δεν παίρνουμε τη μάσκα στην τσάντα μας και τη βάζουμε και τη βγάζουμε και τη φοράμε όποτε θέλουμε. Η μάσκα πρέπει να είναι σε ένα σακουλάκι αποστειρωμένο, να πλύνουμε τα χέρια μας, να την πάρουμε από τα κορδόνια, να τη φορέσουμε στα αυτιά κατευθείαν και μετά με το χέρι μας την εξωτερική επιφάνεια της μάσκας εκεί που υπάρχει το συρματάκι να δώσουμε την κλίση της μύτης για να καλυφτεί η μύτη. Εκεί σταματάει, δεν ξανασχολούμαστε και δεν ξαναβάζουμε τα χέρια στη μάσκα. Τη μάσκα δεν είναι δυνατόν να την κρατήσεις πάνω από 4 ώρες γιατί αρχίζει πλέον η μάσκα να υγροποιείται. Πρέπει λοιπόν να τις αλλάζουμε εννοώ τις μάσκες μιας χρήσης. Όταν την βάζουμε κατά τον ίδιο τρόπο, πλένουμε τα χέρια μας, βγάζουμε τη μάσκα, την πετάμε και μετά ξαναπλένουμε τα χέρια μας για να υποτίθεται ότι έχουμε αποστειρωθεί με νερό και σαπούνι».

«Σήμερα βλέπαμε τον κόσμο στο νοσοκομείο βγάζαν κατι μάσκες, τις φορούσαν χωρίς πλύσιμο χεριών, χωρίς τίποτα, δεν έχει νόημα αυτό να γίνεται. Αυτό ισχύει για όλες τις μάσκες», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Για τα γάντια, η κα Παγώνη δήλωσε ότι «αν έχεις το περιθώριο να έχεις πάρα πολλά γάντια και να τ’ αλλάζεις βεβαίως πρέπει να τα φοράς αλλά όταν κάνεις κάτι και πρέπει αμέσως να αλλάζεις τα γάντια δεν νομίζω ότι είναι τόσο εύκολο αυτό. Για αυτό πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και είμαστε μια χαρά».

Για τις οικιακές απολυμάνσεις, σημείωσε ότι «καλό είναι η απολύμανση να γίνεται με χλωρίνη ή με οινόπνευμα ή άλλα αντισηπτικά. Δεν ξέρω αν έχουν όλοι αντισηπτικά αλλά χλωρίνη στο σπίτι και οινόπνευμα υπάρχει επομένως η χρήση μπορεί να γίνεται».

Η κα Παγώνη τόνισε ότι «το μέτρο στο οποίο θα κριθούμε δεν είναι σήμερα ή αύριο είναι σε δέκα μέρες να δούμε πόσα κρούσματα θα έχουμε , αν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, που θα έχουμε αρκεί να είναι ελαφρά η αύξηση αυτή».

«Να δούμε πόσοι θα διασωληνωθούν, αν διασωληνωθούν και πόσοι θα νοσηλευτούν. Αυτό θα μετρήσει. Αν ο καθένας μας τηρήσει τα μέτρα της ατομικής προστασίας δηλαδή απόσταση, χέρια και μετά έρχεται η μάσκα, απόσταση και χέρια, αν αυτό μπορεί και το κάνει ο καθένας μας τότε προφυλάσσει τον εαυτό του και τους γύρω του. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο θα το κάνουμε μετά από 15-20 μέρες, βλέπεις τον κόσμο και έχει αρχίσει και ψιλοβαριέται», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την άνοδο της θερμοκρασίας, δήλωσε πως «οι μελέτες για τους κοροναϊούς γενικά έχουν δείξει ότι στις υψηλές θερμοκρασίες τα πράγματα είναι καλά, δεν μπορούν να επιβιώσουν, όμως τον covid 19 δεν τον έχουμε μελετήσει».

«Ελπίζουμε ότι την ίδια συμπεριφορά θα έχει και ο covid 19 δηλαδή θα υπάρχει ύφεση των κρουσμάτων και μετά το Σεπτέμβρη πάλι εδώ θα είμαστε», υπογράμμισε η κα Παγώνη.