Ευστρατίου (Kαθηγήτρια θαλάσσιας μικροβιολογίας): Δεν μπορούμε να νοσήσουμε από κοροναϊό από την άμμο της θάλασσας
«Ο κοροναϊός είναι ένας ιός που άμα βρεθεί στο περιβάλλον της άμμου καλοκαιριάτικα με πλήρη ηλιοφάνεια δεν μπορεί να επιβιώσει», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, η αναπληρώτρια καθηγήτρια θαλάσσιας μικροβιολογίας στο τμήμα θαλασσίων βιοεπιστημών στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αδαμαντία Ευστρατίου.
Αναφορικά με την άμμο και τον κοροναϊό, η κα Ευστρατίου δήλωσε ότι «από την άμμο της θάλασσας δεν μπορούμε να κολλήσουμε τον κοροναϊό».
«Η άμμος ζεσταίνεται πάρα πολύ το καλοκαίρι, και τα σωματίδια του κορονοϊού σε επαφή με την άμμο καταστρέφονται αμέσως. Γενικά οι πρωτεΐνες και στους μεγαλύτερους μικροοργανισμούς σε θερμοκρασίες πάνω από 40-41 βαθμούς Κελσίου αποδιοργανώνονται και οι μικροοργανισμοί δεν επιβιώνουν. Δεν μπορούμε να πάρουμε από την άμμο της θάλασσας κοροναϊό και να νοσήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κα Ευστρατίου διευκρίνισε ότι «στη θάλασσα μπορεί να αρρωστήσει κανείς από κοροναϊό εφόσον μπει στο αναπνευστικό του σύστημα από σταγονίδια που προέρχονται από κάποιον ασθενή που βήχει».
«Ότι ισχύει στη στεριά ισχύει και στη θάλασσα. Αν είναι δίπλα μας όταν κολυμπάμε ο άλλος που είναι άρρωστος με πυρετό και βήχει μπορεί και να πάρουμε τον κοροναϊό αλλιώς σε μια φυσιολογική κατάσταση δεν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα με το νερό της θάλασσας», εξήγησε η ίδια.
Για τις ξαπλώστρες, η αναπληρώτρια καθηγήτρια θαλάσσιας μικροβιολογίας ξεκαθάρισε πως «στις ξαπλώστρες υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με μύκητες όχι ιούς».
«Για τον ιό ισχύει το ίδιο που ισχύει με την άμμο... (Η απολύμανση της ξαπλώστρας) είναι τελείως υπερβολικό, μια ζεστή-ζεστή ξαπλώστρα ισχύει το ίδιο με την άμμο», επισήμανε επιπρόσθετα.
«Υπάρχουν δύο παράγοντες που η φύση μας βοηθάει ο ένας είναι η θερμοκρασία και το άλλο είναι η υπεριώδης ακτινοβολία. Ένα ένα πράγμα που ξέρουμε από πάντα, από τις γιαγιάδες μας είναι ότι η υπεριώδης ακτινοβολία έχει βακτηριοκτόνο δράση. Έβγαζαν οι γιαγιάδες τα σεντόνια στον ήλιο. Δεν θα πάρουμε κοροναϊό από την ξαπλώστρα που βρίσκεται στον ήλιο και καίει. Οι αποστάσεις ανάμεσα στους λουόμενους είναι άλλο θέμα. Ισχύει και εκεί ότι ισχύει και παντού αλλού», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Για τις πισίνες, σημείωσε ότι «χλωριώνονται και επειδή συνήθως η χλωρίωση είναι υπερβολική καταστρέφει πολύ μεγαλύτερους οργανισμούς».