ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κοροναϊός: Οι 10 προτάσεις της Π.Δ.Σ.Ο. για τον ελληνικό τουρισμό
Δέκα προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό ανακοίνωσε η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, η πανδημία του covid-19 έχει ήδη επιφέρει μεγάλο αντίκτυπο στον ελληνικό τουρισμό, ενώ σημειώνει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η τρέχουσα τουριστική περίοδος μπορεί να ξεκινήσει από αρχές Ιουλίου με τη βασική προϋπόθεση ότι η διακίνηση και η εξυπηρέτηση των τουριστών θα είναι απόλυτα ασφαλής.
Για αυτό, η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων του Οικονομικού Επιμελητηρίου προτείνει:
1)Η τουριστική κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από ένα κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η δήλωση του Επιτρόπου, αρμόδιου για την εσωτερική αγορά, ότι ο τουρισμός θα πρέπει να είναι ο πρώτος και βασικότερος τομέας που θα στηριχθεί από το νέο «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ» για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μόνο μέσα από μια Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική και Στρατηγική και την Αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του κλάδου του Τουρισμού και των Μεταφορών θα επιτευχτεί ο στόχος της συγκράτησης της πτώσης της τουριστικής δραστηριότητας και της επιβίωση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους. Αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών εργαλείων και μηχανισμών μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SURE.
2) Οι χώρες υποδοχής της Ε.Ε. όπως είναι η Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος, Κροατία και Μάλτα, να διαμορφώσουν μια ενιαία στρατηγική και να διεκδικήσουν την χρηματοδότηση και ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων και των αερομεταφορών, την έκδοση ενιαίων πρωτοκόλλων, το δυνατό συντομότερο, διακίνησης και εξυπηρέτησης των τουριστών στις χώρες υποδοχής, την εγγύηση για τη αποφυγή εκβιασμών των ΤourOperatorsπρος τις τουριστικές επιχειρήσεις. Οι ΤourOperators ζητούν εκβιαστικά εκπτώσεις πάνω από 50% από τα ξενοδοχεία μας για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, με δυνατότητα εξόφλησης των λογαριασμών σε βάθος 60 ημερών. Και το σημαντικότερο είναι ότι οι τουριστικοί πράκτορες ζητούν να μην υπάρχει καμία ασφαλιστική κάλυψη των ταξιδιωτών ως προς την ασθένεια του κορονοϊού.
3) Η δημιουργία ενός σχεδίου της Ε.Ε με γνώμονα την κοινοτική ασφάλεια και την κοινοτική αλληλεγγύη, ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες να ταξιδέψουν με ασφάλεια για το 2020 ΕΝΤΟΣ των συνόρων της Ε.Ε. Για να είναι η χώρα μας ασφαλής τουριστικός προορισμός θα πρέπει να καταλήξουμε το ταχύτερο -μια και η Ευρώπη ακόμη καθυστερεί -σε ένα Εθνικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο που θα αφορά την λειτουργία όλων των τουριστικών επιχειρήσεων. Ένα «Υγειονομικό Διαβατήριο», ώστε κάθε Ευρωπαίος πολίτης που θέλει να ταξιδέψει να έχει περάσει πρώτα από τον έλεγχο ενός αξιόπιστου τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού, διαδικασία η οποία θα εκτελείται στην χώρα εκκίνησης.
4)Η πολιτική κινήτρων από την Ε.Ε. ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την ενίσχυση της πρόθεσης των υποψήφιων τουριστών να ταξιδέψουν από την Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη στην Νότια Ευρώπη.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου και την εξάλειψη της διστακτικότηταςτων κάτοικοι χωρών της Ε.Ε. στο να ταξιδέψουν λόγω της πανδημίας, να δοθούν οικονομικά ή φορολογικά κίνητρα ή τουριστικά κουπόνια για να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και να κάνουν διακοπές.Η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει την έκδοση voucher διακοπών, που θα μοιραστούν στους ευρωπαίους πολίτες για να πραγματοποιήσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, καθώς πλέον η έλλειψη ρευστότητας, λόγω απώλειας εισοδήματος, και η αβεβαιότητα από την συνέχιση της εξάπλωση τουκορονοϊού, αποθαρρύνουν τον μέσο ευρωπαίο πολίτη από το να κάνει διακοπές εκτός της χώρας διαμονής του. Τα voucher αυτά θα μπορούν να τα εξαργυρώσουν μέχρι το τέλος του χρόνουσε ταξιδιωτικά γραφεία για ακτοπλοϊκά , αεροπορικά εισιτήρια και για διαμονή σε ξενοδοχεία.
5) Η εντόπιση όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, για τους οποίους να μην επιτρέπεται η έξοδος από τη χώρα διαμονής τους.Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασίατεστ μέσω της ανασυγκρότησης των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας ή κινητών μονάδων.
Αυτό δεν αφορά σαφώς, μόνο τον κλάδο του τουρισμού, αλλά τον ευρύτερο πληθυσμό (δειγματοληπτικά προφανώς). Δεδομένου όμως ότι επιχειρήσεις όπως εμπορικά, κομμωτήρια κέντρα αισθητικής και εν συνεχεία εστίαση, τουρισμός κ.α. θα ανοίγουν σταδιακά θα πρέπει να διασφαλιστεί πως οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι τους θα είναι πιστοποιημένα υγιείς για να προστατευτεί αποτελεσματικότερα και η υγεία των πελατών κατ’ επέκταση η προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων, οι οποίοι θα πρέπει να προστατευθούν.
6)Η ενίσχυση των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας για τα Νοσοκομεία των τουριστικών περιοχών μεγάλης τουριστικής πυκνότητας για την άμεση διαχείριση τυχόν κρουσμάτων από τον εισερχόμενο τουρισμό. Να στηρίξουμε τις υποδομές υγείας στις τουριστικές περιοχές και να προχωρήσουν επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι (τεστ) πριν το άνοιγμα και κατά την λειτουργία των μονάδων.Πέρα από την τήρηση ενός Υγειονομικού Πρωτοκόλλου από τις Τουριστικές επιχειρήσεις, μονάδες, καταλύματα κτλ, που στόχο έχει την πρόληψη και την την ασφάλεια, καθοριστικής σημασίας είναι η ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. στις τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και κυρίως στα νησιά. Οι δομές υγείας θα πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά σε εξοπλισμό, Μ.Ε.Θ. και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.
7)Η τουριστική προβολή να πραγματοποιηθεί για το 2020 συνολικά σε εθνικό επίπεδο, με σλόγκαν «Η Ελλάδα ασφαλή χώρα-προορισμός», ώστε να μη δαπανηθούν επιπλέον χρήματα από Περιφέρειες, Δήμους και Επιχειρήσεις και ως εκ τούτου όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια να διατεθούν με κεντρική διαχείριση από το κράτος.- Να στηρίξουμε τις υποδομές υγείας στις τουριστικές περιοχές και να προχωρήσουν επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι (τεστ)πριν το άνοιγμα και κατά την λειτουργία των μονάδων.
8) Η χάραξη τουριστικής στρατηγικής και για την τουριστική προβολή τουεπόμενου έτους 2021 από τώρα, με την πραγματοποίηση δράσεων χαμηλού κόστους με μεγάλη απήχηση όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός μικρού ντοκιμαντέρ για την ανάδειξη της φιλοξενίας στην Ελλάδα από την Αρχαία Ελλάδαέως τις μέρες μας, για να γίνει γνωστό ότι η φιλοξενία των Ελλήνων είναι μέρος του DNA του λαού μας, και να ταξιδέψει σε όλα τα κρατικά κανάλια του κόσμου.
9) Η Στήριξη όλων των επιχειρήσεων του τουρισμού, με οικονομικά μέτρα στήριξης και ενίσχυσης τους, όπως είναι:
• Η μείωση του ΦΠΑ από 1/6/2020 στο 6% για την εστίαση και τη διαμονή και στο 13% για τις άλλες τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές. Μείωση του ΦΠΑ των κατασκευών – επισκευών και ιδίως της οικοδομής στον χαμηλό συντελεστή (13%).
• Κατάργηση του τέλους διαμονής,
• Αναστολή για 2 χρόνια του αυξημένου ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά.
• Κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το τρέχον έτος (2020).
• Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το τρέχων έτος (2020).
• Κάλυψη μέρους των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό.
• Ενίσχυση της ρευστότητας με εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια για κεφάλαια κίνησης, με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων
• Αναστολή της πληρωμής δόσεων και οφειλών, για το 2020 και μακροχρόνιες ρυθμίσεις για την εξόφληση τους, προκειμένου να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες.
• Μείωση των ενοικίων των υποδομών κατά 50% για το 2020, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.
• Μείωση της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας των επιχειρήσεων και απλοποίηση διαδικασιών. Έκδοση όσο το δυνατόν λιγότερων διευκρινιστικών εγκυκλίων, με την ψήφιση σαφέστερων νομοθετικών διατάξεων.
• Χρηματοδότηση 100% μέσω του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ ΕΣΠΑ 2014-2020 για την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων που θα έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων και την κάλυψη μέρους λειτουργικών δαπανών (για τις ΜΜΕ).
10) Η στήριξη των εργαζόμενων του Τουριστικού τομέα, με κύρια φιλοσοφία την στήριξη της εργασίας και όχι της ανεργίας. Αυτό απαιτεί ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να εξασφαλίζουν τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων.
Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε:
• Επιδότηση 40% του μισθού του εργαζομένου για τουλάχιστον 6 μήνες.
• Κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος και φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις.
• Επίδομα ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις ενσήμων, στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές ή θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους.
• Επίδομα ανεργίας και στους εποχικούς απασχολούμενους στον Τουρισμό που δεν πρόκειται να απασχοληθούν φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
• Χρηματοδότηση της εργασίας μέσω της δυνατότητας που δίνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SUREγια τη στήριξη της εργασίας σε χώρες της Ε.Ε.
• Νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για τα έτη 2020-2021
Παρόλο που οι προβλέψεις για τον τουριστικό κλάδο είναι εξαιρετικά δυσοίωνες με δραματική συρρίκνωση όλων των οικονομικών μεγεθών και το τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με συνεπακόλουθο απολύσεις εργαζομένων και δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, υπάρχει ακόμη και τώρα η δυνατότητα αντιμετώπισης της επερχόμενης κρίσης, μόνο εάν υπάρχει η πολιτική βούληση και η εκπόνηση ενός σοβαρού πλάνου που θα εφαρμοστεί άμεσα χωρίς χρονοκαθυστέρηση.
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον τουρισμό με οριζόντια και αποσπασματικά μέτρα, τα οποία δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του τομέα και δε συνιστούν ολοκληρωμένο σχέδιο και πολιτική για την στήριξη και επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας.Η Ελλάδα, παρά τη μεγάλη κρίση που έχει προκαλέσει η εξάπλωση της πανδημίας που με βεβαιότητα θα επηρεάσουν με πτώση την τουριστική κίνηση, είναι στην πλεονεκτική θέση να παρουσιάζει πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της (Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία) ως προς την προσέλκυση τουριστών την θερινή περίοδο. Αυτό από μόνο του βέβαια δεν αρκεί καθώς θα πρέπει να υπάρχει ένα αξιόπιστο πλαίσιο κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον τουρισμό, ώστε να διασφαλιστεί η επανεκκίνηση του κλάδου, χωρίς κίνδυνο για την δημόσια υγεία
Η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων, η οποία είναι η συνέχεια της ΠΑΣΚΟ – Σ. ως υπεύθυνη παράταξη 35 χρόνια τώρα, μέσα από την θεσμική της παρουσία στο Προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος καταθέτει συνεχώς τις προτάσεις της ως αποτέλεσμα διαβούλευσης των προοδευτικών επιστημονικών δυνάμεων, στηριζόμενη σε αρχές και αξίες, με ιδανικά και σχέδιο για ένα Επιμελητήριο Χρήσιμο για τα μέλη του και τους πολίτες και Ωφέλιμο για την Πολιτεία.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Π.Δ.Σ.Ο
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, η πανδημία του covid-19 έχει ήδη επιφέρει μεγάλο αντίκτυπο στον ελληνικό τουρισμό, ενώ σημειώνει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η τρέχουσα τουριστική περίοδος μπορεί να ξεκινήσει από αρχές Ιουλίου με τη βασική προϋπόθεση ότι η διακίνηση και η εξυπηρέτηση των τουριστών θα είναι απόλυτα ασφαλής.
Για αυτό, η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων του Οικονομικού Επιμελητηρίου προτείνει:
1)Η τουριστική κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από ένα κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η δήλωση του Επιτρόπου, αρμόδιου για την εσωτερική αγορά, ότι ο τουρισμός θα πρέπει να είναι ο πρώτος και βασικότερος τομέας που θα στηριχθεί από το νέο «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ» για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μόνο μέσα από μια Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική και Στρατηγική και την Αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του κλάδου του Τουρισμού και των Μεταφορών θα επιτευχτεί ο στόχος της συγκράτησης της πτώσης της τουριστικής δραστηριότητας και της επιβίωση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους. Αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών εργαλείων και μηχανισμών μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SURE.
2) Οι χώρες υποδοχής της Ε.Ε. όπως είναι η Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος, Κροατία και Μάλτα, να διαμορφώσουν μια ενιαία στρατηγική και να διεκδικήσουν την χρηματοδότηση και ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων και των αερομεταφορών, την έκδοση ενιαίων πρωτοκόλλων, το δυνατό συντομότερο, διακίνησης και εξυπηρέτησης των τουριστών στις χώρες υποδοχής, την εγγύηση για τη αποφυγή εκβιασμών των ΤourOperatorsπρος τις τουριστικές επιχειρήσεις. Οι ΤourOperators ζητούν εκβιαστικά εκπτώσεις πάνω από 50% από τα ξενοδοχεία μας για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, με δυνατότητα εξόφλησης των λογαριασμών σε βάθος 60 ημερών. Και το σημαντικότερο είναι ότι οι τουριστικοί πράκτορες ζητούν να μην υπάρχει καμία ασφαλιστική κάλυψη των ταξιδιωτών ως προς την ασθένεια του κορονοϊού.
3) Η δημιουργία ενός σχεδίου της Ε.Ε με γνώμονα την κοινοτική ασφάλεια και την κοινοτική αλληλεγγύη, ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες να ταξιδέψουν με ασφάλεια για το 2020 ΕΝΤΟΣ των συνόρων της Ε.Ε. Για να είναι η χώρα μας ασφαλής τουριστικός προορισμός θα πρέπει να καταλήξουμε το ταχύτερο -μια και η Ευρώπη ακόμη καθυστερεί -σε ένα Εθνικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο που θα αφορά την λειτουργία όλων των τουριστικών επιχειρήσεων. Ένα «Υγειονομικό Διαβατήριο», ώστε κάθε Ευρωπαίος πολίτης που θέλει να ταξιδέψει να έχει περάσει πρώτα από τον έλεγχο ενός αξιόπιστου τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού, διαδικασία η οποία θα εκτελείται στην χώρα εκκίνησης.
4)Η πολιτική κινήτρων από την Ε.Ε. ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την ενίσχυση της πρόθεσης των υποψήφιων τουριστών να ταξιδέψουν από την Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη στην Νότια Ευρώπη.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου και την εξάλειψη της διστακτικότηταςτων κάτοικοι χωρών της Ε.Ε. στο να ταξιδέψουν λόγω της πανδημίας, να δοθούν οικονομικά ή φορολογικά κίνητρα ή τουριστικά κουπόνια για να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και να κάνουν διακοπές.Η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει την έκδοση voucher διακοπών, που θα μοιραστούν στους ευρωπαίους πολίτες για να πραγματοποιήσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, καθώς πλέον η έλλειψη ρευστότητας, λόγω απώλειας εισοδήματος, και η αβεβαιότητα από την συνέχιση της εξάπλωση τουκορονοϊού, αποθαρρύνουν τον μέσο ευρωπαίο πολίτη από το να κάνει διακοπές εκτός της χώρας διαμονής του. Τα voucher αυτά θα μπορούν να τα εξαργυρώσουν μέχρι το τέλος του χρόνουσε ταξιδιωτικά γραφεία για ακτοπλοϊκά , αεροπορικά εισιτήρια και για διαμονή σε ξενοδοχεία.
5) Η εντόπιση όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, για τους οποίους να μην επιτρέπεται η έξοδος από τη χώρα διαμονής τους.Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασίατεστ μέσω της ανασυγκρότησης των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας ή κινητών μονάδων.
Αυτό δεν αφορά σαφώς, μόνο τον κλάδο του τουρισμού, αλλά τον ευρύτερο πληθυσμό (δειγματοληπτικά προφανώς). Δεδομένου όμως ότι επιχειρήσεις όπως εμπορικά, κομμωτήρια κέντρα αισθητικής και εν συνεχεία εστίαση, τουρισμός κ.α. θα ανοίγουν σταδιακά θα πρέπει να διασφαλιστεί πως οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι τους θα είναι πιστοποιημένα υγιείς για να προστατευτεί αποτελεσματικότερα και η υγεία των πελατών κατ’ επέκταση η προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων, οι οποίοι θα πρέπει να προστατευθούν.
6)Η ενίσχυση των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας για τα Νοσοκομεία των τουριστικών περιοχών μεγάλης τουριστικής πυκνότητας για την άμεση διαχείριση τυχόν κρουσμάτων από τον εισερχόμενο τουρισμό. Να στηρίξουμε τις υποδομές υγείας στις τουριστικές περιοχές και να προχωρήσουν επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι (τεστ) πριν το άνοιγμα και κατά την λειτουργία των μονάδων.Πέρα από την τήρηση ενός Υγειονομικού Πρωτοκόλλου από τις Τουριστικές επιχειρήσεις, μονάδες, καταλύματα κτλ, που στόχο έχει την πρόληψη και την την ασφάλεια, καθοριστικής σημασίας είναι η ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. στις τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και κυρίως στα νησιά. Οι δομές υγείας θα πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά σε εξοπλισμό, Μ.Ε.Θ. και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.
7)Η τουριστική προβολή να πραγματοποιηθεί για το 2020 συνολικά σε εθνικό επίπεδο, με σλόγκαν «Η Ελλάδα ασφαλή χώρα-προορισμός», ώστε να μη δαπανηθούν επιπλέον χρήματα από Περιφέρειες, Δήμους και Επιχειρήσεις και ως εκ τούτου όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια να διατεθούν με κεντρική διαχείριση από το κράτος.- Να στηρίξουμε τις υποδομές υγείας στις τουριστικές περιοχές και να προχωρήσουν επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι (τεστ)πριν το άνοιγμα και κατά την λειτουργία των μονάδων.
8) Η χάραξη τουριστικής στρατηγικής και για την τουριστική προβολή τουεπόμενου έτους 2021 από τώρα, με την πραγματοποίηση δράσεων χαμηλού κόστους με μεγάλη απήχηση όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός μικρού ντοκιμαντέρ για την ανάδειξη της φιλοξενίας στην Ελλάδα από την Αρχαία Ελλάδαέως τις μέρες μας, για να γίνει γνωστό ότι η φιλοξενία των Ελλήνων είναι μέρος του DNA του λαού μας, και να ταξιδέψει σε όλα τα κρατικά κανάλια του κόσμου.
9) Η Στήριξη όλων των επιχειρήσεων του τουρισμού, με οικονομικά μέτρα στήριξης και ενίσχυσης τους, όπως είναι:
• Η μείωση του ΦΠΑ από 1/6/2020 στο 6% για την εστίαση και τη διαμονή και στο 13% για τις άλλες τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές. Μείωση του ΦΠΑ των κατασκευών – επισκευών και ιδίως της οικοδομής στον χαμηλό συντελεστή (13%).
• Κατάργηση του τέλους διαμονής,
• Αναστολή για 2 χρόνια του αυξημένου ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά.
• Κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το τρέχον έτος (2020).
• Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το τρέχων έτος (2020).
• Κάλυψη μέρους των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό.
• Ενίσχυση της ρευστότητας με εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια για κεφάλαια κίνησης, με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων
• Αναστολή της πληρωμής δόσεων και οφειλών, για το 2020 και μακροχρόνιες ρυθμίσεις για την εξόφληση τους, προκειμένου να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες.
• Μείωση των ενοικίων των υποδομών κατά 50% για το 2020, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.
• Μείωση της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας των επιχειρήσεων και απλοποίηση διαδικασιών. Έκδοση όσο το δυνατόν λιγότερων διευκρινιστικών εγκυκλίων, με την ψήφιση σαφέστερων νομοθετικών διατάξεων.
• Χρηματοδότηση 100% μέσω του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ ΕΣΠΑ 2014-2020 για την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων που θα έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων και την κάλυψη μέρους λειτουργικών δαπανών (για τις ΜΜΕ).
10) Η στήριξη των εργαζόμενων του Τουριστικού τομέα, με κύρια φιλοσοφία την στήριξη της εργασίας και όχι της ανεργίας. Αυτό απαιτεί ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να εξασφαλίζουν τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων.
Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε:
• Επιδότηση 40% του μισθού του εργαζομένου για τουλάχιστον 6 μήνες.
• Κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος και φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις.
• Επίδομα ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις ενσήμων, στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές ή θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους.
• Επίδομα ανεργίας και στους εποχικούς απασχολούμενους στον Τουρισμό που δεν πρόκειται να απασχοληθούν φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
• Χρηματοδότηση της εργασίας μέσω της δυνατότητας που δίνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SUREγια τη στήριξη της εργασίας σε χώρες της Ε.Ε.
• Νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για τα έτη 2020-2021
Παρόλο που οι προβλέψεις για τον τουριστικό κλάδο είναι εξαιρετικά δυσοίωνες με δραματική συρρίκνωση όλων των οικονομικών μεγεθών και το τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με συνεπακόλουθο απολύσεις εργαζομένων και δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, υπάρχει ακόμη και τώρα η δυνατότητα αντιμετώπισης της επερχόμενης κρίσης, μόνο εάν υπάρχει η πολιτική βούληση και η εκπόνηση ενός σοβαρού πλάνου που θα εφαρμοστεί άμεσα χωρίς χρονοκαθυστέρηση.
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον τουρισμό με οριζόντια και αποσπασματικά μέτρα, τα οποία δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του τομέα και δε συνιστούν ολοκληρωμένο σχέδιο και πολιτική για την στήριξη και επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας.Η Ελλάδα, παρά τη μεγάλη κρίση που έχει προκαλέσει η εξάπλωση της πανδημίας που με βεβαιότητα θα επηρεάσουν με πτώση την τουριστική κίνηση, είναι στην πλεονεκτική θέση να παρουσιάζει πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της (Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία) ως προς την προσέλκυση τουριστών την θερινή περίοδο. Αυτό από μόνο του βέβαια δεν αρκεί καθώς θα πρέπει να υπάρχει ένα αξιόπιστο πλαίσιο κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον τουρισμό, ώστε να διασφαλιστεί η επανεκκίνηση του κλάδου, χωρίς κίνδυνο για την δημόσια υγεία
Η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων, η οποία είναι η συνέχεια της ΠΑΣΚΟ – Σ. ως υπεύθυνη παράταξη 35 χρόνια τώρα, μέσα από την θεσμική της παρουσία στο Προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος καταθέτει συνεχώς τις προτάσεις της ως αποτέλεσμα διαβούλευσης των προοδευτικών επιστημονικών δυνάμεων, στηριζόμενη σε αρχές και αξίες, με ιδανικά και σχέδιο για ένα Επιμελητήριο Χρήσιμο για τα μέλη του και τους πολίτες και Ωφέλιμο για την Πολιτεία.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Π.Δ.Σ.Ο