«Υπάρχει μια ανησυχία με το άνοιγμα του τουρισμού, καθώς αυτό έχει κάποιους κινδύνους που προσπαθούμε να τους μειώσουμε», δήλωσε στα
Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας
Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε πως «υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας, όπως ερωτηματολόγια, θερμομετρήσεις, πριν οι ταξιδιώτες φτάσουν στην Ελλάδα».

Παράλληλα τόνισε πως βελτιώνονται τα τεστ και πως ενισχύεται το σύστημα υγείας και στα νησιά.

Ακόμη πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε πως «συνεχίζονται οι προσπάθειες στο να γίνεται γρήγορη ιχνηλάτιση ενώ είπε πως ο ιός είναι εδώ και πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός».

Για τα Δημοτικά, ανέφερε ότι «είναι δυνατόν να επιστρέψουν σιγά σιγά σε μια κανονικότητα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του προέδρου του ΕΟΔΥ στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την προετοιμασία για την έναρξη της τουριστικής σεζόν, ο κ. Αρκουμανέας δήλωσε: «Είναι εύλογο να υπάρχει ανησυχία είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλο τον πλανήτη και για εμάς και συγκεκριμένα για τον τουρισμό από τη στιγμή που θα ανοίξουμε τα σύνορα μας , αλλά και για τον εσωτερικό τουρισμό που από Δευτέρα μπορούμε να επισκεφτούμε το σύνολο των ελληνικών νησιών, υπάρχει μια ανησυχία την καταλαβαίνουμε. Από την άλλη πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η άσκηση πώς να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και μια επανεκκίνηση της οικονομίας καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολη, έχει κάποιους κινδύνους τους οποίους προσπαθούμε να μειώσουμε. Έχουμε τις κινητές ομάδες που είναι σε όλη τη χώρα πλέον, έχουμε κάνει 15 χιλιάδες ελέγχους σε 580 δομές σε 100 δήμους της χώρας. Κάνουμε και προληπτικά, πηγαίνουμε σε δομές κλειστές, σε ευπαθείς ομάδες που ήταν και η στρατηγική μας από την αρχή και είναι και πετυχημένη».

Για τον τουρισμό από το εξωτερικό, ανέφερε: «Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας γιατί έχει χωριστεί σε έξι φάσεις το ταξίδι. Πριν φτάσει στο αεροδρόμιο, ερωτηματολόγιο στο αεροδρόμιο, θερμομετρήσεις. Είναι ένας κλάδος που έχει μάθει αρκετά στα συστήματα ασφαλείας, άλλαξε το 2001 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ξέρει να προσαρμόζεται σε αυστηρά πρωτόκολλα.

«Το υπουργειο Υγείας κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προφανέστατα όμως είναι ένας καινούργιος ιός μεταδοτικός και ύπουλος, ξέρουμε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι αλλά δεν μπορούμε και από την άλλη να είμαστε κλεισμένοι όλοι σπίτια μας, ένα γενικευμένο lockdown και κοινωνικά και οικονομικά», συμπλήρωσε.

«Τα νησιά είναι και για εμάς προτεραιότητα και γίνονται συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας ώστε να βγάλουμε τα αντίστοιχα πρωτόκολλα, και για τα ξενοδοχεία δηλαδή δεν θα μπαίνουν όλοι σε καραντίνα, υπάρχει ένα πλάνο το οποίο θα ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Θεοχάρη και το οποίο δουλεύεται μαζί με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων ώστε και να προστατεύει τη δημόσια υγεία αλλά και να δίνει τη δυνατότητα σε τουριστικές μονάδες να λειτουργήσουν», σημείωσε.

Παράλληλα ο πρόεδρος ΕΟΔΥ ανέφερε: «Για τα νησιά, πριν την κρίση, το ΕΚΑΒ είχε ελάχιστες κάψουλες μεταφοράς για τέτοια έκτακτα περιστατικά όταν είναι κάποια μολυσματική ασθένεια, αυτή τη στιγμή τις επόμενες μέρες θα πχει ολοκληρωθεί προμήθεια 10 που είναι και υπεραρκετή για να μπορεί να κάνει τις επείγουσες αεροκομιδές. Το Λιμενικό παίρνει τρία πλωτά ασθενοφόρα που και αυτά θα συνδράμουν τα νησιά μας. Ξεκινάμε τη Δευτέρα μια προσπάθεια για πλωτές ομάδες υγείας με τους γιατρούς μας, θα κάνουμε τεστ στα νησιά και θα συνεχιστεί αυτή η δράση με φουσκωτά και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου και μάλιστα έχουμε συζητήσει και με την Ευρώπη ώστε αυτό να γίνει μια μόνιμή δομή και να χρηματοδοτηθεί. Υπάρχουν ενέργειες να βελτιώσουμε τα τεστ».

«Έχει γίνει ένα συγκεκριμένο πλάνο, πως θα ανοίγουν τα νησιά και πως θα δέχονται και πόσες μονάδες θα λειτουργήσουνε και σε κάποια νησιά θα υπάρχουν ξενοδοχεία τα οποία θα λειτουργούν με συγκεκριμένους όρους τους οποίους θα ανακοινώσουμε. Και η διασύνδεση μεταξύ των νησιών, τουλάχιστον ως προς την ανίχνευση και το testing θα γίνεται άμεσα πχ με φουσκωτά ή θα γίνεται και με το αεροπλάνο όταν κάποιος κάτοικος ή τουρίστας νοσεί σοβαρά. Είναι μια εξίσωση την οποία τη δουλεύουμε, είναι δύσκολη δεν είναι αδύνατον», πρόσθεσε.

«Κάποια νησιά έχουν ένα κέντρο υγείας ή περιφερειακό πολυδύναμο σε κάποια από αυτά και οι περιφερειάρχες και το υπουργείο προσπαθούμε να βρούμε ένα τρόπο να βάλουμε κάποια τεστ έχτρα μοριακά που να γίνονται γρήγορα ώστε σε έκτακτες περιπτώσεις να κάνουμε το testing όμως είναι μια δύσκολη άσκηση το τουριστικό, είμαστε σε εγρήγορση δεν πρέπει να είμαστε φοβισμένοι και να κλείσουμε τα νησιά μας. Κανουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να επανεκκινηθεί η οικονομία και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Το πήγαμε πολύ καλά στην πρώτη φάση πιστεύω ότι είμαστε αρκετά έτοιμοι και για τη δεύτερη φάση», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το δεύτερο κύμα του ιού, δήλωσε: «Δεν έχει τελειώσει, ο ιός υπάρχει, υπάρχει έξω. Μπορεί να έχει περιοριστεί αρκετά η διασπορά αλλά εμείς έχουμε το άγχος του ενός γιατί όλα ξεκινάνε από έναν. Άρα συνεχίζουμε τις προσπάθειες, να μπορούμε να κάνουμε πολύ γρήγορη ιχνηλάτηση, αυτά που κάναμε και πριν την καραντίνα και στη διάρκεια του lockdown και θα συνεχίσουμε αυτές τις ενέργειες. Αλλά η απόσταση, η μάσκα, τα καθαρά χέρια πρέπει να είναι ευαγγέλιο πλέον δεν πρέπει να τ’ αφήσουμε, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Επειδή δεν έχει φύγει ο ιός πρέπει να αποφεύγουμε να συγχρωτιζόμαστε με πάρα πολύ κόσμο γιατί αυτά μπορεί να λειτουργήσουν ως εστίες υπερμετάδοσης. Είναι μερικά απλά πράγματα που σε αυτή τη φάση που προσπαθεί να γίνει μια επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει όλοι να τηρούμε. Δεν είναι μόνο τι κάνει το σύστημα υγείας είναι και η ατομική ευθύνη την οποία δεν πρέπει να την ξεχάσουμε».

Αναφορικά με το επικείμενο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών, ανέφερε: «Σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικές φάσεις πρέπει να γυρίσουμε στην κανονικότητα, σε μια νέα κανονικότητα για ένα διάστημα, προφανέστατα δεν θα είναι όπως πριν. Και τα παιδιά και οι γονείς θα πρέπει να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, να πανε την τάξη τους δεν μπορεί να παραμείνουμε συνέχεια φοβισμένοι και κλεισμένοι στα σπίτια μας. Αυτή η κανονικότητα έχει μια ανησυχία αλλά πιστεύω ότι με βάσει αυτά που μας λένε και οι επιστήμονες μπορούμε να επιστρέψουμε σιγά –σιγά και με το σχέδιο που έχει προβάλει η κυβέρνηση να γίνει σωστά».

Ερωτηθείς τι θα ισχύσει την περίπτωση που βρεθεί ένα κρούσμα σε κάποιο ξενοδοχείο ή σε κάποια πτήση, απάντησε: «Το κάθε περιστατικό θα αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση γιατί κάθε φορά πρέπει να δεις αν είναι ένα το κρούσμα, σε ποια δομή, σε ξενοδοχείο μεγάλο, σε resort έχουν βγει γενικοί κανόνες και τους οποίους συζητάμε γιατί κάθε κατηγορία έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες. Γενικά υπάρχουν τα πρωτόκολλα αλλά πρέπει να τα βλέπουμε κάθε φορά ένα-ένα αλλά πάντως δεν είναι με το πρώτο κρούσμα θα κλείσουμε ένα ξενοδοχείο».