Τη μεγαλύτερη σε έκταση θωράκιση των συνόρων της χώρας θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, προκειμένου να αποτρέψει παράλληλα σχέδια «εφόδου» χιλιάδων μεταναστών και «ασύμμετρων ενεργειών» από την Τουρκία σε διάφορα σημεία της επικράτειας. Ειδικότερα σε όλο το μήκος της συνοριογραμμής, από τον Εβρο και τα νησιά του Β. Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Νότια Κρήτη, οι ομάδες ασφαλείας σε συνεργασία με τα τρία επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων, το Λιμενικό, την ΕΥΠ και τη Frontex απλώνουν δίχτυ προστασίας εκατοντάδων χιλιομέτρων, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε ξηρά και θάλασσα.

400 συνοριοφύλακες θα αναλάβουν υπηρεσία στα χερσαία σύνορα και 660 σε Λέσβο, Σάμο και Χίο

Παράλληλα, μέτρα προστασίας και αποτροπής λαμβάνονται και στο εσωτερικό της χώρας, ιδίως σε περιοχές κοντά στα σύνορα, σε καταυλισμούς μεταναστών και σε μεγάλα αστικά κέντρα. Τα έως τώρα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα χερσαία σύνορα έχουν αναχαιτιστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου περίπου 70.000 απόπειρες εισόδου, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο τα «καραβάνια» των λαθρομεταναστών έχουν μειωθεί κατά 85% έως 92% σε σχέση με πέρυσι. Στο δε Λιβυκό Πέλαγος έχουν μετακινηθεί και περιπολούν επιπλέον μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, αδιαμφισβήτητης ικανότητας κρούσης, όπως αποδείχθηκε στα μέσα του περασμένου Απριλίου, όταν επιχειρήθηκε από τουρκικής πλευράς η «εισβολή» ερευνητικού σκάφους και συνοδευτικών πλοίων, τα οποία αντιμετωπίστηκαν ταχέως. Επίσης, η ελληνική πλευρά επιδιώκει επέκτα ση της παραμονής της Frontex (λήγει 6 Ιουνίου) κατά τρεις μήνες, έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς και αριθμητική αύξηση των δυνάμεων και της υλικοτεχνικής της υποδομής.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Στον Εβρο και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, με εκδοθείσα από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διαταγή, μετακινούνται ήδη 400 αστυνομικοί και το προσεχές διάστημα ο αριθμός τους θα ανέλθει στους 1.060. Ανάλογες κινήσεις γίνονται και από την πλευρά του Στρατού Ξηράς, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει ταχύρρυθμη εκπαίδευση των νέων συνοριοφυλάκων ώστε 400 εξ αυτών να αναλάβουν υπηρεσία στα χερσαία σύνορα και 660 σε Λέσβο, Σάμο και Χίο.
1.060 αστυνομικοί θα μετακινηθούν στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου με εκδοθείσα από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διαταγή
Στο διάστημα έως την ολοκλήρωση των εργασιών του φράχτη θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε σημείαπεράσματα του Εβρου μεταξύ Φερών και Τυχερού, στο Μελισσουργείο, το Αρδάνιο, τη Βρυσούλα, το Φυλακτό, το Αμόριο και την Ορεστιάδα, καθώς απέναντι, στο Doyran, διαπιστώνεται εκ νέου κινητικότητα. Ακόμη, τεχνικά τμήματα του Στρατού πραγματοποιούν αποψιλώσεις σε παραποτάμιες περιοχές (Αρδας), ώστε να έχουν καλύτερο οπτικό πεδίο τώρα που υποχωρούν τα νερά της κοίτης και η πρόσβαση από την αντίπερα όχθη καθίσταται ευκολότερη.

Στο Βόρειο Αιγαίο η επιτάχυνση των ελέγχων στα αιτήματα ασύλου, οι αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση των αλλοδαπών που διαβιούν στα hot spots και η αποθάρρυνση τέλεσης αξιόποινων πράξεων στις οποίες επιδίδονταν κατά το παρελθόν (μικροκλοπές, διαφυγή από τους καταυλισμούς κ.λπ.) διά της συνεχούς αστυνομικής επέμβασης έχουν ενθαρρυντικά έως τώρα αποτελέσματα στα νησιά. Παρά ταύτα, οι νέες μέθοδοι διακίνησης ανθρώπων που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι διακινητές, όπως φορτηγά πλοία σαν αυτό που «τρύπησε» τα θαλάσσια σύνορα στις 16 Μαρτίου, αποβιβάζοντας 195 μετανάστες στην Τζια ανεβάζουν το επίπεδο συναγερμού στα ύψη. Το Πολεμικό Ναυτικό συνεργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση με το Λιμενικό, το οποίο έχει τον πρώτο λόγο στην υποδοχή τέτοιων περιστατικών.
92%σε σχέση με πέρυσι έχουν μειωθεί στο Βόρειο Αιγαίο τα «καραβάνια» των λαθρομεταναστών

Ειδικά για την Κρήτη, το Πεντάγωνο έχει ενεργοποιήσει πρόσθετα μέτρα άμυνας, όπως τη δραστηριοποίηση της 5ης Ταξιαρχίας και ενός τάγματος με έδρα το Ηράκλειο, τη μόνιμη παρουσία στο νησί στρατιωτικών ελικοπτέρων Σινούκ και την αύξηση των αεροσκαφών επιτήρησης της θαλάσσιας περιοχής. Όπως αναφέρεται εκτενώς στους διπλωματικούς κύκλους, ο πρώτος λόγος της ευρείας κινητοποίησης είναι ότι «η Τουρκία διευρύνει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο μετά το μνημόνιο με τη Λιβύη, με το οποίο η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι ούτε η Κρήτη έχει υφαλοκρηπίδα». Ο δεύτερος λόγος εστιάζεται στο ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες με εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και, όταν αυτές ξεκινήσουν, οι Ένοπλες ∆υνάμεις θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο προστασίας και επιτήρησης.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Αντίστοιχη κινητικότητα παρατηρείται, όπως στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γράψει τα «Π», σε τουρκικά εδάφη με τη «συνάθροιση» χιλιάδων μεταναστών. Οι πληροφορίες των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας για ενδεχόμενη προβοκάτσια ώστε να τρωθεί το κύρος της χώρας ενόψει της κρισιμότατης τουριστικής περιόδου αξιολογούνται ως ιδιαιτέρως σημαντικές, καθώς αν η Ελλάδα καταφέρει να «ισορροπήσει» το καλοκαίρι, τότε θα παγιώσει οικονομικά πλεονεκτήματα έναντι των υπόλοιπων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, ιδίως έναντι της Τουρκίας. Κατά την ίδια ενημέρωση, ο δείκτης προσέλκυσης τουρισμού της γείτονος για φέτος είναι μηδενικός και στον συγκεκριμένο κλάδο αναμένεται δραματική επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης λόγω πρότερων πολεμικών επιχειρήσεων κατάστασης. Τέλος, ακόμη ένα πληροφοριακό σημείωμα για τους σχεδιασμούς της Άγκυρας αναφέρεται στην καλλιέργεια κλίματος περί δήθεν ύπαρξης «στρατηγείων» αντιφρονούντων, Κούρδων και γκιουλενιστών, σε ελληνικές πόλεις. Τα έως τώρα δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες του εξωτερικού (Nord Mon κ.λπ.) κρίνονται αβάσιμα στο σκέλος που αναφέρονται σε χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, εξόριστου αντιπάλου του Ρ.Τ. Ερντογάν, ωστόσο παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τη «νέα διείσδυση των μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ σε κύκλους των Αθηνών».
70.000απόπειρες εισόδου έχουν αναχαιτιστεί στα χερσαία σύνορα από τα τέλη Φεβρουαρίου

Εξάλλου, οι πιεστικές συνθήκες και οι απειλές της τουρκικής κυβέρνησης ενισχύουν το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης υπέρ της εξεύρεσης λύσης για εκτόνωση της κατάστασης. Σε πρόσφατη εκδήλωση, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκά θέματα, Μάθιου Πάλμερ, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Αθήνα και την Αγκυρα με στόχο να αμβλυνθούν με διπλωματικά μέσα τα διάφορα σημεία τριβής. Σχετικά δε με τα γεγονότα στον Εβρο, ο κ. Πάλμερ υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ε.Ε. «Ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις. Εκτοτε έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», κατέληξε.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 30 Μαίου