Από τα μεσάνυχτα η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της για τον τουρισμό . Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει το επιβατικό κοινό για τις νέες αεροπορικές οδηγίες (Notams) που ισχύουν έως τις 15 Ιουλίου 2020. Με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Σουηδία.

Για ποιους ανοίγει τις πύλες της η χώρα μας

Στην Ελλάδα επιτρέπεται να έλθουν οι μόνιμοι κάτοικοι της ΕΕ και των χωρών της Σένγκεν, καθώς και οι πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια παραμονής, ενώ προβλέπονται εξαιρέσεις για το διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό, το προσωπικό διεθνών οργανισμών, τους εργαζόμενους στην υγεία και τις μεταφορές, τους εποχικούς εργάτες στον αγροτικό τομέα κα.

Η Ελλάδα ακολουθεί επίσης τη λίστα της ΕΕ και επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου για τους μόνιμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών:

Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία.

Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι κάτοικοι χωρών εκτός της λίστας δεν θα επιχειρήσουν να εισέλθουν με πτήσεις transit στην Ελλάδα.

Ευρώπη και Ελλάδα θα ανοίξουν τα σύνορα με Κίνα όταν και το Πεκίνο αρχίσει να δέχεται πολίτες της ΕΕ. Αυτό είναι άγνωστο πότε θα συμβεί, επομένως νησιά όπως η Σαντορίνη, αλλά και δημοφιλείς προορισμοί όπως η Αθήνα, εφέτος δεν θα «βουλιάξουν» από Κινέζους τουρίστες.

Η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο, γεγονός βεβαίως που δυσχεραίνει τον προγραμματισμό τουριστών και ταξιδιωτικών γραφείων. Προφανώς όμως εάν υπάρξει σαρωτικό κύμα πανδημίας σε κάποια από τις χώρες της λίστας, τα σύνορα θα πρέπει να κλείσουν για τους πολίτες της.
Ποιοι μένουν εκτός

Εκτός της λίστας έχουν μείνει ΗΠΑ, Ρωσία και Βραζιλία. Η Ελλάδα αν και δεχεται σημαντικές τουριστικές ροές από τις δύο πρώτες, τηρεί τη λίστα της ΕΕ, καθώς διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να αναστείλουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις πτήσεις από και προς την Ελλάδα.

Σημειωτέον ότι οι κάτοικοι της Μεγάλης Βρετανίας, παρά το Brexit, αντιμετωπίζονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 με τους ίδιους όρους με τους πολίτες της ΕΕ, οπότε δεν υπόκεινται σε περιορισμούς όσον αφορά στα ταξίδια τους σε κράτη- μέλη.

Όμως δεν επιτρέπονται μέχρι τις 15 Ιουλίου απευθείας πτήσεις προς τα ελληνικά αεροδρόμια από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από τη Σουηδία, που σπάει διαρκώς αρνητικά ρεκόρ. Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται. Στο τραπέζι είναι φυσικά το ενδεχόμενο οι πτήσεις από Μεγάλη Βρετανία να επιτραπούν μετά τις 15 Ιουλίου.
Τι προβλέπεται για τους ομογενείς

Εξυπακούεται ότι οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται, τόνισε χθες στη δήλωση του για το άνοιγμα των συνόρων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Τίθεται βεβαίως το ερώτημα οι ομογενείς πχ από ΗΠΑ πως θα έρθουν αν δεν γίνονται καθόλου πτήσεις προς ΕΕ. Εφόσον όμως πετάξουν σε κάποια από τις τρίτες χώρες της λευκής λίστας, οι ομογενείς με το ελληνικο διαβατήριο τους μπορούν να έλθουν Ελλάδα ενώ πχ οι Αμερικανοί πολίτες δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας μέσω τράνζιτ.
Τι ισχύει για χερσαία σύνορα-λιμάνια

Στα χερσαία σύνορα, ο Προμαχώνας είναι το μόνο σημείο ανοιχτό για επισκέπτες με σκοπό τον τουρισμό. Τα χερσαία σύνορα με Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία (όπου το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων) και Τουρκία παραμένουν κλειστά για ταξιδιώτες και θα είναι ανοιχτά μόνο για όσους έχουν άδεια παραμονής, εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα και στις εισαγωγές και εξαγωγές.

Μέσω θαλάσσης επιβάτες από το εξωτερικό θα φτάνουν στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, που δέχονται κάθε χρόνο πλοία με τουρίστες από Ιταλία.
Η στρατηγική συμφωνία με TUI

Το ζήτημα πάντως δεν είναι μόνο να πειστούν οι τουρίστες να έρθουν, τώρα που επιτέλους η ΕΕ σταμάτησε να κωλυσιεργεί, αλλά και οι ξενοδόχοι να ανοίξουν τα εποχιακά καταλύματα.

Στο πλαισιο αυτό πολύ σημαντική είναι η στρατηγική συμφωνία με TUI, η οποία όπως εκτίμησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης: «Δίνει το σήμα σε κάθε επαγγελματία του τουρισμού πως συμφέρει να ανοίξουν φέτος και επιτρέπει να ατενίζουμε με συγκρατημένη αισιοδοξία το μέλλον».

Με τη συμφωνία Ελλάδα και TUI βάζουν κοινό στόχο να έρθει στη χώρα μας το 50% των 2,8 με 3 εκ τουριστών που έφερε η εταιρία στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 1,5 εκ τουρίστες.

Ο στόχος αυτός υλοποιείται μέσω της συνδιαφήμισης, στην οποία η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα με την οποία η εταιρία θα συνεργαστεί. Ελλάδα και TUI σχεδιάζουν επίσης κοινές δράσεις για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, κρίσιμο ζήτημα για την επιτυχία της χρονιάς, δεδομένου ότι έχουν χαθεί ήδη τρεις μήνες.

Στόχος είναι επίσης οι τουρίστες να παραμένουν περισσότερο στη χώρα και άρα να αφήνουν περισσότερα χρήματα στις τοπικές οικονομίες.

Θα σχεδιαστούν επίσης νέοι πλόες κρουαζιέρας για φέτος και τις επόμενες χρονιές.

Ο CEO της TUI Sebastian Ebel έδειξε αισιόδοξος δηλώνοντας: «Θα απογοητευτώ αν δεν πιάσουμε τον στόχο του 50% με την Ελλάδα».