«Το άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό ήταν προσεκτικό. Γίνονται δειγματοληπτικοί και στοχευμένοι έλεγχοι» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε πως είναι «ικανοποιητικές οι αποδόσεις του αλγόριθμου» ενώ ανέφερε πως «δεν θα γίνονται τεστ στο σύνολο όσων εισέρχονται στην Ελλάδα».

Ακόμη σημείωσε πως «στόχος είναι να μην μπουν περισσότερα κρούσματα από όσα αντέχει η χώρα».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος ΕΟΔΥ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Αναφορικά με τον συνωστισμό στα πανηγύρια, δήλωσε πως «δεν θα υπάρξει οριζόντια απόφαση για ενδεχόμενη απαγόρευση τους».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγιώτη Αρκουμανέα στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με το κόστος του ανοίγματος των συνόρων, ο πρόεδρος ΕΟΔΥ σημείωσε: «Μιλάμε για το κόστος δημόσιας υγείας άρα δεν μπαίνει σε οικονομικά θέματα. Φυσικά έχει γίνει άσκηση, ξέρουμε ακριβώς τι έχουμε προϋπολογίσει για εργαστηριακούς ελέγχους, για το προσωπικό που απασχολείται αλλά όταν μιλάμε για δημόσια υγεία το οικονομικό κόστος έρχεται σε δεύτερη μοίρα».

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί, έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια, ξέρετε για τον έξυπνο αλγόριθμο ο οποίος στοχεύει και πιστεύω ότι πιάνουμε όλο και περισσότερα θετικά κρούσματα στα σύνορα ακριβώς επειδή ο συγκεκριμένος αλγόριθμος βελτιώνεται και μπορούμε να εντοπίσουμε ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι επισκέπτες. Άρα ναι μεν κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους αλλά πολύ στοχευμένους με ένα πραγματικά εντυπωσιακό αλγόριθμο και μια διαδικασία όπου βλέπουμε ποιοι ειναι να έρθουνε, γνωρίζετε ότι όποιος θέλει να επισκεφτεί τη χώρα μας πρέπει να συμπληρώσει μια συγκεκριμένη φόρμα στην οποία εξετάζουμε τα στοιχεία του κάθε επισκέπτη και έτσι επιλέγουμε ποιους από αυτούς πιστεύουμε λόγω κάποιων επιδημιολογικών στοιχείων πρέπει να εξεταστούν. Άρα γίνεται στοχευμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν ισχύει ότι θα γίνονται τεστ σε όλους όσους μπαίνουν στη χώρα, ο κ. Αρκουμανέας απάντησε: «Δεν ισχύει. Θα συνεχίσουμε γιατί είναι πολύ ικανοποιητικές οι αποδόσεις αυτού του αλγορίθμου και της μεθοδολογίας που έχουμε μέχρι τώρα παρόλα αυτά και αυτός ο αλγόριθμος μπορεί να μας πει ότι για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες πρέπει να τους κάνουμε όλους αλλά όχι το σύνολο όσων μπαίνουν στη χώρα».

Ερωτηθείς ποια είναι η ανησυχία του ΕΟΔΥ μετά και την αύξηση των κρουσμάτων, ανέφερε: «Ως ΕΟΔΥ ανησυχούμε για πάρα πολλά πράγματα για να είστε εσείς πιο ήσυχοι. Το άνοιγμα του τουρισμού έχει πάρα πολλές δυσκολίες και προκλήσεις με την έννοια ότι ελέγχουμε όλα τα σύνορά μας σε 40 σημεία, πολλές χιλιάδες τεστ. Η ανησυχία είναι να προλάβουμε να είμαστε όσο γρήγοροι είμαστε μέχρι σήμερα και σωστοί ώστε να προστατεύσουμε το να μην μπούνε περισσότερα θετικά απ’ όσα μπορεί να αντέξει η χώρα. Γιατί το καταλαβαίνουμε από τη στιγμή που έχουμε ανοίξει και πριν αλλά και τώρα με τον τουρισμό, θετικά θα μπούνε στη χώρα».

Ερωτηθείς αν εξετάζεται να κλείσουν τα σύνορα και με άλλες χώρες των Βαλκανίων το επόμενο διάστημα, απάντησε: «Αν βλέπαμε κάποια επιδημιολογική επιδείνωση σε κάποια χώρα θα τα είχαμε κλείσει άρα όχι είναι προς το παρόν αλλά εξετάζεται καθημερινά. Σίγουρα η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ανησυχητική γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει μια επιδείνωση και την κοιτάμε ιδιαίτερα. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους ώστε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα του όλου συστήματος, να μειώσουμε τον κίνδυνο».

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να επανέλθουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, επισήμανε: «Όλα αυτά που λένε οι επιστήμονές μας τους οποίους ακούμε είναι προς εξέταση. Έχουμε πει ότι γενικότερα απότομα οριζόντια μέτρα δεν θέλουμε να λάβουμε παρόλα αυτά εξετάζουμε την επιδημία και τη διασπορά. Κοιτάμε καθημερινά τα δεδομένα. Μόλις δούμε κάτι πιο ανησυχητικό, όπως για παράδειγμα τους προερχόμενους από τη Σερβία με το που είδαμε τα δεδομένα δεν καθυστερήσαμε καθόλου. Αυτή είναι η λογική, αυτή την εντολή έχει δώσει και ο πρωθυπουργός αναλύουμε, του παρουσιάζουμε τα στοιχεία και μπορεί να λάβει άμεσα σωστές αποφάσεις με βάση δεδομένα».

«Οι αποφάσεις σχεδόν στο σύνολο τους έχουν ληφθεί με τη σύμφωνη γνώμη των λοιμωξιολόγων γίνεται όμως ένας συγκερασμός μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης ή του τουρισμού και πραγματικότητας των επιδημιολόγων. Πολλές φορές οι επιδημιολόγοι έχουν εκφράσει κάποιες σκέψεις που είναι πιο σκληρές όταν πας να τις εφαρμόσεις στην πραγματική οικονομία, πχ είχαν ακουστεί και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις αεροπορικές εταιρείες και το πώς κάθονται κάποιοι ενδοιασμοί στην αρχή αλλά υπάρχουν πολλά κριτήρια. Ενώ προσπαθούμε να κάνουμε αυτή την εξίσωση μεταξύ ανοίγω την οικονομία και τον τουρισμό και κρατάω τη χώρα και τους εργαζομένους και τους πολίτες ασφαλείς καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολο, κάπου έχει μια υποχώρηση το ένα κάπου έχει μια υποχώρηση το άλλο πρέπει να γίνει ένας συγκερασμός δύσκολος αλλά ρεαλιστικός», δήλωσε επιπρόσεθτα ο κ. Αρκουμανέας.

Αναφορικά με θέμα των πανηγυριών, ανέφερε: «Έχουμε πει ότι οριζόντια μέτρα όπως είναι κόβουμε και σταματάμε όλα τα πανηγύρια δεν υπάρχει σκέψη και πρέπει κάθε δήμαρχος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Όταν δίνεις άδεια και παραχωρείς ένα χώρο πρέπει να το κάνουν υπό κάποιες προϋποθέσεις και δεν μπορούν να αφήνουν και να διεξάγονται πανηγύρια και να βλέπουμε αυτές τις εικόνες που είδαμε προχθές. Δεν είναι η λύση «πονάει κεφάλι-κόβεις κεφάλι» πρέπει να το βλέπουμε κάθε φορά, αν όμως δούμε ότι δεν συμμαζεύεται. Όλα είναι στο τραπέζι, θέλουμε να συνεχίσει η κανονικότητα αλλά δεν θα αφήσουμε τη χώρα να βρεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία».