«Red alert» για το δεύτερο κύμα κοροναϊού - Νέα μετρά και συναγερμός στην κυβέρνηση για την αύξηση των κρουσμάτων
Επιπλέον µέτρα για την ανάσχεση της αύξησης των κρουσµάτων COVID-19, που παρατηρήθηκε στη χώρα µας το τελευταίο διάστηµα, ανατρέποντας µερικώς τη µέχρι πρόσφατα καλή εικόνα της πανδηµίας, µελετούν στην κυβέρνηση, προκειµένου να καθυστερήσουν και την έλευση του δεύτερου κύµατος της επιδηµίας.
Αυτό που έχει ανησυχήσει το υπουργείο Υγείας είναι ότι ο αριθµός των κρουσµάτων κορονοϊού διπλασιάστηκε το διάστηµα των τελευταίων 14 ηµερών, ενώ αυξήθηκαν και οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στα νοσοκοµεία, κάτι βέβαια που θεωρούνταν αναµενόµενο µετά το «άνοιγµα» του τουρισµού στη χώρα µας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά τις πρώτες ηµέρες του Ιουλίου έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά τα διπλάσια κρούσµατα της νόσου COVID-19 σε σύγκριση µε το πρώτο δεκαπενθήµερο του περασµένου Ιουνίου. Σύµφωνα µε την όγδοη έκθεση του Παρατηρητηρίου για την επιδηµία της νόσου COVID-19, στη χώρα µας παρατηρείται επιδείνωση στον µέσο όρο των ηµερήσιων κρουσµάτων, που πλέον διαµορφώνεται στα 35 κρούσµατα ανά ηµέρα, από 25 έως πριν από µία εβδοµάδα. Σε ηµερήσια βάση, σηµαντικός αριθµός κρουσµάτων είναι εισαγόµενα και άλλα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, π.χ. σε Ξάνθη, Καστοριά και Αττική.
ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΜΑΡΕΛΛΟΥ,ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ –ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ: Οι στατιστικολόγοι μάς λένε ότι, αν έχουμε πάνω από 25 «ορφανά» κρούσματα την ημέρα, αυτό μας φέρνει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση
ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Αρκετά εισαγόµενα κρούσµατα εντοπίζονται κατόπιν στοχευµένου δειγµατοληπτικού ελέγχου στα χερσαία σύνορα, και δη στον Προµαχώνα, µε κύρια πηγή προέλευσης τη Σερβία. Ως εκ τούτου και δεδοµένου του βεβαρηµένου επιδηµιολογικού προφίλ της χώρας αυτής, αποφασίστηκε το κλείσιµο των συνόρων. «Το ενθαρρυντικό είναι ότι βλέπουµε σηµαντική µείωση των θετικών κρουσµάτων που βρίσκουµε στον Προµαχώνα µε τους εντατικούς ελέγχους και τα περιοριστικά µέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» ο επικεφαλής του ΕΟ∆Υ, Π. Αρκουµανέας. Επιπρόσθετα, η συρροή κρουσµάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη µε επίκεντρο τον Εχίνο, µολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσµατα, δεν φαίνεται να έχει την ίδια ένταση µε τον Ιούνιο. Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ παρέµεινε σχετικά σταθερό, στους 10, όπως και ο µέσος όρος του αριθµού των θανάτων, περί το 0,3, µε τον µέσο όρο ηµερών µεταξύ θανάτων να ανέρχεται σε περισσότερες από έξι.
Εν γένει, πανελλαδικά διαφαίνεται µικρή αύξηση των νοσηλειών σε MΕΘ ή απλές κλίνες, που από 41 την τελευταία ηµέρα του Ιουνίου έγιναν 53. Το ευτύχηµα είναι ότι, σύµφωνα µε επιστηµονικές εκτιµήσεις, η Ελλάδα δεν έχει µπει ακόµη στο δεύτερο κύµα και οι αναφορές του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας για την ανοδική πορεία της καµπύλης δεν ισχύουν για τη δική µας χώρα, καθώς ο δείκτης R0 είναι ακόµα χαµηλά. «Αυτήν τη στιγµή δεν είµαστε σε µια δραµατική έξαρση της επιδηµίας», δήλωσε στο ραδιόφωνο των «Π» ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η διασπορά στην Ελλάδα είναι 3,89 (από 2,36) κρούσµατα ανά εκατοµµύριο κατοίκους, στην Αυστρία 9,17 (από 10,47), στην Τσεχία 8,79 (από 10,15) και στο Βέλγιο 8,52 (από 7,74). Σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσµάτων, η καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιµωξιολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών Ελένη Γιαµαρέλλου τόνισε στα «Π» πως «από τη στιγµή που χαλαρώνουν τα µέτρα, µετά το lockdown, είναι φυσικό να αυξάνονται τα κρούσµατα». Η ίδια, ωστόσο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα λεγόµενα «ορφανά» κρούσµατα: «Κάποιος ασυµπτωµατικός ή κάποιος που είναι κρούσµα και δεν το ξέρει ο ίδιος κολλάει άλλους. Εχουµε χαλαρώσει τα µέτρα, δεν φοράµε µάσκα, δεν κρατάµε αποστάσεις, δεν κρατάµε κανόνες υγιεινής, µε αποτέλεσµα να εµφανίζονται αυτά τα κρούσµατα, τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα, γιατί δεν ξέρουν πόσους άλλους κόλλησαν». «Οι στατιστικολόγοι µάς λένε ότι, αν έχουµε πάνω από 25 “ορφανά” κρούσµατα την ηµέρα, αυτό µας φέρνει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και, αν αυτά φτάσουν τα 50, τότε σηµαίνει “καµπανάκι”. Αρα, είναι στο χέρι µας να µειώσουµε αυτά τα “ορφανά” κρούσµατα», σηµείωσε.
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και της αρµόδιας Επιτροπής εµπειρογνωµόνων στρέφεται τώρα στους Βρετανούς επισκέπτες, που έρχονται πλέον στη χώρα µας από την προηγούµενη Τετάρτη. Στις πύλες εισόδους διενεργούνται τεστ και τα αποτελέσµατα από αυτά θα φέρουν και τα πρώτα συµπεράσµατα. «Η εικόνα και τα δηµόσια στοιχεία του Ηνωµένου Βασιλείου βελτιώνονται εξαιρετικά τις τελευταίες ηµέρες, όπως και της Σουηδίας, και γι’ αυτό, ενώ στην αρχή υπήρχε µια πρώτη σκέψη για 22 Ιουλίου, τελικά πήγε 20 Ιουλίου, γιατί βλέπουµε µια σηµαντική βελτίωση των επιδηµιολογικών δεδοµένων», δήλωσε στο ραδιόφωνο των «Π» ο κ. Αρκουµανέας.
Εµφαση επίσης θα δοθεί, σύµφωνα και µε τις αποφάσεις της τελευταίας έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίµου, υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, στην προστασία της υγείας των εργαζοµένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, αλλά και στην αποφυγή του συγχρωτισµού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους.
ΈΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ
Δραστική αύξηση των ελέγχων για την ανίχνευση του νέου κορονοϊού SARS-CΟV-2 σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας µας, µε ιδιαίτερη έµφαση σε εκείνες του Προµαχώνα, της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής, για τους ταξιδιώτες οι οποίοι προέρχονται από τη Βουλγαρία, τη Ρουµανία και την Αλβανία, εφαρµόζουν από την περασµένη εβδοµάδα τα αρµόδια κλιµάκια του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ). Αυξηµένοι είναι επίσης οι έλεγχοι που διενεργούνται στο εσωτερικό της χώρας µας από τα αντίστοιχα κλιµάκια της Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας. Ακόµη, θα ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, όπου παρατηρείται µεγάλος συνωστισµός, όπως και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, ενώ για την εφαρµογή των µέτρων αποκτούν ρόλο και οι δήµοι. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επιµένουν στην υποχρεωτική χρήση µάσκας στους κλειστούς χώρους, στα µέσα µαζικής µεταφοράς και στους εργαζόµενους στην εστίαση. Παράλληλα, νέα µέτρα θα λαµβάνονται από τη στιγµή που θα προκύπτουν νέα δεδοµένα σχετικά µε την πορεία των επιδηµιολογικών στοιχείων, όπως συνέβη µε την απόφαση για µαταίωση των πανηγυριών µέχρι τέλος Ιουλίου.
Στην κατεύθυνση της θωράκισης της χώρας από τον κορονοϊό, σηµαντικό είναι επίσης ότι το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω από 29,59 σε 33,49. Από το πλήθος των ελέγχων το 0,5% επιστρέφει θετικό κατά µέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε Τσεχία, Βέλγιο και Αυστρία είναι 4%, 1,2% και 1,4%, αντίστοιχα.
«Έχουµε µιλήσει από τον περασµένο Μάρτιο για την αδήριτη ανάγκη να τηρούνται µέτρα φυσικής αποστασιοποίησης και ατοµικής - αναπνευστικής υγιεινής σε νυχτερινά µαγαζιά, beach bars και κάθε λογής συνάθροιση. Αυτή η χαλάρωση που βλέπουµε σήµερα δεν µπορεί να γίνει ανεκτή, γιατί είναι επικίνδυνη». Αυτό τονίζει στα «Π» ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής ∆ηµόσιας Υγείας του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας. Ο ίδιος σηµειώνει επίσης µε νόηµα ότι «η Επιτροπή έπρεπε να εισηγηθεί για τα πανηγύρια, καθώς αυτός ο θεσµός ξεκινά τώρα. Εάν χρειαστεί, θα µιλήσουµε και για τις άλλες συναθροίσεις».
Χωρίς να έχει παρατηρηθεί, σε καµία περίπτωση, χαµηλότερο ιικό φορτίο στους ασθενείς µε νόσο COVID-19 οι οποίοι νοσηλεύονται το τρέχον διάστηµα σε νοσοκοµεία αναφοράς του ΕΣΥ όλης της χώρας και ενώ δεν έχει τεκµηριωθεί ακόµη η έλευση του δεύτερου κύµατος της επιδηµίας του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, τα δύο βασικά χαρακτηριστικά των νοσηλευόµενων ασθενών του Ιουνίου και του Ιουλίου για COVID-19 είναι ότι, σύµφωνα µε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές των «Π», πρόκειται πιο συχνά για τουρίστες και ανήκουν σε χαµηλότερες ηλικιακές κατηγορίες.
Από την πλευρά του, αναµενόµενη χαρακτηρίζει στα «Π» ο καθηγητής Παθολογίας Λοιµώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών Αθανάσιος Σκουτέλης την έξαρση της επιδηµίας. Ο ίδιος τονίζει επίσης ότι «όσο θα χαλαρώνει η τήρηση των µέτρων προστασίας από τον νέο κορονοϊό τόσο θα δυναµώνει η ανάγκη για επαναφορά ορισµένων µέτρων που είχαµε άρει σχετικά πρόσφατα».
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 18/7