Κοροναϊός: «Καμπανάκι» για τη μεγάλη διασπορά - Εξετάζονται αυστηρότερα μέτρα
Στους «πονοκεφάλους» των υγειονομικών αρχών προστίθεται η μετακύλιση του ιού σε νεότερες ηλικίες και παράλληλα συναγερμό έχουν σημάνει οι πέντε θάνατοι που σημειώθηκαν σε διάστημα λίγων ωρών την Πέμπτη, εκ των οποίων οι δύο ήταν κρούσματα κοροναϊού που είχαν καταγραφεί στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, Θεσσαλονίκης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 221.
Ενδεικτικό της κρίσιμης κατάτασης για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα είναι ότι για ακόμα μια μέρα τριψήφιος -και μάλιστα πάνω από 200 κρούσματα- παρέμεινε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, ενώ η χαλάρωση απέναντι στα μέτρα προστασίας έφερε το αρνητικό ρεκόρ των 262 περιστατικών την Τετάρτη.
Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και βγάζουν νέα μέτρα από τη φαρέτρα τους. Το ενδεχόμενο του καθολικού lockdown έχει αποκλειστεί, όχι όμως και αυτό του περιορισμού της κυκλοφορίας σε τοπικό επίπεδο που επανέρχεται στο τραπέζι.
Ο συνωστισμός και η χαλάρωση γεννούν νέες μολύνσεις, τονίζουν οι ειδικοί που βλέπουν τη χώρα να φτάνει σε οριακό σημείο. Αν τα κρούσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν μειωθούν, τότε θα αρχίσει και η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς οι εισαγωγές θα αυξηθούν και η κατάσταση δύσκολα θα μπορεί να ανατραπεί.
Σύψας: Όχι σε καθολικό lockdown
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, ο Νικόλαος Σύψας, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, ανέφερε ότι ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων συνεπάγεται αρνητικές εξελίξεις.
Η διασπορά του κοροναϊού είναι πλέον εμφανής σε ολόκληρη τη χώρα, τους τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα αυτούς που επιλέγουν οι νέοι, καθώς και σε κλειστές δομές, όπως οίκοι ευγηρίας και δομές φιλοξενίας.
«Όλα αυτά συνιστούν ένα πολύ δύσκολο κοκτέιλ, το οποίο γίνεται ακόμη δυσκολότερο γιατί η επιστροφή των εκδρομέων από τους τουριστικούς προορισμούς σημαίνει αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα».
Η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με ανυπολόγιστες μάλιστα συνέπειες, όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανόντων επιστρέψει στα επίπεδα που είχαμε στην γενική καραντίνα.
Αυτό θα είναι δείγμα ότι η χώρα βρίσκεται πλέον στο δεύτερο κύμα του ιού και ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει.
Κατηγορηματικός στο θέμα ενός δεύτερου γενικευμένου lockdown ήταν ο λοιμωξιολόγος, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό θα αποφευχθεί πάση θυσία.
«Ένα γενικό lockdown θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Θα το αποφύγουμε πάση θυσία. Θα πάρουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα πριν φτάσουμε εκεί πέρα».
Ο κ. Σύψας απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του ιού, καθώς «δεν έχει σημασία κάθε μέρα να ανακοινώνουμε καινούργια μέτρα αν οι πολίτες δεν τα τηρούν».
Η επιτροπή για τον κοροναϊό έχει ήδη ζητήσει την αυστηροποίηση των μέτρων στις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ ήδη βρίσκονται στο τραπέζι νέα μέτρα που εξετάζονται από την κυβέρνηση.
«Αν ο πολίτης δεν καταλάβει ότι η χαλαρότητα θα οδηγήσει τη χώρα σε πολύ μεγάλη έξαρση της επιδημίας, σε θανάτους και σε τεράστια ζημιά στην οικονομία, θα έχουμε πρόβλημα όσα μέτρα και αν λάβουμε».
Γώγος: Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού
Είναι μια δύσκολη κατάσταση, θα μπορούσαμε να πούμε και ότι με την έξαρση είναι μια κατάσταση συναγερμού γιατί εμπεριέχει και την ανησυχία και την αναγκαία λήψη μέτρων για να αναχαιτιστεί.
Είναι μια κατάσταση που είναι επικίνδυνη και αυτό φαίνεται και από τον αριθμό των κρουσμάτων -και κυρίως από τον αυξανόμενο αριθμό- και από τον αριθμό των νοσηλευομένων, καθώς φτάσαμε τους 180.
Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα, το οποίο μας αναγκάζει να έχουμε μια πολύ κοντινή επιτήρηση του φαινομένου, λήψη μέτρων, που είναι απαραίτητο να γίνει σε αυτή τη φάση για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στα προ της έξαρσης επίπεδα.
Ενδεχόμενα lockdown σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο κίνδυνος να βγει εκτός ελέγχου ο κοροναϊός είναι θέμα ημερών, και οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία, προειδοποίησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
«Ανησυχώ παρά πολύ για τις επόμενες δυο μέρες, παρακολουθώ με αγωνία, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα είναι πολύ κρίσιμα, αν πάμε σε 300 με 400 κρούσματα τις επόμενες δυο με τρεις μέρες επίσημα μπορώ να πω ότι χάσαμε τον έλεγχο.
»Χάσαμε τον έλεγχο σημαίνει μαζευόμαστε σπίτια μας και δεν αποκλείεται να δούμε και τοπικά lockdown, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γιατί αλλιώς ο ιός δε θα μαζεύεται.
»Βλέπουμε κάτι να έρχεται πάνω μας, και είναι σαν να μην κουνιόμαστε μπορούμε να το αναστρέψουμε αλλά δεν βλέπω καμία προσπάθεια από τους πολίτες να κάνουν κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα
Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παραμένουν για μια ακόμη ημέρα τα κρούσματα της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, καθώς καταγράφηκαν 204 νέα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παράλληλα, καταγράφηκαν πέντε ακόμη θάνατοι, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 221.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.381, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 1.557 (24.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.110 (48.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ειδικότερα, τα νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:
- 12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 11 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 64 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής
- 37 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 5 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων)
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορίνθου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
- 12 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση
Στο μεταξύ, 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών.
Από αυτούς, επτά (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Πέντε ακόμη θάνατοι
Τέλος, έχουμε πέντε ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 221 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από αυτούς 75 (33.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.