ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φόβος για την μεγάλη διασπορά του κοροναϊού: Τα τριψήφια κρούσματα φέρνουν πιο κοντά τοπικά lockdown και νέα μέτρα – Σκέψεις για τα σχολεία
Συναγερμός έχει σημάνει με την ραγδαία εξάπλωση του κορoνοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες.
Ο τριψήφιος αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει γίνει συνήθεια και οι λοιμωξιολόγοι δεν αποκλείουν την εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως στον Πόρο, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφεται μεγάλος αριθμός μολύνσεων.
Χθες Πέμπτη 13/8 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 204 νέα κρούσματα. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός που καταγράφηκε στη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας.
Για ακόμη μια ημέρα στην Αττική καταγράφηκε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων με 64 (66 ήταν την Τετάρτη). Μεγάλος αριθμός – αν και μειωμένος σε σχέση με τα 85 κρούσματα της Τετάρτης- καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη με 37, ενώ πέντε από αυτά σχετίζονται με τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι.
Ακόμα καταγράφηκαν 23 εισαγόμενα κρούσματα (από ελέγχους σε πύλες εισόδου και άτομα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο).
Ο «χάρτης» των 204 κρουσμάτων στην Ελλάδα:
Τα 64 στην Αττική – 37 στη Θεσσαλονίκη
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 13/8 204 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα με πέντε νέους θανάτους. Τα 64 από τα νέα κρούσματα αφορούν την Αττική, ενώ τα 37 την Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα εισαγόμενα κρούσματα στη χώρα είναι 23.
Συνολικά οι περιπτώσεις του COVID-19 είναι 6.381.
Αναλυτικά:
12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
11 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
64 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής ,
37 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 5 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων,
8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,
5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορίνθου,
4 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
12 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου,
3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,
3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,
4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου,
12 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
«Σήμερα ανακοινώνουμε 204 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6381, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.
1557 (24.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3110 (48.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 7 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 221 θανάτους συνολικά στη χώρα. 75 (33.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Σύψας για γενικό lockdown και επιστροφή SMS
Ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό τόνισε πως θα είναι η απόλυτη καταστροφή ένα γενικό lockdown, ενώ για τα SMS για τις μετακινήσεις ανέφερε ότι θα επιστρέψουν τοπικά σε ενδεχόμενο μεγάλης έξαρσης της πανδημίας.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο κ. Σύψας τόνισε αρχικά: «Όλα αυτά συνιστούν ένα πολύ δύσκολο κοκτέιλ, το οποίο γίνεται ακόμη δυσκολότερο γιατί η επιστροφή των εκδρομέων από τους τουριστικούς προορισμούς σημαίνει αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα».
Όσο για τους διασωληνωμένους επισήμανε ότι η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με ανυπολόγιστες μάλιστα συνέπειες, όταν ο αριθμός τους και εκείνος των θανόντων επιστρέψει στα επίπεδα που είχαμε στην γενική καραντίνα.
Όσο για ένα γενικό lockdown ο λοιμωξιολόγος ήταν ξεκάθαρος: «Ένα γενικό lockdown θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Θα το αποφύγουμε πάση θυσία. Θα πάρουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα πριν φτάσουμε εκεί πέρα».
Μεταξύ άλλων ο Νίκος Σύψας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επαναφοράς του SMS για τις μετακινήσεις, λέγοντας: «ενδεχομένως θα γίνει όταν θα έχουμε μεγάλη έξαρση της επιδημίας και θα γίνει τοπικά», ενώ οι αποφάσεις για ο άνοιγμα των σχολείων θα ληφθούν στο τέλους του Αυγούστου με βάση τα τότε δεδομένα.
Οι σκέψεις για τα σχολεία - Μάσκες οι μαθητές, αρνητικό τεστ οι φοιτητές
Στις προτάσεις που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων και τα πανεπιστήμια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη.
Κρατούσα άποψη στην επιτροπή για τα σχολεία:
Να ανοίξουν; Αν ναι πώς;
Όπως εξήγησε η ίδια η συζήτηση που έχει γίνει στην επιτροπή είναι ναι να ανοίξουν τα σχολεία και εάν χρειαστεί κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο παιδείας να ανοίξουν τα σχολεία με μάσκες. «Αν στο άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση είναι όπως σήμερα ενδεχομένως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές καθημερινά σε όλες τις βαθμίδες και στο δημοτικό» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ διευκρινίζει πως οι μάσκες θα πρέπει να είναι ή υφασμάτινες ή χειρουργικές.
Στις 7 Σεπτεμβρίου λέει το υπουργείο Παιδείας – Τέλη Αυγούστου θα αξιολογηθεί η κατάσταση
Το υπουργείο Παιδείας είχε ενημερώσει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, κάτι που για την ώρα δεν έχει αλλάξει.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ το αρμόδιο υπουργείο τονίζει ότι δεν έχει αλλάξει η απόφαση για τις 7 Σεπτεμβρίου.
Όπως ανέφερε κανάλι τα δεδομένα πρόκειται να αξιολογηθούν μετά από τις 15 Αυγούστου, με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων.
Πάντως, το υπουργείο Υγείας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ για το αν βρίσκεται υπό εξέταση η ημερομηνία ανοίγματος, η απάντηση ήταν πως τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7/9.
Λοιμωξιολόγοι: Με αρνητικό τεστ οι φοιτητές στις σχολές
Για τα πανεπιστήμια όπως αναφέρει η κα Κοτανίδου στην ίδια συνέντευξη η πρόταση που είναι στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων είναι οι φοιτητές να επιστρέψουν στα πανεπιστήμια στις περιπτώσεις που χρειάζεται να παραβρεθούν δια ζώσης και γίνεται συζήτηση με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό γιατί όπως σημειώνει οι φοιτητές ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, η ίδια επεσήμανε πως υπάρχει επίσης συζήτηση οι φοιτητές να κάνουν προληπτικά τεστ πριν πάνε στα πανεπιστήμια
Σήμα κινδύνου για νέους και άνω των 65 ετών
Καταλήγοντας η κα Κοτανίδου έκανε έκκληση στους νέους και τους άνω των 65 να κρατήσουν αποστάσεις και αν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω συνωστισμού να φορέσουν οπωσδήποτε μάσκα ενώ όπως τονίζει αν κάποιοι νέοι δεν κρατιούνται και θέλουν να πηγαίνουν στα beach bar τουλάχιστον να μην συνωστίζονται και να είναι ή να χορεύουν μακριά ο ένας από τον άλλον.
Επιπλέον η καθηγήτρια υπογραμμίζει πως τα μέτρα από μόνα τους δεν κάνουν τίποτα αν ο κόσμος δεν συμμορφωθεί με αυτά που ήδη έχουν εξαγγελθεί και πως το παν είναι να συμμορφωθούμε όλοι για να μην διασπείρουμε περαιτέρω τον COVID- 19.
Προληπτικά όταν επιστρέφουν οι νέοι από διακοπές να απομονώνονται για ένα διάστημα.
Αναφορικά με τους τρόπους που μπορεί ένας συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός να μην μεταφέρει τον ιό στο κοντινό του περιβάλλον επεσήμανε πως «το καλύτερο είναι να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του είδη διατροφής και υγιεινής και οι αποστάσεις με τα άλλα μέλη της οικογένειας να είναι πάνω από 2 μέτρα. Εάν δεν έχουν συμπτώματα μπορούν να μείνουν για ένα διάστημα μέχρι 5 ημέρες μακριά από την οικογένεια τους, να μείνουν λίγο απομονωμένοι και μετά από 5 ημέρες να κάνουν ένα τεστ, να βεβαιωθούν ότι είναι αρνητικοί και τότε να έρθουν σε επαφή με την οικογένειά τους».