Δραματικές προβλέψεις Μόσιαλου για την αύξηση κρουσμάτων το φθινόπωρο και τον χειμώνα
Με νέα του ανάρτηση σήμερα ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα κοροναϊού, Ηλίας Μόσιαλος, περιγράφει τα ευρήματα μελέτης για την εποχικότητα των κοροναϊών γενικότερα, αλλά και τι δείχνει αυτό για την εξέλιξη του SARS-CoV-2 τους επόμενους μήνες.
Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει χαρακτηριστικά οι εποχικές διακυμάνσεις της μεταδοτικότητας των κορωναϊών και ο αντίκτυπος στην πανδημία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο μέλλον. Αυτή η μελέτη δείχνει πως το φθινόπωρο και τον χειμώνα πιθανώς θα αντιμετωπίσουμε αύξηση στα περιστατικά που θα σχετίζονται με τον SARS-CoV-2
Και δεν παραλείπει να υπενθυμίσει σε όλους ακόμα μια φορά: Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το χρονικό περιθώριο για καλύτερη προετοιμασία των συστημάτων δημόσιας υγείας
Eποχικές διακυμάνσεις της μεταδοτικότητας των κορωνοϊών και αντίκτυπος στην πανδημία
Οι γνωστοί κορωνοϊοί συνήθως έχουν μια συνεπή εποχική διακύμανση. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Swiss Medical weekly με τίτλο ‘Potential impact of seasonal forcing on a SARS-CoV-2 pandemic’ (doi.org/10.4414/smw.2020.20224), διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο η εποχική μεταβολή στη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού θα μπορούσε να διαμορφώσει την πανδημία SARS-CoV-2.
Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από διαγνωστικές εξετάσεις ρουτίνας για τους 4 ενδημικούς κορωνοϊούς (229E, HKU1, NL63, OC43) που συλλέχθηκαν στο Karolinska University Hospital στη Στοκχόλμη, μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2010 και 31 Δεκεμβρίου 2019. Συμπεριλήφθηκαν συνολικά 52,158 δείγματα ασθενών με 190,257 διαγνωστικά τεστ, εκ των οποίων τα 2,084 ήταν θετικά για οποιονδήποτε από τους κορωνοϊούς.
Οι ερευνητές παραμετροποίησαν το μοντέλο για τον SARS-CoV-2 χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, και το υπολογιστικό μοντέλο επιτρέπει την ανάλυση πολλών υποπληθυσμών διαφορετικού μεγέθους με μεταβλητές παραμέτρους.
Τα αποτελέσματα δείχνουν μια ισχυρή και συνεπή εποχική διακύμανση των τεσσάρων ενδημικών κορωνοϊών (229E, HKU1, NL63, OC43). Αν και το κλάσμα των θετικών τεστ δεν είναι άμεσο μέτρο μέτρησης, συσχετίζεται με τον επιπολασμό. Η ισχύς της διακύμανσης του ρυθμού μετάδοσης κατά τη διάρκεια του έτους, θα μπορούσε να έχει μεγάλη σχέση με την εξάπλωση του SARS-CoV-2 το 2020 και τα επόμενα χρόνια.
Προσομοιώσεις διαφορετικών σεναρίων δείχνουν μικρή αιχμή / ξέσπασμα στις αρχές του 2020 σε εύκρατες περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου και μεγαλύτερη αιχμή το χειμώνα 2020/2021.
Αυτή η μελέτη είχε σκοπό να διερευνήσει πώς θα μπορούσε να εξαπλωθεί μια τέτοια πανδημία, αλλά δεν αποτελεί πρόβλεψη συγκεκριμένου σεναρίου. Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται εξαρτώνται μεταξύ άλλων και σε μεγάλο βαθμό από τις υποθέσεις ότι η μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2 δείχνει εποχική μεταβλητότητα επαρκούς αντοχής και από παραμέτρους, όπως το R0, που εκτιμήθηκαν από την πρώιμη φάση της επιδημίας.
Ενώ η αβεβαιότητα στις παραμέτρους είναι μεγάλη, τα σενάρια που διερευνήθηκαν δείχνουν ότι η παροδική μείωση του ποσοστού επίπτωσης μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό εποχικών διαφορών και προσπαθειών ελέγχου των λοιμώξεων. Αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι περιορίζεται η επιδημία.
Επομένως οι εποχικές διακυμάνσεις της μεταδοτικότητας των κορωνοϊών και ο αντίκτυπος στην πανδημία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο μέλλον. Αυτή η μελέτη δείχνει πως το φθινόπωρο και τον χειμώνα πιθανώς θα αντιμετωπίσουμε αύξηση στα περιστατικά που θα σχετίζονται με τον SARS-CoV-2.
Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το χρονικό περιθώριο για καλύτερη προετοιμασία των συστημάτων δημόσιας υγείας.