Σε ισχύ τίθενται από Δευτέρα, τα νέα περιοριστικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση , στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του νέου κοροναϊού στην Αττική.

Ο προβληματισμός και η ανησυχία των λοιμωξιολόγων αφορά πλέον τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών οι οποίοι έφτασαν τους 71.

Παρά την μικρή ανάσα που πήραν αρκετοί όταν είδαν τα χτεσινά ημερήσια κρούσματα στην Ελλάδα, τα οποία ήταν 240 - τα 99 συγκεντρώνονται στην Αττική - η γενικότερη εικόνα παραμένει κακή ειδικά όσον αφορά τους διασωληνωμένους αλλά και τους νοσηλευομένους στα νοσοκομεία.



Πλέον ο ιός χτυπά περισσότερο τους νεότερους, καθώς όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, πρώτη σε κρούσματα είναι η ηλικιακή ομάδα 18-39.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ έχουν σημειωθεί 6.213 κρούσματα σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, ενώ από αυτά 3.540 αφορούν άντρες και 2663 γυναίκες.

Ωστόσο σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία υπάρχει μόνο ένας διασωληνωμένος άντρας.

Αντιθέτως στις ηλικίες 40-64 έχουμε 5.206 κρούσματα και 20 διασωληνωμένους.

Στο «πορτοκαλί» η Αττική – «Είμαστε πολύ μακριά από οποιοδήποτε lockdown»

Όπως είπε μάλιστα ο Νίκος Χαρδαλιάς, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται μεταξύ μέτριου και υψηλού κινδύνου, με τρία κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους καθημερινά, προσθέτοντας πως η κατάσταση είναι σταθερά αυξητική, γι' αυτό και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα.

«Είμαστε στο πορτοκαλί, μην πάμε στο κόκκινο» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι σε σύνολο 14.000 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.084 ενεργά και 2.100 εξ αυτών είναι στην Αττική. Από αυτά, 966 είναι στον Δήμο Αθηναίων, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, σε συγκεκριμένες γειτονιές.

Όπως είπε ο υφυπουργός, θα υπάρξουν άνθρωποι που θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία καραντίνας. Παράλληλα, κάλεσε τους εργοδότες να εφαρμόζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς το 29,07% των κρουσμάτων έχουν εντοπιστεί σε χώρους εργασίας. Ο κ. Χαρδαλιάς επέμεινε στις συστάσεις για χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο νέου lockdown, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε πως «είμαστε πολύ μακριά από οποιοδήποτε lockdown».


Μαγιορκίνης: Πάνω από 1 ο δείκτης R στην Αττική

Αυξητική τάση με επίκεντρο της Αττική παρουσιάζει η εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα όπως επισήμανε στην ενημέρωση για την Covid-19 o επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, σχεδόν διπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα στην Αττική τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το κέντρο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ενώ ισχυρή είναι και η διασπορά στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής.

Για την Αττική, ο καθηγητής είπε ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας R έχει ανέβει λίγο πάνω από το 1, όμως το πού θα «κλειδώσει» ο δέικτης θα είναι σίγουρο σε 10 μέρες. «Όλα τα αστικά κέντρα είναι εκκολαπτήρια, δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει», είπε.

Τα νέα μέτρα για την Αττική

Με το ενδεχόμενο ενός lockdown να πλησιάζει απειλητικά για το Λεκανοπέδιο, ο Πρωθυπουργός άναψε το πράσινο φως για νέα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν με ορίζοντα εφαρμογής από τη Δευτέρα και για 14 μέρες εστιάζουν στις δημόσιες συναθροίσεις με πλαφόν εννέα ατόμων, ενώ θέτουν περιορισμούς στις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαπτίσεις, κηδεία). Επίσης προβλέπουν πάγωμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και τηλεργασία σε δημόσια και ιδιωτικό τομέα.

Αναλυτικά τα μέτρα

Όριο 9 ατόμων σε συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αναστέλλονται οι συναυλίες σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους

Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους

Όριο 20 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις (βαφτίσια, γάμοι, κηδείες)

Ισχυρή σύσταση σε ηλικιωμένους και σε ευάλωτες ομάδες τις επόμενες 14 μέρες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους (ειδικά με ΜΜΜ) και να αποφεύγουν την επαφή με άτομα εκτός του οικογενειακού τους κύκλου


Ειδικά μέτρα στην Αττική για τους εργαζόμενους και για ευάλωτες ομάδες

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στην Αττική είναι εστίες διασποράς του ιού. Συγκεκριμένα, το 29,07% των κρουσμάτων αφορά σε ιδιωτικούς υπαλλήλους, ενώ ακολουθούν με περίπου 13% οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Για τα υπόλοιπα είδη εργαζομένων τα ποσοστά είναι μονοψήφια.

Ο υπουργός κάλεσε τους εργοδότες να συμπράξουν στο έργο της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας και τηρώντας τα αυστηρά μέτρα.

Έτσι, για τους χώρους εργασίας αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Κλιμακωτό ωράριο στο Δημόσιο: προσέλευση σε τρία κύματα (στις 7, 8 και 9 το πρωί) και αποχώρηση σε 4 κύματα (εντός διώρου από τη λήξη εργασίας)

Σαρωτικοί έλεγχοι σε χώρους εργασίας και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα στους χώρους εργασίας
Rapid test σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων

Τέλος, αποφασίστηκε η διαμονή σε ξενοδοχεία καραντίνας για τα ασυμπτωματικά θετικά κρούσματα μεταξύ ευάλωτων ομάδων (πρόσφυγες κτλ).
Πότε θα κριθεί το lockdown στην Αττική – Τι μπορεί να το αποτρέψει

Μόσιαλος: Πώς θα αποφύγουμε ένα νέο lockdown


την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου για μια πολυεπίπεδη διαχείριση για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού, αναφέρεται ο καθηγητής του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει πως χρειάζεται «πρόγραμμα, παρακολούθηση, δυνατότητα πρόβλεψης των εξελίξεων και λήψεων οριζόντιων μέτρων δημόσιας υγείας, όταν χρειάζονται χωρίς εξαιρέσεις», προσθέτοντας ότι έτσι θα αποφύγουμε ένα νέο καθολικό lockdown.

Ανέφερε μάλιστα ότι η αλλαγή της πορείας της επιδημίας στην Ελλάδα ήταν εμφανής εδώ και βδομάδες.

Δείτε όλη την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου



Όσο περισσότερο τηρούνται τα μέτρα, μειώνoνται οι πιθανότητες του lockdown

Για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» με τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος.

Σχετικά με το αν τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική θα προκαλέσουν ύφεση στην επιδημία, είπε: «Αυτό είναι το στοίχημα. Να καταφέρουμε να ελαττώσουμε την μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάθε μέτρο που λαμβάνεται γίνεται για αυτό το σκοπό. Όσο περισσότερα είναι τα μέτρα και όσο περισσότερο ο κόσμος πειθαρχήσει, μειώνεται η πιθανότητα lockdown».

Αναφορικά με το αν προκρίνει τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, υπογράμμισε ότι «πρέπει να καταλάβει ο κόσμος πώς μεταδίδεται ο ιός και να λειτουργεί σε κάθε περίσταση ανάλογα. Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράνε παντού μάσκες. Να περιορίσουμε την άσκοπη επαφή με πολύ κόσμο. Αν γίνουν τα πράγματα όπως πρέπει, δεν θα υπάρχουν νέοι περιορισμοί και οδηγίες».

Συνέχισε, λέγοντας ότι ο συνωστισμός στις συγκοινωνίες ανησυχεί τους ειδικούς, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πύκνωση δρομολογίων.

«Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ποια θα ήταν η κατάσταση αν δεν είχαμε πάρει μέτρα. Αν δεν είχαμε πάρει μέτρα, θα είχαμε χιλιάδες κρούσματα. Το ότι έχουμε τον αριθμό που έχουμε τώρα, μπορεί, να θεωρηθεί ‘’επιτυχία’’» ανέφερε σχετικά με την αποδοτικότητα των μέτρων.

Τέλος, μιλώντας για τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στα σχολεία τις πρώτες μέρες, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μολύνσεις που έγιναν εντός των σχολείων. «Μακάρι να μπορούσαν να γίνουν περισσότερες αίθουσες και μικρότερα τμήματα. Άρα ο σχεδιασμός έγινε με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν» πρόσθεσε.

«Και ο Covid-19 να φύγει, μπορεί να έρθει κάτι άλλο σε δύο-τρία χρόνια. Πρέπει να μπει στη ζωή μας ένας τρόπος υγιεινής, που περιλαμβάνει και τη μάσκα» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Βασιλακόπουλος για κοροναϊό: «Σε 10 μέρες κρίνεται το lockdown στην Αθήνα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα τήρησης των συγκεκριμένων μέτρων.

«Σε δέκα ημέρες θα κριθεί πώς θα μεταδοθεί ο ιός στο Δήμο της Αθήνας. Πρέπει το 10ήμερο αυτό να μπλοκάρουν τον ιό» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι πρέπει να επεκταθούν τα μέτρα σε ωράριο, τηλεργασία. «Όσοι έχουν ιδιωτικά αυτοκίνητα πρέπει να τα χρησιμοποιούν, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στα ΜΜΜ» ανέφερε και προσέθεσε:

«Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη. Μελέτες έδειξαν ότι ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούμε τις μάσκες των νοσοκομείων -που είναι οι καλύτερες- μειώνεται η μετάδοση».

«Όταν εκδηλώθηκε η πανδημία λέγαμε οι επιστήμονες βασιζόμενοι σε στοιχεία προηγούμενων επιδημιών ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη και αποδείχτηκε σωστά» κατέληξε μιλώντας στο Open.