Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής βρίσκονται οι υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας μετά τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού  στην Αττική, που έχουν θορυβήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ειδικούς

Κι αυτό, την ώρα που η κυβέρνηση θέλει να αποφευχθεί ένα lochdown, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα επιφέρει νέο ισχυρό πλήγμα στην τραυματισμένη οικονομία. Είναι ενδεικτικό ότι υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε χθες (27/9) ότι «προσεγγιστικοί υπολογισμοί, από την πρόσφατη εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανεβάζουν το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας», ενώ ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής της πολιτικής της υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ, ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπάρξει ένα νέο lockdown, ακόμα και στην Αττική, όπου συγκεντρώνεται τουλάχιστον η μισή οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Φόβοι για υπερμετάδοση από τον συνωστισμό στις πλατείες

Αγκάθι για κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους αποτελεί ο συνωστισμός στις πλατείες, παρά τα νέα μέτρα, με το λουκέτο σε περίπτερα και μίνι μάρκετ για τον περιορισμό της πώλησης αλκοόλ

Περισσότερα από διακόσια νέα τα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες, ενώ είναι σε ισχύ και τα νέα μέτρα με το κλείσιμο περιπτέρων και μίνι μάρκετ στις 12 τα μεσάνυχτα, μέτρο που πάντως δεν φάνηκε να πτόησε ιδιαίτερα όσους επέλεξαν να βρεθούν ήδη από το βράδυ του Σαββάτου σε πλατείες κι άλλους δημόσιους χώρους.

Αναφορικά με τα νέα μέτρα, τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και προβλέπουν μίνι μάρκετ, περίπτερα και κάβες να κλείνουν τα μεσάνυχτα, προκειμένου να αποθαρρύνονται όσοι επέλεγαν να χαλαρώνουν - και να συνσωστίζονται, ενίοτε- σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους.

Στην ανακάλυψη ολοένα και περισσότερων πολιτών, θετικών στο κορωνοϊό, οδηγεί η εντατικοποίηση των διαγνωστικών τεστ από τον ΕΟΔΥ, με επίκεντρο τις γειτονιές της Αθήνας, μετά την έκρηξη περιστατικών και θανάτων στο λεκανοπέδιο. Ενδεικτικό των «αγνώστων Χ» στην εξίσωση της Αττικής, δηλαδή των ασυμπτωματικών ή των θετικών μη καταγεγραμμένων ασθενών από το εθνικό σύστημα υγείας, αποτελεί το γεγονός ότι μόνο το τελευταίο τριήμερο, σε σύνολο 1.600 rapid τεστ που διενεργήθηκαν στην Πλατεία Κυψέλης, βρέθηκαν 28 θετικά περιστατικά (17 Έλληνες και 11 αλλοδαποί), ενώ μόνο χθες από τα 550 διαγνωστικά τεστ, προέκυψαν 11 θετικοί, με διάμεση ηλικία τα 37 έτη.

Κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 218 κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 39 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17.444, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

Επίσης, 2.825 (16.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.242 (41.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.Εξήντα οκτώ ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Οι 16 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης, 200 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 379 θανάτους συνολικά στη χώρα. 142 (37.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναφερόμενος στον βαθμό μετάδοσης σε νεαρές ηλικίες εξήγησε πως αυτή την στιγμή έχουμε διασωληνωμένους που είναι νεαροί. «Είχαμε 28χρονο στην Πάτρα μια 17χρονη στην Θεσσαλονίκη και σε μικρή ηλικία. Δεν είναι τελείως άτρωτοι. Πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας. Το ίδιο και οι νέοι γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα τους σε κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πώς γίνονται οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ σε πλατείες και πάρκα

Νέα τακτική για τον περιορισμό των συναθροίσεων κατά τις βραδινές ώρες εφαρμόζει η Αστυνομία επιβάλλοντας σωρεία χρηματικών προστίμων σε φυσικά πρόσωπα.

Για παράδειγμα σε πλατείες στο Μοναστηράκι, στο Παγκράτι, την Καισαριανή, τα Εξάρχεια, στους περιφερειακούς του Λυκαβηττού και του Πολυγώνου, στο Αττικό Άλσος και στον Λόφο Σκουζέ ξεκινά τις περιπολίες πριν τα μεσάνυχτα και αμέσως μετά, όταν ξεκινά η ισχύς του «απαγορευτικού», οι αστυνομικοί των οικείων τμημάτων επικουρούμενοι από δυνάμεις της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης «κυκλώνουν» τους χώρους και ξεκινούν τον έλεγχο των δελτίων ταυτότητας.


Οι 7 νέες «παρεμβάσεις» για τον περιορισμό της πανδημίας

Μία σειρά ενεργειών που στοχεύουν να «σβηστούν» εστίες διασποράς του κοροναϊού αποφασίστηκαν για την Αττική μετά από σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) Παναγιώτη Αρκουμανέα και του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Τα δεδομένα της διασποράς του κοροναϊού και η εξέλιξη του αριθμού καταγεγραμμένων κρουσμάτων εξετάστηκαν σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας. Οι υπουργοί μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, και με γνώμονα την προστασία της υγείας των 650.000 κατοίκων και των επισκεπτών της Αθήνας, ανακοινώθηκαν μία σειρά από ενέργειες .

Ειδικότερα, ο Δήμος Αθηναίων και το Υπουργείο Υγείας προχωρούν σε μια νέα δέσμη ενεργειών που προστίθενται στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, σε διαρκή συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον Ε.Ο.Δ.Υ., καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τι αποφασίστηκε

Βασικός στόχος του Δήμου Αθηναίων, είναι η πρόληψη για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, ξεκινώντας από τις γειτονιές της πόλης. Με αποκέντρωση των τεστ και των ενεργειών πρόληψης σε κάθε γωνιά της Αθήνας, με ενίσχυση των δομών του και με ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε η ενίσχυση του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και ο κοινός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με τις παρακάτω ενέργειες:

Ο Δήμος των Αθηναίων διαθέτει 8 Λέσχες Φιλίας της πόλης, που διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την COVID-19.
Τα τεστ θα γίνονται στοχευμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, και κυρίως των ευπαθών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Διάθεση περισσότερων τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων).

Εντατικοποιούνται τα rapid tests από κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ. στις επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.

Οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που καθημερινά δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη και τη φροντίδα των αστέγων (streetwork), πλαισιώνονται και ενισχύονται από νοσηλευτές, για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων αλλά και για την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

Δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης, για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία τους από πιθανή μόλυνση, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, οπότε χρειάζεται να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να περιοριστεί ενδεχόμενη διασπορά του ιού. Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής.

Το «Κοινό Κέντρο Διαχείρισης Καθημερινότητας», που λειτουργεί με τον συντονισμό της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας, διευρύνει την δραστηριότητά του στην επικοινωνία και τον κοινό σχεδιασμό όλων των φορέων και των υπηρεσιών που έχουν επωμιστεί την ευθύνη για την υγειονομική πρόληψη και προστασία των πολιτών.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Οι ειδικοί έχουν επικεντρωθεί από την αρχή του μήνα στην καταγραφή των πιθανών σεναρίων και των μέτρων που θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με την πορεία της επιδημίας κοροναϊού.

Αυτή την ώρα λοιπόν στο τραπέζι των ειδικών υπάρχουν πέντε μέτρα

1. Διακοπή κυκλοφορίας τη νύχτα. Το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 και το υποχρεωτικό λουκέτο σε περίπτερα και κάβες την ίδια ώρα, έγινε για να περιοριστεί η κίνηση τις βραδυνές ώρες. Αν, όμως, συνεχιστεί ο συνωστισμός στις πλατείες, δεν αποκλείεται περιορισμός της κυκλοφορίας τη νύχτα. Ενδεχομένως να γίνει με τη χρήση SMS για όσους πρέπει να μετακινηθούν.

2. Περιορισμός κυκλοφορίας ηλικιωμένων. Είναι το σενάριο για το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση καθώς στοχοποιεί ουσιαστικά τους 65άρηδες οι οποίοι κατά γενική ομολογία είναι προσεκτικοί και τηρούν τα μέτρα. Ενδεχομένως να υπάρξει ωράριο για την επίσκεψή τους στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλους χώρους και επιστροφή των SMS ή των υπογεγραμμένων δηλώσεων για την έξοδο από το σπίτι. O Στ. Πέτσας διέψευσε ότι εξετάζεται ένα μέτρο που θα αφορά μόνο συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

3. Καθολική χρήση μάσκας στην Αττική στο μοντέλο Τρικάλων. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες, είναι το έσχατο μέτρο αν η κατάσταση ξεφύγει για τα καλά.

4. Εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων και κυλιόμενο ωράριο. Και φυσικά ενίσχυση της τηλεργασίας. Για το κυλιόμενο ωράριο η Ν. Κεραμέως είπε ότι θα υπήρχε πρόβλημα με τα ολοήμερα. «Αν χρειαστεί θα πάμε σε εκ περιτροπής διδασκαλία και τηλεκπαίδευση», τόνισε το πρωί η υπουργός Παιδείας.

5. Κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα δηλαδή για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως λένε οι ειδικοί, η εφαρμογή ενός συστήματος γνωστοποίησης των μετακινήσεων είτε με SMS είτε με έντυπο για ηλικιωμένους 65 χρόνων και άνω αλλά και για ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να περιοριστεί η βαριά επίπτωση του κοροναϊού σε αυτούς, παραμένει πάντα ένα από τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιηθούν για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Άλλο μέτρο που θεωρείται πιθανό είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων κατά τις βραδινές ώρες σε περίπτωση που δεν σταματήσει ο συνωστισμός στις πλατείες ούτε με το κλείσιμο των καταστημάτων.

Τα δύο μέτρα τα οποία θα εξετασθούν όταν η κατάσταση πλέον φτάνει στα όρια του ανεξέλεγκτου είναι η καθολική χρήση μάσκας και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα 24ωρα κρίνονται κρίσιμα, ενώ παρά την έντονη φιλολογία περί lockdown στην Αττική σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, το μέτρο αυτό δεν αποτελεί παρά έσχατο «όπλο» και ο σχεδιασμός του Μαξίμου -όπως είχε τονίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι να αποφευχθεί.