ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βερβεσός στα Παραπολιτικά 90,1 για δίκη ΧΑ: Για να εκπέσει κάποιος από το δημόσιο αξίωμα πρέπει να έχει τελεσίδικη καταδίκη
«Είχαμε διαφωνήσει με διατάξεις του ποινικού κώδικα όπως η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον Παναγιώτη Τζένο, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, αναφορικά με την απόφαση της δίκη ςτης Χρυσής Αυγής.
Ο κ. Βερβεσός ανέφερε ότι «ο ποινικός κώδικας αναφέρει πως κάποιος μπορεί να εκπέσει από το δημόσιο αξίωμα αν έχει τελεσίδικη καταδίκη».
Ακόμη σημείωσε πως «θα μπορούν να είναι υποψήφιοι οι καταδικασθέντες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης».
Παράλληλα ο κ. Βερβεσός δήλωσε πως δεν είναι ευχαριστημένος για το χρονικό διάστημα που διήρκησε η δίκη της Χρυσής Αυγής.
Εν κατακλείδι τόνισε πως «η ελληνική δικαιοσύνη με την απόφαση της έκανε μια τομή».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Βερβεσού στα Παραπολιτικά 90,1:
Με αφορμή τις αντιδράσεις του κ. Κοντονή για τις αλλαγές που είχαν γίνει στον Ποινικό Κώδικα, ο κ. Βερβεσός σημείωσε: «Εμείς τότε είχαμε στηρίξει την αλλαγή του ποινικού κώδικα, είχαμε διαφωνήσει με επιμέρους διατάξεις του όπως αυτή η διάταξη που τώρα καταργήθηκε για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων . Ο κ. Κοντονής δεν είχε αντιδράσει τότε σε αυτό το νομοθέτημα, δεν ξέρω γιατί αντιδρά τώρα μετά από τόσο χρονικό διάστημα και δεν έχω αντιληφθεί γιατί δεν έχουν αλλάξει ακόμα αυτές οι διατάξεις για τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων».
«Ο Ποινικός Κώδικας λεει ότι αν έχεις δημόσιο αξίωμα μπορεί να εκπέσεις από το δημόσιο αξίωμα αν έχεις αμετάκλητη καταδίκη. Αμετάκλητη καταδίκη δεν έχουμε στην παρούσα φάση, έχουμε πρωτόδικη. Θα μπορούν να είναι πάλι υποψήφιοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για μια εγκληματική οργάνωση που δεν είναι για ληστείες και οικονομικό έγκλημα ή για απάτες , είναι μια εγκληματική οργάνωση που στρέφεται κατα του πολιτεύματος και κατά της ίδιας της δημοκρατίας μας. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν δικαίωμα και εκλέγειν και εκλέγεστε», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Φανταστείτε να επικυρωθεί αυτή η πρωτόδικη απόφαση από μια απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου και αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να κατεβούν στις εκλογές! Είχε επισημανθεί αυτό από πάρα πολλούς, θυμάμαι χαρακτηριστικά τον καθηγητή Μυλωνόπουλο και δεν υπήρχε αντίδραση. Η αντίδραση τότε ήταν για άλλα θέματα του ποινικού κώδικα αυτό πέρασε στα ψιλά».
«Σε λίγες ώρες θα μάθουμε ποια θα είναι και η τελειωτική κρίση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και επί του θέματος αυτού, και θα μάθουμε και το σημαντικότερο τι θα γίνει και με το ανασταλτικό της έφεσης. Δηλαδή θα έχουμε σήμερα συλλήψεις και φυλακίσεις ή απλά θα έχουμε μια απόφαση η οποία έχει την ουσία της και την εμβληματικότητά της χωρίς να έχει το πρακτικό αποτέλεσμα των ανθρώπων της φυλάκισης που κρίθηκαν ένοχοι!», επισήμανε ο ίδιος.
Για το χρόνο διάρκειας της δίκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, δήλωσε: «Βεβαίως και δεν είμαι ευχαριστημένος από το χρόνο διάρκειας. Η διαδικασία είναι μια πολυτελής διαδικασία, δεν μπορεί να πει κανένας που καταδικάστηκε ότι δεν είχε το χρόνο να αναπτύξει τα επιχειρήματα και με μια σύντονη διαδικασία πήγε στη φυλακή! Είναι μια διαδικασία πολυτελής, πολυετής αλλά δυστυχώς κράτησε πάρα πολύ χρόνο γιατι αποφασίστηκε να συνενωθούν όλες αυτές οι δικογραφίες σε μια δικογραφία. Μαζευτήκανε 60-70 κατηγορούμενοι, 200 δικηγόροι, 500 μάρτυρες δεν υπάρχει στα χρονικά του ευρωπαϊκού ποινικού δικονομικού συστήματος τέτοια δίκη τα τελευταία χρόνια».
«Η απόφαση προσπαθεί να λύσει προβλήματα που δεν είχε λύσει το ελληνικό πολιτικό και κοινωνικό σύστημα χρόνια. Γιατί αυτή η οργάνωση είχε την ανοχή της πολιτείας και την ανοχή της δικαιοσύνης γιατί έπρεπε να δολοφονηθεί ο Φύσσας για να ξεκινήσει ο μηχανισμός ποινικής δίωξης και καταστολής αυτής της συγκεκριμένης οργάνωσης, και από την άλλη η ελληνική κοινωνία για πάρα πολύ καιρό ανέχτηκε και στήριξε αυτή την οργάνωση που την είχε στείλει στη Βουλή αρκετές φορές με εμφατικά ποσοστά. Γεγονός είναι ότι πρέπει να δούμε τι είναι αυτό το πράγμα που οδήγησε τμήμα κοινωνία να ψάξει να βρει διέξοδο στη Χρυσή Αυγή ως πολιτική της έκφραση, και τι είναι αυτό που τόσο καιρό άφησε το πολιτικό σύστημα αδρανές και την δικαιοσύνη και χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να βγει αυτή η απόφαση. Αλλά αυτή η απόφαση είναι πρωτοφανής σε όλα τα ευρωπαϊκά χρονικά. δεν ξέρω κάποια άλλη στην ευρωπαϊκή δικονομική τάξη να έχει αντιμετωπίσει αντίστοιχα μορφώματα που υπάρχουν στην Ευρώπη σήμερα και λειτουργούν με αντίστοιχο τρόπο. Θεωρώ ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη έκανε μια τομή πολύ σοβαρή», δήλωσε επιπρόσθετα.