Τα τελευταία γεγονότα, όπως η κρίση µε το «Ορούτς Ρέις» , κατέδειξαν µε τον πιο κατηγορηµατικό τρόπο την αναγκαιότητα της επιχειρησιακής ετοιµότητας του Πολεµικού Ναυτικού της Ελλάδας και τη χρησιµότητά του στο να καλύπτει όχι µόνο το Αιγαίο µε τη στενή του έννοια, αλλά και ολόκληρη τη ζώνη της Νοτιοανατολικής Μεσόγειου. Γεωπολιτικά, ο χώρος αυτός είναι ο εθνικός «ζωτικός» µας χώρος. ∆εν θα πρέπει ποτέ να υποχωρήσουµε, ούτε να τον αφήσουµε ακάλυπτο. Για αυτόν τον λόγο χρειαζόµαστε, εκτός από τα υποβρύχια, που ασφαλώς κάνουν αθόρυβα τη δουλειά τους, και αρκετά σκάφη επιφανείας, µε προεξέχουσες τις φρεγάτες.

Είναι γεγονός ότι τα µεγάλα σκάφη µας επιφανείας έχουν φθάσει στα όριά τους. Εχουµε αποµείνει µε 40χρονες Kortenaer, µε ό,τι σηµαίνει αυτό για την ισορροπία δυνάµεων στο Αιγαίο. Είναι αλήθεια ότι το προσωπικό του Π.Ν. έχει ξεπεράσει εαυτόν τα χρόνια των µνηµονίων. Η ποιότητα της εκπαίδευσης, η αντίληψη, η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, γενικά αυτό που λέµε ναυτοσύνη είναι το ασύγκριτο πλεονέκτηµα.

ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΜΜSC Multi Mission Surface Combatant: Διαθέτουν οπλικά συστήματα γνωστά στο Ελληνικό Ναυτικό, κάτι που σημαίνει άμεση ενσωμάτωση στον στόλο, χωρίς να χρειάζεται εκπαίδευση του προσωπικού


Αυτό, όµως, δεν γίνεται χωρίς τα µέσα. Ηδη µετά την «χαλάρωση» των διαπραγµατεύσεων για τις γαλλικές φρεγάτες οι ΗΠΑ έχουν µπει για τα καλά στην κουβέντα, καθώς φαίνεται ότι προσφέρουν τις φρεγάτες ΜΜSC (Multi Mission Surface Combatant) της γνωστής και από τα αεροσκάφη F-16 Lockheed Martin. Το πλεονέκτηµα του συγκεκριµένου πλοίου είναι ότι τα οπλικά συστήµατα είναι γνωστά στο Ναυτικό και δεν θα υπάρξει πρόβληµα τόσο στην ενσωµάτωσή τους όσο και στην εκπαίδευση του προσωπικού.

Το MMSC χρησιµοποιεί το COM BATSS-21 Combat Management System, που δηµιουργήθηκε από το εκπληκτικό Aegis Combat System. Η Lockheed Martin, αν και µιλά για 4 πλοία που θα ναυπηγηθούν στις ΗΠΑ, εντούτοις δηλώνει «ανοιχτή» στην περίπτωση αφενός ναυπήγησης κάποιων σε ελληνικά ναυπηγεία και αφετέρου συµµετοχής ελληνικών εταιρειών. Το µεγάλο ατού των πλοίων των Αµερικανών είναι ότι η εξόφληση µπορεί να γίνει µέσω FMS (αντισταθµιστικών).

Τα νέα δεδομένα στη Σούδα και ο κυρίαρχος ρόλος των αεροναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο


Επίσης, οι Αµερικανοί ενηµέρωσαν πως έχουν διαθέσιµα για παραχώρηση δύο αντιτορπιλικά Arleigh Burke σε συνέχεια αιτήµατος της Ελλάδας για παραχώρηση 4 αντιτορπιλικών της κλάσης και παρόλο που ο πρόεδρος Τραµπ είχε φέρει αντιρρήσεις. Μετά τα τελευταία γεγονότα οι Αµερικανοί φαίνεται πως θα βάλουν αρκετό νερό στο κρασί τους προκειµένου να κρατήσουν σταθερή αυτή την εύφλεκτη γωνιά του πλανήτη. Οι ανάγκες της χώρας ήταν τα πλοία αεράµυνας, τα οποία κάποτε παραλίγο να καλυφθούν από τα Kidd. Τα πλοία αυτά µπορούν να χρησιµοποιηθούν άνετα στο πλαίσιο της Συµµαχίας, καθώς µέχρι σήµερα το Π.Ν. είχε ελάχιστα µέσα να προσφέρει, ενώ τα πλοία του δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισµό για ανάπτυξη σε «θερµές» περιοχές (π.χ., Περσικός). Η Σούδα πλέον, που φιλοξενεί αµερικανικά Arleigh Burke, µπορεί να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων. Αρα το αµερικανικό USN και το Π.Ν. θα µπορούν να µοιράζονται κοινές προβλήτες και χώρους υποστήριξης και τροφοδοσίας. Η φύση του θεάτρου επιχειρήσεων στο Αιγαίο κυριαρχείται από το θαλάσσιο στοιχείο, εποµένως βασικό ρόλο θα παίξουν οι αεροναυτικές δυνάµεις. Η ελληνική παρουσία θα προκύψει από την αεροναυτική διάσταση προστασίας όλης της νοτιοανατολικής πτέρυγάς µας. Θα µπορέσουµε να επιχειρούµε από την Κύπρο και το Καστελλόριζο και από την Κρήτη έως τη Λιβύη µε άνεση, ασφάλεια και, κυρίως, µε τα ραντάρ των Βurke να καλύπτουµε ένα ευρύ φάσµα επιτήρησης, εγκαίρου ειδοποίησης, αλλά και κρούσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Χρησιμοποιούν COMBAT SS-21 Combat Management System, που δημιουργήθηκε από το Aegis Combat System


Ο ΑΛΛΟΣ «ΠΑΙΚΤΗΣ»

Ένας άλλος «παίκτης» για το Πολεµικό Ναυτικό θεωρείται η Ολλανδία. Το ολλανδικό Ναυτικό θα αποσύρει 2 φρεγάτες τύπου «Μ», που είναι η επόµενη γενιά των ελληνικών «S», τα οποία έχουν αποκτηθεί από την ίδια χώρα. Θεωρούνται από την ηγεσία του Ναυτικού ως ιδεατή «ενδιάµεση» λύση αντικατάστασης ισάριθµων µη εκσυγχρονισµένων φρεγατών του τύπου που βρίσκονται ενταγµένες στον ελληνικό Στόλο. Το σκάφος λειτουργεί µε εκτεταµένους αυτοµατισµούς, µειώνοντας τις ανάγκες σε πλήρωµα. Φαίνεται ότι οι Ολλανδοί συζητούν την αποδέσµευσή τους ακόµα και άµεσα. Η θέση αυτή συµπίπτει και µε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά. Τα συστήµατα που φέρουν είναι ίδια µε αυτά των ελληνικών φρεγατών «S», οπότε θα µπορούσαν µε συνοπτικές διαδικασίες να διατεθούν άµεσα για την οµαλή ένταξη των πλοίων στον στόλο. Η χώρα οφείλει να αντέξει στην τουρκική πίεση, που στόχο έχει να αναδειχθεί σε διαµορφωτή εξελίξεων στο επίπεδο της Μέσης Ανατολής αλλά και στην περιφέρεια, µε ανάληψη ρόλου διεθνούς ευθύνης. Πρέπει να καταστρώσει ένα σχέδιο επανεµφάνισής της στην περιοχή και αυτήν τη δυνατότητα θα της τη δώσει το Πολεµικό Ναυτικό. «Εχουµε γη και πατρίδα όσο έχουµε πλοία στη θάλασσα», είπε πει, εξάλλου, ο Θεµιστοκλής.

Σχεδιασμός για 4 πλοία που θα ναυπηγηθούν στις ΗΠΑ Ανοικτό το ενδεχόμενο ναυπήγησης κάποιων σε ελληνικά ναυπηγεία - Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΣΩ FMS (ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΩΝ)


*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»