Lockdown: Ποια σχολεία κλείνουν – Τι θα γίνει με την τηλεκπαίδευση
Σε δεύτερη φάση καραντίνας, μπαίνει η χώρα με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει αύριο στις 12:00 το μεσημέρι νέο γενικό lockdown χώρα για ένα μήνα όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας,μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση έκαναν δεκτή την σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων και αύριο το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
Σημείωσε δε ότι η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι να κλείσουν γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα και να μείνουν ανοικτά τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί.
Για τα γυμνάσια ακόμη δεν είναι σαφές αν θα γίνει δεκτή η εισήγηση, αν δηλαδή θα κλείσουν ή θα μείνουν ανοιχτά. Ακριβώς το ίδιο ισχύει τώρα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες που βρίσκονται ήδη σε lockdown.
Μάλιστα σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως τα λύκεια και τα ΑΕΙ θα παραμείνουν κλειστά, με τα μαθήματα να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, το κλείσιμο των λυκείων αποτελεί προληπτικό μέτρο και δεν αντανακλά διασπορά του ιού στα σχολεία. «Τα κρούσματα παραμένουν μεμονωμένα και προέρχονται κυρίως εκτός σχολείου», τονίζουν οι πηγές.
Επίσης, τα παιδιά Λυκείου έχουν μεγαλύτερη και πιο στενή, πιο κοντινή κοινωνική δραστηριότητα με τους συμμαθητές τους.
«Το μέτρο έχει νόημα εφόσον -όπως εν προκειμένω- εφαρμόζεται ολικό lockdown, δηλαδή τα παιδιά αυτά δεν θα πηγαίνουν σε πλατείες, δεν θα γυρνούν έξω», τονίζουν οι πηγές. Αξίζει φυσικά να αναφερθεί πως διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία των πληθυσμιακών ομάδων τόσο περισσότερο αυτές συμμετέχουν στην πανδημία.
Υπενθυμίζουμε πως τον Μάρτιο του 2020 όταν και έγινε το πρώτο lockdown στην χώρα έκλεισαν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊού.
Έτοιμο το σύστημα της τηλεκπαίδευσης
Η ίδια, ωστόσο, σημείωσε πως το σύστημα της τηλεκπαίδευσης είναι έτοιμο να εφαρμοστεί, στην περίπτωση που τελικά αποφασιστεί το κλείσιμο των σχολείων. «Το 0,6% των σχολείων είναι κλειστά, χωρίς να υπολογίζω Θεσσαλονίκη και Σέρρες όπου εκεί ισχύουν ειδικά πρωτόκολλα».
Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι στα σχολεία γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ειδικά σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Κοζάνη και η Καστοριά.
«Εκεί το αποτέλεσμα έδειξε θετικότητα κατά 0,6%». Η υπουργός επισήμανε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολα ωστόσο αναγκαία.
«Η πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, ακούγοντας συστηματικά τις οδηγίες των ειδικών».
Το κλείσιμο των σχολείων στις γκρι περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, ήταν ένα προληπτικό μέτρο που πρότεινε η επιτροπή, καθώς «διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία των πληθυσμιακών ομάδων, τόσο περισσότερο αυτές συμμετέχουν στην πανδημία».