ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μητσοτάκης: Από το Σάββατο στις 06:00 και για τρεις εβδομάδες το lockdown -Επιδόματα σε ανέργους και εργαζόμενους - Κλειστά τα πάντα εκτός από τα Δημοτικά
Ποια μέτρα θα ισχύουν από το Σάββατο – SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας και κλειστά καταστήματα
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να ανακοινώσει και επίσημα το δεύτερο γενικό lockdown στο οποίο μπαίνει από τα ξημερώματα του Σαββάτου η χώρα αλλά και τα νέα μέτρα
για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κια ο επιδημιολόγος και επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ενημερώνει για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.
Η εξέλιξη αυτή ήταν ουσιαστικά μονόδρομος για την κυβέρνηση μετά τα 2.646 νέα κρούσματα, την επέλαση της νόσου στη Βόρεια Ελλάδα και την Αττική και την μεγάλη πίεση που δημιουργεί πλέον ο κοροναϊός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αναλυτικότερα ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ενημέρωση τονίζοντας πως είμαι «με τον κ. Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις αποφάσεις είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα» και συμπλήρωσε: «Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια που καλούμαστε να κάνουμε. Το πνεύμα αλληλεγγύης το οποίο έχουμε επιδείξει επανειλημμένα να εξακολουθούμε να το δείχνουμε».
Έτσι λοιπόν, η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε γενικό lockdown από τα ξημερώματα του Σαββάτου στις 6:00 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, διάρκειας δηλαδή 3 εβδομάδων. «Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τον Μάρτη και τον Απρίλιο, είναι πως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα είναι ανοικτά. Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα πια, η χρήση μάσκας είναι προφανώς καθολική σε όλες τις μετακινήσεις», συνέχισε ο πρωθυπουργός, που απαντώντας στην ερώτηση «Γιατί τώρα;» είπε: «Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων».
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε. 50 ΜΕΘ τις οποίες προσθέτουμε στο Σωτηρία, με αυτή την ταχύτητα, μπορούσαν να γεμίσουν σε 3-4 ημέρες». «Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας. Μέτρα για 3 εβδομάδες. Να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν πιο σχετικά κανονικό Δεκέμβριο και κάτι που θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Χρέος μας είναι να κρατήσουμε εφεδρείες. Η χώρα έχει διαθέσιμα πάνω από 37 δισ. Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω και πρώτη μας μέριμνα είναι οι πιο αδύναμοι».
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρία νέα επιδόματα για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων υπενθυμίζοντας πως «σε λίγες ώρες θα γίνει ειδική συνέντευξη τύπου του οικονομικού επιτελείου όπου θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα στήριξης. Εγώ να σταθώ σε τρία πρόσθετα μέτρα: Όσοι εργαζόμενοι θα είναι σε καθεστώς αναστολής εργασίας το Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση αρχές Δεκεμβρίου 800 αντί 534 ευρώ, πέραν του δώρου Χριστουγέννων.
Επίσης, επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο. Τέλος, θα υπάρξει εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους».
Τέλος όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα νέα μέτρα στήριξης θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα που παραμένουν στα επίπεδα των 37 δις. ευρώ.
Δείτε live τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα:
Όλες οι αλλαγές στα σχολεία: Ανοιχτά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία - Κλειστά γυμνάσια και λύκεια
Μια από τις βασικές διαφορές του καθολικού lockdown που θα επιβληθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου σε σχέση με το lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο είναι η μερική λειτουργία των σχολείων. Συγκεκριμένα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα λειτουργήσουν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης με τους μαθητές να παραμένουν σπίτια τους κάνοντας εξ- αποστάσεως μαθήματα για τρεις εβδομάδες , ενώ παιδικοί σταθμοί , νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία καθώς και σχολεία ειδικής αγωγής θα παραμείνουν ανοιχτά τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί .
Σε δημοσιογραφική ερώτηση στο σχετικό πλαίσιο ο πρωθυπουργός ανέφερε : «Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί καλύτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες καθώς μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας έχουν την δυνατότητα να την χειριστούν καλύτερα για καθαρά πρακτικούς λόγους αλλά και επειδή οι ψυχολογικές , συναισθηματικές και πνευματικές επιπτώσεις είναι λιγότερες». «Σε παιδια κατω των δώδεκα ετών η διασπορά είναι μικρή γι’ αυτό νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά» , ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Για το ίδιο ζήτημα μίλησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε πως «είχαμε πει ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν τελευταία και να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν με το καλό περιορίσουμε την επιδημία. Ο λόγος για τον οποίο δέχθηκα την εισήγηση των ειδικών έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν και τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά. Έχουμε επίσης το δεδομένο ότι τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά. Κατά συνέπεια κάναμε αυτό το διαχωρισμό ο οποίος έχει και κοινωνικές προεκτάσεις διότι η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά, από ότι στα μικρά. Και βέβαια κρατάμε ανοιχτά τα ειδικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, γιατί θα υπήρχαν τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις και τεράστιες επιβαρύνσεις στις οικογένειες των παιδιών αν κλείναμε τα ειδικά σχολεία» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα σχολεία ήταν και το ζήτημα που δίχασε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με τον κ. Τσιόδρα να κάνει γνωστό πως «συζητήσαμε έντονα για αυτό».
Τέλος, υπήρξαν και αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο μετάβασης των μαθητών/τριών από και προς τις σχολικές μονάδες. Αναλυτικότερα, θα επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS-Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας.
Τα γραφήματα του Σωτήρη Τσιόδρα για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάληση που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος με γραφήματα και επεξηγήσεις έδειξε την πορεία της πανδημίας και τις υψηλές ταχύτητες με τις οποίες κινείται ο κοροναϊός. Μάλιστα με όσα έκανε γνωστά ο λοιμωξιολόγος έχει αυξηθεί εκθετικά η μεταδοτικότητα του ιού, ενώ έκανε λόγο για εκθετική αύξηση της καμπύλης που αφορά το σύνολο των κρουσμάτων, παρουσιάζοντας επιδημιολογικά δεδομένα για την πορεία της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες.
Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία, ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη, τόνισε σε δραματικούς τόνους, ενώ επισήμανε πως έχουμε μέσο όρο νέων εισαγωγών που ξεπερνά τις 170 ανά ημέρα.
Παράλληλα, από τις 16 Οκτωβρίου έχουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ πλέον το 78% των κλινών ΜΕΘ - Covid στη Θεσσαλονίκη είναι κατειλημμένες. «Χθες είχαμε μια μέρα ρεκόρ σε θανάτους, κάτι που απασχολεί τους επιστήμονες.
Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας απάντησε και για τα fake news κατά του κοροναϊού, λέγοντας πως η διασπορά των fake news αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, γιατί δεν περιμένετε 10-15 ημέρες να δείτε αν τα μέτρα που πήρατε έχουν αποτέλεσμα» ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να δώσει την απάντηση: «Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Αν δεν δουλέψουν, σε 15 ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν ανυπόφορη και δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να το επιτρέψω».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα» αλλά και πως «παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Ωστόσο σημείωσε με νόημα πως «Η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές, όχι στα επιστημονικά, όχι στα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη».
Και συμπλήρωσε: «Έχουμε όλα τα εφόδια να αμυνθούμε σε αυτή τη νέα πιο έντονη επίθεση της πανδημίας. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Χρειάζεται να τη δώσουμε. Μέσα στο 2021, ελπίζω ότι τα νέα στο επίπεδο των εμβολίων θα είναι ενθαρρυντικά. Τα στοιχεία που θα δείξει ο Σωτήρης (σ.σ. Τσιόδρας) είναι περίπου η ενημέρωση την οποία παίρνω 3 φορές την εβδομάδα».
Η εξέλιξη αυτή ήταν ουσιαστικά μονόδρομος για την κυβέρνηση μετά τα 2.646 νέα κρούσματα, την επέλαση της νόσου στη Βόρεια Ελλάδα και την Αττική και την μεγάλη πίεση που δημιουργεί πλέον ο κοροναϊός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αναλυτικότερα ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ενημέρωση τονίζοντας πως είμαι «με τον κ. Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις αποφάσεις είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα» και συμπλήρωσε: «Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια που καλούμαστε να κάνουμε. Το πνεύμα αλληλεγγύης το οποίο έχουμε επιδείξει επανειλημμένα να εξακολουθούμε να το δείχνουμε».
Έτσι λοιπόν, η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε γενικό lockdown από τα ξημερώματα του Σαββάτου στις 6:00 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, διάρκειας δηλαδή 3 εβδομάδων. «Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τον Μάρτη και τον Απρίλιο, είναι πως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα είναι ανοικτά. Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα πια, η χρήση μάσκας είναι προφανώς καθολική σε όλες τις μετακινήσεις», συνέχισε ο πρωθυπουργός, που απαντώντας στην ερώτηση «Γιατί τώρα;» είπε: «Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων».
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε. 50 ΜΕΘ τις οποίες προσθέτουμε στο Σωτηρία, με αυτή την ταχύτητα, μπορούσαν να γεμίσουν σε 3-4 ημέρες». «Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας. Μέτρα για 3 εβδομάδες. Να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν πιο σχετικά κανονικό Δεκέμβριο και κάτι που θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ενίσχυση 800 ευρώ για όσους μπουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας το Νοέμβριο
«Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Χρέος μας είναι να κρατήσουμε εφεδρείες. Η χώρα έχει διαθέσιμα πάνω από 37 δισ. Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω και πρώτη μας μέριμνα είναι οι πιο αδύναμοι».
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρία νέα επιδόματα για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων υπενθυμίζοντας πως «σε λίγες ώρες θα γίνει ειδική συνέντευξη τύπου του οικονομικού επιτελείου όπου θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα στήριξης. Εγώ να σταθώ σε τρία πρόσθετα μέτρα: Όσοι εργαζόμενοι θα είναι σε καθεστώς αναστολής εργασίας το Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση αρχές Δεκεμβρίου 800 αντί 534 ευρώ, πέραν του δώρου Χριστουγέννων.
Επίσης, επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο. Τέλος, θα υπάρξει εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους».
Τέλος όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα νέα μέτρα στήριξης θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα που παραμένουν στα επίπεδα των 37 δις. ευρώ.
Δείτε live τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα:
Όλες οι αλλαγές στα σχολεία: Ανοιχτά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία - Κλειστά γυμνάσια και λύκεια
Μια από τις βασικές διαφορές του καθολικού lockdown που θα επιβληθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου σε σχέση με το lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο είναι η μερική λειτουργία των σχολείων. Συγκεκριμένα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα λειτουργήσουν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης με τους μαθητές να παραμένουν σπίτια τους κάνοντας εξ- αποστάσεως μαθήματα για τρεις εβδομάδες , ενώ παιδικοί σταθμοί , νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία καθώς και σχολεία ειδικής αγωγής θα παραμείνουν ανοιχτά τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί .
Σε δημοσιογραφική ερώτηση στο σχετικό πλαίσιο ο πρωθυπουργός ανέφερε : «Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί καλύτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες καθώς μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας έχουν την δυνατότητα να την χειριστούν καλύτερα για καθαρά πρακτικούς λόγους αλλά και επειδή οι ψυχολογικές , συναισθηματικές και πνευματικές επιπτώσεις είναι λιγότερες». «Σε παιδια κατω των δώδεκα ετών η διασπορά είναι μικρή γι’ αυτό νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά» , ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Για το ίδιο ζήτημα μίλησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε πως «είχαμε πει ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν τελευταία και να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν με το καλό περιορίσουμε την επιδημία. Ο λόγος για τον οποίο δέχθηκα την εισήγηση των ειδικών έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν και τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά. Έχουμε επίσης το δεδομένο ότι τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά. Κατά συνέπεια κάναμε αυτό το διαχωρισμό ο οποίος έχει και κοινωνικές προεκτάσεις διότι η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά, από ότι στα μικρά. Και βέβαια κρατάμε ανοιχτά τα ειδικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, γιατί θα υπήρχαν τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις και τεράστιες επιβαρύνσεις στις οικογένειες των παιδιών αν κλείναμε τα ειδικά σχολεία» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα σχολεία ήταν και το ζήτημα που δίχασε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με τον κ. Τσιόδρα να κάνει γνωστό πως «συζητήσαμε έντονα για αυτό».
Τέλος, υπήρξαν και αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο μετάβασης των μαθητών/τριών από και προς τις σχολικές μονάδες. Αναλυτικότερα, θα επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS-Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας.
Τα γραφήματα του Σωτήρη Τσιόδρα για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάληση που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος με γραφήματα και επεξηγήσεις έδειξε την πορεία της πανδημίας και τις υψηλές ταχύτητες με τις οποίες κινείται ο κοροναϊός. Μάλιστα με όσα έκανε γνωστά ο λοιμωξιολόγος έχει αυξηθεί εκθετικά η μεταδοτικότητα του ιού, ενώ έκανε λόγο για εκθετική αύξηση της καμπύλης που αφορά το σύνολο των κρουσμάτων, παρουσιάζοντας επιδημιολογικά δεδομένα για την πορεία της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες.
Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία, ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη, τόνισε σε δραματικούς τόνους, ενώ επισήμανε πως έχουμε μέσο όρο νέων εισαγωγών που ξεπερνά τις 170 ανά ημέρα.
Παράλληλα, από τις 16 Οκτωβρίου έχουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ πλέον το 78% των κλινών ΜΕΘ - Covid στη Θεσσαλονίκη είναι κατειλημμένες. «Χθες είχαμε μια μέρα ρεκόρ σε θανάτους, κάτι που απασχολεί τους επιστήμονες.
Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας απάντησε και για τα fake news κατά του κοροναϊού, λέγοντας πως η διασπορά των fake news αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Γιατί άλλαζαν τόσο γρήγορα τα μέτρα της κυβέρνησης
«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, γιατί δεν περιμένετε 10-15 ημέρες να δείτε αν τα μέτρα που πήρατε έχουν αποτέλεσμα» ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να δώσει την απάντηση: «Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Αν δεν δουλέψουν, σε 15 ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν ανυπόφορη και δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να το επιτρέψω».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα» αλλά και πως «παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Ωστόσο σημείωσε με νόημα πως «Η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές, όχι στα επιστημονικά, όχι στα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη».
Και συμπλήρωσε: «Έχουμε όλα τα εφόδια να αμυνθούμε σε αυτή τη νέα πιο έντονη επίθεση της πανδημίας. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Χρειάζεται να τη δώσουμε. Μέσα στο 2021, ελπίζω ότι τα νέα στο επίπεδο των εμβολίων θα είναι ενθαρρυντικά. Τα στοιχεία που θα δείξει ο Σωτήρης (σ.σ. Τσιόδρας) είναι περίπου η ενημέρωση την οποία παίρνω 3 φορές την εβδομάδα».