Ιδιαίτερα δύσκολη γίνεται η κατάσταση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, καθώς ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα κοροναϊού που χρίζουν νοσηλείας.

Η κατάσταση μάλιστα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή από τους ειδικούς, οι οποίοι τονίζουν πως χρειαζόμαστε περίπου 10-15 ημέρες προκειμένου να δούμε την επίδραση του lockdown στους ημερήσιους αριθμούς του ΕΟΔΥ.

Οι διασωληνωμένοι στις 27 Οκτωβρίου, την ημέρα... επανεμφάνισης του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, ήταν ακριβώς οι μισοί από τους 207 ασθενείς που βρίσκονταν χθες με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής λόγω επιπλοκών του κοροναϊού. Το 60% των διασωληνωμένων ήταν τότε στα νοσοκομεία της Αττικής. 

Tο τελευταίο 24ωρο είχαμε πάνω από 200 εισαγωγές ασθενών με Covid-19 ενώ διασωληνωμένοι βρίσκονται 207 συμπολίτες μας όταν στο αποκορύφωμα της πανδημίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου lockdown ήταν 100.

Στο κόκκινο η Θεσσαλονίκη

To μείζον πρόβλημα της επιδημίας οπως αυτό αποτυπώνεται και στα νοσοκομεία με ασθενείς, βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα. Η επιδημία έχοντας ως επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ στο λεκανοπέδιο Αττικής η επιδημία παραμένει σε ήπια αυξητική τάση.

Συναγερμός στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Αδειάζουν κλινικές για να δημιουργήσουν κλίνες Covid

Στρατηγικό σχέδιο για την οχύρωση νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης μπροστά στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού που επελαύνει στη χώρα με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα έχουν αναπτύξει οι αρμόδιες ΥΠΕ, το ΕΚΑΒ, το ΕΚΕΠΥ και οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με πρώτο και κύριο το ΑΧΕΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, πρόκειται για σχέδιο που διαμορφώνεται ανάλογα με την πορεία της νόσου και σε πρώτη φάση έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, να απελευθερωθούν απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ, ενόψει της κορύφωσης της πανδημίας, που οι επιστήμονες εκτιμούν, με βάση τα τωρινά δεδομένα και πριν αξιολογηθούν τα πρώτα αποτελέσματα από το lockdown που επιβλήθηκε σήμερα στη χώρα, πως θα ξεκινήσει μετά τα μέσα του Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, στο ΑΧΕΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη διακομιδή ασθενών από τρεις κλινικές προς άλλα νοσοκομεία, προκειμένου να αξιοποιηθούν για περιστατικά κορωνοϊού. Πρόκειται για ασθενείς που νοσηλεύονταν στην ψυχιατρική κλινική και μεταφέρονται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και ασθενείς από τη νευροχειρουργική και τη μία χειρουργική κλινική που μεταφέρονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, η διακομιδή πραγματοποιείται λόγω της πληρότητας που κατέγραψε εχθές το νοσοκομείο με 180 ασθενείς.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, πραγματοποιούνται διακομιδές σε ιδιωτικές κλινικές ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων της πόλης με παθήσεις που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Στόχος είναι να εξασφαλιστούν κλίνες ΜΕΘ και να υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία σε περίπτωση μεγαλύτερης πίεσης στο Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο έχουν διακομιστεί τρεις ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» θα ξεκινήσει να μετατρέπει σταδιακά την παθολογική κλινική σε κλινική κορωνοϊού προκειμένου να αποσυμφοριστεί η πίεση στο ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την προηγούμενη εφημερία, περιστατικά της παθολογικής μεταφέρθηκαν σε άλλο νοσοκομείο της πόλης, ενώ στον Άγιο Δημήτριο έχουν ήδη μεταφερθεί ασθενείς με κορωνοϊό από το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο, οι οποίοι βρίσκονται σε αποδρομή, δηλαδή στις τελευταίες ημέρες της νόσου. Παράλληλα, σε βάθος χρόνου και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, υπάρχει σχεδιασμός να μετατραπεί σε κλινική κορωνοϊού και η ουρολογική. Τέλος, από τις οκτώ συνολικά κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό που έχει το νοσοκομείο, οι έξι είναι κατηλειμμένες.

Όπως , τουλάχιστον δέκα περιστατικά είχαν μέχρι χθες διακομιστεί από νοσοκομεία σε ιδιωτικές μονάδες υγείας, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ. Επιπλέον, έξι περιστατικά που δεν αφορούσαν τον κορωνοϊό και προσήλθαν στο νοσοκομείο στην εφημερία της Πέμπτης μεταφέρθηκαν από το Παπανικολάου, όπου ήταν καλυμμένες και οι κλίνες, στον ιδιωτικό τομέα.

«Είναι κρίμα το ΑΧΕΠΑ, ένα μεγάλο τριτοβάθμιο νοσοκομείο να μετατρέπεται σε νοσοκομείο κορωνοϊού και σε σύστημα μιας νόσου» σχολίασε ο κ. Γιαννάκος, τονίζοντας αφενός πως ο ιδιωτικός τομέας δεν νοσηλεύει περιστατικά κορωνοϊού, παρά μόνο πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους, αφετέρου πως πρέπει να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις παλιών νοσοκομειακών μονάδων, όπως το «Παναγία», το «Λοιμωδών» και το παλιό 424.

Παράλληλα, έγινε εκκένωση και άλλων κλινικών, στο νοσοκομείο Παπανικολάου – στην οφθαλμολογική, ΩΡΛ και ψυχιατρική κλινική. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση, ώστε να μπορούν να δεχθούν ασθενείς με Covid.

Ραγδαία μείωση των διαθέσιμων ΜΕΘ - Έπεσαν στο 31%

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.063 κλίνες ΜΕΘ.

Από αυτές, 734 είναι κατειλημμένες και 329 κενές (ποσοστό 31%).

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 643, οι 475 είναι κατειλημμένες και οι 168 κενές (ποσοστό 26%).

Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 420. Από αυτές, 259 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 38%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής και Καβάλας) είναι σήμερα 124.

Από αυτές, 93 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 25%).

Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 168.

Από αυτές, 112 είναι κατειλημμένες και 56 κενές (ποσοστό 33%).

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.452.

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.059 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αυξάνεται ο αριθμός των νέων που νοσηλεύονται σε εντατικές

Την αγωνία εντείνει και το γεγονός ότι σύμφωνα με τους ειδικούς τη «μάχη» στις ΜΕΘ τη δίνουν, πλέον, άνθρωποι που ανήκουν στις παραγωγικές ηλικίες και όχι στην τρίτη ηλικία.

Για να φτάσει κάποιος νέος στο νοσοκομείο όπως εξηγούν οι ειδικοί δεν χρειάζεται να έχει υποκείμενα νοσήματα.

Μόσιαλος: Έρχεται μεγαλύτερη πίεση στο Σύστημα Υγείας

Για τη μεγάλη πίεση που αναμένεται να υποστεί το σύστημα υγείας τις επόμενες μέρες μίλησε, ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας και Διευθυντής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

«Θα υπάρχει μια μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας, τις επόμενες ημέρες, θα δούμε περισσότερους ασθενείς να φτάνουν στα νοσοκομεία» ξεκαθάρισε ο κ. Μόσιαλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, κάνουμε σχετικά νωρίς το δεύτερο lockdown σε σχέση με άλλες χώρες. Όπως εξήγησε, γίνεται ταυτόχρονα με έναν αριθμό άλλων χωρών οι οποίες είναι πολύ πιο προηγμένες από εμάς, σε μια στιγμή που αρχίζει να πιέζεται το σύστημα υγείας αλλά που δεν έχει φτάσει ακόμη στα όρια του.

«Θα υπάρχει μια μεγαλύτερη πίεση τις επόμενες ημέρες, θα δούμε περισσότερους ασθενείς να φτάνουν στα νοσοκομεία. Το ερώτημα είναι πόσοι θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» πρόσθεσε.

Όπως εξηγεί ο κ. Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, με την προϋπόθεση πως τηρείται το lockdown έτσι όπως έχει προγραμματιστεί είναι λογικό να δούμε την αποσυμπίεση του δημόσιου συστήματος υγείας με μικρότερη ροή περιστατικών.

«Κατά την γνώμη μου είναι καλό που ανακοινώθηκε για αυτό το χρονικό διάστημα και όχι για παραπάνω το lockdown, γιατί θα πρέπει να μετράμε το τι πραγματικά γίνεται, να δούμε ποια είναι η πίεση στο σύστημα υγείας» κατέληξε ο καθηγητής.

Κοντοζαμάνης: Αυτή τη στιγμή οι νοσηλευόμενοι είναι περίπου 1700

«Αυτή τη στιγμή οι νοσηλευόμενοι είναι περίπου 1700, ενώ στο πρώτο κύμα οι νοσηλευόμενοι είχαν φτάσει μέχρι τους 300», επισήμανε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Υπάρχουν ρεζέρβες 

Το τελευταίο δεκαήμερο, άνοιξαν 109 κλίνες ΜΕΘ-COVID και συνολικά λειτουργούν στη χώρα 1.046 ΜΕΘ, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Alpha, κάνοντας λόγο για μια «συνεχόμενη, μόνιμη και κοπιώδη προσπάθεια».

Επίσης, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με δηλώσεις που έκανε στον AΝΤ-1 την Τετάρτη 4/11 δήλωσε ότι αν παραστεί ανάγκη θα διατεθούν για τις ανάγκες του covid-19 και άλλες από τις συνολικά 1013 ΜΕΘ που διαθέτει η χώρα ωστόσο σε αυτή την περίπτωση το σύστημα υγείας θα πρέπει να λειτουργεί πάνω από τα όρια του σε βάρδιες, προσωπικό και υλικοτεχνική υποστήριξη. Ολα αυτά είναι σε γνώση των υπευθύνων του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που το lockdown έρχεται νωρίτερα από ότι το περιμέναμε...

300 μόνιμοι ιατροί στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.

«Με την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, προσλαμβάνονται άμεσα 300 μόνιμοι ιατροί που θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων όλης της χώρας.

Πιο αναλυτικά, εκτός από τις 200 θέσεις που προέβλεπε η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, προσλαμβάνονται σε μόνιμες θέσεις και 100 από τους επιλαχόντες του ίδιου διαγωνισμού.

Από αύριο, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, τόσο οι επιτυχόντες του διαγωνισμού όσο και οι επιλαχόντες, μπορούν να προσέρχονται στα Νοσοκομεία και να αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Δηλώσεις και δημοσιεύματα που ισχυρίζονται το αντίθετο, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια, δημιουργούν σύγχυση στους ιατρούς μας, και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη».