Για το ενδεχόμενο κυλιόμενης καραντίνας που ακούγεται ότι βρίσκεται στο «τραπέζι» των ειδικών με στόχο να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας (9/11) η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Γιαμαρέλλου.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε μιλώντας στο Mega χρήση της μάσκας πρέπει να γίνεται σε όλους τους εξωτερικούς χώρους ακόμη και στο ύπαιθρο από τους αγρότες με αφορμή την τρέχουσα περίοδο που είναι η συγκομιδή της ελιάς.

«Οι αγρότες πρέπει να φορούν μάσκα» είπε η κ. Γιαμαρέλλου εξηγώντας πως όταν φορούμε σωστά τη μάσκα δεν επιβαρύνει την αναπνοή, δεν προκαλεί δύσπνοια και δεν μαζεύει διοξείδιο όπως έχει ακουστεί. Ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αφορά τους ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα.

Η κ. Γιαμαρέλλου αναφέρθηκε επίσης στα γηροκομεία και τις αιτίες διασπορά του ιού, ενώ μίλησε και για τους «super-spreaders», άτομα ασυμπτωματικά που μπορεί να μολύνουν μέχρι και άλλους 100 ανθρώπους.

Τόνισε ότι έχει καταγραφεί μετάλλαξη του ιού που έχει ως αποτέλεσμα να μεταδίδεται πιο γρήγορα και πιο εύκολα ο ιός. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη περιγράφηκε πρώτη φορά τον Ιούνιο στην Ισπανία και άρχισε να εξαπλώνεται από την Ελβετία έως το Χονγκ Κονγκ. Το τελευταίο διάστημα γίνεται μάλιστα προσπάθεια στην Ελλάδα – όπου έχουμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων – να διαπιστωθεί αν αντιμετωπίζουμε κι εμείς τον μεταλλαγμένο ιό.

Πόσο θα κρατήσει η καραντίνα
Για το πόσο θα κρατήσει η καραντίνα είπε ότι αυτό θα κριθεί το επόμενο δεκαήμερο με δεκαπενθήμερο που θα δούμε αν θα αρχίσει να πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων. Επειδή όμως ο αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ που γίνονται, ρόλο για τις αποφάσεις θα παίξει και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των νέων εισαγωγών σε ΜΕΘ.

Έτσι αν δούμε πως οι αριθμοί αυτοί αρχίσουν να πέφτουν «τότε υπάρχει περίπτωση – σιγά σιγά και με αυστηρότητα – να φθάσουμε με καλό τρόπο στις γιορτές των Χριστουγέννων».

Υπάρχουν μάλιστα και επιδημιολόγοι που προτείνουν ένα είδος rolling, μιας «περιστρεφόμενης» καραντίνας, δηλαδή για παράδειγμα 15 ημέρες καραντίνας και μετά εναλλαγή με διαστήματα άρσης μέτρων. Στόχος θα ήταν «να μην έχουμε πολλά κρούσματα αλλά να μην είμαστε και πολύ αυστηροί». Αυτό όπως είπε, θα συζητηθεί ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Τέλος σχετικά με τον ιό σημείωσε πως έχει περιγραφεί και δεύτερη μετάλλαξη του ιού και τρίτη μετάλλαξη που έχει σχέση με τα μινκ στη Δανία. Τόνισε ότι στη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν εκτροφές μινκ και έχουν ληφθεί δείγματα για να γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.