ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κοροναϊός: Σε οριακή κατάσταση η χώρα - Νέα μέτρα από σήμερα για την ανάσχεση της διασποράς - Ποιες περιοχές έκαναν το «κόκκινο» ρεκόρ
Ένα ακόμα θλιβερό ορόσημο σημείωσε την Πέμπτη η Ελλάδα, με τη χώρα μας να ανακοινώνει για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας περισσότερα από 3.000 κρούσματα κοροναϊού και συγκεκριμένα 3.316.
Σχεδόν τα μισά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Από τα 3.289 εγχώρια κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα μας, σχεδόν τα μισά, 1.584 κρούσματα (ποσοστό 48%) εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και την Αττική. Τα 828 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα 756 στο λεκανοπέδιο. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι στις αρχές Νοεμβρίου η Αττική μετρούσε περίπου 400 κρούσματα ημερησίως, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι το ιικό φορτίο έχει διπλασιαστεί στο λεκανοπέδιο με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία και θα αναζητήσουν ιατρική βοήθεια τις επόμενες 15 ημέρες.
Η επίπτωση του κύματος κορωνοϊού που σαρώνει με σφοδρότητα τη χώρα μας όπως και όλη την Ευρώπη, αποτυπώνεται στο σύστημα υγείας το οποίο καλείται να αντιμετωπίςει στα Επείγοντα εκατοντάδες αςθενείς σε καθημερινή βάση - κατά μέσο όρο τον Νοέμβριο γίνονται 300 εισαγωγές λόγω κορωνοϊού- και να νοσηλεύσει ταυτόχρονα χιλιάδες ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.
Το ότι σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 310 διασωληνωμένους ασθενείς - που σημαίνει τουλάχιστον 350 στις ΜΕΘ- μαρτυρά μια δραματική επιχείρηση σωτηρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς οι κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ έχουν παραχωρηθεί στην πλειοψηφία τους στα περιστατικά κορωνοϊού και τα επείγοντα περιστατικά που φτάνουν στα νοσοκομεία και χρειάζονται ΜΕΘ διακομίζονται στις ιδιωτικές κλινικές. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον από τις 1.104 κλίνες ΜΕΘ της χώρας, του ΕΣΥ, οι 496 έχουν παραχωρηθεί για τους ασθενεις της επιδημίας. Αλλά και αυτές δέχονται τρομερή πίεση, καθώς σταθερά το 30% παραμένει διαθέσιμο - το δε ποσοστό αυτό δίδεται συνολικά οπότε κατά τόπους είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ελλειψη ΜΕΘ και να πρέπει να γίνει διακομιδή σε άλλη περιφέρεια.
Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»
Ο επιδημιολογικής χάρτης του κορωνοϊού, εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει άλλες 52 Περιφερειακές ενότητες, με αρκετές από αυτές να μετρούν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Η Λάρισα παραμένει στο επίκεντρο της επιδημίας στη Θεσσαλία, μετρώντας και σήμερα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και συγκεκριμένα 160. Ωστόσο, στα νοσοκομεία της Λάρισας θα διακομίζονται πλέον οι ασθενείς και από τη Θεσσαλονίκη, όπου το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όρια του στην περίθαλψη και νοσηλεία, και ουσιαστικά δεν θα λειτουργούσε χωρίς την αναδιάταξη κλινών που έγιναν και τη συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσοκομεία της πόλης.
Η Πιερία, η Πέλλα και η Ημαθία συγκεντρώνουν σήμερα 500 κρούσματα κορωνοϊού ενώ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο υπάρχει στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Ενδεικτικά, αναφέρονται η Δράμα (98), ο Έβρος (76), το Κιλκίς (59), η Καβάλα (88), η Χαλκιδική (68), οι Σέρρες (87), η Ξάνθη ( 37).
Η αυτοκριτική του πρωθυπουργού και η νέα συλλογική προσπάθεια
Την ειλικρινή αυτοκριτική του ανέφερε πως θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή σχετικά με αντιμετώπιση του κοροναϊού, τονίζοντας πως πρέπει όλοι να αναλάβουμε τώρα τις ευθύνες μας. «H χώρα πέτυχε να ανασχέσει το πρώτο κύμα της πανδημίας γιατί όλοι συστρατευτήκαμε σε μία κοινή προσπάθεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως πρώτα οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα.
«Καταλαβαίνω πως έχουμε μία δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς, καθώς η αντιπολίτευση επιμένει πως είναι λιγότερες οι προσλήψεις και τα κρεβάτια σε σχέση με αυτά που λέει η κυβέρνηση» τόνισε ο πρωθυπουργός παραθέτοντας τα λόγια της κ. Κοτανίδου ότι δηλαδή πως οι εντατικολόγοι ζητούν τα τελευταία 25 χρόνια την αύξηση των κλινών της ΜΕΘ και του προσωπικού.
«Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε με κρεβάτια και με προσωπικό τις ΜΕΘ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο στόχος του νέου lockdown
Στόχος του lockdown είναι να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού, ενώ στόχος μας θα είναι οι γιορτές. «Ξέρουμε πως δεν πείθουμε τους ίδιους τους πολίτες, αλλά πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Η εντύπωσή μου είναι πως πρέπει να λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα για να πετύχουμε ακριβώς ότι και στο πρώτο lockdown. Την απαγόρευση κυκλοφορίας την κάνουμε για να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και όσους πάνε από το ένα σπίτι στο άλλο και κάνουν παρέα με άτομα που δεν ανήκουν στην οικογένειά τους. Αυτά είναι τα μόνα μέτρα για να περιορίσουμε το lockdown», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αν τηρηθούν τα μέτρα θα δούμε σε δέκα μέρες πτώση των κρουσμάτων και κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να τηρήσουν αυτά τα μέτρα. «Οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες. Γι’ αυτό βγήκαμε μπροστά και είπαμε ότι θα στηρίξουμε ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα να μην επαναλάβει τα στοιχεία για τους θανάτους που έδειξε την άλλη φορά. «Μην παίξετε αυτό το παιχνίδι πάνω σε θανάτους οικογενειών. Είναι προσβολή στη μνήμη τους και για όσους προσπαθούν σήμερα», είπε.
Σχετικά με το τι θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά και πιο νωρίς η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θα μπορούσαμε να είχαμε βάλει μάσκες παντού. Να είχαμε πάρει πιο δραστικά μέτρα μία εβδομάδα νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη και να είχαμε κλείσει τα κέντρα διασκέδασης πιο πριν.
H oικονομική στήριξη και η αναστολή πλειστηριασμών
Κατά τη διάρκεια της τριτολογίας του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε οικονομική ενίσχυση για τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη, καθώς και ρυθμίσεις προκειμένου να ανασταλθούν οι πλειστηριασμοί.
Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη σε σχέση με τη διασπορά στη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας πως «η εκτίμηση της κυβέρνησης έπεσε έξω». Απαντώντας στο ζήτημα της επίταξης ιδιωτικών κλινικών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι κλίνες του ιδιωτικού τομέα θα χρησιμοποιηθούν όταν αυτό καταστεί απόλυτα απαραίτητο, με πολύ συγκεκριμένη χρήση καθώς τα δημόσια οικονομικά της χώρας χρειάζονται προσοχή σε αυτή τη δύσκολη υγειονομικά περίοδο. Κομβικό σημείο της τριτολογίας του αποτέλεσε η δέσμευση για στήριξη των αδύναμων νοικοκυριών έως τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, δήλωσε ανοιχτός σε οπιαδήποτε πρόταση από τα κόμματα της Βουλής σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη.
Απαγόρευση μετακίνησης στο διάστημα 21.00-05.00
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά από το βράδυ της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή περιορισμός της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Όπως ανέφερε, ο λόγος που οδήγησε σε αυτή την απόφαση ήταν η διαπίστωση περιττών μετακινήσεων σε σπίτια πολιτών.
Ποιοι εξαιρούνται
Σημειώνεται ότι από τις 21:00 έως τις 05:00 επιτρέπονται μέσω SMS μόνο οι απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις κοντά στην οικία του καθενός. Πρόκειται για τις μετακινήσεις, όπως είναι για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας κατοικιδίων. Σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση, σε σύνθεση έως τρία άτομα και ισχυρή σύσταση να πραγματοποιείται κοντά στο σπίτι των πολιτών.
Τι ισχύει για την τηλεργασία
Όσον αφορά την τηλεργασία, ανακοίνωσε πως κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.
Ενθάρρυνε και συνέστησε και στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στο απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.
Τι ισχύει για την ατομική άθληση
Σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι αυτή δεν αφορά στην άθληση, προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως τρία άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.
Επανέλαβε πως το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.
Οι διευκρίνσεις για το takeaway και το delivery
Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων περί απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 05:00, δημιουργήθηκε μια σύγχυση σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery, με πολλούς να επικαλούνται διαροή από κυβερνητικές πηγές και να μιλούν για απαγόρευση και αυτών των δραστηριοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό η Πολιτική Προστασία προχώρησε σε διευκρινίσεις ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.» Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας. Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.
Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.
Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι «μαύρες» προβλέψεις που πριν από λίγο καιρό έκαναν λόγο για 3.000 και 4.000 κρούσματα και τότε έμοιαζαν πολύ μακρινές. Ωστόσο, πλέον αποτελούν την πραγματικότητά μας.Σχεδόν τα μισά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Από τα 3.289 εγχώρια κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα μας, σχεδόν τα μισά, 1.584 κρούσματα (ποσοστό 48%) εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και την Αττική. Τα 828 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα 756 στο λεκανοπέδιο. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι στις αρχές Νοεμβρίου η Αττική μετρούσε περίπου 400 κρούσματα ημερησίως, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι το ιικό φορτίο έχει διπλασιαστεί στο λεκανοπέδιο με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία και θα αναζητήσουν ιατρική βοήθεια τις επόμενες 15 ημέρες.
Η επίπτωση του κύματος κορωνοϊού που σαρώνει με σφοδρότητα τη χώρα μας όπως και όλη την Ευρώπη, αποτυπώνεται στο σύστημα υγείας το οποίο καλείται να αντιμετωπίςει στα Επείγοντα εκατοντάδες αςθενείς σε καθημερινή βάση - κατά μέσο όρο τον Νοέμβριο γίνονται 300 εισαγωγές λόγω κορωνοϊού- και να νοσηλεύσει ταυτόχρονα χιλιάδες ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.
Το ότι σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 310 διασωληνωμένους ασθενείς - που σημαίνει τουλάχιστον 350 στις ΜΕΘ- μαρτυρά μια δραματική επιχείρηση σωτηρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς οι κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ έχουν παραχωρηθεί στην πλειοψηφία τους στα περιστατικά κορωνοϊού και τα επείγοντα περιστατικά που φτάνουν στα νοσοκομεία και χρειάζονται ΜΕΘ διακομίζονται στις ιδιωτικές κλινικές. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον από τις 1.104 κλίνες ΜΕΘ της χώρας, του ΕΣΥ, οι 496 έχουν παραχωρηθεί για τους ασθενεις της επιδημίας. Αλλά και αυτές δέχονται τρομερή πίεση, καθώς σταθερά το 30% παραμένει διαθέσιμο - το δε ποσοστό αυτό δίδεται συνολικά οπότε κατά τόπους είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ελλειψη ΜΕΘ και να πρέπει να γίνει διακομιδή σε άλλη περιφέρεια.
Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»
Ο επιδημιολογικής χάρτης του κορωνοϊού, εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει άλλες 52 Περιφερειακές ενότητες, με αρκετές από αυτές να μετρούν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Η Λάρισα παραμένει στο επίκεντρο της επιδημίας στη Θεσσαλία, μετρώντας και σήμερα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και συγκεκριμένα 160. Ωστόσο, στα νοσοκομεία της Λάρισας θα διακομίζονται πλέον οι ασθενείς και από τη Θεσσαλονίκη, όπου το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όρια του στην περίθαλψη και νοσηλεία, και ουσιαστικά δεν θα λειτουργούσε χωρίς την αναδιάταξη κλινών που έγιναν και τη συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσοκομεία της πόλης.
Η Πιερία, η Πέλλα και η Ημαθία συγκεντρώνουν σήμερα 500 κρούσματα κορωνοϊού ενώ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο υπάρχει στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Ενδεικτικά, αναφέρονται η Δράμα (98), ο Έβρος (76), το Κιλκίς (59), η Καβάλα (88), η Χαλκιδική (68), οι Σέρρες (87), η Ξάνθη ( 37).
Η αυτοκριτική του πρωθυπουργού και η νέα συλλογική προσπάθεια
Την ειλικρινή αυτοκριτική του ανέφερε πως θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή σχετικά με αντιμετώπιση του κοροναϊού, τονίζοντας πως πρέπει όλοι να αναλάβουμε τώρα τις ευθύνες μας. «H χώρα πέτυχε να ανασχέσει το πρώτο κύμα της πανδημίας γιατί όλοι συστρατευτήκαμε σε μία κοινή προσπάθεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως πρώτα οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα.
«Καταλαβαίνω πως έχουμε μία δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς, καθώς η αντιπολίτευση επιμένει πως είναι λιγότερες οι προσλήψεις και τα κρεβάτια σε σχέση με αυτά που λέει η κυβέρνηση» τόνισε ο πρωθυπουργός παραθέτοντας τα λόγια της κ. Κοτανίδου ότι δηλαδή πως οι εντατικολόγοι ζητούν τα τελευταία 25 χρόνια την αύξηση των κλινών της ΜΕΘ και του προσωπικού.
«Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε με κρεβάτια και με προσωπικό τις ΜΕΘ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο στόχος του νέου lockdown
Στόχος του lockdown είναι να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού, ενώ στόχος μας θα είναι οι γιορτές. «Ξέρουμε πως δεν πείθουμε τους ίδιους τους πολίτες, αλλά πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Η εντύπωσή μου είναι πως πρέπει να λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα για να πετύχουμε ακριβώς ότι και στο πρώτο lockdown. Την απαγόρευση κυκλοφορίας την κάνουμε για να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και όσους πάνε από το ένα σπίτι στο άλλο και κάνουν παρέα με άτομα που δεν ανήκουν στην οικογένειά τους. Αυτά είναι τα μόνα μέτρα για να περιορίσουμε το lockdown», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αν τηρηθούν τα μέτρα θα δούμε σε δέκα μέρες πτώση των κρουσμάτων και κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να τηρήσουν αυτά τα μέτρα. «Οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες. Γι’ αυτό βγήκαμε μπροστά και είπαμε ότι θα στηρίξουμε ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα να μην επαναλάβει τα στοιχεία για τους θανάτους που έδειξε την άλλη φορά. «Μην παίξετε αυτό το παιχνίδι πάνω σε θανάτους οικογενειών. Είναι προσβολή στη μνήμη τους και για όσους προσπαθούν σήμερα», είπε.
Σχετικά με το τι θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά και πιο νωρίς η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θα μπορούσαμε να είχαμε βάλει μάσκες παντού. Να είχαμε πάρει πιο δραστικά μέτρα μία εβδομάδα νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη και να είχαμε κλείσει τα κέντρα διασκέδασης πιο πριν.
H oικονομική στήριξη και η αναστολή πλειστηριασμών
Κατά τη διάρκεια της τριτολογίας του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε οικονομική ενίσχυση για τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη, καθώς και ρυθμίσεις προκειμένου να ανασταλθούν οι πλειστηριασμοί.
Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη σε σχέση με τη διασπορά στη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας πως «η εκτίμηση της κυβέρνησης έπεσε έξω». Απαντώντας στο ζήτημα της επίταξης ιδιωτικών κλινικών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι κλίνες του ιδιωτικού τομέα θα χρησιμοποιηθούν όταν αυτό καταστεί απόλυτα απαραίτητο, με πολύ συγκεκριμένη χρήση καθώς τα δημόσια οικονομικά της χώρας χρειάζονται προσοχή σε αυτή τη δύσκολη υγειονομικά περίοδο. Κομβικό σημείο της τριτολογίας του αποτέλεσε η δέσμευση για στήριξη των αδύναμων νοικοκυριών έως τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, δήλωσε ανοιχτός σε οπιαδήποτε πρόταση από τα κόμματα της Βουλής σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη.
Απαγόρευση μετακίνησης στο διάστημα 21.00-05.00
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά από το βράδυ της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή περιορισμός της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Όπως ανέφερε, ο λόγος που οδήγησε σε αυτή την απόφαση ήταν η διαπίστωση περιττών μετακινήσεων σε σπίτια πολιτών.
Ποιοι εξαιρούνται
Σημειώνεται ότι από τις 21:00 έως τις 05:00 επιτρέπονται μέσω SMS μόνο οι απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις κοντά στην οικία του καθενός. Πρόκειται για τις μετακινήσεις, όπως είναι για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας κατοικιδίων. Σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση, σε σύνθεση έως τρία άτομα και ισχυρή σύσταση να πραγματοποιείται κοντά στο σπίτι των πολιτών.
Τι ισχύει για την τηλεργασία
Όσον αφορά την τηλεργασία, ανακοίνωσε πως κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.
Ενθάρρυνε και συνέστησε και στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στο απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.
Τι ισχύει για την ατομική άθληση
Σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι αυτή δεν αφορά στην άθληση, προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως τρία άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.
Επανέλαβε πως το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.
Οι διευκρίνσεις για το takeaway και το delivery
Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων περί απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 05:00, δημιουργήθηκε μια σύγχυση σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery, με πολλούς να επικαλούνται διαροή από κυβερνητικές πηγές και να μιλούν για απαγόρευση και αυτών των δραστηριοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό η Πολιτική Προστασία προχώρησε σε διευκρινίσεις ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.» Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας. Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.
Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.