ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εξαδάκτυλος στα Παραπολιτικά 90,1: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιπέδωση της καμπύλης του κοροναϊού παρά τα μέτρα
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιπέδωση της καμπύλης του κοροναϊού παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί»
, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως «παραμένει υψηλός ο δείκτης θετικότητας του κοροναϊού».
Παράλληλα επανέλαβε την έκκληση του να μεταβούν γιατροί να βοηθήσουν στη Θεσσαλονίκη.
Ακόμη ζήτησε να τηρούνται «οι αποστάσεις και όλοι να φορούν μάσκες».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφερόμενος στα μέτρα προστασίας που πάρθηκαν στην πορεία για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε: «Δεν υπάρχει πορεία με μέτρα είναι σαν να μιλάμε για στεγνή κολύμβηση».
Για το δείκτη θετικότητας, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε: «Ο δείκτης θετικότητας στη Θεσσαλονίκη πριν μια εβδομάδα είχε φτάσει στο 32%, είχε φτάσει στο 40% πριν από πέντε έξι ημέρες ότι υπήρξε αυτή η κραυγή για επιπλέον μέτρα, και να πούμε ότι όταν είμαστε σε φουλ επιδημία γρίπης το ποσοστό αυτό είναι 10-12%».
Ερωτηθείς αν υπάρχει τάση για επιπέδωση στη Θεσσαλονίκη, απάντησε: «Επιπέδωση αυτή τη στιγμή δεν έχουμε, έχουμε ελάττωση του ρυθμού της επιτάχυνσης, στη συνέχεια θα πρέπει να έχουμε σταθεροποίηση και μετά να έχουμε επιβράδυνση. Και για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε υπερβολικά προσεκτικοί, θα πρέπει να περιμένουμε την απόδοση των επιπλέον μέτρων που ελήφθησαν την Παρασκευή και που έχουν 2-3 μέρες δράσης ουσιαστικά για να μπορέσουμε να τιθασεύσουμε την εξάπλωση του ιού».
«Για να δούμε αποτελέσματα πρέπει τα ''φάρμακά'' μας να τα λαμβάνουμε την ώρα που πρέπει και στη δοσολογία που πρέπει. Γίνεται άμα κάνουμε πορείες; Πως γίνεται!», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις αμοιβές των ιδιωτών γιατρών, δήλωσε: «Κατ’ επανάληψη έχω πει ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ελληνικών νοσοκομείων αμείβονται με τα μισά από τους Ρουμάνους , 2,5 φορές κάτω από τους Κύπριους , και 3 φορές κάτω από τους Μαλτέζους. Αυτό δεν λέγεται τυχαία, λέγεται γιατί οι αμοιβές αυτών των ανθρώπων πρέπει επιτέλους να γίνει μια συζήτηση και να πάνε εκεί που πρέπει. Όχι να δοθεί μια αύξηση 5% και 10% να πάνε εκεί που πρέπει. Το δεύτερο είναι ότι αυτή τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη ανθρωποι να προστρέξουν στην πρώτη γραμμή η οποία εξαντλείται, είπαμε σε όλους να πάνε. Είπαμε πιο επίπεδο θα ήταν το πρέπον και το πρέπον ανταγωνιστικά με το περιβάλλον στο οποίο ζούμε το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό διότι αν σήμερα θέλει κάποιος να δουλέψει και να προσφέρει για 6 μήνες μπορεί να μην πάει σε ελληνικό νοσοκομείο μπορεί να πάει σε ένα νοσοκομείο της Ιταλίας ή της Αγγλίας και για αυτο ειπώθηκε αυτό που ειπώθηκε . Κατά συνέπεια οι γιατροί με δική μας πρόσκληση, προτροπή και παράκληση εργάζονται με τους όρους που έχουν ανακοινωθεί γιατί αυτές είναι οι δυνατότητες της χώρας σήμερα ταυτοχρόνως όμως πρέπει να ανοίξουμε μια σοβαρή συζήτηση για αύξηση των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ. Δεν είπαμε να ανοίξει αύριο ούτε εκβιάσαμε. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να πάρουν ένα επίδομα πανδημίας».
«Οι γιατροί οι οποίοι χρειάζονται αυτή τη στιγμή με δική μας έκκλησή πηγαίνουν με τους όρους που είναι εφικτοί από την ελληνική πολιτεία. Από την πρώτη στιγμή που είπαμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια στην πρώτη γραμμή ήρθαν 110 άνθρωποι μέσα σε 2 ώρες και αυτή τη στιγμή είναι περίπου 200 ανθρωποι στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι έρχονται να βοηθήσουν και κάνεις δεν ρώτησε πόσα θα πάρουν. Θέλω να κάνει την εξής έκκληση θα πρέπει μερικές ειδικότητες που είναι δύσκολες και σπάνιες και δεν υπάρχουν να προστρέξουν. Δηλαδή αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Στη Θεσσαλονίκη όποιος δεν έχει απολύτως αναγκαίο λόγο να για βγαίνει από το σπίτι του δεν πρέπει να βγαίνει», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Θέλω να επισημάνω δύο σημεία στα οποία άθελά μας εκτιθέμεθα, το ένα σημείο είναι ότι έχουμε μια τάση να πλησιάζουμε τους άλλους ανθρώπους, πρέπει να θυμόμαστε ότι αν τα χέρια μας τεντωμένα ακουμπάνε είμαστε ήδη πολύ κοντά. Το δεύτερο που αφορούν τους εργασιακούς χώρους είναι ότι θα πρέπει να θυμούνται οι άνθρωποι ότι κινδυνεύουν την ώρα που θα πιουν τον καφέ τους μαζί, που θα κολατσίσουν μαζί, που θα φάνει και θα μιλήσουν μαζί χωρίς τις μάσκες, αυτή η ώρα είναι η ώρα που γίνεται η ζημιά. Και ένα τρίτο για τους εργοδότες, οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη είναι γεμάτες από ανθρώπους σε παραγωγική ηλικία οι εργοδότες να διευκολύνουν τους εργαζομένους τους στο βαθμό που μπορούνε με τηλεργασία, με αποστάσεις και με όλα τα απαραίτητα για να τους προστατεύσουν και αυτούς και τους εαυτούς τους», επισήμανε.