ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έτσι θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τα Χριστούγεννα: Τι θα ισχύσει για λιανεμπόριο κι εστίαση - Ποια θα ανοίξουν πρώτα
Κρούσματα, θάνατοι και νοσηλείες σε κλίνες ΜΕΘ δεν έχουν την πτωτική τάση που θα περιμέναν οι αρχές δεδομένου ότι το γενικό lockdown βρίσκεται στη 11η μέρα ισχύος του. Το χθεσινό ρεκόρ 443 νοσηλειών, που συνοδευόταν από 2.422 κρούσματα και 63 θανάτους φαίνεται να κλειδώνει την παράταση του lockdown.
Για τουλάχιστον 2 εβδομάδες αναμένεται να πάρει παράταση το lockdown – όπως όλα δείχνουν- και αυτό γιατί θεωρείται δύσκολο από τους λοιμωξιολόγους εντός 12 ημερών να γίνει διαχειρίσιμη η κατάσταση, τη στιγμή που ο στόχος για άρση των περιοριστικών μέτρων από τους ειδικούς είναι να μειωθούν τα νέα κρούσματα στα 500.
Επί τάπητος έχει τεθεί και το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη, με την προσδοκία των εμβολιασμών.
«Είμαστε λίγες ημέρες μακριά από το να εξετάσουμε και να παρουσιάσουμε το σχέδιο για την επόμενη φάση για την άρση lockdown» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, ενώ συμπλήρωσε πως ο σχεδιασμός προβλέπει πρώτα το άνοιγμα των σχολείων, στη συνέχεια του λιανεμπορίου και μετά της εστίασης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, πάντοτε μετά από τις συστάσεις των ειδικών, είναι να ανοίξουν τα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο με καθήμενους. Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν θα ανοίξουν τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης όπου συγκεντρώνονται όρθιοι και δημιουργείται συγχρωτισμός.
Παράλληλα ο κ.Πέτσας είπε πως μέσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι να υπάρχει και συγκεκριμένο ωράριο για τα καταστήματα της εστίασης, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες, καθώς ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση.
Σχεδιασμός για το τέλος του lockdown -Σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για τα σχολεία ανέφερε πως στο σχεδιασμό είναι να ανοίξουν μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε πως θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν ακολουθώντας ουσιαστικά το παράδειγμα του Μαΐου. Ο σχεδιασμός αναμένεται να μοιάζει με το άνοιγμα του Μαΐου, δηλαδή σε τρεις φάσεις. Πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και στη συνέχεια η εστίαση.
Πάντως ο κ.Πέτσας τόνισε πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με περιορισμούς και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα ανοίξουν τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης τα Χριστούγεννα, ο κ.Πέτσας είπε πως είναι δύσκολο να ανοίξουν λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται σε αυτά τα καταστήματα.
Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα πιο αισιόδοξος φαίνεται ο Μανώλης Δεμιρτζάκης, που προβλέπει λειτουργία των καταστημάτων τα Χριστούγεννα αν δεν συνεχίσουν να υπάρχουν μαζικές ανεύθυνες συναθροίσεις.
Οριζόντια και με αυστηρά μέτρα πρέπει να είναι η άρση του lockdown υποστήριξε ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Σημείωσε μάλιστα ότι λογικά το Δεκέμβριο τα ημερήσια κρούσματα θα κυμαίνονται κοντά στα 500, αριθμός ιδιαίτερα κοντά στο στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση κι οι ειδικοί.
«Είμαι εναντίον της λογικής ότι το lockdown αποτελεί τη λύση, δηλαδή αυτό το ακορντεόν που έχω ακούσει. Νομίζω ότι κάποια αυστηρά μέτρα μπορούν να συγκρατήσουν την πανδημία και αυτή τη μείωση ή τη σταθεροποίηση που βλέπουμε τώρα δεν είναι αποτέλεσμα του lockdown, αλλά των προηγούμενων μέτρων.», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυτό σημαίνει και είναι το αισιόδοξο ότι μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα έχοντας μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τον περιορισμό της εστίασης σε κάποιο βαθμό κλπ. Από τη στιγμή που το lockdown θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κι εκτιμώ ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 500 κρούσματα την ημέρα, δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική να ανοίξουμε σιγά σιγά την αγορά.
Τον Μάιο ανοίξαμε σιγά σιγά γιατί θέλαμε να δούμε ποια κομμάτια των δραστηριοτήτων έχουν επίδραση και ποια όχι. Τώρα αυτά τα ξέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι λέει για το άνοιγμα της εστίασης
Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στη λειτουργία επισημαίνοντας ότι είναι άλλο μια οικογενειακή ταβέρνα κι άλλο τα μπουζούκια. «Όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι πάρα πολύ καλά, τότε μπορούμε να σκεφτούμε και για επιπλέον δραστηριότητες», επισήμανε.
Όπως εξήγησε «δεν πρέπει να πάμε σε επαναλαμβανόμενα lockdown, γιατί τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αρκετά και θα λειτουργούμε με αυστηρά μέτρα. Κάθε μέτρο, το οποίο είναι αυστηρό και δύσκολο χρειάζεται έναν χρόνο αφομοίωσης. Αυτό χτίζει τη συμμόρφωση. Η αναμονή ότι τα μέτρα θα αφομοιωθούν από την επόμενη μέρα, δεν είναι ρεαλιστική».
Μπορεί να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα
Πρόσθεσε ότι αν εάν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και ο αριθμός είναι γύρω στα 500 κρούσματα, είναι διαχειρίσιμο και βιώσιμο να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα. «Μην περιμένουμε ότι δε θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθαίνουν ή δε θα ζορίζεται λίγο το σύστημα υγείας. Αυτό που πρέπει να δώσουμε ως κίνητρο είναι ότι έρχονται λύσεις πιο σταθερές, όπως το εμβόλιο, επομένως δε μιλάμε για κάτι που είναι επ’ αόριστον, είναι κάτι για τους επόμενους 3-4 μήνες, οπότε θα αρχίσει να μειώνεται πολύ σοβαρά η πίεση στο σύστημα υγείας λόγω του εμβολίου».
Για τις συγκεντρώσεις
Σχετικά με τις συγκεντρώσεις που παρατηρήθηκαν χθες ο καθηγητής δήλωσε ότι «είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και δυστυχώς δεν μπορεί να λείψει η Ελλάδα .
Πριν από λίγο καιρό εν μέσω 5.000 κρουσμάτων στη Γενεύη, 5.000 άτομα διαδήλωναν γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τους μισθούς κατά 1%.
Αυτό βέβαια οδήγησε σε περαιτέρω κρούσματα κι επιβράδυνση της διαδικασίας μείωσης. Με απογοητεύουν οι εικόνες αυτές και πως προσπαθούν κάποιοι πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα και κάποιοι άλλοι στον βωμό των δικαιωμάτων τους να βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», κατέληξε.