Συγκλονίζουν οι περιπτώσεις νέων ανθρώπων που, χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, καταλήγουν να μάχονται για τη ζωή τους στην Εντατική.


Είναι δραματικές οι μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών μέσα από τις γεμάτες πλέον μονάδες εντατικής. «Έχω 43 ετών που ούτε τα μηχανήματα δεν μπορούν να του δώσουν αναπνοή» αναφέρει, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Νίκος Καπράβελος, Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου. Στην ίδια ΜΕΘ διασωληνώθηκε και ένας 35χρονος.


Μάλιστα, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι γιατροί παρατηρούν όλο και μεγαλύτερη διασπορά σε μικρότερες ηλικίες.  «Έχουμε νοσηλεύσει τέσσερα παιδιά που ήταν ολιγοήμερες νοσηλείες» λέει ο Γαβριήλ Δημητρίου Διευθυντής Πανεπιστημιακής Παιδικής Κλινικής Ρίου.


Μάλιστα, στο νοσοκομείο του Ρίου εισήχθη ακόμα και παιδί 12 ετών. «Ένα παιδί 12 χρονών που είχε πυρετό και αισθάνθηκε δύσπνοια νοσηλεύτηκε για 2 ημέρες» εξηγεί ο Γαβριήλ Δημητρίου Διευθυντής Πανεπιστημιακής Παιδικής Κλινικής Ρίου.


Ο ιός μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος και για τους νέους ακόμα και εάν στην αρχή εμφανίζουν απλά συμπτώματα.  Ο Χαράλαμπος Μηλιώνης, καθηγητής παθολογίας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναφέρει «διασωληνωμένος ασθενής 29 ετών ενώ είχαμε και ασθενή 23 ετών».


Μπορεί οι νοσηλείες νέων σε ΜΕΘ να είναι λιγότερες αναλογικά με το συνολικό αριθμό ωστόσο οι πιθανότητες για όλους είναι οι ίδιες και χρειάζεται προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας.