Ο κοροναϊός γονατίζει το ΕΣΥ: Μία κενή ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, δύο στη Θεσσαλία, 45 στην Αττική - Διακομιδή ασθενών στην Αθήνα και επίταξη κλινικών
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.220 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 1.000 είναι κατειλημμένες και 220 κενές (ποσοστό 18%).
Πιέζεται το σύστημα υγείας σε όλη την Ελλάδα, τη στιγμή που τα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος έχουν φτάσει στο «κόκκινο».
Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 569, οι 445 είναι κατειλημμένες και οι 124 κενές (ποσοστό 22%), ενώ οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 651. Από αυτές, 555 είναι κατειλημμένες και 96 κενές (ποσοστό 15%).
Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 218.
Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 4%).
Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 218.
Από αυτές, 173 είναι κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 20,5%).
ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια
1η ΥΠΕ (Αττικής): 167 κλίνες, εκ των οποίων 128 κατειλημμένες και 39 κενές (ποσοστό 23%)
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 39 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 26,5%)
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 138 κλίνες, εκ των οποίων 137 κατειλημμένες και 1 κενή
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 137 κλίνες, εκ των οποίων 125 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 9%)
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 73 κλίνες, εκ των οποίων 71 κατειλημμένες και 2 κενές (ποσοστό 3%)
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 24 κατειλημμένες και 23 κενές (ποσοστό 49%)
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 14 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 22%)
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 18 κλίνες, εκ των οποίων 17 κατειλημμένες και 1 κενή (ποσοστό 5.5%)
Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 6.362, ενώ οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 4.079 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)
Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια
1η ΥΠΕ (Αττικής): 621 (από τις 1.201 διαθέσιμες κλίνες)
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 267 (από τις 481 διαθέσιμες κλίνες)
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 984 (από τις 1.309 διαθέσιμες κλίνες)
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 1.250 (από τις 1.670 διαθέσιμες κλίνες)
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 498 (από τις 618 διαθέσιμες κλίνες)
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 248 (από τις 637 διαθέσιμες κλίνες)
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 65 (από τις 241 διαθέσιμες κλίνες)
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 146 (από τις 205 διαθέσιμες κλίνες)
Το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη μετά την άρνηση των κλινικαρχών να παραχωρήσουν εθελοντικά 200 κλίνες.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.
Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.
Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.
Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.
Δραματικοί τόνοι για τα όρια του συστήματος υγείας και των ΜΕΘ στην Κεντρική Μακεδονία από τον διευθυντή ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαο Καπραβέλο.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο κ. Καπραβέλος, είπε ότι οι ημερήσιες εισαγωγές με πνευμονία είναι 100 με 150 και έχουν εξαντληθεί οι δομές του δημόσιου συστήματος υγείας και οι κλίνες ΜΕΘ είναι όλες καλυμμένες.
Ο κ. Καπραβέλος είπε ακόμα πως δεν θα αργήσει η ημέρα που θα γίνονται διακομιδές ασθενών με τρένα στην Αθήνα.
Ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου υ
πογράμμισε ότι η διασπορά του ιού είναι ανεξέλεγκτη, η πίεση αφόρητη λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν ξέρω πως θα εφημερεύουμε αύριο».
Ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση να επιβάλει την συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενώ είπε ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα η ένταξη των ιδιωτικών κλινικών στο σύστημα υγείας.
Πέντε νέες κλίνες στη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Λαμίας θα προστεθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως δήλωσε στο LamiaReport ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης.
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας σίγουρα δοκιμάζεται, αλλά έχει ακόμα αντοχές....», είπε ο επικεφαλής της 5ης ΥΠΕ, που το απόγευμα της Τετάρτης επισκέφθηκε το ΓΝ Λαμίας, όπου είχε σύσκεψη με το Διοικητή Ανδρέα Κολοκυθά και τον Υποδιοικητή Γιώργο Καραβάνα.
Ο Φώτης Σερέτης ενημερώθηκε λεπτομερώς για την κατάσταση που επικρατεί στο νομό σχετικά με την πανδημία, ενώ επισκέφθηκε και τον 4ο όροφο όπου βρίσκεται η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και είδε την εξέλιξη του έργου που αφορά στην επέκταση της ΜΕΘ covid με ακόμη πέντε κλίνες, πλήρως εξοπλισμένες.
Έτσι συνολικά στο ΓΝ Λαμίας θα έχουμε 11 κλίνες ΜΕΘ για covid και 8 κλίνες για τα υπόλοιπα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Αυτή τη στιγμή τόσο οι 6 κλίνες της ΜΕΘ covid, όσο και οι 8 κλίνες της κανονικής ΜΕΘ είναι πλήρεις και περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες πόλεις, όπως έγινε χθες με τον 46χρονο από την ανατολική Φθιώτιδα με κορoνοϊό που διασωληνώθηκε όταν υπήρξε ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.
«Εργαζόμαστε όλοι πυρετωδώς για να λειτουργήσει το νέο τμήμα της ΜΕΘ covid με ακόμη πέντε κρεβάτια μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους όσους εργάζονται κάτω από φοβερά αντίξοες συνθήκες για να στηθεί και η νέα μονάδα covid....», είπε ο Φώτης Σερέτης.
Επίσης ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ τόνισε ότι στο νοσοκομείο Λαμίας έχει αναπτυχθεί ένας ιδιαίτερα ικανός αριθμός για κλίνες ήπιας νοσηλείας με δυνατότητα επέκτασης, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής και τα δεδομένα και συνεχάρη τη Διοίκηση του νοσοκομείου που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατάφερε να δρομολογήσει όλα τα παραπάνω.
«Είμαστε εδώ για να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αισθάνονται οι συμπολίτες μας ασφαλείς. Όμως θέλω να τους παρακαλέσω να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και να τους πω ότι δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται με το παραμικρό και να τρέχουν στα νοσοκομεία. Ακόμη και στην περίπτωση ενός θετικού τεστ όταν ο ασθενής παρουσιάζει ήπια συμπτώματα δεν χρειάζεται να πάει στο νοσοκομείο παρά μόνο όταν του το συστήσει ο γιατρός του. Επίσης είναι πολύ σημαντικό οι ευπαθείς ομάδες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης και για τους ακόμα μεγαλύτερους σε ηλικία συνίσταται και το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο έτσι ώστε σε περίπτωση που έχουν μία απλή γρίπη ή έναν πυρετό να μη θεωρήσουν κατευθείαν πως νοσούν από κορoνοϊό....», είπε μεταξύ άλλων ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης.
Το δεύτερο κύμα του κοροναϊού έχει γονατίσει τη βόρεια Ελλάδα, καθώς Λάρισα και Θεσσαλονίκη αγγίζουν την πληρότητα της τάξεως 100% στις ΜΕΘ τους. Μάλιστα σημειώνεται, ότι όποια κίνη αδειάζει, το πολύ σε μία ώρα θα έχει κανακαταληφθεί.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας έστειλε τελεσίγραφο στους κλινικάρχες της Θεσσαλονίκης, ζητώντας 200 κλίνες για ασθενείς COVID-19. Ωστόσο, η προθεσμία να απαντήσουν στο αίτημα εξέπνευσε, με τις αρχές να προβαίνουν σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών ακόμη και εντός της ημέρας.
Όπως δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, είχαμε καταρτίσει μια σειρά σχεδίων για όλα τα σενάρια, ακόμη και σε περίπτωση τεράστιας αύξησης κρουσμάτων που θα χρειαζόταν η επίταξη ιδιωτικών κλινικών.
«Αυτό το σχέδιο έχει νομοθετηθεί, έχει περάσει από τη Βουλή, άρα υπάρχουν όλες οι διατάξεις για επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε αυτό το σχέδιο, καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων στη Θεσσαλονίκη μάς αναγκάζει πια να θέσουμε σε εφαρμογή και αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, επίταξη σημαίνει ότι το ιδιωτικό θεραπευτήριο περνάει στη διοίκηση του κράτους. «Θα εκπαιδευτεί το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και θα ενισχυθεί όπου πρέπει» υποστήριξε.
Μάλιστα, όπως είπε, δεν θα γίνει πλήρης επίταξη των κλινικών αλλά επιλεκτικά 200 κλινών.
«Η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη θα γίνει άμεσα, ακόμη και εντός της ημέρας» σημείωσε, ενώ υπάρχει πιθανότητα η νοσηλεία ασθενών να ξεκινήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Τόνισε, δε, πως το σχέδιο θα εφαρμοστεί όπου χρειαστεί και υπάρχει ανάγκη ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Ξεκίνησε η διακομιδή των ασθενών από την ιδιωτική κλινική «Λυσ. Σαραφιανός», στη Θεσσαλονίκη.
Η συγκεκριμένη κλινική είναι μία από τις δύο τις οποίες επίταξε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της πόλης, λόγω των συνεχώς αυξανόμενων περιστατικών covid που χρειάζονται νοσηλεία.
Οι ασθενείς από τις δύο κλινικές που επιτάσσονται (Γενική Κλινική Λυσ. Σαραφιανός, Euromedica Θεσσαλονίκης), αναμένεται να μεταφερθούν σε άλλες δομές υγείας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και της κλινικής «Λυσ. Σαραφιανός», Γρηγόρης Σαραφιανός, υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία από την πλευρά των κλινικών.
«Δεν είναι μια απλή νοσηλεία οποιουδήποτε περιστατικού στο οποίο έχουμε μάθει τόσες δεκαετίες. Είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται με ύπουλο τρόπο. Άρα θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η οποία στα κρατικά νοσοκομεία υπήρχε».
Ο ίδιος έκανε λόγο για πρωτόγνωρη διαδικασία και επιβεβαίωσε πως έχει γίνει ήδη η επίταξη των 200 κλινών.