Δραματική η κατάσταση του ΕΣΥ, καθώς η επιδημιολογική καμπύλη δεν επιπεδώνεται παρά την επιβολή των αυστηρών μέτρων. Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ εκατοντάδες συμπολίτες μας χάνουν τη μάχη με τον κοροναϊό καθημερινά.


«Η εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι πιστεύαμε», δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής τόνισε πως τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει μια μείωση στα κρούσματα και εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα μειωθούν.

«Το θέμα είναι με τι κόστος» εξήγησε ο ίδιος.

Επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι απαιτείται πιστή τήρηση των μέτρων για να μειωθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού.

«Εφόσον δεν μπορεί να τιθασευτεί η επιδημία τώρα, θα πρέπει να συζητηθεί η αυστηροποίηση των μέτρων» ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.

Παρότι, όπως είπε, υπάρχει μια μικρή επιπέδωση της καμπύλης, είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για χαλάρωση των μέτρων.

Ερωτηθείς για τα κρούσματα στην Εκκλησία, ανέφερε πως «αρνητές του ιού υπάρχουν παντού».

«Ωστόσο, η επίσημη Εκκλησία έχει συνεργαστεί με το κράτος. Θα προτιμούσα μεγαλύτερη συμμετοχή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις εικόνες από την Σερβία όπου πιστοί φιλούσαν το σκήνωμα του Πατριάρχη Ειρηναίου, ο οποίος πέθανε από κορωνοϊό, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι:

«Τα σώματα των νεκρών από κοροναϊό εξακολουθούν να είναι μολυσματικά».

                                                                                      Δραματική έκκληση για βοήθεια

Τη δραματική κατάσταση του ΕΣΥ περιγράφει ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, καθώς τα νοσοκομεία έχουν πολύ μεγάλη πληρότητα και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν εξαντληθεί. Δεν παρέλειψε βέβαια, να αναφέρει πως φοβάται πάρα πολύ το τρίτο κύμα της πανδημίας.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική, έχουμε γεμίσει στις εντατικές», δήλωσε ο κ. Καπραβέλος, παρόντος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

«Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική, τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική» σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.


«Μπήκε ο στρατός, μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει είναι απελπισία. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα (…)Οι νεκροί έφτασαν τριψήφιο αριθμό τι άλλο έκκληση να κάνουμε να φτάσουμε τετραψήφιο;» ανέφερε.

                                                                                                   «Φόβοι για τρίτο κύμα»

«Μη νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα… θα ανοίξει ο κ. Γεωργιάδης την οικονομία, δε γίνεται διαφορετικά δε θα σταματήσουμε να αναπνέουμε, το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ο Γεωργιάδης ανοίξει την οικονομία γιατί θα πρέπει να ανασάνει φοβάμαι ότι το Γενάρη - Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα» προειδοποίησε.

«Όλες οι ηλικίες πλέον προσβάλλονται» τόνισε δε ο κ. Καπραβέλος.

                                                                 Ιδιαίτερη προσοχή στη βόρεια Ελλάδα – Έξω μόνο για τα απαραίτητα

Τις εκτιμήσεις της για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού ανέλυσε η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

Όπως τόνισε η συντονίστρια και διευθύντρια της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», καθώς οι νοσηλείες ασθενών ακολουθούν τα κρούσματα με διαφορά φάσης μίας έως δύο εβδομάδων, τα νοσοκομεία θα εξακολουθούν αν είναι «φορτωμένα» για άλλες τουλάχιστον 15 μέρες.

Για την αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες, τόνισε ότι αυτό συμβαδίζει με τη συνολική αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού στην χώρα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Για τις απώλειες νέων ανθρώπων και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα σημείωσε: «Χάνουμε νέο κόσμο και πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα».

Αποτυπώνοντας τη συνολική διάσταση του προβλήματος της πανδημίας στην χώρα, η κυρία Γκάγκα επεσήμανε πως εκτός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία υπάρχουν πολλοί άλλοι που νοσούν και λαμβάνουν αγωγή στο σπίτι τους.

Για την εξέλιξη της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ότι πρέπει «να φροντίσουμε να αποφύγουμε εντελώς τις επαφές ώστε να σταματήσει η διαμόλυνση που είναι πολύ υψηλότερη στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα σε σχέση με την Αθήνα», ενώ διευκρίνισε, οι πολίτες θα πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι τους για τα απολύτως απαραίτητα, να κρατούν αποστάσεις και να φορούν απαραιτήτως τη μάσκα. Ακόμη και όσοι χρειάζεται πηγαίνουν στην εργασία τους ή όσοι κάνουν δουλειές εκτός σπιτιού πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα ευλαβικά.

Τέλος αναφέρθηκε στο πόσο κοντά είμαστε στο σημείο το «Σωτηρία», που είναι νοσοκομείο αναφοράς, να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid, τονίζοντας ότι ήδη οι πνευμονολογικές κλινικές είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.