ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρομάζει ο αριθμός των νεκρών από κοροναϊό: 1.004 ασθενείς κατέληξαν το Νοέμβριο - Τεράστια πίεση στις ΜΕΘ - Πυρετώδεις προετοιμασίες για το κινητό νοσοκομείο
Κρίσιμο 10ήμερο για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού διανύει και πάλι η χώρα.
Με τους 103 νεκρούς που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας, ανέρχεται πλέον σε 1.630, με την καμπύλη του αριθμού των θυμάτων να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, την ώρα που και οι διασωληνωμένοι συνεχίζουν να αυξάνονται. Χθες έφτασαν σε νέο αρνητικό ρεκόρ (540) και σε μία ημέρα όπου τα δείγματα που ελέγχθηκαν ήταν λιγότερα απ’ ότι συνήθως, όπως και το σύνολο των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν (1.498).
Το γράφημα που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων από την ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ, είναι χαρακτηριστικό, καθώς ενώ χρειάστηκαν συνολικά 6 μήνες για να φτάσει η χώρα τους 300 νεκρούς από κορωνοϊό, μόνο τις τελευταίες 48 ώρες μέτρησε 211.
1.498 νέα κρούσματα, 540 διασωληνωμένοι, 103 θάνατοι
1.498 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 91619, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες.
Εμβόλια κατά του κορονοϊού. Τι σημαίνει αποτελεσματικότητα 95% στις δοκιμές και γιατί στην πράξη μπορεί να είναι μικρότερη
4.810 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 23403 (25.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
540 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 150 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 470 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 103 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.630 θανάτους συνολικά στη χώρα. 647 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πάνω από 1.000 νεκροί έχουν πεθάνει μέσα στις 2-3 τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διανέοσις, από τις 12 Μαρτίου, όταν καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος, η καμπύλη απογειώθηκε, ειδικά από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά.
Από τις 12 Μαρτίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, σε διάστημα 183 ημερών έχασαν τη ζωή τους 300 ασθενείς.
Από 11 Σεπτεμβρίου έως 26 Οκτωβρίου, σε διάστημα 47 ημερών, τα θύματα έφτασαν τα 600.
Από 26 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου, δηλαδή στις επόμενες 14 ημέρες, τα θύματα αυξήθηκαν σε 900.
Από 11 Νοεμβρίου έως 17 Νοεμβρίου, μέσα σε έξι μόλις ημέρες, τα θύματα έφτασαν τα 1.200. Δηλαδή, χρειάστηκαν μόλις 6 ημέρες για να καταγραφούν 300 θάνατοι, όσοι καταγράφηκαν τους πρώτους έξι μήνες της πανδημίας.
Από τις 17 έως τις 21 Νοεμβρίου, μέσα σε τέσσερις ημέρες, τα θύματα αυξήθηκαν σε 1.500 και χθες 1.603. Δηλαδή σε 4 ημέρες πέθαναν σχεδόν 300 ακόμη συνάνθρωποί μας.
Πρόκειται για συγκλονιστικά στοιχεία που θα έπρεπε να έχουν ταρακουνήσει όλους εκείνους που αψηφούν τους κινδύνους και προβαίνουν σε ανεύθυνες ενέργειες ή δεν τηρούν με προσήλωση τα μέτρα.
Η εβδομάδα που μπαίνει είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την πανδημία. Εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων, τότε η χώρα θα έχει χάσει τον έλεγχο και θα πρέπει να μιλάμε για ακόμη πιο σκληρά μέτρα.
Βεβαίως, ούτε λόγος για άρση του lockdown από την επόμενη εβδομάδα, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο. Όλα μετατίθενται για τις 7 και 14 Δεκεμβρίου, όμως, τα πάντα θα κριθούν με βάση την εξέλιξη της πανδημίας.
Τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι κινδυνεύουμε να γίνουμε Μπέργκαμο.
Παράταση της καραντίνας
Περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να πέσει ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σύμφωνα με τους ειδικούς που βλέπουν μια οριακή βελτίωση της εικόνας μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown.
Ωστόσο οι επιστήμονες ειναι ακόμα εξαιρετικά επιφυλακτικοί ως προς την προοπτική άρσης των περιοριστικών μέτρων καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός.
Στη χώρα μας είναι λοιπόν πλέον βέβαιο πως το lockdown θα παραταθεί, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν την άρση των μέτρων. Στελέχη της κυβέρνησης αλλά και ειδικοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι το ζητούμενο τώρα είναι η εξέλιξη της πανδημίας.
Κινητή υγειονομική μονάδα εκτάκτων αναγκών στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Στη δημιουργία κινητής υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη προχωρά το Γενικό Επιτελείο Στρατού μετά από απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Η μονάδα θα διαθέτει 50 κλίνες νοσηλείας και ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάγνωση επιπτώσεων του κορονοϊού στον θώρακα ενώ διευκρινίζεται ότι η κινητή μονάδα δεν θα διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη.
Στόχος είναι να μπορεί η μονάδα να δεχτεί - εφόσον απαιτηθεί - ασθενείς, προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος για ασθενείς με κορονοϊό εντός του νοσοκομείου.
Έπειτα από συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει, σήμερα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών.
Σταδιακά η άρση μέτρων στην Ελλάδα
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι αυτή την εβδομάδα θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και βάσει αυτών και τις υποδείξεις των ειδικών θα ληφθούν οι αποφάσεις.
«Έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας, σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα, αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους», είχε πει.
Η άρση του lockdown στη χώρα μας θα γίνει προσεκτικά και σταδιακά. Η κυβέρνηση παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα προσανατολίζεται για το σταδιακό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης.
Αναφορικά με τα σχολεία η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είχε τονίσει ότι «στόχος και προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και υπάρχει η πιθανότητα πρώτα να ανοίξουν
Βατόπουλος: Σε μια εβδομάδα θα μειωθούν θάνατοι και διασωληνωμένοι
«Ο κορωνοϊός είναι σε όλη την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος τονίζοντας ότι η αυστηρή τήρηση των μέτρων αποτελεί το βασικότερο συστατικό για τη μείωση της διασποράς του ιού.
Σύμφωνα με όσα είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, σταδιακά φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα από το lockdown που επιβλήθηκε στις αρχές του Νοεμβρίου στη χώρα, ενώ θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να πέσει ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών.
«Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε βελτίωση, η οποία ελπίζω να διατηρηθεί. Ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων δεν θα πέσει πριν περάσει μια βδομάδα ακόμα», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και στη συνέχει πρόσθεσε: «Πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια τα μέτρα, να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας. Είναι απολύτως σαφές ότι ο ιός είναι σε όλη την Ελλάδα. Σε οποιοδήποτε σημείο που δεν βλέπουμε πολλά κρούσματα, με έναν κακό χειρισμό, θα κολλήσει ξανά κόσμος. Είναι μια ασταθής ισορροπία».
Τέλος, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως «μέσα στις τρεις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια επιπέδωση. Έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται λίγο τα κρούσματα και σίγουρα θα πάρουμε την τελική ανάσα όταν έρθει το εμβόλιο. Χρειάζεται ευλαβική τήρηση των μέτρων και αυτοπροστασία. Με αυτά νομίζω ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη μεγάλη δυσκολία, χωρίς να υπάρξει το τρίτο κύμα», κατέληξε.
Εξαδάκτυλος: Καραντίνα μέχρι να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπογράμμισε μιλώντας στο STAR ότι η καραντίνα θα συνεχιστεί μέχρι να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα. Νομίζω ότι θα παραταθεί το λοκντάουν. Δεν είναι λογικό να σκέφτεται κανείς ότι την 1η Δεκεμβρίου θα έχουμε άρση των μέτρων... Πρέπει να επικεντρωθούμε στη μείωση του αριθμού των μολύνσεων γιατί αυτός ο αριθμός θα κρίνει τους διασωληνωμένους και τους θανάτους είπε μεταξύ άλλων.
H γεωγραφική κατανομή των 1.498 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
- 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 218 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 305 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. 'Αρτας
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 47 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 29 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 51 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 84 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 79 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 61 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
- 50 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 57 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 80 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
5 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Με τους 103 νεκρούς που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας, ανέρχεται πλέον σε 1.630, με την καμπύλη του αριθμού των θυμάτων να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, την ώρα που και οι διασωληνωμένοι συνεχίζουν να αυξάνονται. Χθες έφτασαν σε νέο αρνητικό ρεκόρ (540) και σε μία ημέρα όπου τα δείγματα που ελέγχθηκαν ήταν λιγότερα απ’ ότι συνήθως, όπως και το σύνολο των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν (1.498).
Το γράφημα που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων από την ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ, είναι χαρακτηριστικό, καθώς ενώ χρειάστηκαν συνολικά 6 μήνες για να φτάσει η χώρα τους 300 νεκρούς από κορωνοϊό, μόνο τις τελευταίες 48 ώρες μέτρησε 211.
1.498 νέα κρούσματα, 540 διασωληνωμένοι, 103 θάνατοι
1.498 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 91619, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες.
Εμβόλια κατά του κορονοϊού. Τι σημαίνει αποτελεσματικότητα 95% στις δοκιμές και γιατί στην πράξη μπορεί να είναι μικρότερη
4.810 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 23403 (25.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
540 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 150 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 470 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 103 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.630 θανάτους συνολικά στη χώρα. 647 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πάνω από 1.000 νεκροί έχουν πεθάνει μέσα στις 2-3 τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διανέοσις, από τις 12 Μαρτίου, όταν καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος, η καμπύλη απογειώθηκε, ειδικά από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά.
Από τις 12 Μαρτίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, σε διάστημα 183 ημερών έχασαν τη ζωή τους 300 ασθενείς.
Από 11 Σεπτεμβρίου έως 26 Οκτωβρίου, σε διάστημα 47 ημερών, τα θύματα έφτασαν τα 600.
Από 26 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου, δηλαδή στις επόμενες 14 ημέρες, τα θύματα αυξήθηκαν σε 900.
Από 11 Νοεμβρίου έως 17 Νοεμβρίου, μέσα σε έξι μόλις ημέρες, τα θύματα έφτασαν τα 1.200. Δηλαδή, χρειάστηκαν μόλις 6 ημέρες για να καταγραφούν 300 θάνατοι, όσοι καταγράφηκαν τους πρώτους έξι μήνες της πανδημίας.
Από τις 17 έως τις 21 Νοεμβρίου, μέσα σε τέσσερις ημέρες, τα θύματα αυξήθηκαν σε 1.500 και χθες 1.603. Δηλαδή σε 4 ημέρες πέθαναν σχεδόν 300 ακόμη συνάνθρωποί μας.
Πρόκειται για συγκλονιστικά στοιχεία που θα έπρεπε να έχουν ταρακουνήσει όλους εκείνους που αψηφούν τους κινδύνους και προβαίνουν σε ανεύθυνες ενέργειες ή δεν τηρούν με προσήλωση τα μέτρα.
Η εβδομάδα που μπαίνει είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την πανδημία. Εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων, τότε η χώρα θα έχει χάσει τον έλεγχο και θα πρέπει να μιλάμε για ακόμη πιο σκληρά μέτρα.
Βεβαίως, ούτε λόγος για άρση του lockdown από την επόμενη εβδομάδα, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο. Όλα μετατίθενται για τις 7 και 14 Δεκεμβρίου, όμως, τα πάντα θα κριθούν με βάση την εξέλιξη της πανδημίας.
Τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι κινδυνεύουμε να γίνουμε Μπέργκαμο.
Παράταση της καραντίνας
Περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να πέσει ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σύμφωνα με τους ειδικούς που βλέπουν μια οριακή βελτίωση της εικόνας μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown.
Ωστόσο οι επιστήμονες ειναι ακόμα εξαιρετικά επιφυλακτικοί ως προς την προοπτική άρσης των περιοριστικών μέτρων καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός.
Στη χώρα μας είναι λοιπόν πλέον βέβαιο πως το lockdown θα παραταθεί, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν την άρση των μέτρων. Στελέχη της κυβέρνησης αλλά και ειδικοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι το ζητούμενο τώρα είναι η εξέλιξη της πανδημίας.
Κινητή υγειονομική μονάδα εκτάκτων αναγκών στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Στη δημιουργία κινητής υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη προχωρά το Γενικό Επιτελείο Στρατού μετά από απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Η μονάδα θα διαθέτει 50 κλίνες νοσηλείας και ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάγνωση επιπτώσεων του κορονοϊού στον θώρακα ενώ διευκρινίζεται ότι η κινητή μονάδα δεν θα διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη.
Στόχος είναι να μπορεί η μονάδα να δεχτεί - εφόσον απαιτηθεί - ασθενείς, προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος για ασθενείς με κορονοϊό εντός του νοσοκομείου.
Έπειτα από συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει, σήμερα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών.
Σταδιακά η άρση μέτρων στην Ελλάδα
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι αυτή την εβδομάδα θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και βάσει αυτών και τις υποδείξεις των ειδικών θα ληφθούν οι αποφάσεις.
«Έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας, σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα, αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους», είχε πει.
Η άρση του lockdown στη χώρα μας θα γίνει προσεκτικά και σταδιακά. Η κυβέρνηση παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα προσανατολίζεται για το σταδιακό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης.
Αναφορικά με τα σχολεία η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είχε τονίσει ότι «στόχος και προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και υπάρχει η πιθανότητα πρώτα να ανοίξουν
Βατόπουλος: Σε μια εβδομάδα θα μειωθούν θάνατοι και διασωληνωμένοι
«Ο κορωνοϊός είναι σε όλη την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος τονίζοντας ότι η αυστηρή τήρηση των μέτρων αποτελεί το βασικότερο συστατικό για τη μείωση της διασποράς του ιού.
Σύμφωνα με όσα είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, σταδιακά φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα από το lockdown που επιβλήθηκε στις αρχές του Νοεμβρίου στη χώρα, ενώ θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να πέσει ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών.
«Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε βελτίωση, η οποία ελπίζω να διατηρηθεί. Ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων δεν θα πέσει πριν περάσει μια βδομάδα ακόμα», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και στη συνέχει πρόσθεσε: «Πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια τα μέτρα, να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας. Είναι απολύτως σαφές ότι ο ιός είναι σε όλη την Ελλάδα. Σε οποιοδήποτε σημείο που δεν βλέπουμε πολλά κρούσματα, με έναν κακό χειρισμό, θα κολλήσει ξανά κόσμος. Είναι μια ασταθής ισορροπία».
Τέλος, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως «μέσα στις τρεις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια επιπέδωση. Έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται λίγο τα κρούσματα και σίγουρα θα πάρουμε την τελική ανάσα όταν έρθει το εμβόλιο. Χρειάζεται ευλαβική τήρηση των μέτρων και αυτοπροστασία. Με αυτά νομίζω ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη μεγάλη δυσκολία, χωρίς να υπάρξει το τρίτο κύμα», κατέληξε.
Εξαδάκτυλος: Καραντίνα μέχρι να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπογράμμισε μιλώντας στο STAR ότι η καραντίνα θα συνεχιστεί μέχρι να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα. Νομίζω ότι θα παραταθεί το λοκντάουν. Δεν είναι λογικό να σκέφτεται κανείς ότι την 1η Δεκεμβρίου θα έχουμε άρση των μέτρων... Πρέπει να επικεντρωθούμε στη μείωση του αριθμού των μολύνσεων γιατί αυτός ο αριθμός θα κρίνει τους διασωληνωμένους και τους θανάτους είπε μεταξύ άλλων.
H γεωγραφική κατανομή των 1.498 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
- 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 218 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 305 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. 'Αρτας
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 47 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 29 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 51 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 84 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 79 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 61 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
- 50 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 57 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 80 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
5 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.