ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παράταση του lockdown έως 7/12: Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για τη σταδιακή άρση του - Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα
Παράταση έως 12 Δεκεμβρίου πήρε, όπως αναμενόταν, πήρε το lockdown, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει επιβεβλημένη την απόφαση καθώς το επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές είναι υψηλό.
Πηγή ανησυχίας όπως είπε αποτελούν περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Αυτές είναι Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πάτρα, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Λέσβος. Ειδικά για την Πάτρα και ενόψει του εορτασμού του Αγίου Ανδρέα ο κ. Πέτσας κάλεσε το κόσμο να τηρήσει τα μέτρα.
Ετσι, η κυβέρνηση θα περιμένει τις επόμενες ημέρες για να δει παγίωση της θετικής κατάστασης και να λάβει τις αποφάσεις της για τα σχολεία, την εστίαση αλλά και για το πώς θα κάνουν Χριστούγεννα, που σε καμιά περίπτωση δεν θα μοιάζουν με τα προηγούμενα.
Το σταδιακό ξεκλείδωμα της χώρας αναμένεται να γίνει σε τρεις φάσεις, αρχίζοντας από το άνοιγμα των σχολείων, ακολούθως του λιανεμπορίου και σε τρίτο και τελευταίο στάδιο (εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά) της εστίασης.
Όσον αφορά τα σχολεία, αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση υπάρχουν πολλές συσκέψεις, όχι μόνο για τη διαδικασία της επανεκκίνησης των μαθημάτων, αλλά και για τη στρατηγική των τεστ που θα γίνουν στους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων.
Μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι το άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς μπαρ και κέντρα διασκέδασης αποδείχθηκαν το προηγούμενο διάστημα εστίες υπερμετάδοσης του ιού και όπως όλα δείχνουν θα μείνουν κλειστά.
Πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ξεκινήσει με τα καταστήματα εποχικών ειδών, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, πιθανότητα στις 7 Δεκεμβρίου. Επίσης, θα είναι διαφορετική η ημερομηνία ανοίγματος των καταστημάτων του λιανεμπορίου και των μεγάλων εμπορικών κέντρων, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανοίξουν μετά τα μέσα Δεκεμβρίου.
Για την εστίαση, δεν υπάρχει ακόμα κάποια απόφαση, αλλά βρίσκονται στο τραπέζι δύο εισηγήσεις. Η μια είναι να μην ανοίξει καθόλου η και η άλλη να ανοίξουν καφετέριες και εστιατόρια με αυστηρούς περιορισμούς στα άτομα ανά τραπέζι, στις αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, χωρίς μουσική κι έως τις 9 το βράδυ. Επίσης, υπάρχει ένα σενάριο για μάσκες και στα τραπέζια. Μπαρ και κέντρα διασκέδασης δε θα ανοίξουν καθόλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετακινήσεις μας θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμούς και SMS, έστω και αν η οικονομία ανοίξει σταδιακά και με προσοχή.
Όλο το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα ισχύουν τα εξής:
Δεν θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό
Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα
Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα
Μάλιστα, το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης από νομό σε νομό φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στη συνέχεια, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χώρα σε επιδημιολογικές ζώνες.
Δεύτερες σκέψεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων φαίνεται πως κάνουν στην κυβέρνηση καθώς επικρατεί προβληματισμός κατά πόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία στην Επικράτεια, επιτρέπουν το ασφαλές «ξεκλείδωμα» δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων πριν τα Χριστούγεννα.
Τις τελευταίες ημέρες είχαν διαρρεύσει πληροφορίες για άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 7 Δεκεμβρίου – σε πρώτη φάση των δημοτικών – και εν συνεχεία των γυμνασίων και λυκείων.
Ωστόσο, φαίνεται πως ακόμη δεν υπάρχει εισήγηση από την πλευρά των λοιμωξιολόγων σχετικά με την ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στα σχολεία καθώς αναμένουν να κυλήσει και αυτή η εβδομάδα προκειμένου να δουν σε ποιο επίπεδο σταθεροποιείται ο αριθμός των κρουσμάτων ώστε να προτείνουν το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.
Η ανησυχία των επιστημόνων φαίνεται να εστιάζεται σε δύο κρίσιμους παράγοντες.
Αφενός στο μικροσκόπιο είναι τα μεγαλύτερα παιδιά και το γεγονός ότι μπορούν να προσβληθούν από κοροναϊό και να παρουσιάσουν και συμπτώματα και κατά συνέπεια να μεταφέρουν και τον ιό στις οικογένειές τους περισσότερο από τους μαθητές μικρότερων ηλικιών.
Το δεύτερο σημείο αφορά στην κινητικότητα των γονέων που θα υπάρχει σε περίπτωση που ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, καθώς είχε διαφανεί, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους ότι η εν λόγω κινητικότητα μπορεί να συντέλεσε στην επιδημιολογική επιβάρυνση συγκεκριμένων περιοχών.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσει τα Γυμνάσια και τα Λύκεια νωρίτερα από τα δημοτικά καθώς όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός «τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά».
Άλλωστε πριν από αρκετές ημέρες και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε τονίσει ότι η συμβολή των παιδιών στη διασπορά του ιού αυξάνεται μετά την ηλικία των 10-12 ετών, δηλαδή μετά το δημοτικό.
Εν αναμονή των εισηγήσεων – Τι λέει η Κεραμέως
«Περιμένουμε να δούμε τα επιδημιολογικά στοιχεία, να ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και να προχωρήσουμε σε αποφάσεις», σημείωσε, νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Όπως ανέφερε, η προσπάθεια που γίνεται είναι να ανοίξουν τα σχολεία το συντομότερο. «Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς τίποτα δεν υπάρχει που να υποκαθιστά τη διά ζώσης μαθησιακή διαδικασία», επεσήμανε.
Πάντως, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που πραγματοποιείται καθολική τηλεκπαίδευση. «Παρά τα τεχνικά ζητήματα των πρώτων ημερών, τα μαθήματα προχωρούν κανονικά και καλύπτεται η ύλη καθημερινά», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.
Σε αντίθεση με όσα έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες περί ανοίγματος των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου , η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη πρότεινε την Τετάρτη, να βγει το «λουκέτο» από τις σχολικές μονάδες μετά τα Χριστούγεννα.
Ειδικότερα, εξέφρασε την άποψη ότι, «αν ο στόχος μας είναι να πάμε στο 500 κρούσματα, η κίνηση γονιών και παππούδων που πάνε τα παιδιά στο σχολείο, θέλει σκέψη» και πρότεινε το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων μετά τα Χριστούγεννα, ώστε στις γιορτές «να ανοίξει η αγορά. Όμως, με τις μάσκες μας, τις αποστάσεις και μεγάλη προσοχή».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος οποίος ανέφερε ότι το άνοιγμα των σχολικών μονάδων αποτελεί προτεραιότητα, ωστόσο πρόσθεσε πως πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Ο πρόεδρος του πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάχτυλος είχε δηλώσει ότι είναι πρόωρο το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 7 Δεκεμβρίου σημειώνοντας ότι ένας ένας τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων θα οδηγήσει στο άνοιγμα των σχολείων σε συνάρτηση φυσικά με άλλους παράγοντες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του μέλους της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων Τάκη Παναγιωτόπουλου ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι πρόωρη και άκαιρη η συζήτηση για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου.
Πριν λίγες ημέρες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υποστήριζε ότι το σχέδιο που υπήρχε όταν θα δοθεί το πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους είναι να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες σε διαφορετικά στάδια, προφανώς δίνοντας προτεραιότητα στους μαθητές των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων.
Ωστόσο, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων φέρεται να εμφανίζεται πιο διστακτική επί τους παρόντος καθώς ακόμη ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έχει πέσει στο επιθυμητό επίπεδο.
Η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται κρίσιμη καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους.
Rapid τεστ πριν το ξεκλείδωμα των σχολείων
Στο θέμα του ανοίγματος των σχολικών μονάδων, είχε αναφερθεί χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέροντας πως πρώτα θα γίνουν στοχευμένα τεστ και μετά θα ανοίξουν τα σχολεία.
«Στην εισήγηση των επιδημιολόγων για το κλείσιμο των σχολείων, δεν έπαιξε ρόλο η μετάδοση εντός των σχολικών αιθουσών, η οποία ήταν πολύ περιορισμένη, όπως είδαμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ρόλο έπαιξε το ενδεχόμενο, λόγω επιβάρυνσης στην κοινότητα, να μεταφερθεί ο ιός από το οικογενειακό περιβάλλον στο παιδί και μετά από το παιδί στο σχολείο. Πέφτοντας το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, γίνεται ακόμη πιο ασφαλές το σχολικό περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε.
«Πριν πάντως ανοίξουν τα σχολεία θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιο είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αλλά θα ανοίξουν τα σχολεία».
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο πρωθυπουργός αναμένει τις εισηγήσεις και το πράσινο φως των ειδικών πριν λάβει ο ίδιος τις αποφάσεις του.
«Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν πότε θα χαλαρώσει η καραντίνα», ανέφερε μιλώντας στο MEGA, o ο πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, προσθέτοντας ότι είναι απίθανο να επανέλθουμε στις 30 Νοεμβρίου στην προτέρα κατασταση. Θα αξιολογηθεί πάντως αν θα υπάρξουν κάποια στοιχεία που θα επιτρέψουν μια μικρή και σταδιακή άρση κάποιων εκ των περιοριστικών μέτρων.
Στα θετικά στοιχεία, πάντως, συγκαταλέγονται και τα αποτελέσματα των καθημερινών μετρήσεων του ιού στα λύματα, από το ΑΠΘ και το ΕΚΠΑ, καθώς σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, οι ειδικοί εδώ και μία εβδομάδα αναφέρουν μείωση στον αριθμό του ιικού φορτίου.
Πηγή ανησυχίας όπως είπε αποτελούν περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Αυτές είναι Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πάτρα, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Λέσβος. Ειδικά για την Πάτρα και ενόψει του εορτασμού του Αγίου Ανδρέα ο κ. Πέτσας κάλεσε το κόσμο να τηρήσει τα μέτρα.
Ετσι, η κυβέρνηση θα περιμένει τις επόμενες ημέρες για να δει παγίωση της θετικής κατάστασης και να λάβει τις αποφάσεις της για τα σχολεία, την εστίαση αλλά και για το πώς θα κάνουν Χριστούγεννα, που σε καμιά περίπτωση δεν θα μοιάζουν με τα προηγούμενα.
Οι ημερομηνίες -κλειδιά
Το σταδιακό ξεκλείδωμα της χώρας αναμένεται να γίνει σε τρεις φάσεις, αρχίζοντας από το άνοιγμα των σχολείων, ακολούθως του λιανεμπορίου και σε τρίτο και τελευταίο στάδιο (εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά) της εστίασης.
Όσον αφορά τα σχολεία, αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση υπάρχουν πολλές συσκέψεις, όχι μόνο για τη διαδικασία της επανεκκίνησης των μαθημάτων, αλλά και για τη στρατηγική των τεστ που θα γίνουν στους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων.
Μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι το άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς μπαρ και κέντρα διασκέδασης αποδείχθηκαν το προηγούμενο διάστημα εστίες υπερμετάδοσης του ιού και όπως όλα δείχνουν θα μείνουν κλειστά.
Πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ξεκινήσει με τα καταστήματα εποχικών ειδών, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, πιθανότητα στις 7 Δεκεμβρίου. Επίσης, θα είναι διαφορετική η ημερομηνία ανοίγματος των καταστημάτων του λιανεμπορίου και των μεγάλων εμπορικών κέντρων, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανοίξουν μετά τα μέσα Δεκεμβρίου.
Για την εστίαση, δεν υπάρχει ακόμα κάποια απόφαση, αλλά βρίσκονται στο τραπέζι δύο εισηγήσεις. Η μια είναι να μην ανοίξει καθόλου η και η άλλη να ανοίξουν καφετέριες και εστιατόρια με αυστηρούς περιορισμούς στα άτομα ανά τραπέζι, στις αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, χωρίς μουσική κι έως τις 9 το βράδυ. Επίσης, υπάρχει ένα σενάριο για μάσκες και στα τραπέζια. Μπαρ και κέντρα διασκέδασης δε θα ανοίξουν καθόλου.
Χριστούγεννα… αλλιώς
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα Χριστούγεννα που έρχονται θα τα περάσουμε αλλιώς….Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετακινήσεις μας θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμούς και SMS, έστω και αν η οικονομία ανοίξει σταδιακά και με προσοχή.
Όλο το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα ισχύουν τα εξής:
Δεν θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό
Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα
Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα
Μάλιστα, το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης από νομό σε νομό φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στη συνέχεια, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χώρα σε επιδημιολογικές ζώνες.
Το ανοιγμα των σχολείων και οι προβληματισμοί των επιστημόνων
Δεύτερες σκέψεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων φαίνεται πως κάνουν στην κυβέρνηση καθώς επικρατεί προβληματισμός κατά πόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία στην Επικράτεια, επιτρέπουν το ασφαλές «ξεκλείδωμα» δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων πριν τα Χριστούγεννα.
Τις τελευταίες ημέρες είχαν διαρρεύσει πληροφορίες για άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 7 Δεκεμβρίου – σε πρώτη φάση των δημοτικών – και εν συνεχεία των γυμνασίων και λυκείων.
Ωστόσο, φαίνεται πως ακόμη δεν υπάρχει εισήγηση από την πλευρά των λοιμωξιολόγων σχετικά με την ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στα σχολεία καθώς αναμένουν να κυλήσει και αυτή η εβδομάδα προκειμένου να δουν σε ποιο επίπεδο σταθεροποιείται ο αριθμός των κρουσμάτων ώστε να προτείνουν το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.
Η ανησυχία των επιστημόνων φαίνεται να εστιάζεται σε δύο κρίσιμους παράγοντες.
Αφενός στο μικροσκόπιο είναι τα μεγαλύτερα παιδιά και το γεγονός ότι μπορούν να προσβληθούν από κοροναϊό και να παρουσιάσουν και συμπτώματα και κατά συνέπεια να μεταφέρουν και τον ιό στις οικογένειές τους περισσότερο από τους μαθητές μικρότερων ηλικιών.
Το δεύτερο σημείο αφορά στην κινητικότητα των γονέων που θα υπάρχει σε περίπτωση που ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, καθώς είχε διαφανεί, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους ότι η εν λόγω κινητικότητα μπορεί να συντέλεσε στην επιδημιολογική επιβάρυνση συγκεκριμένων περιοχών.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσει τα Γυμνάσια και τα Λύκεια νωρίτερα από τα δημοτικά καθώς όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός «τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά».
Άλλωστε πριν από αρκετές ημέρες και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε τονίσει ότι η συμβολή των παιδιών στη διασπορά του ιού αυξάνεται μετά την ηλικία των 10-12 ετών, δηλαδή μετά το δημοτικό.
Εν αναμονή των εισηγήσεων – Τι λέει η Κεραμέως
«Περιμένουμε να δούμε τα επιδημιολογικά στοιχεία, να ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και να προχωρήσουμε σε αποφάσεις», σημείωσε, νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Όπως ανέφερε, η προσπάθεια που γίνεται είναι να ανοίξουν τα σχολεία το συντομότερο. «Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς τίποτα δεν υπάρχει που να υποκαθιστά τη διά ζώσης μαθησιακή διαδικασία», επεσήμανε.
Πάντως, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που πραγματοποιείται καθολική τηλεκπαίδευση. «Παρά τα τεχνικά ζητήματα των πρώτων ημερών, τα μαθήματα προχωρούν κανονικά και καλύπτεται η ύλη καθημερινά», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.
‘Ανοιγμα σχολείων μετά τα Χριστούγεννα;
Σε αντίθεση με όσα έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες περί ανοίγματος των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου , η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη πρότεινε την Τετάρτη, να βγει το «λουκέτο» από τις σχολικές μονάδες μετά τα Χριστούγεννα.
Ειδικότερα, εξέφρασε την άποψη ότι, «αν ο στόχος μας είναι να πάμε στο 500 κρούσματα, η κίνηση γονιών και παππούδων που πάνε τα παιδιά στο σχολείο, θέλει σκέψη» και πρότεινε το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων μετά τα Χριστούγεννα, ώστε στις γιορτές «να ανοίξει η αγορά. Όμως, με τις μάσκες μας, τις αποστάσεις και μεγάλη προσοχή».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος οποίος ανέφερε ότι το άνοιγμα των σχολικών μονάδων αποτελεί προτεραιότητα, ωστόσο πρόσθεσε πως πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Ο πρόεδρος του πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάχτυλος είχε δηλώσει ότι είναι πρόωρο το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 7 Δεκεμβρίου σημειώνοντας ότι ένας ένας τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων θα οδηγήσει στο άνοιγμα των σχολείων σε συνάρτηση φυσικά με άλλους παράγοντες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του μέλους της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων Τάκη Παναγιωτόπουλου ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι πρόωρη και άκαιρη η συζήτηση για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου.
Πριν λίγες ημέρες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υποστήριζε ότι το σχέδιο που υπήρχε όταν θα δοθεί το πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους είναι να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες σε διαφορετικά στάδια, προφανώς δίνοντας προτεραιότητα στους μαθητές των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων.
Ωστόσο, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων φέρεται να εμφανίζεται πιο διστακτική επί τους παρόντος καθώς ακόμη ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έχει πέσει στο επιθυμητό επίπεδο.
Η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται κρίσιμη καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους.
Rapid τεστ πριν το ξεκλείδωμα των σχολείων
Στο θέμα του ανοίγματος των σχολικών μονάδων, είχε αναφερθεί χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέροντας πως πρώτα θα γίνουν στοχευμένα τεστ και μετά θα ανοίξουν τα σχολεία.
«Στην εισήγηση των επιδημιολόγων για το κλείσιμο των σχολείων, δεν έπαιξε ρόλο η μετάδοση εντός των σχολικών αιθουσών, η οποία ήταν πολύ περιορισμένη, όπως είδαμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ρόλο έπαιξε το ενδεχόμενο, λόγω επιβάρυνσης στην κοινότητα, να μεταφερθεί ο ιός από το οικογενειακό περιβάλλον στο παιδί και μετά από το παιδί στο σχολείο. Πέφτοντας το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, γίνεται ακόμη πιο ασφαλές το σχολικό περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε.
«Πριν πάντως ανοίξουν τα σχολεία θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιο είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αλλά θα ανοίξουν τα σχολεία».
Προσεκτικές κινήσεις
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, ιδιαίτερα ως προς το «άνοιγμα» μετά το lockdown, ούτως ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα χαλαρότητας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οριακές καταστάσεις ως προς το σύστημα υγείας, όπως αυτές που βιώνει η Θεσσαλονίκη τις τελευταίες εβδομάδες.Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο πρωθυπουργός αναμένει τις εισηγήσεις και το πράσινο φως των ειδικών πριν λάβει ο ίδιος τις αποφάσεις του.
«Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν πότε θα χαλαρώσει η καραντίνα», ανέφερε μιλώντας στο MEGA, o ο πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, προσθέτοντας ότι είναι απίθανο να επανέλθουμε στις 30 Νοεμβρίου στην προτέρα κατασταση. Θα αξιολογηθεί πάντως αν θα υπάρξουν κάποια στοιχεία που θα επιτρέψουν μια μικρή και σταδιακή άρση κάποιων εκ των περιοριστικών μέτρων.
Στα θετικά στοιχεία, πάντως, συγκαταλέγονται και τα αποτελέσματα των καθημερινών μετρήσεων του ιού στα λύματα, από το ΑΠΘ και το ΕΚΠΑ, καθώς σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, οι ειδικοί εδώ και μία εβδομάδα αναφέρουν μείωση στον αριθμό του ιικού φορτίου.