Τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ), από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα, τη δυναμική που έχει αναπτύξει, την ανάγκη περαιτέρω στήριξης του συστήματος υγείας, λόγω και της σημαντικής αύξησης του αριθμού των νοσηλευομένων αλλά και την συσπείρωση του συνόλου των εργαζομένων για τη διαχείριση της κρίσης, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου, ο καθηγητής Ορθοπαιδικής του Δ.Π.Θ και διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του (ΠΓΝΑ), Γιώργος Δρόσος και ο καθηγητής παθολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μοριακής Αιματολογίας του Δ.Π.Θ. Κώστας Ρίτης.

«Είμαστε σε μία ελεγχόμενη κατάσταση. Έχουμε ακόμη κρεβάτια Covid, που μπορούμε ν' αναπτύξουμε. Τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα στη μονάδα (σ.σ. ΜΕΘ), είναι οριακά, αλλά αν χρειαστεί έχουμε προβλέψει κι εκεί ν' ανοίξουμε άλλα κρεβάτια. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας... Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν αρχίσει κι εμπλέκονται στις νοσηλευτικές πτέρυγες και γιατροί άλλων ειδικοτήτων, οι πνευμονολόγοι, υπάρχουν γιατροί που δεν μπορείτε να φανταστείτε, χειρουργικών ειδικοτήτων, ό,τι μπορούν να βοηθήσουν κι όμως βοηθούν... Έχουμε ακόμη κι άλλα περιθώρια να βοηθήσουμε. Εύχομαι να μη χειροτερέψουν τα πράγματα. Ακούγονται κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, όσον αφορά στην ελάττωση του αριθμού των κρουσμάτων. Αυτά όμως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί πώς τα εκτιμούμε και να μην χαλαρώνουμε. Έχουμε ακόμη κάποιες δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας..», δήλωσε ο καθ. Γιώργος Δρόσος, σκιαγραφώντας τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η συνεισφορά όλων στην αντιμετώπιση της κρίσης
Ο κ. Δρόσος υπογραμμίζει ότι «όχι μόνο οι διευθυντές αλλά και όλο το προσωπικό (σ.σ. από την ιατρική υπηρεσία, τη νοσηλευτική, την τεχνική και το διοικητικό), έχουν εμπλακεί και δουλεύουν ακατάπαυστα για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τον κορονοϊό. «Συνήθως προβάλλουμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές ή κάποιους και ξεχνάμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει πάρα πολύ σκληρά... Ξέρετε πόσοι άνθρωποι δουλεύουν πάνω από το ωράριό τους; Ξέρετε πόσοι άνθρωποι έχουν ζητήσει να πάνε εθελοντικά σε μονάδες Covid;...», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το νοσοκομείο δεν ασχολείται μόνο με τα Covid


«Μη δίνεται η εντύπωση ότι το νοσοκομείο ασχολείται μόνο με τα Covid και τίποτα άλλο...», σημειώνει ο κ. Δρόσος, συμπληρώνοντας ότι τα επείγοντα και τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται κανονικά, υπό αντίξοες συνθήκες, γιατί στο μυαλό χειρουργών, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών υπάρχει και το Covid, που με το επείγον τεστ δεν εξασφαλίζεται 100% ότι ο ασθενής δεν είναι θετικός. Τα ΤΕΠ που δέχονται ασθενείς... οι γυναικολόγοι, οι γυναίκες δεν σταμάτησαν να γεννάνε... Έχουμε τη μονάδα νεογνών, που είναι η μοναδική στην περιοχή και παίρνουμε δύσκολα περιστατικά απ' όλη την Α.Μ.Θ., Οι ασθενείς στο νεφρό, οι αιματολογικοί ασθενείς, που έχουμε μία εξαιρετική αιματολογική κλινική με ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, οι ογκολογικοί ασθενείς...».

Οι αλλαγές στη λειτουργία λόγω Covid

«Από τον Ιούλιο είχε προβλεφθεί ποια καινούρια Μονάδα θ' ανοίξουμε, τα υλικά που θα χρειαστούν και ο χώρος που θα εγκατασταθούν. Όταν λοιπόν φτάσαμε στο σημείο να χρειαζόμαστε καινούρια ΜΕΘ, έγινε στο χώρο της ανάνηψης... Συμπτύχθηκαν οι χειρουργικές πτέρυγες για να εξοικονομήσουμε νοσηλευτικό προσωπικό... Δεν κλείσαμε κλινικές. Αξιοποιήσαμε το νοσηλευτικό προσωπικό που με μέριμνα της νοσηλευτικής υπηρεσίας πήγαν στις κλινικές για ν' αποκτήσουν εμπειρία στις κλινικές Covid και αυτή τη στιγμή υπάρχουν νοσηλεύτριες, οι οποίες δεν είναι μεν στα Covid, αλλά υπερβάλλουν τους εαυτούς τους με ασθενείς από πέντε διαφορετικές κλινικές...», εξηγεί ο κ. Δρόσος κάνοντας ειδική μνεία στη ΜΕΘ, η οποία ενώ είχε σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί τους ασθενείς της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου, με την αύξηση των αναγκών χρειάστηκε περαιτέρω ανάπτυξη. «Αυτή τη στιγμή αυξήθηκαν οι ανάγκες. Τι θα πούμε; Δεν παίρνουμε απ' τη Δράμα; Είχαμε όμως προβλέψει πού θα πάει ο ασθενής όταν χρειαστεί ν' αναπτυχθούν... Είχαμε προβλέψει δίπλα να φτιάξουμε καινούρια μονάδα... Τον Ιανουάριο, η μονάδα είχε 16 νοσηλευτές και τώρα έχει 49. Μέχρι φέτος δεν είχε ποτέ ειδικευόμενους... τώρα καλύπτεται με επτά, ενώ άλλοι τέσσερις ειδικοί με εμπειρία σε μονάδα βοηθούν σημαντικά...».

Ο εξοπλισμός και το προσωπικό δεν ήρθαν από τον ουρανό, ήρθαν από το υπουργείο
Αναφερόμενος στις φωνές διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις που παρουσιάζει το νοσοκομείο, ο κ. Δρόσος δηλώνει πως στην αρχή της πανδημίας από το εργαστήριο «βγαίναν πολύ λίγα τεστ και είναι λογικό. Σιγά- σιγά όμως, σε λίγο χρονικό διάστημα, ήρθαν μηχανήματα, αναλώσιμα αλλά και προσωπικό. Αυτά δεν ήρθαν από τον ουρανό. Ήρθαν από το υπουργείο, από τον ΕΟΔΥ, την ΥΠΕ. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Δεν πήραμε μηχανήματα, δεν πήραμε προσωπικό, δεν το ένα, δεν το άλλο... Μη με βάζετε στην πολιτική συζήτηση που έχει ξεκινήσει "έπρεπε να πάρετε μόνιμους, γιατί πήρατε επικουρικούς...". Όταν παίρνω έναν γιατρό, δεν θα δουλέψει διαφορετικά αν είναι επικουρικό προσωπικό και διαφορετικά αν είναι μόνιμος...».


Δεν έχουμε το αλάθητο, όμως δεν είναι ώρα να γκρινιάζουμε


«Καλή είναι η κριτική... αυτό που παρακαλώ όλους τους συναδέλφους όπου και να εργάζονται... μη δίνουμε την εντύπωση ότι υπάρχουν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, μην πανικοβάλλουμε τον κόσμο όταν δεν υπάρχει λόγος... Είναι μια κατάσταση την οποία γνωρίζουμε για πρώτη φορά... Ζούμε μία κρίση, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θρηνούν νεκρούς, άνθρωποι που νοσηλεύονται και έχουν την αγωνία τους, οικογένειες που έχουν την αγωνία τους γι' αυτούς τους ασθενείς και δεν πρέπει να υπερβάλλουμε... Βεβαίως δεν έχουμε το αλάθητο και βεβαίως, όπου μας δείξετε ότι κάπου κάναμε λάθος θα το διορθώσουμε... Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα να γκρινιάζουμε...», καταλήγει ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Ρίτης εκτιμά ότι το ΠΓΝΑ, ήταν έτοιμο στη σημερινή κρίση, στο δεύτερο κύμα, καθώς είχε προετοιμαστεί από το πρώτο που ξεκίνησε το Μάρτη, τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης κλινών, όσο και εμπειρίας και γνώσεων του προσωπικού, σημειώνοντας πως σε αυτό συνέβαλε η υποστήριξη απ' όλες τις υπηρεσίες και η διοίκηση του νοσοκομείου «η οποία στήριξε όλες αυτές τις προσπάθειες...». Τέλος αναγνωρίζει ότι «λείπει προσωπικό, λείπουν γιατροί, δυνάμεις που μπορούν, που επιβάλλεται να επανδρώσουν την κρίση...Λείπουν πάρα πολλά πράγματα, τα οποία αν υπήρχαν, ή αν υπήρχε υποστήριξη σε πιο κεντρικό επίπεδο, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα..», συμπληρώνοντας ότι το γεγονός πως «πρέπει να έρθει κόσμος κι άλλος, δεν σημαίνει ότι εμείς δεν βάζουμε όλα μας τα δυνατά για να τα καταφέρουμε...».