ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Lockdown: Σε λίγες ώρες η ανακοίνωση της παράτασης - Κλειδί για το «άνοιγμα» το εμβόλιο - Πότε θα λειτουργήσουν εστίαση και λιανεμπόριο
Όλο και απομακρύνεται το σενάριο για πλήρες «άνοιγμα» της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας ενόψει των Χριστουγέννων
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λειτουργήσει ένα μέρος τουλάχιστον της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, για να δοθεί μια ανάσα στους πληττόμενους κλάδους. Πολλοί, βέβαια, είναι εκείνοι που τονίζουν ότι μια πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων, έστω και μέρος αυτών, θα οδηγήσει σε επιδείνωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και σε περαιτέρω πίεση του συστήματος υγείας που ήδη βρίσκεται στα όριά του.
Την ίδια ώρα, τα επιδημιολογικά δεδομένα δε σημειώνουν την πτώση που αναμένονταν, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες στους ειδικούς για την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, που έχουν τεθεί σε καθεστώς lockdown εδώ και ένα μήνα, τα επίπεδα κρουσμάτων παραμένουν υψηλά. Η Θεσσαλονίκη είχε 453, ενώ 54 κρούσματα είχαν οι Σέρρες. Ιδιαίτερα σοβαρή παραμένει η κατάσταση και στη Λάρισα που και πάλι είχε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (129) όπως και η Πέλλα (115), ενώ αρκετά ήταν τα κρούσματα και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως η Δράμα (79), ο Έβρος (49), η Ξάνθη (59), η Ροδόπη (40), οι Σέρρες (54), η Χαλκιδική (29), η Καβάλα (65), η Ημαθία (86), η Πιερία (71), η Κοζάνη (33) και η Φλώρινα (46).
Το αργότερο ως αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση του lockdown για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα, με αρκετούς λοιμωξιολόγους να έχουν εκφράσει ήδη την άποψη πως η παράταση θα πρέπει να πάει ως τις 21 του μηνός.
Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα δεν έχει την τροπή που αναμενόταν, αναφέρει ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ συμπληρώνει πως δεν πρέπει να γίνει καμία άρση των μέτρων, καθώς μπορεί να αποβεί καταστροφική για το ΕΣΥ.
Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε στο ΣΚΑΪ ότι μια πρόωρη άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί, θα προκαλέσει δραματικότερες εικόνες και δεδομένα από αυτά που ήδη αντιμετωπίζουμε, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν ακόμη και τους 900.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς με αυτό τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Για να αρθεί το lockdown, ο αριθμός των διασωληνωμένων πρέπει να είναι διψήφιος. Από τους 95 στις 25 Οκτωβρίου φτάσαμε στους 600 που είναι σημείο συναγερμού στις 27-28 Νοεμβρίου, σε λίγες μόνο εβδομάδες. Αν κάνουμε ένα βήμα πρόωρο, αυτό που θα συμβεί είναι να έχουμε μια υποτροπή του δεύτερου κύματος, το οποίο θα φουσκώσει ακόμα περισσότερο. Είμαστε στο σημείο, όπου πλέον θα υπάρξει έκρηξη, διότι αν οι 600 γίνουν 900, το οποίο πλέον δεν είναι απίθανο, οι δυνατότητες θα έχουν ξεπεραστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε δε ότι «αν δεν είχαμε τα μέτρα, σήμερα οι διασωληνωμένοι θα ήταν τετραψήφιοι και τα κρούσματα πενταψήφια», ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν μια χώρα που έχει στήριξη από τις γειτονικές χώρες, «ώστε να βάλουμε στο τρένο κάποιους ασθενείς και να τους στείλουμε να νοσηλευτούν πχ στη Γερμανία».
Ο κ. Εξαδάκτυλος επανέλαβε ότι η διάδοση του ιού είναι τεράστια, η κοινωνία είναι στα όρια της υπερκόπωσης και για αυτό υπάρχει δυσκολία στην τήρηση των μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πρέπει να οργανωθεί καλύτερα η εμβολιαστική καμπάνια.
Τέλος είπε ότι για να «χτιστεί» ένα τείχος προστασίας απέναντι στον ιό και να είμαστε ασφαλείς, θα πρέπει να εμβολιαστούν 3-4 εκατ. άνθρωποι και ο χρόνος που απαιτείται είναι 1,5-2 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών.
Η στιγμή που θα ανοίξουν τα νυχτερινά κέντρα και μπαρ «θα αργήσει λίγο» τονίζει ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊό, Νικόλαος Σύψας, τονίζοντας ότι «η διασκέδαση δυστυχώς είναι υπερμεταδότης του ιού».
Προειδοποιεί δε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», πως όταν ανοίξει η κοινωνία, όσο ανοίξει, την ίδια μέρα θα αρχίσει ξανά η μετάδοση του ιού και η διασπορά του και μετά από δύο εβδομάδες θα δούμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων.
Συνεπώς δεν είναι τόσο εύκολο κι απλό να ανοίξουν τα πάντα. Πρέπει να ανοίγει μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο και εφ΄οσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και κυρίως το σύστημα υγείας.
«Όσο και να θέλουμε υπάρχουν σκληρά νούμερα και κάποιες αντικειμενικές αλήθειες που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε» είπε αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και οι ΜΕΘ από ασθενείς με κορωνοϊο.
«Δεν έχουμε διαστροφή να κλείσουμε τα πάντα, προσπαθούμε να περισώσουμε ανθρώπινες ζωές» είπε με έμφαση.
Αναφέρθηκε εξάλλου στους λόγους για τους οποίους δεν βλέπουμε να πέφτουν τα κρούσματα: Στη μεγάλη διασπορά που έγινε από τον Οκτώβριο, στο γεγονός ότι το «lockdown» που κάνουμε δεν είναι πολύ βαρύ αλλά light και στον καιρό που ψυχραίνει και τα παράθυρα κλείνουν. «Μπήκαμε στα σπίτια μας με τον κορωνοϊό στο δεύτερο κύμα, κουβαλώντας τον ιό και διασπείροντας τον στις οικογένειές μας», τονίζει ο κ. Σύψας.
Το δεύτερο κύμα ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν πολύ σκληρό και πρέπει να το διαχειριστούμε με προσοχή.
Ειδικότερα για το lockdown μετά τον Οκτώβριο τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με του Μαρτίου, αναφερόμενος για παράδειγμα στο μποτιλιάρισμα που υπάρχει στους δρόμους και στην μεγάλη κινητικότητα του κόσμου. «Η κινητικότητα σημαίνει διασπορά» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δίνονται πολλές επιλογές στους πολίτες αναφορικά με τα sms.
Το μόνο μέσο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό μέχρι την Άνοιξη είναι το lockdown, το οποίο είναι αποτελεσματικό όταν είναι πολύ ισχυρό. Από την άλλη πλευρά ο κόσμος έχει κουραστεί κι αγανακτήσει, συνεπώς δεν θα πρέπει να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα αλλά να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν,υπογράμμισε ο κ. Σύψας. Οι πολίτες θα πρέπει να πουν «όχι» στην κατάχρηση των sms και στις συγκεντρώσεις στα σπίτια.
Σημείωσε εξάλλου ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown «ακορντεόν». Στόχος είναι έστω με αυτήν την λύση να φθάσουμε στην Άνοιξη χωρίς απώλειες.
Σχετικά με την εισήγηση που θα κάνει, τονίζει ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία από τα κρούσματα και την κατάσταση στις ΜΕΘ “τα πράγματα δεν φαίνονται αισιόδοξα για αυτήν την εβδομάδα”. «Η πίεση στο σύστημα υγείας θα δείξει πώς θα ανοίξουμε. Εάν η κάλυψη των ΜΕΘ πέσει από το 86% που είναι σήμερα κάτω από το 70% τότε μπορούμε να συζητήσουμε λελογισμένο άνοιγμα». «Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτός είναι ο πιο ισχυρός δείκτης για να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον» σημείωσε. Εάν οι διασωληνωμένοι ήταν κάτω από 500 θα ανοίγαμε πιο εύκολα, συμπλήρωσε.
Τέλος Ανοιξης με αρχές καλοκαιριού θα χαλαρώσουμε λόγω εμβολιασμών. Τον Ιανουάριο αναμένονται να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί, ενώ όπως εκτιμά, μέτρα θα έχουμε μέχρι το καλοκαίρι.
Κάλεσε όλους και ιδίως τους νέους να εμβολιαστούν ώστε να χτίσουμε τείχος ανοσίας. «Εάν εγκριθεί το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές και θα εμβολιαστώ πρώτος» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος σημείωσε πως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός στην Ελλάδα, αλλά αυτό θα συμβεί στην πράξη.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πιο επίμονο, ο ιός βρίσκεται στη κοινότητα και είναι ανθεκτικός, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον δημοσιογράφο Θανο Πλεύρη, ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.
Τόνισε ότι στη Βόρεια Ελλάδα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα νωρίτερα είπε ωστόσο ότι δεν υπήρχε κατά πλειοψηφία σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών
Ο κ. Πλεύρης είπε πως παρά τις πιέσεις το σύστημα υγείας έχει αντέξει.
Αναφορικά με την ανησυχία στους πολίτες για τους εμβολιασμούς ο βουλευτής είπε πως το κάθε εμβόλιο περνά από 4 φάσεις και συνέστησε στον πληθυσμό να εμβολιαστεί.
Ανέφερε μάλιστα πως οι υπουργοί δεν θα έπρεπε να αναφέρονται σε ημερομηνίες άρσης των περιορισμών λέγοντας ότι σωστά κόπηκε η σχετική δημόσια συζήτηση.
Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ, είπε έγινε πρόεδρος το 2016 με εισήγηση του τότε προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και το 2020 ανακάλυψε ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του.
Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καταλάβει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.
Με τρόμο ακούν οι υγειονομικοί τις συζητήσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική, σύμφωνα με τον Διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη Νίκο Καπραβέλο.
«Εγώ βλέπω έναν μαραθώνιο. Δεν είναι αγώνας δρόμου ή ταχύτητας να ανοίξουμε 14 ή 21» τόνισε και εκτίμησε ότι θα πρέπει τα περιοριστικά μέτρα να υπάρχουν έως ότου βγει το εμβόλιο. Πρόσθεσε ότι αντί η η συζήτηση να αφορά ποια περιοριστικά μέτρα θα αρθούν θα πρέπει να συζητηθεί ποια τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε για να περιορίσουμε την διασπορά.
Ο κ. Καπραβέλος περιέγραψε νοσηλεύτριες να κλαίνε όταν πρέπει μετά από ώρες δουλειάς να μπαίνουν μέσα στις κλίνες γιατί δεν υπάρχει άλλο προσωπικό και ο ασθενείς τις έχει ανάγκη και πως απελπίζονται ή τα χάνουν όταν δεν βρίσκουν μάσκα στο συρτάρι.
«Η πολιτεία εύκολα χειροκροτεί τον ήρωα, αλλά όταν είναι να πάρει μέτρα υπέρ των ανθρώπων αυτών, ακόμη διστάζει και σήμερα συζητάμε για ανθυγιεινό επίδομα. Αν είναι δυνατόν» είπε ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σήμερα η εφημερία στο Παπανικολάου ξεκινά χωρίς να υπάρχει διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ κάτι που είναι όπως είπε αδιανόητο. Χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό ακόμη και νέοι άνθρωποι ενώ είναι μεγάλη η κόπωση του προσωπικού, σωματική και ψυχική.
Κληθείς να σχολιάσει γιατί δεν πέφτουν τα νούμερα της πανδημίας, είπε ότι η διασπορά είναι τόσο μεγάλη γιατί πλέον είναι μέσα στην οικογένεια και κανένα κρούσμα που φτάνει πλέον στα νοσοκομεία δεν είναι ορφανό.
Συνεπώς δύο είναι τα ζητήματα: είτε οι πολίτες δεν εφαρμόζουν τα αυτοπεριοριστικά μέτρα είτε τα μέτρα της πολιτείας είναι ανεπαρκή και δεν φτάνουν.
Ο κ. Καπραβέλος χαρακτήρισε ξεπερασμένη την τακτική που εφαρμόζεται για τον περιορισμό της μετάδοσης και είπε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για κανένα άνοιγμα σε καμία περιοχή είτε είναι στο κόκκινο, είτε στο πορτοκαλί, είτε στο πράσινο. Εάν θέλουμε να ανοίξουν κάποιοι τομείς, ανέφερε, πρέπει να γίνεται ανίχνευση του ιού και στοχευμένη καραντίνα σε όλη την Ελλάδα. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει όπως σε άλλες χώρες να γίνονται πολλά τεστ, να περιορίζονται όσοι νοσούν και με δειλά - δειλά βήματα να ανοίξουν κάποιοι τομείς.
Η πολιτεία πρόσθεσε πρέπει να απελευθερώσει τους γιατρούς σχετικά με τα διαγνωστικά τεστ καθώς ακόμη και με 40 ευρώ αρκετοί δυσκολεύονται να τα κάνουν.
Στη συνέχεια απευθύνθηκε σε όλους εκείνους που έχουν κάποιο δικό τους άτομο μέσα στις ΜΕΘ λέγοντας ότι «ο βουβός πόνος τους είναι και δικός μας».
Τόνισε ότι το προσωπικό είναι δίπλα στους ανθρώπους τους παρότι δεν ξέρει ούτε το όνομά τους και κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τους σώσουν. «Οι εντατικολόγοι δεν φοβούνται τον θάνατο. Να το ξέρουν οι συμπολίτες μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, σημείωσε ότι με βάση την πορεία της πανδημίας μέχρι τώρα είναι αδύνατο να φτάσουμε τον στόχο των 500 κρουσμάτων που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
«Αν αυτός είναι ο στόχος, πρέπει να περιμένουμε άλλες περίπου 15 ημέρες μετά τις 21 του μήνα».
Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι είναι επικίνδυνο να «ανοίξει» η χώρα την επόμενη εβδομάδα, ενώ αφήνει ένα πολύ μικρό παράθυρο για προσεκτικό άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα.
Ο καθηγητής τόνισε ότι δε θα κάνουμε ρεβεγιόν Χριστουγέννων όπως τις προηγούμενες χρονιές, ενώ θα πρέπει να ξεχάσουμε γιορτές σε μαγαζιά.
Αναφερόμενος στην ιχνηλάτηση, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο το οποίο δε θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται.
«Η προσπάθεια να κάνει κανείς από τη μια μεριά αντιπροσωπευτική δειγματοληψία και από την άλλη πιο στοχευμένα τεστ έτσι ώστε να χτυπήσει περιοχές που μπαίνουν το ‘κόκκινο’, θα είναι ένα ακόμη όφελος».
καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να δείχνουν πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να υποχωρήσει παρά το lockdown και τους αυστηρούς περιορισμούς.Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λειτουργήσει ένα μέρος τουλάχιστον της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, για να δοθεί μια ανάσα στους πληττόμενους κλάδους. Πολλοί, βέβαια, είναι εκείνοι που τονίζουν ότι μια πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων, έστω και μέρος αυτών, θα οδηγήσει σε επιδείνωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και σε περαιτέρω πίεση του συστήματος υγείας που ήδη βρίσκεται στα όριά του.
Την ίδια ώρα, τα επιδημιολογικά δεδομένα δε σημειώνουν την πτώση που αναμένονταν, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες στους ειδικούς για την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, που έχουν τεθεί σε καθεστώς lockdown εδώ και ένα μήνα, τα επίπεδα κρουσμάτων παραμένουν υψηλά. Η Θεσσαλονίκη είχε 453, ενώ 54 κρούσματα είχαν οι Σέρρες. Ιδιαίτερα σοβαρή παραμένει η κατάσταση και στη Λάρισα που και πάλι είχε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (129) όπως και η Πέλλα (115), ενώ αρκετά ήταν τα κρούσματα και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως η Δράμα (79), ο Έβρος (49), η Ξάνθη (59), η Ροδόπη (40), οι Σέρρες (54), η Χαλκιδική (29), η Καβάλα (65), η Ημαθία (86), η Πιερία (71), η Κοζάνη (33) και η Φλώρινα (46).
Το αργότερο ως αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση του lockdown για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα, με αρκετούς λοιμωξιολόγους να έχουν εκφράσει ήδη την άποψη πως η παράταση θα πρέπει να πάει ως τις 21 του μηνός.
Κίνδυνος να αγγίξουν τους 900 οι διασωληνωμένοι
Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα δεν έχει την τροπή που αναμενόταν, αναφέρει ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ συμπληρώνει πως δεν πρέπει να γίνει καμία άρση των μέτρων, καθώς μπορεί να αποβεί καταστροφική για το ΕΣΥ.
Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε στο ΣΚΑΪ ότι μια πρόωρη άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί, θα προκαλέσει δραματικότερες εικόνες και δεδομένα από αυτά που ήδη αντιμετωπίζουμε, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν ακόμη και τους 900.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς με αυτό τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Για να αρθεί το lockdown, ο αριθμός των διασωληνωμένων πρέπει να είναι διψήφιος. Από τους 95 στις 25 Οκτωβρίου φτάσαμε στους 600 που είναι σημείο συναγερμού στις 27-28 Νοεμβρίου, σε λίγες μόνο εβδομάδες. Αν κάνουμε ένα βήμα πρόωρο, αυτό που θα συμβεί είναι να έχουμε μια υποτροπή του δεύτερου κύματος, το οποίο θα φουσκώσει ακόμα περισσότερο. Είμαστε στο σημείο, όπου πλέον θα υπάρξει έκρηξη, διότι αν οι 600 γίνουν 900, το οποίο πλέον δεν είναι απίθανο, οι δυνατότητες θα έχουν ξεπεραστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε δε ότι «αν δεν είχαμε τα μέτρα, σήμερα οι διασωληνωμένοι θα ήταν τετραψήφιοι και τα κρούσματα πενταψήφια», ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν μια χώρα που έχει στήριξη από τις γειτονικές χώρες, «ώστε να βάλουμε στο τρένο κάποιους ασθενείς και να τους στείλουμε να νοσηλευτούν πχ στη Γερμανία».
Ο κ. Εξαδάκτυλος επανέλαβε ότι η διάδοση του ιού είναι τεράστια, η κοινωνία είναι στα όρια της υπερκόπωσης και για αυτό υπάρχει δυσκολία στην τήρηση των μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πρέπει να οργανωθεί καλύτερα η εμβολιαστική καμπάνια.
Τέλος είπε ότι για να «χτιστεί» ένα τείχος προστασίας απέναντι στον ιό και να είμαστε ασφαλείς, θα πρέπει να εμβολιαστούν 3-4 εκατ. άνθρωποι και ο χρόνος που απαιτείται είναι 1,5-2 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών.
«Κλειδί» το 70% στην κάλυψη των ΜΕΘ
Η στιγμή που θα ανοίξουν τα νυχτερινά κέντρα και μπαρ «θα αργήσει λίγο» τονίζει ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊό, Νικόλαος Σύψας, τονίζοντας ότι «η διασκέδαση δυστυχώς είναι υπερμεταδότης του ιού».
Προειδοποιεί δε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», πως όταν ανοίξει η κοινωνία, όσο ανοίξει, την ίδια μέρα θα αρχίσει ξανά η μετάδοση του ιού και η διασπορά του και μετά από δύο εβδομάδες θα δούμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων.
Συνεπώς δεν είναι τόσο εύκολο κι απλό να ανοίξουν τα πάντα. Πρέπει να ανοίγει μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο και εφ΄οσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και κυρίως το σύστημα υγείας.
«Όσο και να θέλουμε υπάρχουν σκληρά νούμερα και κάποιες αντικειμενικές αλήθειες που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε» είπε αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και οι ΜΕΘ από ασθενείς με κορωνοϊο.
«Δεν έχουμε διαστροφή να κλείσουμε τα πάντα, προσπαθούμε να περισώσουμε ανθρώπινες ζωές» είπε με έμφαση.
Αναφέρθηκε εξάλλου στους λόγους για τους οποίους δεν βλέπουμε να πέφτουν τα κρούσματα: Στη μεγάλη διασπορά που έγινε από τον Οκτώβριο, στο γεγονός ότι το «lockdown» που κάνουμε δεν είναι πολύ βαρύ αλλά light και στον καιρό που ψυχραίνει και τα παράθυρα κλείνουν. «Μπήκαμε στα σπίτια μας με τον κορωνοϊό στο δεύτερο κύμα, κουβαλώντας τον ιό και διασπείροντας τον στις οικογένειές μας», τονίζει ο κ. Σύψας.
Το δεύτερο κύμα ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν πολύ σκληρό και πρέπει να το διαχειριστούμε με προσοχή.
Ειδικότερα για το lockdown μετά τον Οκτώβριο τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με του Μαρτίου, αναφερόμενος για παράδειγμα στο μποτιλιάρισμα που υπάρχει στους δρόμους και στην μεγάλη κινητικότητα του κόσμου. «Η κινητικότητα σημαίνει διασπορά» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δίνονται πολλές επιλογές στους πολίτες αναφορικά με τα sms.
Το μόνο μέσο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό μέχρι την Άνοιξη είναι το lockdown, το οποίο είναι αποτελεσματικό όταν είναι πολύ ισχυρό. Από την άλλη πλευρά ο κόσμος έχει κουραστεί κι αγανακτήσει, συνεπώς δεν θα πρέπει να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα αλλά να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν,υπογράμμισε ο κ. Σύψας. Οι πολίτες θα πρέπει να πουν «όχι» στην κατάχρηση των sms και στις συγκεντρώσεις στα σπίτια.
Σημείωσε εξάλλου ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown «ακορντεόν». Στόχος είναι έστω με αυτήν την λύση να φθάσουμε στην Άνοιξη χωρίς απώλειες.
Σχετικά με την εισήγηση που θα κάνει, τονίζει ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία από τα κρούσματα και την κατάσταση στις ΜΕΘ “τα πράγματα δεν φαίνονται αισιόδοξα για αυτήν την εβδομάδα”. «Η πίεση στο σύστημα υγείας θα δείξει πώς θα ανοίξουμε. Εάν η κάλυψη των ΜΕΘ πέσει από το 86% που είναι σήμερα κάτω από το 70% τότε μπορούμε να συζητήσουμε λελογισμένο άνοιγμα». «Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτός είναι ο πιο ισχυρός δείκτης για να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον» σημείωσε. Εάν οι διασωληνωμένοι ήταν κάτω από 500 θα ανοίγαμε πιο εύκολα, συμπλήρωσε.
Τέλος Ανοιξης με αρχές καλοκαιριού θα χαλαρώσουμε λόγω εμβολιασμών. Τον Ιανουάριο αναμένονται να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί, ενώ όπως εκτιμά, μέτρα θα έχουμε μέχρι το καλοκαίρι.
Κάλεσε όλους και ιδίως τους νέους να εμβολιαστούν ώστε να χτίσουμε τείχος ανοσίας. «Εάν εγκριθεί το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές και θα εμβολιαστώ πρώτος» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος σημείωσε πως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός στην Ελλάδα, αλλά αυτό θα συμβεί στην πράξη.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πιο επίμονο
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πιο επίμονο, ο ιός βρίσκεται στη κοινότητα και είναι ανθεκτικός, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον δημοσιογράφο Θανο Πλεύρη, ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.
Τόνισε ότι στη Βόρεια Ελλάδα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα νωρίτερα είπε ωστόσο ότι δεν υπήρχε κατά πλειοψηφία σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών
Ο κ. Πλεύρης είπε πως παρά τις πιέσεις το σύστημα υγείας έχει αντέξει.
Αναφορικά με την ανησυχία στους πολίτες για τους εμβολιασμούς ο βουλευτής είπε πως το κάθε εμβόλιο περνά από 4 φάσεις και συνέστησε στον πληθυσμό να εμβολιαστεί.
Ανέφερε μάλιστα πως οι υπουργοί δεν θα έπρεπε να αναφέρονται σε ημερομηνίες άρσης των περιορισμών λέγοντας ότι σωστά κόπηκε η σχετική δημόσια συζήτηση.
Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ, είπε έγινε πρόεδρος το 2016 με εισήγηση του τότε προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και το 2020 ανακάλυψε ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του.
Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καταλάβει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.
Νοσηλεύτριες κλαίνε μετά από ώρες δουλειάς
Με τρόμο ακούν οι υγειονομικοί τις συζητήσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική, σύμφωνα με τον Διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη Νίκο Καπραβέλο.
«Εγώ βλέπω έναν μαραθώνιο. Δεν είναι αγώνας δρόμου ή ταχύτητας να ανοίξουμε 14 ή 21» τόνισε και εκτίμησε ότι θα πρέπει τα περιοριστικά μέτρα να υπάρχουν έως ότου βγει το εμβόλιο. Πρόσθεσε ότι αντί η η συζήτηση να αφορά ποια περιοριστικά μέτρα θα αρθούν θα πρέπει να συζητηθεί ποια τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε για να περιορίσουμε την διασπορά.
Ο κ. Καπραβέλος περιέγραψε νοσηλεύτριες να κλαίνε όταν πρέπει μετά από ώρες δουλειάς να μπαίνουν μέσα στις κλίνες γιατί δεν υπάρχει άλλο προσωπικό και ο ασθενείς τις έχει ανάγκη και πως απελπίζονται ή τα χάνουν όταν δεν βρίσκουν μάσκα στο συρτάρι.
«Η πολιτεία εύκολα χειροκροτεί τον ήρωα, αλλά όταν είναι να πάρει μέτρα υπέρ των ανθρώπων αυτών, ακόμη διστάζει και σήμερα συζητάμε για ανθυγιεινό επίδομα. Αν είναι δυνατόν» είπε ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σήμερα η εφημερία στο Παπανικολάου ξεκινά χωρίς να υπάρχει διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ κάτι που είναι όπως είπε αδιανόητο. Χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό ακόμη και νέοι άνθρωποι ενώ είναι μεγάλη η κόπωση του προσωπικού, σωματική και ψυχική.
Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα
Κληθείς να σχολιάσει γιατί δεν πέφτουν τα νούμερα της πανδημίας, είπε ότι η διασπορά είναι τόσο μεγάλη γιατί πλέον είναι μέσα στην οικογένεια και κανένα κρούσμα που φτάνει πλέον στα νοσοκομεία δεν είναι ορφανό.
Συνεπώς δύο είναι τα ζητήματα: είτε οι πολίτες δεν εφαρμόζουν τα αυτοπεριοριστικά μέτρα είτε τα μέτρα της πολιτείας είναι ανεπαρκή και δεν φτάνουν.
Ο κ. Καπραβέλος χαρακτήρισε ξεπερασμένη την τακτική που εφαρμόζεται για τον περιορισμό της μετάδοσης και είπε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για κανένα άνοιγμα σε καμία περιοχή είτε είναι στο κόκκινο, είτε στο πορτοκαλί, είτε στο πράσινο. Εάν θέλουμε να ανοίξουν κάποιοι τομείς, ανέφερε, πρέπει να γίνεται ανίχνευση του ιού και στοχευμένη καραντίνα σε όλη την Ελλάδα. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει όπως σε άλλες χώρες να γίνονται πολλά τεστ, να περιορίζονται όσοι νοσούν και με δειλά - δειλά βήματα να ανοίξουν κάποιοι τομείς.
Η πολιτεία πρόσθεσε πρέπει να απελευθερώσει τους γιατρούς σχετικά με τα διαγνωστικά τεστ καθώς ακόμη και με 40 ευρώ αρκετοί δυσκολεύονται να τα κάνουν.
Στη συνέχεια απευθύνθηκε σε όλους εκείνους που έχουν κάποιο δικό τους άτομο μέσα στις ΜΕΘ λέγοντας ότι «ο βουβός πόνος τους είναι και δικός μας».
Τόνισε ότι το προσωπικό είναι δίπλα στους ανθρώπους τους παρότι δεν ξέρει ούτε το όνομά τους και κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τους σώσουν. «Οι εντατικολόγοι δεν φοβούνται τον θάνατο. Να το ξέρουν οι συμπολίτες μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Lockdown μέχρι τον Ιανουάριο για να φτάσουμε τα 500 κρούσματα
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, σημείωσε ότι με βάση την πορεία της πανδημίας μέχρι τώρα είναι αδύνατο να φτάσουμε τον στόχο των 500 κρουσμάτων που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
«Αν αυτός είναι ο στόχος, πρέπει να περιμένουμε άλλες περίπου 15 ημέρες μετά τις 21 του μήνα».
Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι είναι επικίνδυνο να «ανοίξει» η χώρα την επόμενη εβδομάδα, ενώ αφήνει ένα πολύ μικρό παράθυρο για προσεκτικό άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα.
«Είναι λάθος να ανοίξουμε στις 14».
Ο καθηγητής τόνισε ότι δε θα κάνουμε ρεβεγιόν Χριστουγέννων όπως τις προηγούμενες χρονιές, ενώ θα πρέπει να ξεχάσουμε γιορτές σε μαγαζιά.
Εξαιρετικό εργαλείο η ιχνηλάτηση
Αναφερόμενος στην ιχνηλάτηση, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο το οποίο δε θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται.
«Η προσπάθεια να κάνει κανείς από τη μια μεριά αντιπροσωπευτική δειγματοληψία και από την άλλη πιο στοχευμένα τεστ έτσι ώστε να χτυπήσει περιοχές που μπαίνουν το ‘κόκκινο’, θα είναι ένα ακόμη όφελος».