Xθες Πέμπτη, ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, η παράταση του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα, έως δηλαδή τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου. Τα καλπάζοντα επιδημιολογικά δεδομένα (ο σταθερά υψηλός αριθμός διασωληνωμένων και νεκρών, καθώς επίσης και τα ημερήσια κρούσματα που καμία πτωτική τάση δεν παρουσιάζουν) δημιουργούν μια εικόνα ότι η πλήρης άρση του lockdown είναι ένα πολύ μακρινό σενάριο.

Μπορεί να ανακοινώθηκε νέα παράταση του lockdown, αλλά τις οριστικές αποφάσεις αναμένεται να τις λάβει ο πρωθυπουργός στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Επίσης, οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην υπάρξει πρόωρο άνοιγμα τόσο στα σχολεία και στα εμπορικά καταστήματα, καθώς μετά από ένα μήνα lockdown τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι στα επίπεδα που προσδοκώνταν. Και με αυτά τα δεδομένα, όπως τόνισε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, «δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση μέτρων».

Πάντως κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι εντελώς διαφορετικά, λόγω του κοροναϊού, και δεν θα τα γιορτάσουμε όπως τις άλλες χρονιές.

Ανοίγουν στις 7 Δεκεμβρίου τα εποχιακά καταστήματα

Ανοίγουν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ.

Συνολικά 110 καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ γενικότερα για το λιανεμπόριο, η κατάσταση παραμένει ρευστή, καθώς δεν αποκλείεται ακόμη το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καταστήματα στις γιορτές, ωστόσο, αν γίνει αυτό, θα συμβεί με πολύ αυστηρά μέτρα.

Με αυστηρά μέτρα θα λειτουργήσουν ωστόσο και τα καταστήματα με εποχικά είδη καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν με την μέθοδο click away. Αυτό σημαίνει πως οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν τις αγορές τους online και στη συνέχεια να πηγαίνουν στα καταστήματα προκειμένου να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους. Αν η κατάσταση το επιτρέψει, δεν αποκλείεται οι καταναλωτές να μπορούν να ψωνίζουν και στο κατάστημα, αλλά με πολύ αυστηρά μέτρα.

Τι ισχύει για λιανεμπόριο κι εστίαση

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση ούτε καν τη συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων.

Το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η χώρα «έδειξε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως νυχτερινή διασκέδαση και μπαρ θα ανοίξουν ξανά μόνο όταν έχουμε εμβόλιο, ενώ το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει προς τα τέλη Δεκεμβρίου, μόνο με κανόνες και εφόσον η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάσει σαφή βελτίωση.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα περιορισμού θα παραμείνουν σε πλήρη ισχύ μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, δηλαδή για δύο ακόμη εβδομάδες, πρεμιέρα στην επάνοδο προς την κανονικότητα κάνουν τη Δευτέρα κάποια μεμονωμένα εμπορικά καταστήματα.


Σκέψεις υπάρχουν να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια, με αυστηρά μέτρα. Όμως εάν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα, η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα δύσκολο δίλημμα.

Είναι επίσης οριστικό πως δεν θα ανοίξει η εστίαση πριν τις γιορτές και η νυχτερινή διασκέδαση θα αργήσει ακόμη περισσότερο.

Την ίδια στιγμή, έντονη πίεση ασκούν τις τελευταίες ώρες και οι ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων, ώστε να επαναλειτουργήσουν στις 7 Δεκεμβρίου. Με νέα επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς, η Σύμπραξη των Εκδοτών ζητά το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων την επόμενη Δευτέρα, καθώς «αυτό ακριβώς συμβαίνει σε 37 τουλάχιστον ευρωπαϊκές και μη χώρες, όπου τα βιβλιοπωλεία κατατάσσονται στα καταστήματα ζωτικής ανάγκης», καταλήγουν.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να μπορέσει να δώσει ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα για τους υπόλοιπους κλάδους την ερχόμενη εβδομάδα, όμως φυσικά όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας. Με τα σημερινά δεδομένα, τα SMS και ο περιορισμός κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες θα παραμείνουν.

Σε κάθε περίπτωση το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για μια αναμενόμενη απόφαση, αφού ακόμα η κατάσταση στη χώρα μας παραμένει ρευστή.

Στις 14 Δεκεμβρίου το άνοιγμα των κομμωτηρίων

Ενας άλλος κλάδος που αναμένεται να ανοίξει νωρίτερα, είναι τα κομμωτήρια. Στην κυβέρνηση εξετάζεται το σενάριο να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου, καθώς τα κομμωτήρια δεν ήταν από τον κλάδο που αποτελούσε αιτία διασποράς του κορωνοϊού. Αν επιτραπεί να λειτουργήσουν ξανά πριν τις γιορτές, θα ισχύει ότι και πριν, δηλαδή επίσκεψη μόνο με ραντεβού και περιορισμένος αριθμός ατόμων εντός των χώρων (τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον, απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας και εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού).

Τι γίνεται με τα σχολεία

Γρίφος παραμένει το άνοιγμα των σχολείων, καθώς, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και από δημόσιες τοποθετήσεις λοιμωξιολόγων, στην επιτροπή υπάρχει διχογνωμία ως προς τον χρόνο επιστροφής των μαθητών στα θρανία τους.

Μετά και τη χθεσινή αρνητική εισήγηση των ειδικών για επαναλειτουργία των σχολείων πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε άνοιγμα των σχολείων κατευθείαν τη νέα χρονιά. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να έχει κλείσει για τα γυμνάσια και τα λύκεια, όχι όμως και για τα δημοτικά.


Άλλωστε και στην απόφαση για κλείσιμο των σχολείων, η κυβέρνηση κινήθηκε σε άλλο χρόνο σε ό,τι αφορά τις μικρές τάξεις και ηλικίες, και τα δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί έκλεισαν αργότερα από τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, οπότε η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

                                                         Άνοιγμα των βιβλιοπωλείων μαζί με τα εποχικά καταστήματα ζητούν οι εκδότες

Νέο αίτημα για το άνοιγμα το βιβλιοπωλείων απευθύνει η Σύμπραξη των Εκδοτών με μία ακόμη επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, στον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Στυλιανό Πέτσα και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νικόλαο Χαρδαλιά. Οι εκδότες ζητούν να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, μαζί με τα εποχικά καταστήματα χριστουγεννιάτικων ειδών, όπως ακριβώς συμβαίνει σε 37 τουλάχιστον ευρωπαϊκές και μη χώρες, όπου τα βιβλιοπωλεία κατατάσσονται στα καταστήματα ζωτικής ανάγκης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα οφέλη μια τέτοιας απόφαης θα είναι πολλά και σημαντικά. Μεταξύ αυτών η στήριξη όσων από τους συμπολίτες μας δεν έχουν εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες για να αποκτήσουν πρόσβαση στο βιβλίο, η αποφυγή των ολιγοπωλιακών καταστάσεων που έχουν κάνει την εμφάνισή τους με την παραγγελία βιβλίων μόνο μέσω των μεγάλων ιστοσελίδων αλλά και η αποφόρτιση των εταιρειών ταχυμεταφορών. Επιπλέον, υπενθυμίζουν πως η πλειοψηφία των περιφερειακών βιβλιοπωλείων, εκτός βιβλίου, πωλούν και εποχιακά Χριστουγεννιάτικα είδη, επομένως τίθεται και θέμα «αθέμιτου ανταγωνισμού» βάσει του οποίου απαγορεύτηκαν οι πωλήσεις αυτών των ειδών στα σούπερ μάρκετ.

«Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αντιθέτως θα ωφελήσει την ψυχική υγεία των πολιτών της χώρας. Οι εκδότες ελπίζουμε ότι θα εισακουστούμε και μαζί με εμάς όλοι όσοι επιθυμούν την ανεκτίμητη συντροφιά του βιβλίου στο επίπονο διάστημα που διανύουμε» επισημαίνουν.