ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κίττας (καθηγητής Ιατρικής) στα Παραπολιτικά 90,1: Τα MRNA εμβόλια είναι μια τεχνολογία καινούργια που θα την έχουμε μπροστά μας και θα την χρησιμοποιούμε
Για το ελληνικό rapid test
ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε κοντά μας, είναι μεγάλη μου τιμή. Ήθελα να σας ρωτήσω πριν ξεκινήσουμε να μας πείτε όλα αυτά για αυτή τη μεγάλη επιτυχία το να κάνει η μικρή Ελλάδα με την μεγάλη παράδοση αυτή την εφεύρεση tι είναι ακριβώς αυτή η «Εμβληματική Δράση»;
«Η Εμβληματική Δράση πήρε το όνομα όπως πολλές άλλες δράσεις της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας δεν σημαίνει κάτι. Μια δράση η οποία έχει πάρα πολλούς συμμετέχοντες και προκηρύσσεται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας δίνουν συνήθως όταν προσδοκούν κάποιο σημαντικό όφελος να χρησιμοποιούν τον τίτλο εμβληματική δράση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κίττας.
«Η ουσία όμως της εμβληματικής δράσης αυτής καθεαυτής για την οποία μιλάμε τώρα, και η οποία δημιουργήθηκε για να συμμετέχει και η Ελλάδα στη μάχη κατά του κοροναϊού έχει μια μικρή ιστορία. Εκεί γύρω στον Απρίλιο όταν άρχισαν σιγά-σιγά να φουντώνουν τα θέματα με τον κοροναϊό και να έχουμε τους πρώτους ασθενείς και δυστυχώς τις πρώτες απώλειες, δημιουργηθήκαν μικρά κέντρα από ερευνητές τα οποία προσπαθούσαν μόνα τους να δώσουν τη μάχη τους εναντίον του κοροναϊου, κάπου εκεί έβαλα και εγώ λίγο το χεράκι μου και συνασπιστήκαμε και κατατέθηκε μια πρόταση στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας για τις δικές μας ελληνικές προτάσεις το πώς θα αντιμετωπίσουμε τον κοροναϊό», διευκρίνισε ο ίδιος.
«Να μην ξεχνάμε ότι εκείνη την περίοδο και η Ελλάδα και η παγκόσμια κοινότητα στερείτο πολλών πραγμάτων, δεν είχαμε γάντια, δεν είχαμε μάσκες, δεν είχαμε τα μοριακά τεστ, δεν είχαμε τίποτα και οπωσδήποτε οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι διάφορες βιομηχανίες παρήγαγαν ότι ήταν να παράξουν, το δίνανε στο εμπόριο αλλά το κάθε κράτος έφτιαξε και δικές του μονάδες ώστε να μπορέσει να φτιάξει και να δημιουργήσει τα δικά της εγχώρια προϊόντα.
Έτσι δημιουργήθηκε αυτή η δράση, είχε την έγκριση του πρωθυπουργού, είχε την έγκριση της Γενικής Γραμματείας και αρχίσαμε από εκεί και πέρα να φτιάχνουμε διάφορα πράγματα. Μιλάμε για τα rapid test αλλά το πρώτο πράγμα που δημιουργήθηκε ταχύτατα ήταν το λεγόμενο ‘’σπιτικό’’ μοριακό τεστ. Αυτό το μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού, το έχουμε δημιουργήσει με μια πρωτότυπη τεχνική η οποία γίνεται καθαρά μέσα στα ελληνικά εργαστήρια», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε χωρίς την παρεμβολή των διαφόρων εταιρειών, των μεγάλων εταιρειών, το ΕΚΕΤΑ της Θεσσαλονίκης, το Μικροβιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας υπό τη διεύθυνση των κυρίων Σταματόπουλου, Θάνου και της κας Ζώη λειτουργούν και επιτελούν το καθήκον τους εξετάζοντας πάνω από 4-5 χιλιάδες μοριακά τεστ την ημέρα. Αυτή η τεχνική ήδη εφαρμόζεται, ήταν η πρώτη επιτυχία αυτής της εμβληματικής δράσης και μπορεί να εφαρμοστεί μάλιστα από πολλά μικρότερα εργαστήρια χωρίς εξοπλισμό ειδικής τεχνολογίας, με απλό εξοπλισμό και να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Και ήδη τα αποτελέσματα αυτά τα βλέπουμε γιατί προσφέρουμε σε όλα αυτά τα οποία γίνονται, προσφέρουμε κάθε μέρα χιλιάδες τεστ τα οποία κάνουμε με πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια», πρόσθεσε.
«Αυτά είναι τα μοριακά τεστ από εκεί και πέρα η δράση έχει και άλλα πράγματα τα οποία μπορω να σας τα αναφέρω. Γνωρίζουμε ότι όποιος αρρωσταίνει μετά από λίγο καιρό θέλουμε να δούμε αν έχει αντισώματα και αν διατηρεί τα αντισώματα για να έχει ανοσία. Αυτό είναι το δεύτερο σκέλος που ψάχνουμε τα αντισώματα IGG, IGM εναντίον του ιού και εκεί πάλι με «σπιτικό φαγητό», με δικά μας τεχνικά μέσα χωρίς τις παρεμβάσεις των διαφόρων ΚΙΤ τα οποία προσφέρονται εμπορικά έχουμε αναπτύξει αυτή την τεχνολογία και αυτά εφαρμόζονται και εξετάζουμε πάρα πολύ κόσμο», εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος της «Εμβληματικής Δράσης» στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογία.
«Τρίτο και κυριότερο, δημιουργηθήκανε αντισώματα ενάντια του ιού. Ασθενείς είτε από το Αττικό είτε από τον Ευαγγελισμό, από τον κ. Τσίοδρα ή την κα Κοτανίδου, απομονώσαμε ιούς τους οποίους τους χορηγήσαμε σε πειραματόζωα. Εκεί δημιουργηθήκανε αντισώματα. Πάρα πολλά δημιουργηθήκανε αλλά απ’ αυτά ξεχωρίσαμε 3-4 περίπου τα οποία είναι εξαιρετικά ισχυρά. Είναι ισχυρά αντισώματα που βάλλουν εναντίον της ακίδας του κορονοϊού.
Έχουμε αντισώματα εναντίον της ακίδας του ιού, αυτά λοιπόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως. Ένα το οποίο ηδη έχει χρησιμοποιηθεί, είναι το rapid test μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταχεία διάγνωση του ιού. Ήδη κυκλοφορούν εμπορικά τεστ και γνωρίζουμε όλοι ότι γίνονται, η ιδιαιτερότητα είναι αφενός μεν πιστεύουμε, και το έχουμε δείξει, ότι είναι πολύ πιο ισχυρά, έχουν καλύτερη ευαισθησία πρώτον, δεύτερον η παραγωγή τους, στο εργαστήριο, είναι ελληνική», συμπλήρωσε.
«Έχουμε ένα όπλο πια δικό μας δεν εξαρτόμαστε από τα διάφορα μεγάλα τραστ, αυτό είναι το βασικό και εκείνο που μένει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι κάποια από τις ελληνικές εταιρείες να δείξει ενδιαφέρον και να προβούμε σε μια παραγωγή μαζική ώστε να διατεθεί σε όλη την κοινότητα», ανέφερε.
ΔΗΜ: Φαντάζομαι ότι αυτή η εφεύρεση θα βρει και καλά ώτα σε αυτές τις μεγάλες εταιρείες που υπάρχουν.
«Σαφώς , το πρόβλημα είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να έχει κανείς εξειδίκευση στο να ασχολείται με τα αντισώματα και πως αυτά θα μπορούν να συσκευαστούν ώστε να μπορούν να εμπορευματοποιηθούν. Στη Ελλάδα υπάρχουν μια–δύο εταιρείες, δεν είναι πάρα πολλές αυτές οι οποίες μπορούν να το κάνουν και βρισκόμαστε σε μια επαφή», απάντησε.
ΔΗΜ: Δεν θα έχουμε γκρίνιες από τις εταιρείες του εξωτερικού;
«Αυτό είναι πιθανό αλλά εδώ έχουμε μια σαφή υποστήριξη από την πλευρά του πρωθυπουργού για αυτό δημιουργήθηκε αυτή...», σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΔΗΜ: Αυτό όλο το σύστημα έχει πνευματικά δικαιώματα τα οποία ανήκουν στο κράτος;
«Αυτό το σύστημα έχει πνευματικά δικαιώματα, πρώτα από όλα ανήκουν στους ερευνητές Γεωργούλη, Βασιλάκου, Καστρινάκη, οι οποίοι όμως δεν έχουν καμία διάθεση να έχουν, θεωρείται ότι είναι του ελληνικού κράτους. Οι Έλληνες ερευνητές και αυτοί ειδικά οι συγκεκριμένοι δεν έχουν καμία διάθεση...», ανέφερε.
ΔΗΜ: Φαντάζομαι δεν είναι και υψηλόμισθοι ανθρωποι
«Υψηλόμισθοι δεν είναι καθόλου, ίσα–ίσα είναι πολύ χαμηλόμισθοι. Είναι ταγμένοι στην επιστήμη και πίσω από αυτούς υπάρχουν μικρές ομάδες μεταπτυχιακών φοιτητών, νέων παιδιών που μείνανε στην Ελλάδα, δεν φύγανε στο εξωτερικό και αξίζουν όχι μόνο έναν έπαινο, αξίζουν κάτι παραπάνω. Βρίσκονται επί 8 μήνες σε 24 βάρδια και δουλεύουν και αυτοί και όλοι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΤΑ της Θεσσαλονίκης ή στο Ιατροβιολογικό της Αθήνας οι οποίοι δουλεύουν και κάνουν τα μοριακά τεστ νυχθημερόν και πιστεύω ότι είναι αυτό που λεω ότι είναι η πραγματική Ελλάδα, είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Είναι η Ελλάδα που θέλουμε αυτά τα παιδιά! Η δική μου συμμετοχή σε όλη αυτή την ιστορία είναι ακριβώς να τους βοηθήσω να ξεπερνάν τα διάφορα εμπόδια σε μια χώρα όπου δυστυχώς και οι γραφειοκρατίες και η κακοδαιμονία μας, αυτές οι αμαρτίες που μας κατατρέχουν, οι ζηλοφθονίες, τα μικροεμπόδια και όλα αυτά. Αυτά τα παιδιά πρέπει να τα προβάλλουμε σαν πρότυπα για να μαθαίνουν και οι νέες γενιές. Εγώ δάσκαλος τόσα χρόνια πιστεύω σε αυτά τα παιδιά. Μια έμπνευση χρειάζονται για να προσφέρουν όλα αυτά τα οποία προσφέρουν», δήλωσε ο κ. Κιττάς.
ΔΗΜ: Να μην το ξεχάσω να σας δώσω και προσωπικά συγχαρητήρια γιατί είχατε και μια χαρμόσυνη είδηση στην οικογένειά σας, είδα ότι στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας μέσα στους 20 καλύτερους επιστήμονες του κόσμου υπήρχε και ο κ. Κωνσταντίνος Κίττας
«Ναι, είναι ο αδερφός μου και πραγματικά καμαρώνουμε και για αυτόν. Είναι μια από τις φυσιογνωμίες στο χώρο της αγροτεχνολογίας, καθηγητής του Γεωπονικού και έχει και αυτός ένα τεράστιο έργο», απάντησε.
ΔΗΜ: Μέσα στη χαρά μου που σας έχω στην εκπομπή ξέχασα να πω ότι ήσασταν πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, ήσασταν πρύτανης, είστε ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών , οι τίτλοι σας είναι δεκάδες
«Ένας είναι ο ουσιώδης, δάσκαλος», υπογράμμισε ο ίδιος.
ΔΗΜ: Κύριε καθηγητά θα ήθελα να μου πείτε αυτή η ομάδα που έχει συσταθεί και στην ποία έχετε μεγάλη δράση μπορεί να κάνει και άλλες έρευνες , του τύπου να βρει ένα φάρμακο για τον κορονοϊό;
«Τα αντισώματα για τα οποία μιλήσαμε και τα οποία ήδη έχουν φτιαχτεί και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ελπίζω σύντομα ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της χώρας μας για να βγουν στο εμπόριο σε λίγους μήνες, για το rapid test, το οποίο θα το χρειαστούμε και θα το χρειαζόμαστε για αρκετό καιρό μετά γιατί πάντα θα έχουμε, δυστυχώς, για αρκετό καιρό και μετά το εμβόλιο ένα είδος επιτήρησης του πληθυσμού, δεν είναι κάτι που θα τελειώσει αμέσως ας το γνωρίζουμε αυτό. Αυτά τα αντισώματα είναι αντισώματα φτιαγμένα εναντίον της ακίδας του κοροναϊού, δυνητικά λοιπόν μετά από μια διαδικασία που λέγεται «humanization» ανθρωποποίηση αν το πούμε ελληνικά ή εξανθρωπισμού, αυτά λοιπόν δυνητικά είναι περίπου της ίδιας φιλοσοφίας με αυτά τα οποία ήδη έχουν δοθεί στον πρόεδρο Τράμπ, τα οποία μάλιστα έχουν σταλεί και στην Ελλάδα και θα συμμετάσχουν και έλληνες εθελοντές στη φάση 3. Είναι της ίδιας φιλοσοφίας», σημείωσε.
ΔΗΜ: Είναι αλήθεια ότι αυτά είναι πανάκριβα, ότι κοστίζουν 1000€
«Είναι αλήθεια ότι είναι ακριβά, για αυτό προσπαθούμε να κάνουμε το ελλαδικό μας σκέλος. Είναι δύσκολο όμως ενώ τα αντισώματα έχουν παραχθεί, υπάρχουν, είναι από αυτά που θα χρησιμοποιήσουμε στο rapid test ίσως μερικά. Αυτή είναι η βάση, αυτή είναι η ουσία όλου του πράγματος, οι ερευνητές φτιάχνουν αυτό το οποίο πρέπει και από εκεί και πέρα το να γίνει η διαδικασία γιατί η διαδικασία δεν είναι απλή, πρώτα από όλα να εξανθρωποποιηθεί όπως το λέμε , είναι μια διαδικασία που περνάει μέσα στην τεχνολογία στην φαρμακοβιομηχανία και είναι απαραίτητη και μετά βέβαια να περάσει και τις δοκιμές όπως είναι η φάση 1-2 και 3. Αυτά όλα είναι κόστη τα οποία η κάθε εταιρεία τα κοστολογεί όπως πρέπει. Ελπίζουμε ότι και εκεί θα έχουμε στο εγγύς μέλλον μια επιτυχία και θα βρεθεί η εταιρεία. Θα απευθυνθούμε και σε αυτές που έχουν μια ελληνική βάση όπως είναι και η Regeneron, όπως είναι η Pfizer έχουνε έλληνες επικεφαλής και ελπίζουμε ότι μπορεί να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά, η έρευνα δεν σταματάει ποτέ και αυτές οι μικρές ομάδες που είπα συνεχίζουν και δημιουργούν και άλλα τα οποία μερικά μάλιστα θα μας εκπλήξουν ελπίζω θετικότατα στο μέλλον αλλά είναι το απόλυτα σωστό να μιλήσουν για αυτά οι ίδιοι οι ερευνητές. Εγώ το τονίζω, είναι οι μαθητές μου καμαρώνω και μέχρι αυτό το σημείο είναι η δική μου συμμετοχή και η συμμετοχή μου να τους βοηθήσω να ξεπεράσουν όλες αυτές τις γραφειοκρατικές... Εντάξει παίζω και ένα ρόλο συμβουλευτικό αλλά το βασικό είναι να μπορέσω», ανέφερε.
ΔΗΜ: Να ανοίξετε τις ευκολότερα τις πόρτες
«Ξέρετε πολλοί μα πολλοί Έλληνες άξιοι οι οποίοι είναι τώρα στο εξωτερικό φύγανε για αυτούς ακριβώς τους λόγους. Κάνω έκκληση, φροντίστε αυτά τα γραφειοκρατικά, αυτά τα διάφορα «μεμψιμοιρίστικα» γεγονότα τα οποία συμβαίνουν στη χώρα μας ας εξαφανιστούν. Είναι κρίμα, αυτά διώχνουν τα παιδιά μας, δεν είναι τόσο η οικονομική κρίση», επισήμανε ο ίδιος.
Αναφορικά με το εμβόλιο ο κ. Κίττας δήλωσε: «Ευχαρίστως, καταρχάς όλη αυτή η αντι-εμβολιαστική κίνηση υπήρχε. Υπήρχε και τώρα φούντωσε. Φούντωσε με διάφορα πράγματα, φούντωσε κυρίως με τη χρήση MRNA από τη Pfizer και τη Modena αν δεν κάνω λάθος. Καταρχάς υπάρχουν και άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούν τον παλιό τρόπο ο οποίος είναι ότι δίνουμε εξασθενημένους ιούς μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και φτιάχνονται τα αντισώματα, όλα τα εμβόλια τα παλιά έτσι είναι. Σήμερα η τεχνική MRNA όμως είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για πάρα πολλά πράγματα, χρησιμοποιείται για αντικαρκινικά φάρμακα. Θα τα έχουμε μπροστά μας και θα μας βοηθάνε εναντίον του καρκίνου, και εκεί θα λέμε όχι; Η τεχνολογία έχει γίνει για να βοηθάει άσχετα αν μερικοί ανεγκέφαλοι τη χρησιμοποιούν και μπορούν πράγματι όπως έλεγε ο Χοκινγκ, να καταστρέψουν τον κόσμο. Εμείς είμαστε εδώ για να την έχουμε για να μας βοηθάει. Τα MRNA εμβόλια τα οποία φτιάχνονται είναι μια τεχνολογία καινούργια που θα την έχουμε μπροστά μας και θα την χρησιμοποιούμε, δεν είναι δυνατόν να καθόμαστε και να πιστεύουμε όλες αυτές τις περίεργες θεωρίες. ''Θα μπει το MRNA μέσα στο DNA'', το MRNA μόλις μπει μέσα στον οργανισμό μας σε ελάχιστο χρόνο αφού κάνει αυτό που πρέπει να κάνει θα το εξαφανίσει. Και είναι τεχνολογία που λεω ότι θα χρησιμοποιηθεί στα φάρμακα, και χρησιμοποιείται ήδη σε φάρμακα, το παίρνουμε και δεν λέμε τίποτα'».
«Τώρα στο εμβόλιο, λένε γιατί κάναμε με τέτοια ταχύτητα τα εμβόλια. Τι θα πει γιατί κάναμε με τέτοια ταχύτητα; Μέσα σε ένα μήνα είχαμε αποκρυπτογραφήσει το βάιρον του κορονοϊού. Για τον AIDS κάναμε 5 χρόνια πριν από μερικά χρόνια . Η τεχνολογία έχει προχωρήσει αυτό που γινόταν σε 5 χρόνια πριν τώρα γίνεται σε μηδέν χρόνο, αυτή είναι όλη η ιστορία. Έχουν στρατευτεί όλοι οι ερευνητές όλου του κόσμου. Μιλάμε σοβαρά, μπορούμε να λέμε τέτοια επιχειρήματα; Γίνεται γρήγορα γιατί όλοι έχουν πέσει απάνω διότι η τεχνολογία επιτρέπει αυτό που το κάναμε σε πέντε χρόνια το κάνουμε σε μήνες. Η ιατροβιολογική γνώση ανανεώνεται πια με ρυθμό σχεδόν κάθε δύο μήνες», διευκρίνισε.
Ερωτηθείς αν το εμβόλιο είναι η σωτηρία μας, ο κ. Κίττας απάντησε: «Οπωσδήποτε είναι ένα πολύ χρήσιμο, δεν θα είναι μόνο του θα έχει τα φάρμακα τα οποία ήδη η Regeneron φτιάχνει και οι άλλες εταιρείες και εμείς ελπίζουμε να συμβάλλουμε κάποια στιγμή, αλλά για να αποδώσει αυτό το εμβόλιο θα πρέπει να του δώσουμε χρόνο να αναπτυχθεί η ανοσία. Αν στο μεσοδιάστημα καταφέρουμε να κολλήσουμε τη μισή γη και να πεθάνει ένα σωρό κόσμος εντάξει τότε τα συγχαρητήρια μας».
Στην ερώτηση για το πότε θα έρθει το εμβόλιο στη χώρας μας, ανέφερε: «Φαντάζομαι μέχρι το Πάσχα, μέχρι το καλοκαίρι θα αρχίσουν . Θα αρχίσουμε τον πρώτο εμβολιασμό, πρέπει να ακολουθηθεί μια σειρά δεν είναι και άπειρα τα εμβόλια, θα έρθουν με ένα ρυθμό όπως λέγεται, θα γίνει η δεύτερη δόση και μετά από λίγο καιρό θα αποκτήσουμε την ανοσία. Όλα αυτά θέλουν το χρόνο τους Αν εγώ εμβολιαστώ τώρα μετά από 1,5 μήνα θα αρχίσω να έχω...».
ΔΗΜ: Δηλαδή αυτός ο εφιάλτης πότε θα μας επιτρέψει να πιστέψουμε ότι θα δούμε την κανονικότητα
«Μέχρι το καλοκαίρι αλλά να είμαστε βέβαιοι ότι ένα είδος προσοχής πρέπει θα το έχουμε και θα περάσουμε και το καλοκαίρι αλλά όχι με αυτή τη φοβία την οποία είχαμε μέχρι τώρα. Ένα σημαντικό σημείο είναι για μένα και το πιστεύω ακράδαντα πέρα από το εμβόλιο, είναι η ύπαρξη φαρμάκων διότι άλλο είναι να ξέρεις ότι είσαι χωρίς όπλα και άλλο να ξέρεις ότι θα αρρωστήσεις και έχεις και ένα όπλο μαζί σου το οποίο θα ρίξει το ιικό φορτίο και θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις πολύ πιο εύκολα μια πιθανή λοίμωξη», υπογράμμισε.
«Να είμαστε αισιόδοξοι και είμαστε αισιόδοξοι κυρίως διότι υπάρχει η κρίσιμη μάζα των ερευνητών και στη χώρα μας και είναι νέοι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι δίνουν τον αγώνα. Αυτούς πρέπει να τους προσέξουμε και αυτούς πρέπει να τους στηρίζουμε παντοιοτρόπως χωρίς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και χωρίς δολοπλοκίες και διχόνοιες», κατέληξε.
τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Αυτή η μάσκα μένει» με την δημοσιογράφο Ντέπυ Γκολεμά, ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος της «Εμβληματικής Δράσης» στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογία, Χρήστος Κίττας.ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε κοντά μας, είναι μεγάλη μου τιμή. Ήθελα να σας ρωτήσω πριν ξεκινήσουμε να μας πείτε όλα αυτά για αυτή τη μεγάλη επιτυχία το να κάνει η μικρή Ελλάδα με την μεγάλη παράδοση αυτή την εφεύρεση tι είναι ακριβώς αυτή η «Εμβληματική Δράση»;
«Η Εμβληματική Δράση πήρε το όνομα όπως πολλές άλλες δράσεις της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας δεν σημαίνει κάτι. Μια δράση η οποία έχει πάρα πολλούς συμμετέχοντες και προκηρύσσεται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας δίνουν συνήθως όταν προσδοκούν κάποιο σημαντικό όφελος να χρησιμοποιούν τον τίτλο εμβληματική δράση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κίττας.
«Η ουσία όμως της εμβληματικής δράσης αυτής καθεαυτής για την οποία μιλάμε τώρα, και η οποία δημιουργήθηκε για να συμμετέχει και η Ελλάδα στη μάχη κατά του κοροναϊού έχει μια μικρή ιστορία. Εκεί γύρω στον Απρίλιο όταν άρχισαν σιγά-σιγά να φουντώνουν τα θέματα με τον κοροναϊό και να έχουμε τους πρώτους ασθενείς και δυστυχώς τις πρώτες απώλειες, δημιουργηθήκαν μικρά κέντρα από ερευνητές τα οποία προσπαθούσαν μόνα τους να δώσουν τη μάχη τους εναντίον του κοροναϊου, κάπου εκεί έβαλα και εγώ λίγο το χεράκι μου και συνασπιστήκαμε και κατατέθηκε μια πρόταση στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας για τις δικές μας ελληνικές προτάσεις το πώς θα αντιμετωπίσουμε τον κοροναϊό», διευκρίνισε ο ίδιος.
«Να μην ξεχνάμε ότι εκείνη την περίοδο και η Ελλάδα και η παγκόσμια κοινότητα στερείτο πολλών πραγμάτων, δεν είχαμε γάντια, δεν είχαμε μάσκες, δεν είχαμε τα μοριακά τεστ, δεν είχαμε τίποτα και οπωσδήποτε οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι διάφορες βιομηχανίες παρήγαγαν ότι ήταν να παράξουν, το δίνανε στο εμπόριο αλλά το κάθε κράτος έφτιαξε και δικές του μονάδες ώστε να μπορέσει να φτιάξει και να δημιουργήσει τα δικά της εγχώρια προϊόντα.
Έτσι δημιουργήθηκε αυτή η δράση, είχε την έγκριση του πρωθυπουργού, είχε την έγκριση της Γενικής Γραμματείας και αρχίσαμε από εκεί και πέρα να φτιάχνουμε διάφορα πράγματα. Μιλάμε για τα rapid test αλλά το πρώτο πράγμα που δημιουργήθηκε ταχύτατα ήταν το λεγόμενο ‘’σπιτικό’’ μοριακό τεστ. Αυτό το μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού, το έχουμε δημιουργήσει με μια πρωτότυπη τεχνική η οποία γίνεται καθαρά μέσα στα ελληνικά εργαστήρια», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε χωρίς την παρεμβολή των διαφόρων εταιρειών, των μεγάλων εταιρειών, το ΕΚΕΤΑ της Θεσσαλονίκης, το Μικροβιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας υπό τη διεύθυνση των κυρίων Σταματόπουλου, Θάνου και της κας Ζώη λειτουργούν και επιτελούν το καθήκον τους εξετάζοντας πάνω από 4-5 χιλιάδες μοριακά τεστ την ημέρα. Αυτή η τεχνική ήδη εφαρμόζεται, ήταν η πρώτη επιτυχία αυτής της εμβληματικής δράσης και μπορεί να εφαρμοστεί μάλιστα από πολλά μικρότερα εργαστήρια χωρίς εξοπλισμό ειδικής τεχνολογίας, με απλό εξοπλισμό και να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Και ήδη τα αποτελέσματα αυτά τα βλέπουμε γιατί προσφέρουμε σε όλα αυτά τα οποία γίνονται, προσφέρουμε κάθε μέρα χιλιάδες τεστ τα οποία κάνουμε με πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια», πρόσθεσε.
«Αυτά είναι τα μοριακά τεστ από εκεί και πέρα η δράση έχει και άλλα πράγματα τα οποία μπορω να σας τα αναφέρω. Γνωρίζουμε ότι όποιος αρρωσταίνει μετά από λίγο καιρό θέλουμε να δούμε αν έχει αντισώματα και αν διατηρεί τα αντισώματα για να έχει ανοσία. Αυτό είναι το δεύτερο σκέλος που ψάχνουμε τα αντισώματα IGG, IGM εναντίον του ιού και εκεί πάλι με «σπιτικό φαγητό», με δικά μας τεχνικά μέσα χωρίς τις παρεμβάσεις των διαφόρων ΚΙΤ τα οποία προσφέρονται εμπορικά έχουμε αναπτύξει αυτή την τεχνολογία και αυτά εφαρμόζονται και εξετάζουμε πάρα πολύ κόσμο», εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος της «Εμβληματικής Δράσης» στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογία.
«Τρίτο και κυριότερο, δημιουργηθήκανε αντισώματα ενάντια του ιού. Ασθενείς είτε από το Αττικό είτε από τον Ευαγγελισμό, από τον κ. Τσίοδρα ή την κα Κοτανίδου, απομονώσαμε ιούς τους οποίους τους χορηγήσαμε σε πειραματόζωα. Εκεί δημιουργηθήκανε αντισώματα. Πάρα πολλά δημιουργηθήκανε αλλά απ’ αυτά ξεχωρίσαμε 3-4 περίπου τα οποία είναι εξαιρετικά ισχυρά. Είναι ισχυρά αντισώματα που βάλλουν εναντίον της ακίδας του κορονοϊού.
Έχουμε αντισώματα εναντίον της ακίδας του ιού, αυτά λοιπόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως. Ένα το οποίο ηδη έχει χρησιμοποιηθεί, είναι το rapid test μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταχεία διάγνωση του ιού. Ήδη κυκλοφορούν εμπορικά τεστ και γνωρίζουμε όλοι ότι γίνονται, η ιδιαιτερότητα είναι αφενός μεν πιστεύουμε, και το έχουμε δείξει, ότι είναι πολύ πιο ισχυρά, έχουν καλύτερη ευαισθησία πρώτον, δεύτερον η παραγωγή τους, στο εργαστήριο, είναι ελληνική», συμπλήρωσε.
«Έχουμε ένα όπλο πια δικό μας δεν εξαρτόμαστε από τα διάφορα μεγάλα τραστ, αυτό είναι το βασικό και εκείνο που μένει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι κάποια από τις ελληνικές εταιρείες να δείξει ενδιαφέρον και να προβούμε σε μια παραγωγή μαζική ώστε να διατεθεί σε όλη την κοινότητα», ανέφερε.
ΔΗΜ: Φαντάζομαι ότι αυτή η εφεύρεση θα βρει και καλά ώτα σε αυτές τις μεγάλες εταιρείες που υπάρχουν.
«Σαφώς , το πρόβλημα είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να έχει κανείς εξειδίκευση στο να ασχολείται με τα αντισώματα και πως αυτά θα μπορούν να συσκευαστούν ώστε να μπορούν να εμπορευματοποιηθούν. Στη Ελλάδα υπάρχουν μια–δύο εταιρείες, δεν είναι πάρα πολλές αυτές οι οποίες μπορούν να το κάνουν και βρισκόμαστε σε μια επαφή», απάντησε.
ΔΗΜ: Δεν θα έχουμε γκρίνιες από τις εταιρείες του εξωτερικού;
«Αυτό είναι πιθανό αλλά εδώ έχουμε μια σαφή υποστήριξη από την πλευρά του πρωθυπουργού για αυτό δημιουργήθηκε αυτή...», σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΔΗΜ: Αυτό όλο το σύστημα έχει πνευματικά δικαιώματα τα οποία ανήκουν στο κράτος;
«Αυτό το σύστημα έχει πνευματικά δικαιώματα, πρώτα από όλα ανήκουν στους ερευνητές Γεωργούλη, Βασιλάκου, Καστρινάκη, οι οποίοι όμως δεν έχουν καμία διάθεση να έχουν, θεωρείται ότι είναι του ελληνικού κράτους. Οι Έλληνες ερευνητές και αυτοί ειδικά οι συγκεκριμένοι δεν έχουν καμία διάθεση...», ανέφερε.
ΔΗΜ: Φαντάζομαι δεν είναι και υψηλόμισθοι ανθρωποι
«Υψηλόμισθοι δεν είναι καθόλου, ίσα–ίσα είναι πολύ χαμηλόμισθοι. Είναι ταγμένοι στην επιστήμη και πίσω από αυτούς υπάρχουν μικρές ομάδες μεταπτυχιακών φοιτητών, νέων παιδιών που μείνανε στην Ελλάδα, δεν φύγανε στο εξωτερικό και αξίζουν όχι μόνο έναν έπαινο, αξίζουν κάτι παραπάνω. Βρίσκονται επί 8 μήνες σε 24 βάρδια και δουλεύουν και αυτοί και όλοι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΤΑ της Θεσσαλονίκης ή στο Ιατροβιολογικό της Αθήνας οι οποίοι δουλεύουν και κάνουν τα μοριακά τεστ νυχθημερόν και πιστεύω ότι είναι αυτό που λεω ότι είναι η πραγματική Ελλάδα, είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Είναι η Ελλάδα που θέλουμε αυτά τα παιδιά! Η δική μου συμμετοχή σε όλη αυτή την ιστορία είναι ακριβώς να τους βοηθήσω να ξεπερνάν τα διάφορα εμπόδια σε μια χώρα όπου δυστυχώς και οι γραφειοκρατίες και η κακοδαιμονία μας, αυτές οι αμαρτίες που μας κατατρέχουν, οι ζηλοφθονίες, τα μικροεμπόδια και όλα αυτά. Αυτά τα παιδιά πρέπει να τα προβάλλουμε σαν πρότυπα για να μαθαίνουν και οι νέες γενιές. Εγώ δάσκαλος τόσα χρόνια πιστεύω σε αυτά τα παιδιά. Μια έμπνευση χρειάζονται για να προσφέρουν όλα αυτά τα οποία προσφέρουν», δήλωσε ο κ. Κιττάς.
ΔΗΜ: Να μην το ξεχάσω να σας δώσω και προσωπικά συγχαρητήρια γιατί είχατε και μια χαρμόσυνη είδηση στην οικογένειά σας, είδα ότι στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας μέσα στους 20 καλύτερους επιστήμονες του κόσμου υπήρχε και ο κ. Κωνσταντίνος Κίττας
«Ναι, είναι ο αδερφός μου και πραγματικά καμαρώνουμε και για αυτόν. Είναι μια από τις φυσιογνωμίες στο χώρο της αγροτεχνολογίας, καθηγητής του Γεωπονικού και έχει και αυτός ένα τεράστιο έργο», απάντησε.
ΔΗΜ: Μέσα στη χαρά μου που σας έχω στην εκπομπή ξέχασα να πω ότι ήσασταν πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, ήσασταν πρύτανης, είστε ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών , οι τίτλοι σας είναι δεκάδες
«Ένας είναι ο ουσιώδης, δάσκαλος», υπογράμμισε ο ίδιος.
ΔΗΜ: Κύριε καθηγητά θα ήθελα να μου πείτε αυτή η ομάδα που έχει συσταθεί και στην ποία έχετε μεγάλη δράση μπορεί να κάνει και άλλες έρευνες , του τύπου να βρει ένα φάρμακο για τον κορονοϊό;
«Τα αντισώματα για τα οποία μιλήσαμε και τα οποία ήδη έχουν φτιαχτεί και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ελπίζω σύντομα ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της χώρας μας για να βγουν στο εμπόριο σε λίγους μήνες, για το rapid test, το οποίο θα το χρειαστούμε και θα το χρειαζόμαστε για αρκετό καιρό μετά γιατί πάντα θα έχουμε, δυστυχώς, για αρκετό καιρό και μετά το εμβόλιο ένα είδος επιτήρησης του πληθυσμού, δεν είναι κάτι που θα τελειώσει αμέσως ας το γνωρίζουμε αυτό. Αυτά τα αντισώματα είναι αντισώματα φτιαγμένα εναντίον της ακίδας του κοροναϊού, δυνητικά λοιπόν μετά από μια διαδικασία που λέγεται «humanization» ανθρωποποίηση αν το πούμε ελληνικά ή εξανθρωπισμού, αυτά λοιπόν δυνητικά είναι περίπου της ίδιας φιλοσοφίας με αυτά τα οποία ήδη έχουν δοθεί στον πρόεδρο Τράμπ, τα οποία μάλιστα έχουν σταλεί και στην Ελλάδα και θα συμμετάσχουν και έλληνες εθελοντές στη φάση 3. Είναι της ίδιας φιλοσοφίας», σημείωσε.
ΔΗΜ: Είναι αλήθεια ότι αυτά είναι πανάκριβα, ότι κοστίζουν 1000€
«Είναι αλήθεια ότι είναι ακριβά, για αυτό προσπαθούμε να κάνουμε το ελλαδικό μας σκέλος. Είναι δύσκολο όμως ενώ τα αντισώματα έχουν παραχθεί, υπάρχουν, είναι από αυτά που θα χρησιμοποιήσουμε στο rapid test ίσως μερικά. Αυτή είναι η βάση, αυτή είναι η ουσία όλου του πράγματος, οι ερευνητές φτιάχνουν αυτό το οποίο πρέπει και από εκεί και πέρα το να γίνει η διαδικασία γιατί η διαδικασία δεν είναι απλή, πρώτα από όλα να εξανθρωποποιηθεί όπως το λέμε , είναι μια διαδικασία που περνάει μέσα στην τεχνολογία στην φαρμακοβιομηχανία και είναι απαραίτητη και μετά βέβαια να περάσει και τις δοκιμές όπως είναι η φάση 1-2 και 3. Αυτά όλα είναι κόστη τα οποία η κάθε εταιρεία τα κοστολογεί όπως πρέπει. Ελπίζουμε ότι και εκεί θα έχουμε στο εγγύς μέλλον μια επιτυχία και θα βρεθεί η εταιρεία. Θα απευθυνθούμε και σε αυτές που έχουν μια ελληνική βάση όπως είναι και η Regeneron, όπως είναι η Pfizer έχουνε έλληνες επικεφαλής και ελπίζουμε ότι μπορεί να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά, η έρευνα δεν σταματάει ποτέ και αυτές οι μικρές ομάδες που είπα συνεχίζουν και δημιουργούν και άλλα τα οποία μερικά μάλιστα θα μας εκπλήξουν ελπίζω θετικότατα στο μέλλον αλλά είναι το απόλυτα σωστό να μιλήσουν για αυτά οι ίδιοι οι ερευνητές. Εγώ το τονίζω, είναι οι μαθητές μου καμαρώνω και μέχρι αυτό το σημείο είναι η δική μου συμμετοχή και η συμμετοχή μου να τους βοηθήσω να ξεπεράσουν όλες αυτές τις γραφειοκρατικές... Εντάξει παίζω και ένα ρόλο συμβουλευτικό αλλά το βασικό είναι να μπορέσω», ανέφερε.
ΔΗΜ: Να ανοίξετε τις ευκολότερα τις πόρτες
«Ξέρετε πολλοί μα πολλοί Έλληνες άξιοι οι οποίοι είναι τώρα στο εξωτερικό φύγανε για αυτούς ακριβώς τους λόγους. Κάνω έκκληση, φροντίστε αυτά τα γραφειοκρατικά, αυτά τα διάφορα «μεμψιμοιρίστικα» γεγονότα τα οποία συμβαίνουν στη χώρα μας ας εξαφανιστούν. Είναι κρίμα, αυτά διώχνουν τα παιδιά μας, δεν είναι τόσο η οικονομική κρίση», επισήμανε ο ίδιος.
Αναφορικά με το εμβόλιο ο κ. Κίττας δήλωσε: «Ευχαρίστως, καταρχάς όλη αυτή η αντι-εμβολιαστική κίνηση υπήρχε. Υπήρχε και τώρα φούντωσε. Φούντωσε με διάφορα πράγματα, φούντωσε κυρίως με τη χρήση MRNA από τη Pfizer και τη Modena αν δεν κάνω λάθος. Καταρχάς υπάρχουν και άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούν τον παλιό τρόπο ο οποίος είναι ότι δίνουμε εξασθενημένους ιούς μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και φτιάχνονται τα αντισώματα, όλα τα εμβόλια τα παλιά έτσι είναι. Σήμερα η τεχνική MRNA όμως είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για πάρα πολλά πράγματα, χρησιμοποιείται για αντικαρκινικά φάρμακα. Θα τα έχουμε μπροστά μας και θα μας βοηθάνε εναντίον του καρκίνου, και εκεί θα λέμε όχι; Η τεχνολογία έχει γίνει για να βοηθάει άσχετα αν μερικοί ανεγκέφαλοι τη χρησιμοποιούν και μπορούν πράγματι όπως έλεγε ο Χοκινγκ, να καταστρέψουν τον κόσμο. Εμείς είμαστε εδώ για να την έχουμε για να μας βοηθάει. Τα MRNA εμβόλια τα οποία φτιάχνονται είναι μια τεχνολογία καινούργια που θα την έχουμε μπροστά μας και θα την χρησιμοποιούμε, δεν είναι δυνατόν να καθόμαστε και να πιστεύουμε όλες αυτές τις περίεργες θεωρίες. ''Θα μπει το MRNA μέσα στο DNA'', το MRNA μόλις μπει μέσα στον οργανισμό μας σε ελάχιστο χρόνο αφού κάνει αυτό που πρέπει να κάνει θα το εξαφανίσει. Και είναι τεχνολογία που λεω ότι θα χρησιμοποιηθεί στα φάρμακα, και χρησιμοποιείται ήδη σε φάρμακα, το παίρνουμε και δεν λέμε τίποτα'».
«Τώρα στο εμβόλιο, λένε γιατί κάναμε με τέτοια ταχύτητα τα εμβόλια. Τι θα πει γιατί κάναμε με τέτοια ταχύτητα; Μέσα σε ένα μήνα είχαμε αποκρυπτογραφήσει το βάιρον του κορονοϊού. Για τον AIDS κάναμε 5 χρόνια πριν από μερικά χρόνια . Η τεχνολογία έχει προχωρήσει αυτό που γινόταν σε 5 χρόνια πριν τώρα γίνεται σε μηδέν χρόνο, αυτή είναι όλη η ιστορία. Έχουν στρατευτεί όλοι οι ερευνητές όλου του κόσμου. Μιλάμε σοβαρά, μπορούμε να λέμε τέτοια επιχειρήματα; Γίνεται γρήγορα γιατί όλοι έχουν πέσει απάνω διότι η τεχνολογία επιτρέπει αυτό που το κάναμε σε πέντε χρόνια το κάνουμε σε μήνες. Η ιατροβιολογική γνώση ανανεώνεται πια με ρυθμό σχεδόν κάθε δύο μήνες», διευκρίνισε.
Ερωτηθείς αν το εμβόλιο είναι η σωτηρία μας, ο κ. Κίττας απάντησε: «Οπωσδήποτε είναι ένα πολύ χρήσιμο, δεν θα είναι μόνο του θα έχει τα φάρμακα τα οποία ήδη η Regeneron φτιάχνει και οι άλλες εταιρείες και εμείς ελπίζουμε να συμβάλλουμε κάποια στιγμή, αλλά για να αποδώσει αυτό το εμβόλιο θα πρέπει να του δώσουμε χρόνο να αναπτυχθεί η ανοσία. Αν στο μεσοδιάστημα καταφέρουμε να κολλήσουμε τη μισή γη και να πεθάνει ένα σωρό κόσμος εντάξει τότε τα συγχαρητήρια μας».
Στην ερώτηση για το πότε θα έρθει το εμβόλιο στη χώρας μας, ανέφερε: «Φαντάζομαι μέχρι το Πάσχα, μέχρι το καλοκαίρι θα αρχίσουν . Θα αρχίσουμε τον πρώτο εμβολιασμό, πρέπει να ακολουθηθεί μια σειρά δεν είναι και άπειρα τα εμβόλια, θα έρθουν με ένα ρυθμό όπως λέγεται, θα γίνει η δεύτερη δόση και μετά από λίγο καιρό θα αποκτήσουμε την ανοσία. Όλα αυτά θέλουν το χρόνο τους Αν εγώ εμβολιαστώ τώρα μετά από 1,5 μήνα θα αρχίσω να έχω...».
ΔΗΜ: Δηλαδή αυτός ο εφιάλτης πότε θα μας επιτρέψει να πιστέψουμε ότι θα δούμε την κανονικότητα
«Μέχρι το καλοκαίρι αλλά να είμαστε βέβαιοι ότι ένα είδος προσοχής πρέπει θα το έχουμε και θα περάσουμε και το καλοκαίρι αλλά όχι με αυτή τη φοβία την οποία είχαμε μέχρι τώρα. Ένα σημαντικό σημείο είναι για μένα και το πιστεύω ακράδαντα πέρα από το εμβόλιο, είναι η ύπαρξη φαρμάκων διότι άλλο είναι να ξέρεις ότι είσαι χωρίς όπλα και άλλο να ξέρεις ότι θα αρρωστήσεις και έχεις και ένα όπλο μαζί σου το οποίο θα ρίξει το ιικό φορτίο και θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις πολύ πιο εύκολα μια πιθανή λοίμωξη», υπογράμμισε.
«Να είμαστε αισιόδοξοι και είμαστε αισιόδοξοι κυρίως διότι υπάρχει η κρίσιμη μάζα των ερευνητών και στη χώρα μας και είναι νέοι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι δίνουν τον αγώνα. Αυτούς πρέπει να τους προσέξουμε και αυτούς πρέπει να τους στηρίζουμε παντοιοτρόπως χωρίς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και χωρίς δολοπλοκίες και διχόνοιες», κατέληξε.