«Τα αμυντικά εργοστάσια της χώρας μπορούν να επανέλθουν στο επίκεντρο του επικείμενου εξοπλιστικού προγράμματος » αναφέρουν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό οι εργαζόμενοι, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγηθεί σε απαξίωση και μαρασμό. Όπως επισημαίνουν, αποτέλεσμα της διαχρονικής αδιαφορίας των κυβερνήσεων των δύο τελευταίων δεκαετιών, υπήρξε ο γενικός μαρασμός της εταιρείας σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εργαζόμενων από τις 8.000 να ανέρχεται σήμερα σε μόλις 450. 

Τελευταία ατυχής πράξη του «δράματος» των ΕΑΣ» σημειώνουν «ήταν το κλείσιμο (το 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) του ιστορικού εργοστασίου της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα που διατηρούσε ευρεία γκάμα γραμμών παραγωγής σε πυρομαχικά». Η πώληση, «πέρα από το εξευτελιστικό χρηματικό τίμημα λαμβάνοντας διαστάσεις μεγαλειώδους σκανδάλου, πραγματοποιήθηκε βίαια και δεν συνοδεύτηκε από σχέδιο μετεγκατάστασης των γραμμών παραγωγής». Οι εκπρόσωποι του κλάδου εκθέτουν σειρά προτάσεων για την αναβάθμιση του και παράλληλα υπογραμμίζουν: «Όπως η Πατρίδα μας εξοπλίζεται με μαχητικά αεροπλάνα και πολεμικά πλοία, στο επίκεντρο του προγραμματισμού πρέπει να βρίσκονται οι ανάγκες του Στρατού, καθώς και η εξάντληση των δυνατοτήτων παραγωγής τους με ίδια μέσα».

Σημείο εκκίνησης και αναφοράς, για την αναβάθμιση του ρόλου των ΕΑΣ, συνιστά η εκπόνηση ενός Ολοκληρωμένου τουλάχιστον Πενταετούς Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα αποτυπώνεται η διάγνωση αναγκών σε πυρομαχικά και οπλικά συστήματα, «θα αναλαμβάνονται ρεαλιστικοί στόχοι κάλυψής τους από τα ΕΑΣ, θα περιγράφονται συγκεκριμένα projects και επενδυτικές πρωτοβουλίες, καθώς και διαδικασίες αναδιοργάνωσης, παραγωγικής και τεχνολογικής αναβάθμισης», καταλήγουν.