«Θα ήταν καλό να μην ανοίξουν τα σχολεία αν δεν πάμε περίπου στα 500 κρούσματα, αυτό δεν πρόκειται να επιτευχθεί σίγουρα πριν τις 20 Ιανουαρίου », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφορικά μ το άνοιγμα των σχολείων.

Αναφορικά με τα ευρήματα στα λύματα, ο κ. Σαρηγιάννης διευκρίνισε: «Η μείωση φαίνεται και στα λύματα, φαίνεται και στις προβολές που κάνουμε στο μέλλον με βάση τα κρούσματα. Συνολικά στη χώρα υπάρχει μια αποκλιμάκωση σημαντική. Το καλό νέο για μένα δεν είναι τόσο η ιστορία με τα λύματα, που είναι, αλλά είναι το γεγονός ότι έχουμε επιτέλους μια μικρή αποκλιμάκωση στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ. Χθες ήμασταν στο 92% στη Θεσσαλονίκη αντί για το 96% που είχαμε συνηθίσει να είμαστε, στην Αθήνα στο 62% και πανελλαδικά στο 71. Αυτό ειναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί το να μειώσουμε την πίεση στο σύστημα υγείας όχι μόνο κάνει τα πράγματα καλύτερα στον αριθμό αλλά με την έννοια της ποιότητας της παραχωμένης φροντίδας».

Ερωτηθείς αν υπάρχει μαθηματικό μοντέλο που δείχνει πότε φτάνουμε σε μηδενικά κρούσματα, απάντησε: « Ναι αλλά αυτό έχει να κάνει με τα σενάρια εφαρμογής δηλαδή ας πούμε ένα σενάριο που θα μας έφερνε σε μηδενικά κρούσματα θα ήταν το να κάνει κανείς συνεχές lockdown για 2-3 μήνες. Μπορούμε να μειώσουμε το χρόνο αυτό συνδυαζόμενο με στοχευμένο εμβολιασμό.

Ερωτηθείς που δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα ότι θα βρισκόμαστε μετά την περίοδο των γιορτών, ο καθηγητής ανέφερε: «Βγαίνοντας από τις γιορτές θα είμαστε συνολικά στη χώρα γύρω στα 800 κρούσματα. Στη Θεσσαλονίκη θα είμαστε γύρω στα 140, αυτό χωρίς βεβαίως να υπάρξει κάποια επανέναρξη λόγω ρεβεγιόν και επίσης στην Αθήνα θα πάει γύρω στα 200. Αυτό έχει να κάνει με τη δυναμική της Αθήνας και όχι μόνο με το ρεβεγιόν. Το καλό είναι ότι ο αριθμός αναπαραγωγής στην κοινότητα αυτή τη στιγμή είναι χαμηλός, στο 0,89, θα κρατηθεί εκεί και θα φτάσει λίγο κάτω από τη μονάδα στις 7 του μήνα . Είμαστε συνεχώς σε πτώση αλλά όχι καμία υπερβολικά ταχεία πτώση».

Για το άνοιγμα των σχολείων, επισήμανε: «Το να φτάσουμε στα 800 κρούσματα στις 7 του μήνα και εκεί να ανοίξουμε τα σχολεία εμπεριέχει κίνδυνο γιατί έχουμε δει στην πράξη, συν τα μοντέλα αλλά ας μιλήσουμε για την πράξη, ότι όταν είμαστε σε υψηλούς ρυθμούς διασποράς ,και το 800 δεν είναι χαμηλός, και ανοίξουμε είναι η κινητικότητα των ενηλίκων γύρω από τη διαδικασία τη σχολική που επηρεάζει σημαντικά τη διασπορά και βεβαίως μετά μπορεί να περάσει στα παιδιά και μετά στον παππού κλπ».

«Είναι αυτό που στη Θεσσαλονίκη λέμε ότι ‘’μπήκε ο ιός στην οικογένεια’’. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε γιατί θα μας γυρίσει πολλά βήματα πίσω και εδώ ξεκινάμε από ένα σημείο πολύ πιο ψηλό από αυτό που ξεκινήσαμε το Νοέμβρη», κατέληξε.