«Θεωρώ ότι η 11η Ιανουαρίου είναι πρόωρη ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων, είναι νωρίς », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αναφορικά με τις προβλέψεις της πανδημίας σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε: «Στην 11η Ιανουαρίου θα βρισκόμαστε στην αρχή μιας αύξησης που έχει αρχίσει να παρατηρείται και θα φανεί μάλλον περισσότερο τότε. Η αλήθεια είναι ότι η χαλάρωση που εκτιμήσαμε με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα τις μέρες αυτές δηλαδή από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και την Πρωτοχρονιά, οδήγησε σε μια αύξηση της χαλάρωσης της τάξης του 20 με 30% πανελλαδικά και θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αυτή η αύξηση αν δεν είχαμε κάνει το lockdown που είναι αυτή τη στιγμή σε ισχύ. Για αυτό το λόγο».

«Πρώτον γιατί οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι θα επηρεάσει ώστε να έρθει ένα τρίτο κύμα νωρίτερα δηλαδή να έχουμε προς το τέλος Φεβρουαρίου μια πολύ σημαντική αύξηση η οποία θα δημιουργήσει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Δεν θα έχει ακόμα αποσυμπιεστεί ικανά και ικανοποιητικά το σύστημα υγείας σε ότι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ, θα είμαστε ακόμα πάνω από το 60%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε να είμαστε κάτω του 60% ώστε να νοιώθουμε μεγαλύτερη ασφάλεια για τη διαχείριση βλέπετε ότι αυτό πηγαίνει πολύ αργά μάλιστα με τα τελευταία δεδομένα χθες αν δει κανείς τα εισιτήρια και τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία για covid θα δει ότι το ισοζύγιο είναι υπέρ των εισιτηρίων άρα αυτά τα δεδομένα έρχονται να συνηγορήσουν υπέρ αυτού του υπολογισμού που κάναμε σε ότι αφορά την αύξηση», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς ποια μέρα θα θεωρούσε ασφαλέστερη για το άνοιγμα των σχολείων, απάντησε: «Θεωρώ ότι είναι η 25η. Η 25η Ιανουαρίου είναι μια ημερομηνία που θα έχουμε ικανά επιδημιολογικά δεδομένα από τη μια μεριά και από την άλλη ο υπολογισμός, βασισμένος στα υπάρχοντα μέχρι τώρα δεδομένα, λέει ότι αυτό θα οδηγήσει στο να επιβραδύνουμε την εμφάνιση ενός τέτοιου κύματος προς το τέλος του Μάρτη κάτι το οποίο θα το κάνει και λιγότερο αρνητικό και ταυτόχρονα μας δίνει και περισσότερο χρόνο να το διαχειριστούμε», εκτίμησε ο καθηγητής.

«Θα έχουμε τη δυνατότητα να εντατικοποιήσουμε τους εμβολιασμούς, να κάνουμε περισσότερα τεστ, το κλίμα θα είναι θετικότερο γιατί θα μπορούμε να μείνουμε περισσότερο καιρό έξω κλπ. Άρα είναι ένας συνδυασμός από παράγοντες που όλοι συγκλίνουν, με το δεδομένο ότι υπάρχει η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης να πάμε με αυτή τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες και έχοντας πια πιο ασφαλή δεδομένα να αποφασίσουμε για να ανοίξουμε στις 25», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η μόνη λύση είναι ένα αυστηρό lockdown σαν του Μαρτίου, απάντησε: «Όχι αναγκαστικά. Οι μέχρι τώρα υπολογισμοί δείχνουν ότι με το άνοιγμα της αγοράς ακόμα και την 11η Ιανουαρίου με click away ή click in shop, αυτό σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων στις 25 πάλι όμως με μέτρα προστασίας, όχι με άνοιγμα της εστίασης τουλάχιστον μέχρι τέλος Φεβρουαρίου κλπ αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο να πάμε σε μια πιο ήπια αναζωπύρωση τον Απρίλη η οποία θα είναι διαχειρίσιμη. Και μπορούμε σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό να φτάσουμε σε χαμηλό τριψήφιο αριθμό 190-130 κρούσματα μέχρι το τέλος του Ιουνίου».