«Δεν υπάρχουν εξαιρετικοί οιωνοί για το αποτέλεσμα των διερευνητικών επαφών », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο πρέσβης επί τιμή Δημήτρης Καραϊτίδης σημειώνοντας ότι «δεν ξεκινούν επειδή υπήρξαν ενδείξεις ότι η Τουρκία θα επιδείξει καλή θέληση».

Ο κ. Καραϊτίδης ανέφερε ότι «υπήρξαν προτροπές πολιτικής φύσεως από την ΕΕ αλλά και από τις ΗΠΑ που άφηναν να εννοηθεί ότι το κλίμα θα μπορούσε να βελτιωθεί μέσω των διερευνητικών».

Ακόμη σημείωσε πως «η τουρκική πλευρά θα έπρεπε να απέχει από εμπρηστικές δηλώσεις»,  ενώ δεν απέκλεισε «να είναι προσχηματική η κίνηση της Άγκυρας ώστε να αποφύγει κυρώσεις ενόψει του επόμενο ευρωπαϊκού συμβουλίου».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Καραϊτίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας –Τουρκίας, ο πρέσβης επί τιμή σημείωσε: «Δεν είναι διαπραγματεύσεις είναι διερευνητικές επαφές, το επισημαίνω αυτό γιατί οι διαπραγματεύσεις έχουν δεσμευτικό και επίσημο χαρακτήρα ενώ εδώ πρόκειται περί βολιδοσκοπήσεων που θα γίνουν από την κάθε πλευρά για να κατανοηθούν και να εξακριβωθούν πληρέστερα οι απόψεις της άλλης. Αν υποτεθεί ότι υπάρχει ανάγκη τέτοιας διευκρίνησης».

«Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν εξαιρετικοί οιωνοί για την επιτυχία των επαφών αυτών. Μέχρι τώρα η Τουρκία παραβίαζε συνεχώς τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, προέβαινε σε προκλητικές ενέργειες εις βάρος του ελληνικού χώρου και αρνείτο επίμονα να δεχτεί εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Επομένως δεν θα έλεγα ότι αρχίσουν οι επαφές αυτές επειδή συνέτρεξαν ουσιαστικές ενδείξεις ότι η Τουρκία θα επιδείξει καλή θέληση και διάθεση συνεννόησης, παρά ταύτα ορθώς νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει τις επαφές διότι ο αποκλεισμός των επαφών θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι η ελληνική πλευρά είναι αυτή που δεν επιθυμεί την ειρηνική λύση του προβλήματος οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι πιέζουν για την πραγματοποίηση των επαφών, ο κ. Καραϊτίδης απάντησε: «Ασφαλώς ασκούνται πιέσεις, εμφανώς τουλάχιστον ασκούνται πιέσεις από την πλευρά της ΕΕ η οποία σε όλα τα ανακοινωθέντα, ακόμη και σε εκείνα με τα οποία καταδίκαζε την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν επαφές για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο πλευρών. Η μια πλευρά είναι οπωσδήποτε η ΕΕ, θα έλεγα ότι η πλευρά των ΗΠΑ, χωρίς να έχει απολύτως κατηγορηματική θέση επ’ αυτού πολύ συχνά άφηνε να εννοηθεί ότι το κλίμα θα μπορούσε να βελτιωθεί μόνο με έναρξη επαφών. Άρα ότι υπάρχουν έντονες προτροπές πολιτικής φύσεως για την διεξαγωγή των συνομιλιών αυτών είναι βέβαιο».

«Το ορθό και το ευκταίο θα ήταν η τουρκική πλευρά για ένα αρκετό διάστημα ώστε να έχουν πειθώ και αξιοπιστία οι απόψεις της περί προθέσεως συνεννόησης μαζί μας να είχε απόσχει συστηματικά από ενέργειες και δηλώσεις κατά της Ελλάδος. Αυτός ο όρος δεν έχει εκπληρωθεί. Το ότι επέστρεψε το πλοίο που εκινείτο σε περιοχή που είναι δυνητικά περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ, δεν σημαίνει ότι άλλαξε και η πολιτική της Τουρκίας. Επίσης οι δηλώσεις ποικίλων Τούρκων αξιωματούχων επέμεναν και υπογράμμιζαν ότι οι θέσεις της Τουρκίας παραμένουν αμετάκλητες. Θα ήταν επίσης ευκταίο και καλό να υπάρχει μια ρητή δέσμευση της τουρκικής πλευράς, και της ελληνικής αλλά κυρίως της τουρκικής γιατί η Ελλάδα δεν προκαλεί, ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αυτών θα υπάρχει δέσμευση αποχής από οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια, ούτε ο όρος αυτός έχει εκπληρωθεί», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Επομένως με πολύ σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα κρίνει κανείς ότι αρχίζουν οι συζητήσεις αυτές και θα δούμε στην πράξη τι θα κάνει η Τουρκία και αν θα θελήσει να δεχτεί τις λογικές λύσεις που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο ή αν αντίθετα χρησιμοποιεί αυτές τις διερευνητικές επαφές σαν ένα πρόσχημα για να αμβλύνει τις κακές εντυπώσεις που σε πολλούς κύκλους είχε δημιουργήσει η στάση της και για να αποφύγει και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εις βάρος της ενόψει του επόμενου ευρωπαϊκού συμβουλίου», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Δηλαδή έχουμε ένα πεδίο που είναι εξαιρετικά ολισθηρό και που δεν δικαιολογεί αισιοδοξία γιατί νομίζω ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν με κάθε τρόπο να εισαγάγουν τις συνομιλίες και άλλα θέματα εκτός αυτών που εμείς ρητά και κατηγορηματικά έχουμε δηλώσει ότι είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε. Παρά ταύτα η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες και νομίζω ότι ασφαλώς η ελληνική αντιπροσωπία στην οποία ηγείται ένας πολύ πεπειραμένος συνάδελφός μου θα δείξει τη σταθερότητα, την ευελιξία και τη σαφήνεια που είναι απαραίτητα στοιχεία για να καταστεί απολύτως σαφές και κατανοητό στην τουρκική πλευρά ότι αυτό που είμαστε διατεθειμένοι θα συζητήσουμε, εφόσον οι διερευνητικές επαφές αποδώσουν κάποια πρώτα σχετικώς ικανοποιητικά αποτελέσματα, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», διευκρίνισε.