«Στην επικράτεια ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών είναι 650 κρούσματα ανά ημέρα. Ίσως να μπορέσουμε να χαμογελάσουμε κάτω από την μάσκα μας, καθώς δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά δεν επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων », ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι κάτοικοι της Αττικής καθώς, παρατηρείται ελαφρά αύξηση των κρουσμάτων. Συγκεντρώνονται περισσότερα από 2.500 ενεργά κρούσματα, δηλαδή ένας στους τρεις ασθενείς με covid-19, όπως είπε, διαμένει στην Αττική και ιδιαίτερα ανησυχεί η Δυτική Αττική και ο Κεντρικός Τομέας. Ο δείκτης Rt στην Αττική είναι 0,91 και σημαντικά χαμηλότερος στην Β.Ελλάδα. Η πληρότητα ΜΕΘ στην επικράτεια είναι 55% και στην Θεσσαλονίκη 61%.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών έχει μειωθεί και υπολογίζεται στους 1.700 ασθενείς, ενώ ο μέσος αριθμός ανά ημέρα ήταν 130, υποδιπλάσιος από αυτόν που είχαμε πριν από ένα μήνα.

Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται σε μεμονωμένες περιοχές λόγω μικρών συρροών σε εργασιακούς χώρους ή λόγω οικογενειακών συγκεντρώσεων κατά την διάρκεια των εορτών, που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μην οδηγηθούμε σε έκρηξη κρουσμάτων. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη, είπε χαρακτηριστικά.

Για ήπιες αυξομειώσεις στην Αττική έκανε λόγο κατά την τοποθέτησή του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι βελτιωμένος καθώς και η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων. Το σύστημα υγείας εξακολουθείς να αποσυμφορείται αν και με αργό ρυθμό», επισήμανε ο καθηγητής. Αναφέρθηκε επίσης στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, λέγοντας ότι το στοίχημα είναι μεγάλο και όλα θα κριθούν από την τήρηση των μέτρων προστασίας. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στην ορθή χρήση μάσκας.