Σκυλακάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την αντιμετωπίσει της πανδημίας και θα το παρουσιάζει τμηματικά
«Κάθε μήνας lockdown έχει μεγάλο οικονομικό κόστος και απώλεια εσόδων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική Θόδωρος Σκυλακάκης.
Ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ενώ τόνισε πως όλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να αποφευχθεί ένα πλήρες lockdown.
Παράλληλα, ανέφερε ότι μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού όπως συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν πληγεί από την πανδημία ενώ είπε πως ζημία έχει υποστεί ο ιδιωτικός τομέας.
Οικονομία
Αναφορικά με τα ζητήματα της οικονομίας ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε πως κλειδί είναι η δυνατότητα της χώρας να δανείζεται καθώς έχει αξιοπιστία και όχι το μαξιλάρι. Για την ύφεση είπε όπως καθοριστικό είναι πόσο θα κρατήσει το lockdown και αν θα έχουμε τρίτο κύμα της πανδημίας. Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την αντιμετωπίσει της πανδημίας το οποίο θα παρουσιάζει τμηματικά.
Τέλος, αποκάλυψε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί τροπολογία που θα θέτει τη βάση ώστε να ξεκινήσει η πρόωρη απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στα Παραπολιτικά 90,1
«Κάθε μήνας lockdown έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος το οποίο αλλάζει ανάλογα με το μήνα του χρόνου που είμαστε. Γιατί το ΑΕΠ δεν είναι ομοιόμορφο, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και η συμμετοχή των υπηρεσιών στο ΑΕΠ. Για παράδειγμα αν είχαμε απόλυτο lockdown τον Ιούλιο αυτό δεν θα κόστιζε 3 δις θα κόστιζε πάνω από 4 δις. Σε κάθε περίπτωση το lockdown είναι μια πολύ βαριά υπόθεση οικονομικά γιατί ταυτόχρονα έχουμε πολύ μεγάλες ενισχύσεις ειδικά όταν υπάρχει το λιανεμπόριο που είναι σχεδόν το 50% αυτής της υπόθεση και απώλεια εσόδων. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου μας κάνει να είμαστε αυτή τη στιγμή αισιόδοξοι αλλά απαιτείται από όλους μας τεράστια προσοχή υγειονομική και για λόγους υγειονομικούς γιατί ο κοροναϊός είναι εδώ, και γιατί οικονομικά πρέπει να αποφύγουμε να έχουμε ένα καινούργιο πλήρες lockdown το οποίο θα το πληρώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αν. υπουργός Οικονομικών.
«Ο κοροναϊός σε όλο τον κόσμο που χτύπησε δημιούργησε πολύ μεγάλες αποταμιεύσεις, αυτές οι αποταμιεύσεις έχουν δυο οπτικές ένα κομμάτι τους είναι αναβαλλόμενη κατανάλωση και ένα κομμάτι τους είναι αβεβαιότητα για το μέλλον δηλαδή προσδοκίες ότι το μέλλον θα είναι δύσκολο και οι άνθρωποι αποταμιεύουν. Η αναβαλλόμενη κατανάλωση είναι σίγουρο ότι ένα μέρος της θα ξοδευτεί στη διάρκεια των εκπτώσεων και στην Ελλάδα επειδή είχαμε έναν έντονο αποπληθωρισμό της τάξεως του 2% έχουμε και αποταμιεύσεις που συνδέονται με την άνοδο του πραγματικού εισοδήματος των πραγματικών ομάδων που δεν έχουν πληγεί από τον κορονοϊό που είναι και η πλειοψηφία. Γιατί σας φαίνεται περίεργο πόσους συνταξιούχους έχουμε στην Ελλάδα, πόσους δημόσιους υπαλλήλους έχουμε στην Ελλάδα, πόσο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα δεν έχει υποστεί πλήγμα από τον κορονοϊό; Τουλάχιστον το 40% της οικονομίας με βάση τους τζίρους που έχουμε δεν έχει πληγεί», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν το κονδύλι των 7 δις για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα επαρκέσουν, ο κ. Συλακάκης απάντησε: «Αυτή τη στιγμή με το δεδομένο του ότι άνοιξε το λιανεμπόριο και με δεδομένο ότι κάποια μέτρα μας έχουν χαρακτήρα φορολογικό και όχι δαπανών, γιατί τα 7 δις είναι κατά κύριο λόγο δαπάνες, αξιοποιώντας και τη δυνατότητα που έχουμε σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα αυτή τη στιγμή δεν βλέπω να έχουμε κάποια αναθεώρηση».
Ερωτηθείς αν υπάρχει απόθεμα για να δοθούν περισσότερα από 7 δις, ανέφερε: «Το κλειδί δεν είναι οποιοδήποτε «μαξιλάρι», είναι η δυνατότητα της χώρας να δανείζεται. Και το μαξιλάρι αποτελείται από δανεικά. Το κλειδί είναι αν έχουμε αξιοπιστία στις αγορές και στους θεσμούς και η απάντηση είναι ναι έχουμε αξιοπιστία και είμαστε αποφασισμένοι να τη διατηρήσουμε».
Ερωτηθείς υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω εξυπηρέτηση σε σχέση με τις υποχρεώσεις των πολιτών προς το δημόσιο, απάντησε: «Η κυβέρνηση έχει ένα πλήρες αναλυτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την έξοδο από αυτή, το οποίο όμως θα το παρουσιάζουμε τμηματικά για να λαμβάνουμε κάθε φορά υπόψη και τις εξελίξεις σε ότι αφορά την πανδημία και για να μην επηρεάζουμε αρνητικά τις οικονομικές μεταβλητές με πρόωρες ανακοινώσεις. Θέλει πολύ προσοχή η διαχείριση αυτής της περιόδου κα πολύ αυτοσυγκράτηση από εμάς. Επίσης να ξέρετε, σε σχέση με το σχέδιο που υπάρχει, ότι βασίζεται στην έννοια του μέτρου, τίποτε σε υπερβολή».
«Τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε μια τροπολογία με την οποία θα θέσουμε τη βάση για να ξεκινήσει η πρόωρη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω του εθνικού προγράμματος, μέσω δικών μας δηλαδή δαπανών που θα ρισκάρουμε ότι θα τις πάρουμε πίσω από το Ταμείο. Αυτά τα προγράμματα είναι είτε ώριμες επενδύσεις που πρέπει να προχωρήσει η προκήρυξη τους γιατί αλλιώς θα έχουμε καθυστερήσεις, είτε προγράμματα, όπως είναι το εξοικονομώ, όπως είναι το voucher στην ψηφιακή εκπαίδευση», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Έχουμε μια σειρά από επενδύσει και προγράμματα που θα ξεκινήσουν νωρίτερα και ελπίζω αυτό να δώσει μια ενδυνάμωση στην ανάκαμψη της οικονομίας που την έχουμε πάρα πολύ ανάγκη. Θα απελευθερώσουμε τουλάχιστον 2 με 2,5 δις επενδύσεις και προγράμματα πριν φτάσει η ώρα της πρώτης πληρωμής που θα είναι περίπου αντιστοίχου ύψους», επισήμανε ο ίδιος.