Σήμερα οι αποφάσεις για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων – Τι φοβούνται οι ειδικοί και τι εισηγούνται
Πάντως, η Ελλάδα βρίσκεται «σε καλό σχετικά επιδημιολογικό επίπεδο» και η κατάσταση θα σταθεροποιείται όσο τηρούμε τα μέτρα προστασίας, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Το κυβερνητικό επιτελείο οργανώνει τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, καλώντας τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό, δεδομένου ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργηθούν εστίες αναζωπύρωσης, προκαλώντας εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Σήμερα θα συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνώμων το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επιστροφή των μαθητών στα θρανία την 1η Φεβρουαρίου, ενώ το απόγευμα στις 18.00 θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις από τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να θέσει το θέμα στην Επιτροπή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, καταθέτοντας τη δική της πρόταση για ασφαλές άνοιγμα, δεδομένου ότι απαιτείται και μία προετοιμασία από το εκπαιδευτικό προσωπικό για την επιστροφή στην δια ζώσης εκπαίδευση.
Προσεκτικό άνοιγμα
Παράλληλα, η κ. Γκάγκα ανέφερε χθες πως «μας απασχολεί η μετάλλαξη, η οποία φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε χώρες όπως η Αγγλία, η Πορτογαλία, αλλά η Ελλάδα πήρε μέτρα έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτήν τη στιγμή», αλλά πρόσθεσε πως «επειδή αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, με προσεκτικό άνοιγμα σιγά-σιγά της οικονομίας, για να μπορέσουμε να φτάσουμε με ασφάλεια στον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού».
Αυξημένες πιθανότητες έχει και η απελευθέρωση της απαγόρευσης για κυνήγι και ψάρεμα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή με περιορισμένο αριθμό ατόμων και εντός των ορίων του κάθε νομού. Στον αντίποδα, σε δεύτερο χρόνο θα επιτραπούν -και σίγουρα όχι πριν τα μέσα Φεβρουαρίου- οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ την ίδια περίοδο αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα χιονοδρομικά κέντρα.
Ως προς την επαναλειτουργία τους, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης δεν έκρυψε χθες -μιλωντας στο Mega- ότι του έκανε «αρνητική εντύπωση η διάσταση που πήρε το ζήτημα στον Τύπο» και συνέχισε: «Τι να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ. όσους απασχολούνται στον χειμερινό τουρισμό) να πάνε να πνιγούνε, να πεθάνουν, να μείνουνε άνεργοι; Έχουμε έναν κλάδο, τον χειμερινό τουρισμό, ο οποίος είναι ο μοναδικός κλάδος που δεν μπορεί να δουλέψει άλλη εποχή».
Από Μάρτη η εστίαση
Σε δεύτερο όμως χρόνο, δηλαδή για τις αρχές Μαρτίου τοποθετείται το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της εστίασης με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να επισημαίνει για τους επιχειρηματίες του κλάδου πως «δεν βιάζονται να ανοίξουν. Δεν θέλουν να ανοίξουν με λίγα τετραγωνικά, γιατί αυτό θα καταστήσει την λειτουργία τους ζημιογόνα. Θέλουν όταν ανοίξουν να είναι βέβαιοι ότι θα ανοίξουν και δεν θα ξανά κλείσουν. Η επίσημη άποψη από τον κλάδο αυτή ήταν».
Οι εισηγήσεις των επιστημόνων για τα σχολεία
Η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα «είναι απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων».
Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης επεσήμανε ότι για εκείνον προτεραιότητα είναι το άνοιγμα γυμνάσιων – λυκείων.
«Με απογοητεύει ότι άνοιξαν άλλες δραστηριότητες όπως η εκκλησία πριν από τα σχολεία» επεσήμανε και υπογράμμισε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ότι είναι τραγικό λάθος να μιλάμε για σκι αντί για σχολεία. Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως «πρέπει την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα με προσοχή με τεστ σε καθηγητές και τα παιδιά.
Χρόνος προετοιμασίας
Έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, από την 1η Φεβρουαρίου.
Θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα για να προετοιμαστούν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί για την επιστροφή στα δια ζώσης μαθήματα.
Εφόσον δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων, αυτό θα γίνει σε μία περίοδο, όπου στη χώρα όπως εκτιμούν οι ειδικοί, υπάρχουν 5.881 ενεργά κρούσματα, τα 2.304 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία. Περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού εμφανίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής, Θάσου και Βοιωτίας.
Προβληματίζουν τα κρούσματαΠαράλληλα, ωστόσο, ο κ. Κικίλιας χτες τόνισε ότι συνεχίζουν να προβληματίζουν ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος που είναι 480 κρούσματα την ημέρα, η μέση ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που είναι τα 46 χρόνια και οι ηλικίες σε έξαρση 45-54 και 65-74 ετών. Επανέλαβε δε την παράκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.
Χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 509 νέα κρούσματα, 25 νεκρούς και 293 διασωληνωμένους.
Στη χώρα υπάρχουν 5.881 ενεργά κρούσματα, τα 2.304 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία. Περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού εμφανίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής, Θάσου και Βοιωτίας. Σημείωσε ότι από τους 300 διασωληνωμένους, οι 112 είναι ηλικίας από 18 έως 64 ετών.
Το 50% των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες
Ο Βασίλης Κικίλιας πρόσθεσε ότι η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid μειώνεται. Παραμένει κατειλημμένο το 50% των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια, 59% στην Αττική, 57% στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, «φτάσαμε στην αρχή του τέλους αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, που είναι ο εμβολιασμός», είπε ο υπουργός. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν έχουμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων λόγω των εορτών, γι' αυτό προχωράμε σταδιακά στο άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Ανησυχία για τη μετάλλαξη
Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τον τρόπο και την ταχύτητα που διασπείρεται η νόσος Covid-19 στην Ευρώπη. Προβληματίζει επίσης το θέμα της μετάλλαξης του ιού. «Μας απασχολεί η μετάλλαξη, η οποία φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε χώρες όπως η Αγγλία, η Πορτογαλία, αλλά η Ελλάδα πήρε μέτρα έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτήν τη στιγμή», είπε η κυρία Γκάγκα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τις μεταλλάξεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στην Πορτογαλία φαίνεται να είναι το 20% των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη και οι επιστήμονες στη χώρα θεωρούν ότι μπορεί να παίζει ρόλο αυτή η μετάλλαξη για τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νόσου, αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και η χαλάρωση των μέτρων κατά τις εορτές, με συνέπεια την επιδημιολογική επιδείνωση.
Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η μετάλλαξη θα ελεγχθεί και, όπως είπε, φαίνεται ότι ανταποκρίνεται στα εμβόλια, «αλλά επειδή αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, με προσεκτικό άνοιγμα σιγά-σιγά της οικονομίας, για να μπορέσουμε να φτάσουμε με ασφάλεια στον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού».