«Ο κλάδος πλήττεται σημαντικά », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων.

Ο κ. Καββαθά ανέφερε πως «τα μέτρα της πολιτείας είναι στη σωστή κατεύθυνση», σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν μπορεί ο κλάδος να ανατάξει».

Ακόμη τόνισε πως είναι «ΜΗ βιώσιμη η λειτουργία του κλάδου μόνο σε εξωτερικούς χώρους», ενώ ζήτησε να ανοίξει η εστίαση με βιωσιμότητα και ασφάλεια.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Καββαθά στα Παραπολιτικά 90,1:

«Ο κλάδος έχει 80 χιλιάδες και πλέον επιχειρήσεις και απασχολεί 330 χιλιάδες εργαζόμενους συν 100 χιλιαδες συνβοηθούντα μέλη των οικογενειών στις μικρές επιχειρήσεις που είναι οικογενειακές. Και μη ξεχνάτε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει έναν πολλαπλασιαστή, δηλαδή συμπαρασύρει όλους τους κλάδους της οικονομίας από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων.

«Ο κλάδος έχει τεράστιο πρόβλημα, έχει 6 μήνες λουκέτο σε 11 μήνες που έχουν περάσει από την έναρξη της πανδημίας βέβαια τα μέτρα που έχουν παρθεί από την πλευρά της πολιτείας είναι σε θετική κατεύθυνση δεν είναι ικανά όμως να ανατάξει. Ιδιαίτερα με τον 5ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής το 40% του κλάδου δεν πήρε την επιδότηση την επιστρεπτέα. Όταν είσαι κλειστός με κρατική εντολή δεν μπορεί να κάνεις εκδήλωση ενδιαφέροντος ως πολιτεία και στη συνέχεια να καθορίζεις τους όρους και τις προϋποθέσεις έπρεπε εξαρχής να ξέρουμε τι κάνουμε και όχι να μπαίνουν οι κόφτες μετά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην πρόταση για λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, ο κ. Καββαθάς σημείωσε: «Είναι μη βιώσιμη η λειτουργία του κλάδου μόνο στους εξωτερικούς χώρους γιατί το να έχω τα θερμαντικά σώματα όταν δεν έχω κάλυψη από βροχή, από τον αέρα και τις θερμοκρασίες του χειμώνα αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι βιώσιμη η επιχείρηση. Αυτό που είπαμε είναι να ανοίξει η εστίαση με βιωσιμότητα και ασφάλεια».

«Από τη στιγμή που είμαστε κλειστοί με κρατική εντολή θέλουμε μέτρα στήριξης. Ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα αφορά την εστίαση και θα δίνει το 30% του κύκλο εργασιών του μήνα αναφοράς σε αντιστοίχηση με τον περσινό μήνα. Να δώσει το 30% του τζίρου...Για τον μήνα Δεκέμβριο το κόστος είναι περίπου 150 με 180 εκατομμύρια, δεν είναι απαγορευτικό. Χρειάζεται μια σειρά μέτρων δεν είναι αρκετό αυτό από μόνο του. Εξαρχής είπα ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η διαφορά είναι ότι παίρνονται ad hoc. Δηλαδή έχουμε ενοίκια Ιανουαρίου Φεβρουαρίου, θετικότατο μέτρο από μόνοι του όμως δεν είναι ικανό να βοηθήσει θέλει και άλλα μέτρα. Χρειάζεται χρηματοδότηση ο κλάδος, αν δεν χρηματοδοτηθεί είναι βέβαιο ότι θα κλείσει, ήδη έχουμε λουκέτα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Τα μέτρα δεν μπορεί να είναι οριζόντια, θα πρέπει να είναι στοχευμένα στα τμήματα του κλάδου που έχουν το πρόβλημα. Δηλαδή έχουμε στον κλάδο πάρα πολλές επιχειρήσεις που ενώ η μέση μείωση του κάδου στον κύκλο εργασιών είναι 51%, έχουμε τμήματα του κλάδου που μπορεί να είναι 90% και 100%. Τα έχουμε πει αυτά, τα έχουμε τονίσει τα έχουμε συζητήσει στις τηλεδιασκέψεις», διευκρίνισε ο κ. Καββαθάς.

«Επειδή το επιδημιολογικό φαινόμενο είναι δυναμικό, εξελίσσεται κανείς δεν θα μπορούσε να πει ασφαλώς ότι η εστίαση θα μπορούσε να ανοίξει στις επόμενες 15 ή 30 μέρες», κατέληξε.